петък, 18 юни 2010 г.

СКАНДАЛ! СТАНИШЕВ : ПРЕЗИДЕНТА ЛЪЖЕ!


Честно казано нямам такъв спомен, звучи ми като неистина...”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод на това през 2005 г. да е предлагал на президента Георги Първанов да стане министър-председател, ако спечелят изборите. „Преди изборите 2005 г. беше важно БСП като водеща партия в проучванията да заявя своята кандидатура за министър-председател. Тогава съм водил много разговори предварително – през зимата, в началото на пролетта – за възможни опции от гледна точка на самата кампания – коя кандидатура би била най-удачната. През април 2005 г. на конгреса на партията ясно заявих, че ако БСП спечели изборите, аз поемам отговорността да бъда министър-председател. След това никога друг вариант не съм обсъждал”, коментира червеният лидер.В телевизионно интервю тази сутрин президентът Георги Първанов каза, че е можел да стане премиер през 2005 г., тъй като тогавашният председател на БСП Сергей Станишев най-напред на него е предложил премиерския пост.Уважавам мнението на президента. Той има право на това мнение, но това не означава, че с всичко и с всяко негово мнение бих се съгласил, защото коалиционното правителство е много трудна формула, заяви Станишев по повод критиката на държавния глава, че в края на мандата си като министър-председател е „изтървал нещата”.По повод заявеното намерение на Георги Първанов след изтичане на мандата му да участва в граждански проект Станишев каза: „Говорим за хипотетични за сега проекти. Доколкото си спомням, президентът е заявил, че до края на мандата ще бъде президент на страната и президент на всички български граждани”.„Аз съм казвал неведнъж, че в известен смисъл завиждам на г-н Борисов като министър-председател, защото има зад себе си желязна подкрепа от ГЕРБ, които изпълняват всяка негова заповед и коалиционни партньори като „Атака” и Синята коалиция, които подкрепят правителството във всичко. Когато имаш 82 народни представители, а не 240, се налага неизбежно да водиш трудни преговори по редица политики и това е неизбежно в една коалиционна формула. Смятам, че съм отстоявал достатъчно последователно и съм налагал в повечето случаи позиции, които са важни политически за БСП”, каза още Станишев.Запитан дали би бил подкрепил Георги Първанов за лидер на БСП, Станишев каза: „Лидер на БСП съм аз”. На въпрос кое от двете интервюта е гледал тази сутрин – дали това с президента или другото с премиера Бойко Борисов, Станишев отговори, че е проспал и двете телевизионни изяви - „Сутринта в този час спах”

АРЕСТУВАТ ЗАМЕСТНИЧКА НА РУМЕН ОВЧАРОВ!


Разследват бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Нина Радева за търговия с влияние и политическа корупция. Това става ясно от доклад за работата на парламентарната антикорупционна комисия, съобщи bTV. До момента комисията е доказала 70 основателни сигнала за конфликт на интереси във властта.Инспекторатът на икономическото министерство е потвърдил сигнал за политическа корупция от страна на бившият заместник-министър Нина Радева и сега по преписката работи МВР.В същоя доклад се разкриват факти и за бвшия началник на Агенция "Митници" Асен Асенов. След освобождаването му от поста шеф на Агенцията Асенов си е регистрирал кантора за митнически консултации и е продължил да работи с фирмите, които до този момент е трябвало да контролира. Действащият закон обаче е пропуснал да предвиди санкции за такива случаи но от събралата се информация изкочили доста основания дамата да бъде подведена под отговоррност. Очаква се разследването да завърши с добри резубтати. Не е изключено дори Радева да бъде арестувата, споделят източниците ни от силовото министерство. Вече се разследвали по същата схема и други бивши министри и зам.-министри - Нихат Кабил, Емилия Масларова, Божидар Нанев, бившия зам.-министър Емил Райнов и др.

ВЪРЛ КЮТЕК ЗАРАДИ ПРЕЗИДЕНТА ВЪВ ВРАЦА!


Атакист хвана за гушата политически съперник, обиждат се на "Гоце" Двама общински съветници се сбиха след заседание на местния парламент във Враца, съобщава регионалното издание "Конкурент". Разпрата започна със словесни престрелки в залата и продължи в коридора, където младият сенатор от “Атака” Владимир Христов се хвана гуша за гуша с колегата си от групата “Не така” Кирил Илиев.Повод за битката бе внесената от Илиев декларация, която осъжда действията на “Атака” на 1 юни. Тогава агитка на Сидеров се опита да бойкотира президента Георги Първанов по време на словото му на площад “Христо Ботев”. Първи против декларацията се изказа Валери Атанасов от “Атака”, който заяви, че на площада във Враца е имало хора от цяла България, включително и автобуси с членове на БСП.“Не знам кога сте искрен, г-н Илиев, като вие на 3 март заведохте хора да викат против Гоце, а сега го защитавате?”, попита Атанасов. В този момент Владимир Христов демонстративно си сложи черните очила, като заяви, че декларацията го заслепявала.“Този ден е национален и не е празник, а ден, в който се прекланяме. Има дни, в които може да се скандира и всеки да го направи, но не и на този ден”, изрази мнението си и сенаторът Петър Тодоров от ГЕРБ. Атанасов пък го репликира с думите “Ние от “Атака” не ходим по коктейлите да ядем трътки и фъстъци без хлеб”. Словесните престрелки бяха прекратени принудително и след гласуване декларацията не беше приета. 14 от съветниците бяха “за”, 5 – “против” и 12 гласуваха “въздържал се”.Кирил Илиев излезе от залата и в коридора се сблъска с противника си Владимир Христов, който гневно си свали сакото. Двамата сенатори се нахвърлиха един върху друг, но бързо бяха разтървани от свои колеги.

МВР ОПАРЕЦИЯ БОЛНИЧНИТЕ!

МАФИЯТА ОРЕДЯ...

ТОП РАЗКРИТИЕ! СТАНИШЕВ И ДОГАН ОПРОСТИХА ДЪЛГОВЕТЕ НА ТУРЦИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ!


Миналата година се навършиха 84 години от подписването на Ангорския договор между България и Турция. Той визира имотите на тракийските българи заграбени от Турция през 1913 г. Турската страна ни дължи 10 милиарда днешни долара за тези имоти. Въпросът трябва да се постави в международния съд в Хага, но до днес нито един български дър­жавник не го е направил....разказаха пред наши репортери видни столични юристи вещи до болка в схемата. По техна информация преди години въпросът бил поставен единствено и само от лидера на политическа партия АТАКА Волен Сидеров но гласът му така и така не бил чут. На няколко разговори с известният националист той споделил че е провел свое лично разследване което извадило на бял свят горчиви и повече от скандални факти. Оказало се че по време на управлението от тройната коалиция уж за да бъдат запазени дипломатическите отношения между България и Турция, премиерът Станишев с кукловод Доган е опростил документално въпросният дълг, декларирайки че е незаконсъобразен. Това освен обида към целият български народ е и тежко престъпления пред държавността ни пояснил Сидеров и обещал да отнесе въпроса към европейският съд. Подкрепа щели да му окажат няколко адвокатски колегии плюс цялата нова власт....

СКАНДАЛ! САЩ ПРЕДАДЕ БОЙКО И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ!

“Коментарът за бизнес средата в България трябва да започне с разговор за корупцията. За по-голямата част от кратката посткомунистическа история на страната от 1989 г. насам, корупцията е важна и определяща в контекста на правене на бизнес. Това пише финансовият консултант Уилям Съливан в доклада си “Бизнес в България: Преглед за инвеститори и мениджъри”. В сравнение с други посткомунистически държави, които безцеремонно отхвърлиха и забраниха някогашното комунистическо управление след падането на Съветския съюз, преходът в България към демокрация протече много по-бавно. Комунистическата номенклатура на България продължи да държи юздите на властта в продължение на години след отстраняването Тодор Живков от власт. През тези няколко години членовете на комунистическия политически елит, включително и хора от службите за сигурност, са били в състояние да се извличат ползи и постоянно да се облагодетелстват постовете, които заемат.Корените на корупцията са в неразчистената в началото на 90-те години комунистическа номенклатура. Създадените от нея структури не само контролират трайно страната и бавят развитието й, но поддържат една "култура на корупция" на всички нива. Анализаторът съветва всеки потенциален инвеститор у нас да гледа на корупцията като на изключително сериозен елемент от бизнес климата.България продължава да се бори и с противоречивия си икономически растеж. Над нея стои заплахата от политическа изолация в Европа, смята Съливан. Според него лошото заплащане води към корупция. "Не може да плащате на някого само 800 лева на месец и да очаквате да разпределя почтено 200 милиона евро", пише той. Анализът на корупцията в България е придружен от подробни описания на престъпността, ненаказуемостта и отклоняване на европейски средства и т.н.. Несигурността си остава, въпреки борбата на кабинета с корупцията. Според него управляващите са непредвидими. Докладът не съдържа съвети в какви сектори е добре да се инвестира в България. В описанието на инвестиционния климат са включени всички най-нови рискове, включително неотминалата, според анализатора, опасност от финансово заразяване от Гърция и проблеми в банковия сектор заради неплатежоспособност на кредитополучатели.

четвъртък, 17 юни 2010 г.

ТОП СКАНДАЛ : Френското издание "L’Expansion" : ДА ИЗГОНИМ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОСЪЮЗА!


Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията. Убийства, отвличания, масови измами, това не може да бъди европейска държава пише в ноемврийския си брой френското икономическо списание. "Тъмни костюми, много късо подстригани мъже с вратове на бикове. Трима стоят край металната рулетка. Естествено с пури в края на устните. Зад тях като надути балони въоръжени яки мъжаги следят кой влиза и кой излиза, готови във всеки един момент да реагират. Добре дошли в царството на мутрите. В тази богата фауна намираме всичко. Мафиотски босове, бизнесмени, съмнителни посредници чиито слуги са дори и тайните служби. Тук всеки иска да демонстрира и да блесне. Луксозни коли, красиви момичета и разбира се, една чета от бодигардове - колкото повече бодигардове – толкова по-високо в обществото", описва авторът първите си впечатления от направено посещение в страната ни. Според български експерти в материалът лъха откровено отвращение и пряка негативна насоченост към страната ни. Нищо чудно това да е първата стъпка от акция подета от определени лобита в Брюксел за изключване на България от евросъюза, споделят още те и с болка завършват че
имали основание.

Емел Етем проговори: ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПАДНЕ!


Няма да сваляме правителството, то само ще падне при това до няколко месеца с този проектобюджет и политики, особено в социалната сфера. Това заяви в Разград заместник-председателят на ДПС Емел Етем. Според нея разочаровани от новото управление са и бизнесът, и синдикатите, демотивация има и при държавните служители.
„Законите, които новите управляващи гласуваха, са лобистки и от частен интерес, а за тези, касаещи проблемите на обществото, дебатът бе притъпен чрез натиска на гласовете на мнозинството, липсва чуваемост по тези теми", каза Емел Етем.
На въпрос дали ДПС ще работи за сваляне на правителството, тя отговори, че то само ще падне. „С този проектобюджет, с всичките тези политики, които не ги виждаме, отива натам, кой каквото си направи сам, и другите не могат да му помогнат, особено социалната сфера. Това, което са очакванията на голяма част от българските граждани, всичко е абсолютно на минус, отстъпки от последните години, с които обществото свикна и изискваше от своите държавници".

СИМЕОН ДЯНКОВ ЗАЛЮБИ СЕКРЕТАРКАТА СИ!


Пикантна клюка, свързана с личния живот на министъра Симеон Дянков, опъстри като коледна украса коридорите на повереното му ведомство. Служителите му шушукат, че ковчежникът на републиката от месец насам задявал любвеобилно личната си секретарка. Момичето било младо, симпатично и страшно кадърно, споделят нейните колеги. За нещастие на министъра обаче, тя отказвала да сподели чувствата му и дори се притеснявала от този факт. Дянков обаче ежедневно я обсипвал с внимание и видимо не се предавал. След като ГЕРБ взе властта, Дянков бе принуден да се раздели със съпругата си, с която живееха в Америка, и да поддържа връзка с нея от разстояние. Вижда се обаче, неуспешно. Неуспешен остава и опитът му да спечели и любовта на секретарката си, която не приемала забежките му за чувства, а за сексуален тормоз.

ЗАЩО БСП Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ?

Вредна и неизгодна” – така определи бившия премиер Сергей Станишев позицията на Бойко Борисов по отношение на енергийните проекти АЕЦ „Балене” и „Бургас-Александропулис”. И допълни, че „позицията на правителството се формира извън страната”. Със сигурност можем да предположим, че защитата на тези руски проекти в България е полезна, изгодна, високоотговорна и народолюбива дейност. Точно по този начин българските комунисти са определяли винаги своите акции, дирижирани от Москва: като се почне с атентатите и политическите убийства и се свърши с изпращането на войски в Чехословакия. Ако внимателно се взрем в историята на червената столетница, ще видим, че плод на нейната воля е само едно единствено държавническо решение: това за ликвидирането на националната ни идентичност и превръщането на страната ни в 16-та съветска република.Би трябвало да се запитаме Сергей Дмитриевич къде прочее се е формирало решението на неговото правителство за подписване на договор за строежа на АЕЦ „Белене” в земетръсна зона, с руска технология и от руски компании, без икономически разчети, без да е ясно кой ще изкупува произведената от централата електроенергия – и без крайна цена за изпълнението му? Би трябвало, защото този въпрос има само два възможни отговора: или това решение, заробващо поколения българи, се е формирало не в България, а в друга една страна, на която Сергей Дмитриевич бе поданик в по-голямата част от живота си – или Сергей Дмитриевич е идиот, твърдо убеден, че две плюс две прави пет.Не е нужно много да умувате: верни са и двата отговора, но все пак с относителен превес на първия. Причината: Сергей Дмитриевич просто не беше фигурата, от която зависеше каквото и да било, свързано с енергийните проекти. Те бяха договаряни – при това пряко договаряни, от друг: по-точно от българския президент, който очевидно по съвместителство изпълнява и функциите на наместник Путинов и основен резидент на руските тайни служби. Самият Сергей Дмитриевич бе каран да чака като паленце пред кабинета на Путин – та да получи нагледен урок кой е капитанът и чия воля се слуша на парахода „България”.Същото може да се каже и относно другия проект – за който се иска България да се бръкне с триста милиона евро, а вероятно и повече – срещу удоволствието всеки божи ден във водите на бургаския залив руските танкери да преливат нефт в една тръба, от която се очакават транзитни такси от около 35 милиона – и която като нищо може да съсипе най-печелившата българска индустрия – туристическата. Не случайно засегнатите градове отхвърлиха с референдум този проект: няма как една страна доброволно да реши такова нещо – освен ако не е населена с идиоти като Сергей Дмитриевич. Нека пак да припомня високоотговорното правителствено решение: руски танкери всеки божи ден... Голямата беда е, че понякога се случва този божи ден да е понеделник.Но не: блокирането на тези московски проекти, спирането на едно национално предателство, каквото де факто е обвързването на страната ни с Руската сатрапия чрез газопроводи, нефтопроводи и атомни централи, не може да бъде самостоятелно решение – то сигурно е испирирано отдругаде. От къде? Комунистическият лидер е достатъчно откровен и по този въпрос. Факторът за формиране на тази пагубна за България позиция „едва ли е европейски” – твърди той. Със сигурност не е и патагонски, тъй като патагонците малко ги е еня какво се строи в България и с кого се строи. Тогава?Тогава е редно пак да попрелистим учебниците по история на БКП, за да достигнем до верния отговор: Америка, разбира се! САЩ с техния човеконенавистен военен блок НАТО. Флагманът на мръсните империалисти. То не случайно самият шеф на ЦРУ ни дойде на крака, за да отвърне Бойко от прегръдките на Кремъл! Как да не изокаш при това положение, че позицията на правителството се формира извън страната...Има обаче една дребна подробност: принадлежността на този, който твърди това, неговият политически, родов и най-вече нравствен бекграунд. Итсината е, че не позицията, а направо партията, мъдро и далновидно ръководена от Сергей Дмитриевич, се формира извън страната. На същата тази партия страната ни бе предоставена под аренда след окупацията й от Червената армия: не за управление, а за систематично видиотяване и ограбване.И оттогава, та досега имперските собственици си искат своя кяр: от Гоце, от Сергей Дмитриевич, от когота трябва и от когото може. Точно затова не позицията на Бойко Борисов, а тази партия е вредна и неизгодна за България. Нещо повече – тя е, както пише на кутиите с папироси, опасна за вашето здраве. Физическо, икономическо и най-вече нравствено.

Едвин Сугарев, Svobodata.com

ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРО - ТУРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ!


Първичното обяснение за рязката промяна във външната политиката на Турция спрямо държавата Израел, отчасти спрямо дългогодишният съюзник САЩ и последвалите събитията в Газа, се налага от факта, че ЕС открито отказва да приеме ислямската държава в своето семейство. Но този извод не е безспорен.Той следва обаче логиката на цялата европейска политика и се налага само като една от няколкото причини довели до трагедията с хуманитарния конвой. Безспорен е един друг факт- нелогичната на моменти, дори неадекватна и непоследователна политика на ЕС. Първо, спрямо доминанта САЩ, на второ място спрямо надигащата глава Русия, на следващо място спрямо Палестина и Иран, в частност държавата Израел, не на последно място именно спрямо Турция. От една страна, Европа не иска Турция, защото държавата не покрива европейските ценности, въпреки, че на тази тема може дълго да се спекулира като конкретен пример за това са България и Румъния, спрямо които се налагат различни стандарти на поведение в сравнение с предходната вълна от присъединили се държави. Като между другото се налагат дори различни стандарти именно между България и Румъния, която безспорно е по-толерирана. Този двоен стандарт на вътрешна политика обаче е пренесен и в цялата външна политика на Европейския съюз. От друга страна, ЕС не желае Турция в Европа по чисто историко-географски причини, което не е изненада, но някак си не се връзва с разградения двор именно на този Европейски съюз. От трета страна, държави като Франция открито се противопоставят на потенциалното присъединяване в общността и то логично предвид проблемите на тази държава във вътрешно-политически аспект. Но такива проблеми предстоят дори в държави като Швейцария, която очевидно не може да се справи с имигрантите от арабски произход. Налага се впечатлението, че Европа се превръща в заложник на годините на толерантност и на отваряне, на размахването на етническите карти, на прокламирането на определени хуманни ценности. Но всичко това не беше придружено от прогнозиране на последиците, на евентуалните културни и религиозни различия. Не Европа цивилизова и култивира азиатските пришълци, а сякаш те започнаха постепенно да я превземат от вътре, една свежа, но непридвидима кръв. Защото Европа не само застаря, но сякаш и се разглези от годините на икономическа стабилност и липса на политически емоции. Изведнъж обаче в лицето на Турция европейските лидери видяха заплаха за своето спокойствие и реагираха като ужилени, забравяйки, че турската икономика би се наредила на шесто място в ЕС, ако държавата беше приета, забравяйки, че тя години наред беше основния фактор на стабилност в Близкия изток, поемайки голяма част от негативите на американската политика в региона и в Азия като цяло. Сега обаче, същата тази ориенталска държава има независима икономика и за изненада на заспалите европейци самостоятелна външна политика, разминаваща се драстично от тази на САЩ. Сънят в Европа доведе до ретроактивиране на ислямистките ценности във вътрешно политически аспект за Турция, логично и постепенно и във външната й политика. И сякаш съпротивата срещу това явление не беше особено голяма от страна както на световните политическите мастодонти, така и на отговорните фактори в самата Турция. И като се има превид характера на политическия проект на Ердоган, сякаш неприятностите тепърва предстоят. На Турция ръкопляска голяма част от арабския свят-естествено, но на Турция ръкопляскат и съвсем различни политически системи-като тази на Русия и на Бразилия. Дори част от европейските лидери. Странно или логично. По-скоро логично. Преди месец Турция ядоса САЩ, като обяви, че заедно с Бразилия е договорила сделка с Иран за облекчаване на ядрената безизходица, а по-късно прие иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и руския министър-председател Владимир Путин на среща на високо равнище по регионалната сигурност в Истанбул, демонстрирайки открито симпатии и затопляне на отношенията. На пръв поглед този факт директно удря по външната политика на САЩ в региона-САЩ действат по двата най-неотложни за тях въпроса - ядрената програма на Иран и израелско-палестинския мирен процес. Турция на практика се опитва тотално да прекрои политическата карта на Близкия изток, донякъде и в Азия като цяло, превръщайки се първо в регионален, в последствие и в по-мащабен играч. Но този процес е дълъг и надали ще се получи въобще, тъй като нито една от световните сили няма интерес тази силна икономика да се превърне и в голям политически играч. Всъщност, основният проблем на тази държава е енергийната й зависимост от Русия, логично и от Иран. По-отношение на турската политика в Близкия изток първоночално се налагаше мнението, че окритата антипатия на Ердоган към правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху, е в основата на няколкогодишните междудържавни политическси проблеми. Парадоксът е, че това мнение се застъпваше отчасти от политическия елит в Израел. Последвалите събития в Газа обаче налагат преосмисляне на причините за трагичния инцидент. Само част от които са политиката на Европа спрямо Турция или вкорененото съчувствие на турците, в частност на ислямистите към палестинския въпрос. Една от основните причини е неразбирането в САЩ за регионалната турска политика, чиято основна цел, е амбицията държавата да се превърне от косвен в основен играч на близкоизточната политическа сцена, като индикация за това беше опита на Ердоган да посредничи за разрешаване на конфликта между Израел и Палестина. Друга индикация за това се крие в изказване на външния министър Даветоглу, който посочи в едно интервю, че силната икономика е в основата на политиката на Турция. Факт, който няма как да се обори. А и всеки един нормално мислещ политик знае, че силната икономика и добрата политика вървят ръка за ръка. Въпросът е, какво е добра политика? Простият отговор, политиката която обслужва съответния държавен и личен интерес. Независимо от тези факти обаче по-логичното обяснението за турското поведение в района на Газа, са проблемите на ислямистите във вътрешно политически аспект. А те не изглеждат никак малко. Касае се за ловък политически маньовър, чията скрита цел е укрепване на ислямистите като основна политическа сила. Защото основната маса от поддръжници на ислямистите, са дребни и средни икономически избиратели, голяма част от които с дребен или среден нароен бизнес. А тези хора не са твърди избиратели, както и лидерите на ислямистката партия не са от типа на онези обозначавани като хардлайнери. Защото тази партия се отличава с последователни идеи, но не и с последователна линия на политическо поведение. Но евентуалното закрепване на партията на вътрешно политическата сцена води до неприятния извод, че следващата стъпка действително би могла да бъде утвърждаването на Турция като регионален играч от чисто ислямистки тип и изоставяне на стремежа за влизане в Европа през парадния вход. И това придружено от едно активиране на изконно заложените имперски амбиции и възстановяване на отдавна умрели порядки. Надали Европа би дочакала подобно развитие на събитията и по-скоро логиката налага в крайна сметка тази държава да акостира на вътрешно европейския политически и икономически пристан, макар и след доста години, макар и при определени силови условия. Разбира се, това не означава, че на такъв развой трябва да се гледа спокойно. Но надали по-спокойно би изглеждала бъдеща политическа картина, в която Турция да заема място на лидер на арабския свят и то при условие, че това е генетично алогично.


адвокат Михаил Коен

ПРОКУРАТУРАТА ЛЪХА НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!


Ангажираността на прокуратурата да не свършва с внасянето на обвинителния акт. В съдебната зала те също трябва да са толкова ангажирани, колкото и в досъдебната фаза. На практика им липсва динамика и на моментидори компетентност. Това каза министърът на правосъдието Маргарита Попова . „За съжаление, инициативата на прокуратурата и отстояването на обвинителната теза в съдебната зала не са достигнали тази фаза, която се очаква от тях и която се наблюдава в другите европейски държави”, каза тя.Попова подчерта, че според българското законодателство прокуратурата в най-голяма степен е отговорна за това как се взимат мерки за неотклонение, какви доказателства влизат в съда и как участват в съдебните заседания, за да получат осъдителна, а не оправдателна присъда.Присъдите по делото срещу братя Маргини са повод да се направи сериозен анализ. „Трябва да се направи много сериозен анализ на това къде са пропуските, кой носи отговорност и защо се стигна до тези присъди”, каза тя. Според нея отговорът е, че трябва да се работи професионално, по план, по закон и без външни и вътрешни влияния.Според нея никога от една присъда не може да се прави анализ за качеството на съдебната система, но е нормално при дела с високи обществени очаквания да има разочарование, особено ако тези очаквания са се наслоявали по време на един дълъг процес.По повод провинилите се магистрати и процесите срещу тях правосъдният министър само подчерта, че освен дисциплинарните, другите европейски страни познават и моралните наказания като „акта на подаване на оставки”.Според нея за първи път след скандалите ВСС поставя на масата проблемите и търси решения.„Има дефицит в управлението на ВСС”, каза тя, но вярва, че работата на съдебната система ще се подобри, особено с предлаганите промени в Закона за съдебната власт, където ще бъде регламентиран подбора на кадри, техния контрол и взаимодействието между отделните органи.Заради законодателните инициативи и показаното желание за справяне с организираната престъпност и корупцията тя очаква предстоящия през юли доклад на ЕС за съдебната система да е по-добър от този през юли миналата година.

ЗОРКА ПЪРВАНОВА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ!


Първанов забранил на охраната си да пуска жена му навън!
Изглежда семейният скандал на президентското семейство достига своите крайни предели, след като слухове от резиденцията в Бояна носят, че президентшата от седмици насам живее под ключ. Вестник „Папарак” бе една от първите медии, които оповестиха факта, че семейство Първанови са в дълбока криза и че Зорка декларирала намеренията си да напусне Георги. Президентът, бесен от това нейно кардинално решение преценил, че трябва да поиска да накара жена си да размисли по силов път. Ето защо заповядал на началника на охраната си да не я пуска извън резиденцията без негово знание. Освен дълбокия емоционален удар, с развода си Първанов щял да преживее и пълния крах на стабилния си рейтинг. От друга страна синовете му също не искали „мама и татко” да се разделят. Ето защо Гоце преценил да заключи жена си, водейки се не само от бесовете си, а и от факта, че Зорка изпаднала във временна според него дълбоко емоционална психическа слабост.

ПАВЕЛ ЧЕРНЕВ ПРАВИ НОВА "АТАКА"!


Днес се събира Изпълнителният комитет на нова националистична политическа партия у нас, която ще носи името "Партия на хората от народа". Инициатор за учредяването й, което най-вероятно ще стане след месец, е бившият атакист и депутат от 40-ото НС Павел Чернев. "В новата партия ще влязат бившата ми партия"Свобода" и няколко граждански движения. Това ще бъде центристка партия, дистанцирана от крайния национализъм и залагаща на проблематиката в живота на обикновените трудови хора", каза пред медиите Чернев.

СКАНДАЛ! РАЗКРИХА АФЕРИТЕ НА ОГНЯН СТЕФАНОВ!

БОМБА!!! АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ : ПО ДОБРЕ Е ДА БЪДЕШ ОКТОПОД ОТКОЛКОТО ДРЕБНА РИБА!

ГОСПОД ОФИЦИАЛНО ПРЕДУПРЕДИ ВЛАСТТА...

Гръм е ударил сградата на парламента вчера след обед при разразилата се буря в столицата. Поражения няма, освен, че са спрели часовниците. Това коментираха днес квесторите и служители от охраната в кулоарите на парламента. Вероятно светкавицата е поразила Народното събрание в 17,37 ч. - толкова показват "замръзналите" стрелки на часовниците в залите и коридорите на парламента, съобщи БНР.Депутати бистриха днес случилото се, чудейки се как е паднала светкавицата, след като сградата на парламента има гръмоотводи по покривите.Лансираха се всякакви предположения, едни от които бе, че инцидентът е свързан с повреда на електрониката. Имаше и шегаджии, които съзряха Божията ръка и Божия гняв в случилото се.

сряда, 16 юни 2010 г.

ЦВЕТАНОВ ЛЪЖЕ?


Говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска опроверга вътрешният министър Цветан Цветанов, който от няколко дни тръби, че обвинителните актове срещу арестуваните при операциите "Наглите" и "Октопод" ще бъдат внесени до 4-5 седмици. Немска беше категорична, че никой не трябва да приема насериозно, че по "Наглите" и "Октопод" прокуратурата може да приключи в такива срокове, съобщава glasove.com Делата са тежки. Стараем се да ги внесем до края на съдебната ваканция", твърди говорителят на СГС. Съдиите и прокурорите излизат във ваканция от 15 юли до 15 септември, което означава, че делата ще започнат най-рано през есента. Това не пречи обаче на Цецко Вътрешиня да плещи каквото си иска за да си маца имиджа.
По операция "Октопод" има няколко икономически експертизи, които допълнително бавели прокуратурата.
За Цветанов вече е практика да говори на ангро, така че да омагьсва простолюдието по слугуващите му телевизии, които така и не се престрашиха да му зададат и един остър въпрос.
Цецко Вътрешния, както авера му Бойко продължават да си мислят, че животът е онова, което дават по българските телевизии.
Предстои им нататък да усетят, че всъщност животът е по-силен от циркаджийския им пиар. Впрочем, надупеният главен прокурор на републиката не пропусна да се усуче около вътрешния министър като обясни, че той можел да говори каквото си поиска, защото "черпел информация от прокуратурата". Ясно е кой черпи и вместо Велчев да удари по масата, че това, което се случва е безпрецедентно, той само дето не се е цанил още като лична секретарка /мъжка/ на Цветанов.

ПИСАТЕЛЯТ АТАНАС ПАНАЙОТОВ : СДС СЕ РАЗБИ ЗАРАДИ ЕДНА КУРВА! БОЙКО БОРИСОВ Е ЧАСТ ОТ ОКТОПОДА!

- Наско, как така при толкова много твои известни заглавия, каквито са „Българският Великден 2”, „Разделно време (Рожен 2000), „Заговорът”,
„ Крадецът – най-големият” и други, ти нямаш нито една филмирана твоя творба? Алек Попов с „Мисия Лондон” изби рибата.
- Това момче дори не бях го чувал, а се оказа, че има доста книги, разкази и е носител на различни награди. Аз се радвам, че българин е постигнал всичко това. Замислял съм се да екранизирам тетралогията „Окови”, защото съм антикомунист, може би единственият останал в България. Но никога не съм искал да филмирам героите от тетралогията „Заговорът”, макар че цял свят трябва да разбере какви сме и кои сме ние българите. БКП и ДС управляват страната от 1944 г. насам. Без значение дали президентът ще е Желю Желев, Първанов или Цветанов. Всичките до един са били членове на БКП. Желю на два пъти е бил приеман в партията. Първанов беше председател на БКП (БСП). Цветанчо пък е бил милиционер от народната милиция и също член на БКП. За да са наясно читателите, трябва да им кажа, че БКП беше най-криминалната, най-престъпната, най-зловещата и най-жестоката и безмилостна организация в съвременната българска история. И тези престъпници, вместо да бъдат разстреляни или вкарани доживот в затвора, биват избирани за премиери, президенти, министри, депутати, кметове и т.н. А добрият комунист е мъртвият комунист. Та затова и винаги съм предпочитал да се появят на големия екран „Краставицата”, „Пъпешът” „Окови” или „В името на народа – сказки за шумкарите”.
- Да, но много от младите хора не си го спомнят това време и те не знаят, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са били членове на компартията у нас.
- Те не си спомнят и че Цветелина Бориславова не е била милиардерка преди 20 години, а обикновена гражданка на държавна заплата, както повечето българи до 1989 г. И не се питат откъде са и́ парите? И какво я свързва с БКП и ДС? Защото 1 000 000 000 лева не се печелят с честен труд, та ако щеш и 10 висши образования да имаш.
Чучундерът Станишев да не пита откъде са и́ парите, а направо да каже, защото той много добре знае. И да не пита само за нея, а и за Лидия Шулева или Надежда Михайлова – Неинска!
Алек Попов се е занимавал с кинематография, там му е силата, познанието и е успял да направи добър филм. Трябва да се обърна към някой сценарист и наистина да помислим върху филм или дори няколко, защото и тетралогиите „Кокаин” и „Заговорът” могат да бъдат филмирани.
За режисьор не знам. Може би ще трябва да се обърна към Емир Костурица. А както трябва да докараме в България чужди прокурори, митничари и съдии, така ще трябва да намеря и чужди актьори. Рачков и Мъйнов ли ще играят? За ролята на Иван Костов ще ми трябва сръбски или румънски циганин. От българите Виктор Калев бих поканил. За ролята на Станчо Трифонов – Плашилото ще ми е трудно да намеря толкова прост актьор, но това ще си е работа на режисьорът и продуцентите.
Тодор Живков може да бъде игран от Галин Йорданов, който го имитира много успешно. Но когато реша да филмирам някоя от книгите ми, било то поотделно или заедно, а защо не и сериал, ще се обърна към професионалисти.
Смятам, че по-важно е да преведа цялото си творчество поне на петте най-говорящи се езика. По света много малко знаят за България – ние сме малка страна.
- Е как ще го възприемат Бойко Борисов като мутра? Никой извън България няма да повярва, те и тук много хора не вярват, че е един от основоположниците на охранителния бизнес у нас. Имал е съвместна фирма с Алексей Петров, което означава, че и той е част от „Октопода”.
- Аз много съм писал за Шурла-бурла тиквен гъз, Рапона или Тиквата, но искрено се надявам да е приключил с криминалното си минало и да се е отдал на ползу роду. В началото на 90-те години, когато се сформираха борческите бригади, регистрираха се фирми за охрана, а после застрахователни дружества, така наречените мутри, Бойко Борисов имаше винаги активна и водеща роля. И той е рекетирал, отвличал, пребивал прохождащи бизнесмени. Тогава се извършваха наказателни акции, изобщо изпълняваше се повелята на партията и всичко се ръководеше от бивши кадри на ДС. Много ясно, че е бил с Алексей Петров и останалите другари от народната милиция, които предпочетоха да са мутри, а не обикновени труженици и да бачкат за едната надница. Сегашният премиер е много богата личност. Но никой не смее да попита как е забогатял?
И въпреки всичко това, ако е сложил черта и е казал: дотук с грабежите и убийствата, аз също бих му гласувал доверие, защото много хора са минали по кривия път, за да тръгнат по правия.
Вече друг е въпросът що за министър-председател е той? И кой ще изиграе неговата роля, ако тръгна да филмирам книгите си? На 50 години той не говори никакъв език, освен уличен и то шопски. В кметството посрещаше гости по потник, долни гащи и джапанки – дано не го прави и в министерски съвет. Учители му са Бай Тодор Живков, ужасно дървен селянин, и Бай Симо Ментата – Царо́, измамник пар ексаланс. Изобщо гаргамут, откъдето и да го погледнем. Аз искам в тази унищожена държава, да се направи нещичко в положителна посока. Стига са я рушили.
Но да погледнем новата кметица – Фандъкова. Абсолютно копие на Софиянски, същата тикова усмивка, същото изражение, същото благо говорене. А се надяваме нещата в столицата да се оправят. Отсега ви казвам: няма! Защото всичко у нас е пунта-мара и ни управляват същите комуняги, които ни управляваха преди това, само дето са по-богати и по-арогантни. А народът, него – кучета го яли. Така че надежда всяка оставете, защото Първанов ще го смени Цветанов, после я пак Станишев, Лилов или някой друг син или дъщеря на другар или другарка от партийната номенклатура. И когато ви се говори за ГЕРБ, Атака, ДПС, БСП, ДСБ, разбирай не РЗС, а БКП. И пак ще се повторя: добрият комунист е мъртвият комунист!
- Наско, не си ли малко радикален?
- Не съм! Питаш ме дали ще филмирам книгите си и защо досега не съм го направил, нали? Аз не искам да осмивам никой. За мен не е важно, че Димо Гяуров е чукал Антонина Стоянова или Надежда Михайлова е била и с Петър Стоянов и с Иван Костов, а това, че Димо Гяуров бе произведен в генерал на 28 години, защото е любовник на президентшата. И че двамата „мачовци” – циганин и помак – разбиха СДС, заради една курва. И в моите филми ще се търси чрез комичното трагичното, защото България изживява през последните 20 години най-голямата си трагедия, откакто Аспарух е създал нашата държава. И оправия няма.
- Благодаря за това толкова искрено интервю.
Специално за ПОДЗЕМНА МЕДИЯ
интервюто взе Деси Монева

СКАНДАЛ!!! ДЪЛГИЯ ОБЯВЯВА ВОЙНА НА МАКЕДОНИЯ!

Слави Трифонов е на път да създаде грандиозен скандал между България и Македония. От две седмици „Шоуто на Слави“ рекламира усилено датите 15 и 16 юни с мотото: „Македония“. Всички зрители очакваха поредната порция патриотизъм, която Дългият и сценаристите му ще покажат. Оказа се, че това е името на новият музикален албум на шоумена и музикантите му от Ку-ку бенд.
Проблемът идва от това, че Македония е изписана с букви, които са оцветени с цветовете на българския трибагреник.(снимката вдясно). Това ще бъде и официалната обложка на албума на Слави, който до дни ще се продава по магазините.
Братята македонци са доста докачливи на тази тема и е сигурно, че няма да оставят нещата така. Ако са достатъчно стриктни, могат да сметнат, че това е груба гавра с държавата и националната им принадлежност. Няма да е никак чудно, ако дори се опитат да си потърсят правата в съда.
Може би това е и целта на Слави?! Един огромен скандал, освен, че ще е от полза за рекламата на албума му, ще му осигури отново и огромно медйно внимание. Близо 6 месеца Дългият водеше война с Бойко Борисов, благодарение, на която вдигна доста рейтинга на шоуто си и възвърна поизгубени позиции. Заформилият се скандал между тях постави шоумена отново сред водещите обществени фигури у нас. Един политически скандал с Македония ще има още по-силен ефект.
Македония“ е уникален музикален проект, в който са включени песни като. „Кой уши байряка“, „Охридското езеро“, „Сестра брата кани“, Вземи огин, запали ме“, „Темна ли е мъгла паднала“, „Кога зашумят шумите“, „Ах, къде е мойто либе“, „Йовано, Йованке“… Първата част от спектакъла бе представена снощи, а тази вечер ще видим и неговото продължение. В шоуто заедно със Слави, Ку-ку бенд и актьорите, участват още Елена Петрова, Калин Врачански и Джоко Росич.
ЧАСТ ОТ СПЕКТАКЪЛА „МАКЕДОНИЯ“:


РЕШЕТКИ ЗА СТАНИШЕВ???

Спираме да ТРОВИМ ДЕЦАТА СИ!


Забранява се влагането на продукти и съставки, съдържащи ГМО при производството на детски храни, се казва в нови текстове в Закона за храните, с вносител синият депутат Ваньо Шарков, които бяха гласувани днес на първо четене. Ще има забрана и за разпространението и продажбата на храни и хранителни продукти, съдържащи ГМО в детски ясли, детски градини, училища и търговската мрежа около тях (в радиус от 100 метра), се предлага още в законопроекта. А продажбата на храни и хранителни съставки, съдържащи ГМО ще се осъществява на отделни и ясно обозначени търговски площи (щандове, рафтове, витрини и др.)

БОМБА!!! ЗА МАЛКО ДА АРЕСТУВАТ МАЛКИЯТ МАРГИН В АВСТРИЯ!



Австрийски барети претарашили Виена в търсене на Малкия Маргин. Те влезли в едно от най-известните кафенета, ползвано от българския ъндърграунд в Австрия, и разпитали всички по случая. Причина за обиските било обаждането, което защитеният свидетел Иво Илчев получил минути преди заседание по делото срещу братята. Заради липсващите показания на свидетеля Големия Маргин и брат му Николай бяха оправдани.
Николай Маринов - Малкия Маргин все още се укрива.Според свидетеля Малкия Маргин му звъннал от австрийски номер и го предупредил, че трябва да „внимава", защото у нас се случват всякакви неща. След този разговор Илчев се отказал да топи братята и предпочел да застане пред съда като подсъдим за лъжесвидетелстване.
2 листа с показания на защитен свидетел осигуриха свободата на Красимир и Николай Маринови - Маргините. Обясненията са написани на ръка от Иво Илчев пред прокуратурата, но така и не бяха прикрепени към делото срещу братята и групата им за мокри поръчки. Причината е, че са дадени само пред държавното обвинение, когато процесът вече е започнал. За да влязат в кориците на делото, тези показания трябваше да бъдат повторени от Илчев пред съда. Тайнствено обаждане от Малкия Маргин от чужбина 2 минути преди заседанието обаче смути свидетеля и той внезапно получи амнезия.
„Монитор" единствен успя да види показанията на Илчев, които така и не бяха чути в залата. В тях той разказва за срещата си с един от подсъдимите по делото - Бисер Илиев - Били Лъжеца, през лятото на 2005 г. Двамата се видели на една бензиностанция в столичния квартал „Дружба". Лъжеца обяснил на Илчев, че
сформира банда за мокри поръчки
Работодатели им били Маргините, които плащали по 50 000 евро на убийство. Мишените били две - Иван Тодоров - Доктора и о.р. ген. Любен Гоцев. Ако приемел задачата, Илчев трябвало да поеме следенето на една от мишените. Другата щяла да бъде наблюдавана от друг от подсъдимите по делото - Веселин Тошев - Веско Полицая. За всеки разстрел Илчев получавал 10 000 евро. Ако се справели добре със задачите, групата щяла да получи още поръчки, допълнил Бисер Илиев.
В показанията си свидетелят е записал още, че се усъмнил в думите на Лъжеца и решил да провери лично кой стои зад поръчката. Илчев обяснява още, че познавал Големия Маргин от години.
След разговора си с Лъжеца Илчев използвал този контакт, за да си уреди среща с Маринов. Видели се в офиса на Маргините в "Лозенец". Илчев преразказал на бившия сикаджийски бос какво му е обяснил Били Лъжеца.
„Исках да съм сигурен, че ако поема задачата, ще имам гръб, който
да плати да изляза от ареста, ако ни хванат
Попитах Маргина той ли е дал поръчката на Били. Той тихо ми отговори „да" и ми обясни, че парите вече са платени и ще ги получа от Били, когато задачите бъдат изпълнени", пише в показанията си пред прокуратурата Илчев.
Няколко години по-късно той разказва тази история на покойния вече радиоводещ Боби Цанков. Последният вижда в нея възможност да се споразумее с прокуратурата за по-ниска присъда по делата за измами, които се водят срещу него. Цанков отива на среща в прокуратурата и води със себе си Иво Илчев.
Освен това обещал да докара и бивш гард на братята, който да потвърди за срещата между Илчев и Маргина. В деня, когато Боби трябвало да доведе тайнственият бодигард, обаче бил разстрелян в центъра на София. Това накарало прокуратурата да свърже убийството на радиоводещия с Маргините.
.
Премиерът Бойко Борисов: Не може да осъдят само половината
"Няма как половината да са виновни с присъда, а другата половина да са невинни", обясни вчера премиерът Бойко Борисов по повод оправдателната присъда на братята Маргини. Премиерът недоумяваше как се е стигнало до това решение. "Просто не знам как са го решили, но това е решението на съда. Поел съм ангажимент да не коментирам", заяви той.
.
МВР шефът Цветан Цветанов: Присъдата няма да обезкуражи МВР
„Присъдата по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините беше с цел да се задоволят всички страни, да се покаже, че има осъдени лица, организирана престъпна група, да се покаже, че има и осъден посредник". Това бе мнението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Вчера той изрази недоволството си от факта, че организаторите на тази група са оправдани от съда.
"Посредникът е контактувал с организатора, а организаторът беше оправдан", каза Цветанов. Той увери, че това съдебно решение няма да обезкуражи МВР и прокуратурата да продължават да работят "в същия стил и със същия ентусиазъм".
.

ГОНЯТ СЕСТРАТА НА КРАСЬО ЧЕРНИЯ ОТ СУ!


Това става защото Красьо Черния незаконно е уредил сестра си Даниела Георгиева да учи право в Юридическия факултет на Софийския университет. До миналата година девойката търкала банките като студент втори курс във вуза във Велико Търново. Изненадващо обаче, с помощта на брат си, на 29 септември 2009 г. тя кацнала в СУ „Св. Климент Охридски". Тя била записана директно в четвърти курс без каквито и да било приравняващи изпити. Това научи „Монитор" от източници от съдебната власт. Информацията бе потвърдена, макар и неофициално от Алма матер. Врътката станала след санкция на шефа на Юридическия факултет Тенчо Колев, чиято съпруга - Мария Дундова, е член на Висшия съдебен съвет. Самият Красьо Черния се прочу през лятото на миналата година, след като стана ясно, че е обещавал на кандидати за шефски постове в Темида лоби във ВСС срещу сумата от 200 000 лева.
Според документацията прехвърлянето станало през миналата година против всички правила на университета. Задължително условие за приходящите било те да се преместват не по-късно от първата година на следването си. Даниела обаче решила да продължи да учи право в столицата едва след като изкласила втори курс. Още по-скандално е обстоятелството, че на Даниела безапелационно са били признати всички изпити, което е в тотален разрез с вътрешните разпоредби. Ето защо след разкриването на случая инпектората е решил да изгони студентката от учебнот озаведение, всички замесени в скандал ще бъдат наказани а резултатите и до сега в образованието тотално елиминирани.
.

СКАНДАЛ! САЩ ЗАБРАНИ АЕЦ БЕЛЕНЕ!


Гьолът, както премиерът Бойко Борисов нарече строителната площадка на АЕЦ “Белене”, ще остане като паметник на некомпетентността на ГЕРБ и чуджопоклоничеството, смята бившият енергиен министър Румен Овчаров. Очевидно е, че решението за спирането на проекта за втората атомна централа и за нефтопровода Булгас-Александруполис, е позиция на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, заяви той по БНТ тази сутрин. Според него САЩ си имат ясна стратегия за Балканите и тя е фокусирана върху Турция като част от битката с ислямизма и настояват всички руски проекти да минат оттам. Ние обаче трябва да си пазим интересите, защото сме самостоятелна държава и в дадената ситуация за нас е изгодно тези проекти да минат през България, настоя Овчаров. Червеният депутат смята обаче, че още в началото на мандата на правителство на ГЕРБ е била предрешена съдбата на АЕЦ “Белене” и Бургас-Александруполис. Изводът си бил направил след неадекватните изказвания на министрите на финансите Симеон Дянков и на енергийния Трайчо Трайков, които според него са изгонили стратегическия инвеститор за АЕЦ “Белене” германската компания RWE. Трябва да припомня, че „Белене” струва 4 млрд. евро и Бойко Борисов би трябвало да благодари на предишните управляващи, че са постигнали такива добри условия за изграждането й, заяви Овчаров. По думите му в близките 20 години по-изгоден икономически ефективен енергиен проект в Европа няма да бъде построен.Ако се повтори ситуацията от 1998 г. ще ни е доста тежко, защото тогавашният премиер Иван Костов също бореше руския империализъм, но после прие всички условия на “Газпром” и продаде “Нефтохим” за жълти стотинки, коментира Румен Овчаров.

СКАНДАЛ! КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА : ИМА ПРОВАЛ НА КАБИНЕТА!


Изказването на еврокомисаря по икономиката Оли Рен, че ни пращат ревизори заради разнопосочните данни за бюджета ще има негативни последици за България на международните финансови пазари. Това признава в интервю за БНР българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя поясни, че се отнася „сравнително спокойно към изразените от колегата й Оли Рен тревоги за статистиката и бюджета на България и към очакваните проверки но не може да отрече че в тях има резон.”. Иначе казано можело да се сметне че част от работата на превителството претъпява лек провал. Според нея за страната ни ще е полезно да има поглед отстрани на бюджетната картина.Нервите на пазарите са много опънати и затова посланията трябва да са много внимателни, много премерени, коментира Георгиева. Българският бюджет все още е сравнително в по-добра позиция, отколкото огромното мнозинство от другите страни-членки на Европейския съюз, но България трябва много да внимава, защото и най-малките грешки пазарите наказват безмилостно. И затова посланията трябва да са внимателни и трябва да са премерени.Според Георгиева най-важното нещо е бюджетното поведение на страната ни. То трябва да бъде много внимателно, много консервативно, за да не подхрани искрата, която едно изказване може да даде, да не се подхрани пожар, заяви тя.

МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ - УВОЛНЕН!


Заповед за уволнение на министъра на икономиката Трайчо Трайков ще връчи ВМРО на протест пред министерството в четвъртък. Протестът е организиран от войводите и други обществени организации срещу повишаващите се цени на енергоизточниците. От ВМРО задават три въпроса - може ли българинът да понесе поредното увеличение на цената на тока в условията на икономическа криза и растяща безработица, може ли потребителят да обуздае поредния рекет от страна на енерго-разпределителните дружества и стремежът им за все по-големи печалби, може ли да се въздейства върху чиновниците от ДКЕВР да не регулират цените само в посока нагоре, след като хората плащат техните заплати като държавни служители.

вторник, 15 юни 2010 г.

Бутат и КПП-то пред сарая на Доган


Административният съд в София одобри събарянето на още една пристройка към сарая на Ахмед Доган, считана от строителния контрол за незаконна. Съдиите са потвърдили заповедта за премахването на контролно-пропускателен пункт към имота, в който живее лидерът на ДПС.По-рано този месец съдът разреши да съборят пристройката, станала известна като "барбекюто на Доган".

СКАНДАЛ!!! АРЕСТУВАХА СПЕЦ ЧЕНГЕТА ЗА РЕКЕТ!


Антимафиот №1 в Пазарджик падна в мрежата на поредната полицейска операция срещу укриване на данъци и акцизи при продажбата на горива. Георги Грозданов е арестуван днес по обяд за връзка с бандити, съобщи "Стандарт". Той е задържан заедно със заместника си за 72 часа, операцията още не е приключила. По-рано днес от пресцентъра на вътрешното ведомство разпространиха съобщение, че под ръководството на софийската градска прокуратура се извършват обиски и претърсвания в четири бензиностанции на територията на Пазарджишка област и в две счетоводни фирми. Целта на проверката е била разкриване на укрити данъци и акцизи при продажба на горива. В хода на операцията се изяснява и участието на служители на МВР в дейността на проверяваните фирми. Служители на ГДБОП, дирекция “Вътрешна сигурност”, агенция “Митници” и НАП са участвали в операцията. Работата на служителите продължава и в момента.Пазарджишките антимафиоти ще бъдат преведени в Националното следствие в София. Повдигнати са им 2 обвинения - за длъжностно престъпление и за принудително изтръгване показания. Информацията е потвърдил градският прокурор на София Николай Кокинов.Според обвинението Грозданов рекетирал фирми и е покровителствал техни конкуренти в петролния бизнес. От МВР съобщиха, че се проверяват 2 счетоводни фирми. Не било изключено едната да е на съпругата на Грозданов.Делото е разпределено на градския прокурор Кирил Димитров и се наблюдава от ВКП.Според източници от Пазарджик тя имала счетоводна къща, на която съпругът й осигурявал клиенти. Като шеф на антимафиотите той принуждавал местни дружества да си водят сметките именно във фирмата на жена му. Няма да е изненада, ако и счетоводството на далаверите, в които е обвинен Грозданов, е водено от съпругата му, коментираха запознати.През юни 2008 г., с указ на бившия МВР шеф Михаил Миков, Грозданов бе награден с почетен знак на МВР. Той оглави антимафиотите в Пазарджик по предложение на предния шеф на службата Георги Стоицев. Самият той пък бе освободен след убийството на сестри Белнейски. Преди няколко седмици под ръководството на Грозданов в Пазарджик бе разбит канал за антики.

СЪДИЯТА СРЕЩУ МАРГИНА - ПРОКУРАТУРАТА НЕ ДОКАЗА НИЩО!


Сигурна съм в решението си по делото "Маргините". Не съм изпитвала страх, но ми тежеше, че процесът върви трудно, каза след произнасяне на присъдата по делото "Маргините" съдия Лада Паунова, цитирана от bTV. "Все едно ми падна камък, но предстои писането на мотиви, което няма да е лека работа", коментира тя. "Делото стана знаково поради обществено мнение или фигурите в него, но в крайна сметка не е много по-сложно от други процеси. Прокуратурата не успя да докаже нищо, така че решението му е адеквато на работата и", отбеляза Паунова. Тя посочи, че не са й известни факти, които да свързват делото и повишението й в Софийския апелативен съд. Даже напротив, встъпването ми в Софийския апелативен съд беше забавено, за да мога да гледам пълноценно делото, каза съдийката.Запитана дали е била готова да си направи отвод, тя отговори: "Честно казано да, но не го направих". Съдия Паунова споделя, че първия момент, в който е искала да се откаже, е бил при ситуация делото да се гледа с абсурдни сцени - когато Красимир Маринов легнал на пейката.

ГРЪМВА МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ - ИНДИЯ - БЪЛГАРИЯ!

БОЙКО : ПРЕХОДЪТ ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА!

ЧИТАТЕЛ НА ПОДЗЕМНА МЕДИЯ РАЗКРИВА - КОИ СА СПАСИТЕЛИТЕ НА КРИМИНАЛНИЯТ ПРЕХОД У НАС!


Какво е "КАНТОРАТА" - адвокатска кантора известна като “спасителите” на криминалния преход! Бойко трябва да напише ново писмо до медиите - този път дали са притискани от мутри. Имат ли страхове конкретно от някоя. И защо воюват непрекъснато с прокуратурата и МВР. Интересно какви отговори ще получи.Всички телевизии предадоха изявлението на А. П., че основният свидетел срещу него е чел показанията си от лист, даден му от прокуратурата. И само една телевизия благоволи да потърси и мнението на прокурора по делото - който, разбира се, отрече тази нелепост.В аферата с Алексей П. най-важният свидетел остана извън вниманието на телевизиите - уж трудно се съгласявал. Но и никой не си направи труда да е особено настоятелен, настойчивостта им е предназначена за друго. Ако не беше един масов вестник, изобщо нямаше да знаем какво се е случило. Заети да иронизират работата на МВР и прокуратурата, телевизиите охотно се оставят и да бъдат обгрижвани от адвокатите на обвиняемите - особено от една кантора, през която традиционно минават големите афери, там са “спасителите” на криминалния преход.А пък една телевизия персонално е задължена за услугите на тази кантора, понеже тя ги измъкна от един от най-големите корупционни скандали на прехода. Не търсят нещастния основен свидетел, съдбата на този човек им е безинтересна, репортерските “души” са овехтели преждевременно.А и нежеланието на хора като този свидетел да говорят пред телевизиите също е показателно - то говори за липсата на доверие в тяхната коректност. Намерете го този човек - който е бит, насилван, принуждаван да върши безобразия дори срещу себе си, предразположете го. Но няма да го направите - понеже сте свободни и независими.Медиите никога няма да отговорят на подобно писмо - ако изобщо Б. Б. го напише.

ЦВЕТАНОВ :СЪДЪТ ПОЛУДЯ! ИМА УЧАСТНИЦИ НЯМА ПОРЪЧИТЕЛИ!

Вицепремиерът Цветан Цветанов отново показа, че не приема оправдателните присъди на братята Маргини, но не си позволи директна атака към съда. Цветанов се дистанцира обаче от разследването по Маргините и обеща различни резултати в съда срещу Наглите и Октопод.
Ден след като Софийският градски съд оправда братята Красимир и Николай Маринови-Маргините за подготовка на 3 убийства, вътрешният министър Цветан Цветанов продължава да търси логиката в оправдаването на сочените за поръчители и осъждането на помощниците.
Тази логика обаче не отвежда МВР-шефа към евентуални пропуски на прокуратурата.
"Вчерашната присъда беше с цел да се задоволят всички страни.
Да се покаже, че има осъдени лица за организирана престъпна група, да се покаже, че има осъден и посредник, този посредник нали е контактувал с организатора, а организаторът беше оправдан...? При положение, че има издадена осъдителна присъда за участниците и посредника, трябва значи да има логика и в поръчителството", заяви позицията си Цветанов. По думите му обаче, е въпрос на гледна точка твърдението, че обвиненията срещу Маргините не са доказани.
Цветанов направи коментара по време на посещение в централата на отряда за борба с тероризма. Там МВР-шефът и Бойко Борисов гледаха демонстрации на антитерористите.

Цветанов изрично подчерта, че не критикува съда, че съдебното решение не трябва да бъде коментирано и трябва да се изчака присъдата и на втората инстанция. Кога ще се случи тя обаче, изобщо не е ясно, след като само в градския съд делото престоя 4 години. Прокуратурата обаче със сигурност ще протестира присъдите - както оправдателните, така и осъдителните, които според обвинението са твърде ниски.
Първите резултати в съда срещу Маргините не са разколебали доверието на вътрешния министър към прокуратурата, стана ясно още от думите му.
Аз все пак мога да вярвам повече на прокуратурата, отколкото на всичко това, което се тиражира в публичното пространство. Все пак ние трябва да даваме един допълнителен мотив на служителите да работят и да неутрализираме тенденцията и последиците от всичко това, което го наблюдаваме в последните 20 години, повтори тезата си Цветанов и добави, че присъдите срещу Маргините няма да обезкуражат МВР и ще се работи със същия ентусиазъм и всеотдайност.
По този повод Цветанов припомни, че делото срещу бившите босове на СИК започна преди 5 г. и той няма как да го познава в детайли. Министърът обаче се зарече, че доказателствата срещу Наглите и Октопод, които вече познава в детайли, ще изглеждат по различн начин в съда.
Колкото до оценката на съдебната система, МВР шефът се застрахова и не пожела да влиза в поредна полемика и посочи Европейската комисия като оценител на съдилищата у нас.
Всичко това, което има като оценка за съдебната система е това, което фигурира в докладите на ЕК. Аз смятам, че това са едни обективни критерии за измерването на доверието в една институция, която и да е било. Така, че в тази посока не би трябвало пък аз да давам оценка за състоянието на съдебната система, уточни Цветанов.
Всъщност с визитата в щаба на антитерористите Цветанов уважи церемонията по честването на 30-годишнината от създаването на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).
На празника си, баретите се радваха на вниманието на премиера Бойко Борисов, заместник-главния прокурор Бойко Найденов и наблюдаващите делото "Маргини" шефове на градската прокуратура - Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев. Гост на церемонията бе дори и американският посланик Джеймс Уорлик, който поздрави баретите за празника. Те пък от своя страна направиха традиционно шоу за публиката с демонстрация на залавяне на терористи, похитили автобус.

ДПС ИЗЛИЗА НА ПОТЕСТ!

БОЙКО : МАРГИНИТЕ СА ВИНОВНИ!


Няма как едни да са оправдани, а други да са виновни. Не знам как са го решили. Това е решението на съда и няма да го коментирам”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод решението на съда, взето в понеделник, по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, които бяха оправдани. Останалата част от групата на обвиняемите беше осъдена. "Имаме прагматични и нормални отношения с Русия", заяви Борисов на въпрос дали с отказ от проекта „Бургас – Александруполис” страната ни прави рязък завой. „Ние сме евроатлантическа държава. Този завой сме го направили, като сме влезли в НАТО, Европейския съюз и сме излезли от бившия Съветски съюз. Нашият път е евроатлантически”, коментира премиерът.По думите му проектът за газопровода „Бургас – Александруполис” няма да мине одобрението и международната екологична оценка, той не е изгоден и за него няма отделени средства.„Иначе излиза, че ние, българите, сме будали, които трябва да си дадем парите за нещо, без да знаем за какво. Ако не го направим – правим завой, така ли? Аз мисля, че вървим в правилната посока – такава, каквато трябва”, каза още министър-председателят

СКАНДАЛ! ДЪРЖАВАТА ПОТЪВА В ДЪЛГОВЕ ЗАРАДИ АЕЦ БЕЛЕНЕ!


Отказът от АЕЦ "Белене", за който няма официално решение, но периодично е позиция, изговаряна от най-високо място, може да ни коства 1 млрд. евро неустойки. За това намеква публикация в руския делови всекидневник "Комерсант". Цитирани са два неназовани източника, запознати с договорите между НЕК и изпълнителя на проекта "Атомстройекспорт" и с размера на направените разходи за оборудване и подготовка на строителството. Вестникът подробно преразказва разразилата се в петък дискусия по темата, след като премиерът Бойко Борисов съобщи пред посланиците от ЕС, че няма да участваме в проекта за петролопровода Бургас-Александруполисн, а АЕЦ "Белене" слагаме във фризера.Описана е дори изненадата на енергийния министър Трайчо Трайков с цитат: "Я не могу поверить, что он это сказал". Източниците на "Комерсант" намират за доста сложно да се прогнозира продължителността на процеса за изискване на неустойки по договора за ядрената централа. Според Антон Клячин, партньор в юридическатафирма "Саломон партнърс", причината е в недостатъчната информация, в частност не е известно дори в какъв съд или арбитраж могат да се предявят претенциите и кои правителства биха били замесени.От предишни публикации е известно, че част от машините и съоръженията са поръчани в големи западни компании, на които трябва да се плати за извършената работа.Руската компания "Атомстройекспорт" е подписала с френската фирма "Арева" договор за периода 2009-2010-та година за разработката на документация по системите за контрол и управление на нормалната експлоатация и сигурността на АЕЦ "Белене", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на "Атомстройекспорт". Според съобщението договорът е подписан, въпреки липсата на основен договор и неподписани още допълнения към него, за да не се допусне замразяване на проекта. "Арева" е един от основните участници. На нея, заедно с другия подизпълнител "Сименс" се падат около 20 % от обема работа по проектирането и доставката на оборудване за АЕЦ "Белене".По другия енергиен топ проект, споменат от Борисов, коментарите са доста по-сдържани. Русия може да замени Бургас—Александруполис с проекта Самсун—Джейхан, отбелязва пред "Комерсант" Максим Шеин от "Брокеркредитсервиса". Според него ситуацията около втората атомна централа е свързана с желанието на България да получи дополнителни преимущества в рамките на газопровода "Южен поток".

понеделник, 14 юни 2010 г.

ТОПЛА ВРЪЗКА - ЦВЕТЕЛИНА И ДЯНОВ НА КОНЦЕРТА НА ЕЛТЪН ДЖОН ВМЕСТО НА РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА БОЙКО!


Финансовият министър и любимата на Борисов пристигнаха заедно на шоуто и куфяха без притеснения Какво става в държавата!? Това се запитаха меломаните, напълнили стадион „Локомотив” за невероятния концерт на сър Елтън Джон в неделя вечер. Причината за притесненията не бе елегантният дизайнерски шлифер на мега звездата с Рокетмен в пайети и капси на гърба, или формата му (защото Елтън сякаш е по-добър от всякога), а компанията, в която финансовият министър Симеон Дянков се появи на шоуто, пише "Под тепето". Чичко-паричко на държавата дойде под козирката на уникално грозното спортно съоръжение в квартал „Надежда” заедно с половинката, или бившата такава според жълтата преса, на премиера Бойко Борисов. При това навръх рождения ден на първия човек в държавата. И двамата явно отсвириха празника на Борисов заради Елтън Джон. Единствено „Под тепето” успя да щракне любопитната компания на трибуните и да обясни със снимка на читателите си защо Дянков бе толкова повлиян от британския сър и го описа като символ на демократичния процес в страната пред студенти часове след концерта в столицата. Хора от публиката обаче резонно си зададоха въпросите “Къде е Бойко!?” и “Защо Цветелина не е с него на рождения му ден, а е с Дяков на концерт!?”. Всеки си отговаряше сам и си правеше собствени заключения. Дянков и Бориславова се появиха точно в 20ч. на официалната трибуна на стадион „Локомотив” в София. Той бе изтупан в бяла ленена ризка и се оглеждаше разсеяно в обичайния си стил, а премиершата бе заложила на строго елегантния стил. Още на третото парче двамата започнаха леко да подскачат на местата си и да се забавляват с уникалния сър Елтън....

КАК ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ ЩЕ УБИВАТ!

АДВОКАТЪТ НА МАРГИНА : ИСИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е В СЪДА А НЕ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ!

СКАНДАЛ!!!! 20 000 ЕВРО В КАСАТА НА ГЕРБ ЗА ПОСТ "ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР"!!


Пълна тишина около прокурорска проверка по случая. Без съмнение в достоверността на думите и действията му, аз приех той да лобира за мен.Представих му СВ.На поредна среща ми каза: „ Премиерът даде съгласието си за назначаването ти за зам. министър, но изрично подчерта, че трябва да спазиш утвърдената в ГЕРБ традиция да направиш дарение от 20 000 /двадесет хиляди/ евро" !??
Днес - 10 юни 2010 г., се навършват, колкото и сакрално да звучи, 40 дни от раждането на едно впечатляващо със съдържащата се в него информация, прокурорско постановление. На 29 април тази година зам. градският прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) - С. Стойчев се е произнесъл по подадената на 9 април 2010 г. жалба от софиянеца Илийчо Николов Илиев, адресирана лично до МВР-министъра Цветан Цветанов. В нея гражданинът Николов съобщава, че на 29 март тази година е предал на лицето Владо Иванов Пенев, роден 1974 г., 20 хил. евро заради уверението му, че срещу тази сума ще стане зам. министър на отбраната. (?!) Според обясненията на Илийчо излиза, че той наивно се е набутал в съмнителна схема, за целта на която си е нямал и понятие. А причината да бъде вкаран в нея били старите му професионални контакти с един от сегашните зам.министри на военното ведомство - Валентин Радев.Същият, който май си е „повервал" наистина, че може да се води борба с корупцията в силова система от ранга на МО и като пълен абдал не е изключено да е настъпил нечии важни интереси. Бедата обаче е, че тъкмо от някогашните контакти на Николов с Радев далновидно се е опитал да се възползва управителят на регистрирания у нас швейцарско-норвежкия консорциум "Крипто" ЕООД - Петър Петров, свързан, както сочи информацията на „Дакси", и с фирмата „Милтех" на скандалния бизнесмен Георги Крумов (заради отношенията с който сега си има тежки съдебни проблеми ексвоенният министър Цонев). Що се отнася до влезлият в ролята на „пощенска кутия" Владо Пенев, прибрал инкриминираните 20 хил. евро, пак според „Дакси", той е управител на „Акрундос ТНД" ООД, регистрирано в СГС през 1998 г. с основен предмет на дейност „ресторанти". Сред съдружниците в дружеството освен футболните звезди Борислав Михайлов и Наско Сираков, фигурира и името на партниралият си с Васил Божков и зловещо простреляния Манол Велев - Стойне Манолов.По-любопитното обаче е друго. Както научи „ФорумЪт", злополучният мераклия за зам. министър Илийчо е финансиран с нужните за целта 20 евро бона от авторитетната, лицензирана като оръжеен търговец българска компания „Йотов и син". За сведение на читателите ни нейният шеф - Ивайло Йотов (набор „71", от октомври 2009 г. почетен консул на Уганда у нас), наред с небезизвестният Петър Манджуков, бе в групата на частните асове от бранша (начело на държавните пък бе биг босът на „Кинтекс" Антон Салджийски), включени през септември 2007 г. в официалната делегация, водена от тогавашния премиер Станишев до далечна Индия.Та „Йотов и син", дали на г-н Николов срещу подписан от него запис на заповед фаталната сума от 20 хил. евро и въз основа на платежния и изискуем тутакси документ били извадили изпълнителен лист, за да си приберат парите от длъжника.Пълен цирк. Но не с весело, а с доста печално звучене. За изясняването му обяснения пред прокурора са давали сума интересни хора от днешния премиерски екип - включително уважаваната началничка на политическия кабинет г-жа Румяна Бъчварова и довереният съветник на Бойко Борисов с шамански качества - Светослав Спасов (специалист по отбранителните и сладки оръжейно-търговски въпроси в държавата).А сега драги форумци, четете едно към едно какво точно пише в два документа - първият е прокурорското постановление, цитирано в началото на тая статия, а вторият - сигналът на въпросния Илийчо Николов, адресиран днес до всички възможни институции. Малко дългичко ще трябва да четете, ако въобще си дадете труд да го сторите. Знам, че точно това мразят основателно потребителите в нета, но ви обещавам, че ще е повече от занимателно. Забавлявайте се - ако можете и ви издържат нервите:

ДОАДМИНИСТРАТИВНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ- РАЙОНЕН ПРОКУРОР НАСОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА Г-Н АЛ. НАЛБАНТОВ
КОПИЕ: ИЛИЙЧО НИКОЛОВ ИЛИЕВ гр. София, ж.к."Дружба-2", бл.302, вх.В, ет.9, ап.32

ПОСТАНОВЛЕНИЕ
гр. София, 29.04.2010 год.
С. СТОЙЧЕВ - зам. градски прокурор при СГП, след като се запознах с материалите по прок. преписка № 5142/10 год. по описа на СГП,

УСТАНОВИХ:

На 09.04.2010 год. в Министерство на вътрешните работи е заведена с вх. № ж-3889 от същата дата жалба от ИЛИЙЧО НИКОЛОВ ИЛИЕВ от гр. София, живущ на посочения по-горе адрес, адресирана до Министъра на вътрешните работи, с която същият моли за съдействие лично министър Цв. Цветанов да му бъде върната сумата от 20 000 евро която жалбоподателят твърди, че предал на 29.03.2010 год., за времето от 17.30 - 18.30 ч. в района на бензиностанция „ОМВ", кв. „Бояна" на Владо Иванов Пенев, ЕГН 7402086947, с постоянен и настоящ адрес гр. София, бул."Овча купел" № 29, което станало в личния автомобил на ИЛИЙЧО ИЛИЕВ „Ауди - А4" с ДК № СА 6772 КМ.В жалбата, пострадалият сочи, че предал на посоченото място и час исканата сума в твърдения от него размер на Владо Пенев, поради това, че последния обещал на ИЛИЕВ съдействие за да бъде назначен на поста - зам.-министър на отбраната, а предназначението на парите било за дарение на политическа партия ГЕРБ.В деня на завеждането й, жалбата своевременно е изпратена на СДВР, като по изложените в нея факти и обстоятелства е извършена предварителна проверка, приключила с изготвянето на справка по преписка вх.№ я-10704/09.04.2010 год. по описа на СДВР, която е адресирана до зам.-градския прокурор Р. Василев, като в деня на постъпването й в СГП ми е разпределена за отношение.След запознаване с приложените по преписката материали - снети обяснения от жалбоподателя, които по същество преповтарят изложеното от него в жалбата до Министъра на вътрешните работи, както и тези на Лъчезар Георгиев Петров - управител на бензиностанция „ОМВ", кв. „Бояна", Петър Пенчев Петров - управител на „Крипто" ЕООД, Румяна Бъчварова - началник на кабинета на министър-председателя и Румяна Дилова - секретар на началника на кабинета на министър-председателя се установява следната фактическа обстановка:През м. ноември 2009 год., ИЛИЙЧО ИЛИЕВ сочи, че бил помолен от Петър Петров - управител на „Крипто" ЕООД, което дружество е представител за България на швейцарско-норвежки консорциум „Крипто - Конгсберг труп" да му съдейства за среща със зам.-министъра на отбраната Валентин Радев. Причината за това било изгодно предложение на консорциума до българското правителство за финансиране превъоръжаването на българската армия и МВР, както и офсетови програми по производството и доставката на оръжейни системи и комуникационна техника. Илиев изяснява, че се познава с В. Радев, с който имал сътрудничество от експертната група в Комисията по отбрана. Петров е казал на Илиев, че е имал среща с премиера и ръководителите на консорциума, но поради факта, че бившият министър на отбраната Н. Младенов не е дал отговор на поставените му в тази връзка въпроси, контактът е бил насочен към ресорния заместник-министър на отбраната в лицето на В. Радев. От справката на инсп. Станков от СДВР от 19.04.2010 год., обясненията на Илиев и Петров е видно как и по какъв повод двамата са се виждали с Владо Пенев, както и каква е била представата на Илийчо Илиев за този човек, с когото го запознал Петър Петров, а именно - служител във фирма „Крипто", мениджър „Специални проекти", дългогодишен приятел на премиера г-н Б. Борисов. Нещо повече, по време на срещата на Петър Петров с премиера и представители на консорциума, министър-председателя е наредил на Началника на кабинета си г- жа Р. Бъчварова да съдейства всячески на Владо Пенев в контактите му със заинтересованите министри по проект за 6 млрд. евро помощ от „Крипто - Конгсберг груп". Фактът за проведена през м. август 2009 год. среща при премиера с участието на чужди граждани, управляващи норвежка фирма за военна продукция и с интерес от инвестиране в България се потвърждава от обясненията на г-жа Р. Бъчварова, на която именно същата се запознала с Владо Пенев. Впоследствие, по нареждане на министър-председателя, същата е определила срещи на участниците в тази среща с министър Н. Младенов и министър Цв. Цветанов. Според обясненията на г-жа Р. Бъчварова, след около месец Владо Пенев се свързал с нея и й казал, че има конкретни предложения, които е обсъдил с премиера, като го помолила да предостави писмен текст и го насочила към съветника по въпросите на военно-промишления комплекс Св. Спасов. От обясненията й се установява, че г-жа Бъчварова е поискала да й бъде предоставена информация за фирма „Крипто", при което получила устно такава от Председателя на ДАНС г-н Цв. Йовчев, че фирмата работи добре с институциите. Впоследствие, Владо Пенев е заявил пред г-жа Р. Бъчварова, че очаква посещение от норвежките представители за уточняване на детайлите по проекта за инвестиции в българския ВПК и когато поскала да й бъдат представени имената на тези представители, но не ги получила, прекратила да отговаря на обажданията на Владо Пенев.В жалбата и обясненията си Илийчо Илиев заявява какво му е казал Владо Пенев при поредна среща между тях във връзка с очакванията на Илиев да бъде назначен за зам. министър на отбраната, а именно: „Премиерът даде съгласието си за назначаването ти за заместник министър, но изрично подчерта, че трябва да спазиш утвърдената в ГЕРБ традиция да направиш дарение от 20 000 евро!", което е записано и цитирано дословно като част от съдържанието на жалбата на Илиев до министъра на вътрешните работи г-н Цв. Цветанов. Освен това, Владо Пенев го уверил, че това е стандартна процедура и че всеки кандидат за министър и заместник министър прави подобно дарение, показвайки лоялност към партията. Това разбира се породило съмнение в Илиев, но въпреки това събрал исканата сума от 20 000 евро и ги предал на Пенев на 29.03.2010 год. по начин и обстоятелства, които вече са изложени в настоящото постановление.Когато на 30.03.2010 год. било официално обявено името на новия заместник министър на отбраната, Илиев разбрал, че е измамен и се обадил на Пенев да му върне парите, тъй като „дарението към ГЕРБ не повлия". На последвалата след това среща между двамата, Пенев му казал, че „парите са дадени на хората на Бойко и не трябва да се излагаме да ги искаме", като същевременно му заявил, че до няколко дни ще има смяна на зам.-министъра на отбраната В. Радев и на негово място за такъв щял да бъде назначен Илиев. След тази среща, жалбоподателят неколкократно е правил опити да разреши проблема, пред който бил изправен и след като това не довело до желания резултат се обърнал за съдействие към правоохранителните органи.Следва да се отбележи, че извършената по жалбата проверка е непълна /липсват обяснения от всички упоменати лица/ заради краткото време, през което е следвало да бъде извършена и в крайна сметка преписката е изпратена на СГП, адресирана лично до зам. градски прокурор Р. Василев за отношение по компетентност, възложена ми за работа на принципа на „случайното разпределение".При така изложената и установена до момента фактическа обстановка се налага обоснования извод, че в преписката се съдържат достатъчно данни за извършено престъпление по чл.209, ал.1 от НК от страна на ВЛАДО ИВАНОВ ПЕНЕВ, ЕГН 7402086947, което съобразно разпоредбата на чл.35, ал.1 от НПК е подсъдно на районен съд, респ. от компетентност на районна прокуратура е да прецени предприемането на съответните действия за образуване на наказателно производство и упражняване на ръководството и надзора върху същото.Предвид гореизложеното и на основание чл.199 и чл.35, ал.1 от НПК,

ПОСТАНОВИХ:

ИЗПРАЩАМ преписка № 5142/10 год. по описа на СГП на административния ръководител - районен прокурор на СРП за сведение и отношение по компетентност

Препис от постановлението да се изпрати на жалбоподателя ИЛИЙЧО НИКОЛОВ ИЛИЕВ на посочения от него адрес - за сведение.

СС/СС ЗАМ. ГРАДСКИ ПРОКУРОР и PЪКОВОДИТЕЛОтп. в 3 акз. ОТДЕЛ IV „НСН, ИН и МПС" в СГПЕкз. № 1 - СГПЕкз. № 2 - СРПЕкз. № 3 - жалбоподателя


ОТКРИТО ПИСМО

От полковник Илийчо Николов Илиев о.р., експерт по национална сигурност, с четири магистърски научнообразователни степени от ВНВУ „В. Левски", ВА "Г.С.Раковски", Генералщабен факултет на ВА „Г.С.Раковски", политология ПУ „П. Хилендарски".

Уважаеми господин президент/ Ваши превъзходителства/Дами и господа,Поводът за тази форма на обръщение към Вас е провокирана от един на вид обикновен криминален случай /„случая Пенев"/ на измама в особено големи размери, но анализирайки го по обстойно ще открием умело прикриваното от обществото несъответствие между зрелищно рекламираните по медиите т. н. „полицейски операции" и реалното правораздаване над престъпниците. Хронологията е следната:През месец ноември 2009 г. бях помолен от Петър Петров, президент на „Крипто" ЕООД, представител за България на оръжейния швейцерско-норвежки консорциум "Крипто-Конгсберг Груп" да му съдействам за среща с зам. министъра на отбраната Валентин Радев, с който имах сътрудничество от експерната група в комисията по „Отбрана"на ГЕРБ. Петров ме информира, че е имал среща с премиера г-н Бойко Борисов и ръководителите на консорциума от норвежка страна. Те са предложили на българското правителство изгодно сътрудничество по финансиране превъоръжаването на армията и МВР, както и офсетови програми по производството и доставката на оръжейни системи и комуникационна техника. В същото време Петров ме запозна с лицето ВЛАДО ИВАНОВ ПЕНЕВ. Представи ми го като служител във фирма „Крипто" като мениджър „Специални проекти", което е видно и от визитките, които раздава при срещите си. Уточни, че той е дългогодишен приятел на премиера Борисов и че именно чрез него /Пенев/ е осъществен официален контакт между "Крипто-Конгсберг Груп" и българското правителство. До този момент е правил многобройни опити да се свърже с премиера, но безуспешно и именно Пенев е „връзката„ с него... Нещо повече - на срещата премиера е наредил на началник кабинета му госпожа Румяна Бъчварова да съдейства всячески на Пенев в качеството му на координатор по проекта с Норвегия за финансова помощ на България. Казано просто - Пенев е „мотора" за осъществяване на контактите между норвежката страна и правителството от една страна, а от друга - улеснена комуникация със заинтересованите министри по проекта - на Отбраната, МВР и финансите. Аз не се усъмних в информацията и организирах работна среща между Радев, Петров и Пенев, на която присъствах и аз. Срещата бе ползотворна за двете страни. От Пенев знам, че е имало още няколко срещи със зам. министър Радев, в това число и с ръководителите на "Крипто-Конгсберг Груп", уточнени са конкретни за решаване теми и проекти. Владо Пенев няколкократно искаше срещи с мен да лобирам пред зам. министър Радев и министър Ангелов за ускоряване на проекта по превъоръжаването на БА. Аз отказах, с мотива, че има макар и теоритича вероятност да бъда назначен за зам. министър на отбраната и не е коректно да се ангажирам с това. След няколко дни ме покани на среща и открито ми заяви: "Ти ще бъдеш новия зам. министар! Подготви ми едно СВ и аз ще го представя лично на премиера! Бъди сигурен в думите ми, тъй като аз съм от кръга на най-близките му хора, с които той /премиера/ взема решения за назначаване на министри и зам. министри"!
Уточни ми, че това са сериозни, богати хора, които са финансирали кампанията на ГЕРБ. Спомена ми за едно име, това на Александър Сталийски, за който бях чувал от медиите.
Пред мен Пенев е разговарял по телефона с госпожа Бъчварова и секретарката и,демонстрирайки доброто си нейно и това на премиера благоразположение към него.Без съмнение в достоверността на думите и действията му, аз приех той да лобира за мен.Представих му СВ.На поредна среща ми каза: „ Премиерът даде съгласието си за назначаването ти за зам. министър, но изрично подчерта, че трябва да спазиш утвърдената в ГЕРБ традиция да направиш дарение от 20 000 /двадесет хиляди/ евро" !?? Увери ме, че това е стандартна процедура и че всеки кандидат за министър и зам. министър прави подобно дарение, показвайки лоялност към партията. Аз нямах тази сума, което е естесвено за военен пенсионер с доход от 700 лв. Обърнах се към близки,роднини и приятели за заем. Такъв получих от фирма „Йотов и син" ООД срещу договор за заем и от двама приятели срещу документ, на които върнах дадените ми средства.На 29.03.2010 г. в района на бензиностанция ОМВ, кв. Бояна се срещнах с Владо Пенев и му предадох 20000 евро /40 по 500/ в присъствието на свидетел и под обхвата на охранителните камери на обекта, тъй като имах, макар и малко съмнение за измама.... Бяхме се уговорили Пенев да получи парите срещу договор за дарение на ГЕРБ. Дадох му парите, но документ не получих с обяснението, че „хора които вземат решението/хората на Бойко" ще го изготвят след като се убедят, че съм „точен" /че е направено дарението/ и че документа ще ми се предостави утре /30.03/ с връчването на заповедта ми от премиера за зам. министър на отбраната.....На другия ден беше официално обявено името на новия зам. министър, но не моето.... Аз се обадих на Пенев и му казах твърдо: " Върни ми парите, тъй като дарението към ГЕРБ не повлия" и поисках среща с него. Той дойде и ми каза, че парите са дадени на „хората на Бойко" и не трябва да се излагаме да ги искаме, тъй като до няколко дни ще има смяна на стария зам. министър на отбраната и аз ще бъда назначен „до дни". Дори ми предложи поста директор на Гл. Дирекция „Митници" с уверението, че предстои смяна на В. Танов... Измамникът си е просто... измамник... Потвърди се съмнението ми, че това е измама и заплашително му казах: „Върни парите! Взел съм ги на заем и ако не ги върна ще бъда осъден!" Дадох му срок до края на 30.03. Вечерта по телефона той ми каза, че „хората" са извън София и щом се върнат ще ми върне парите. От този момент аз съм записвал на телефона си всички разговори с него, от които е видно, че той няма намерение да ми върне парите.Поисках среща с Петър Петров и му разказах за измамата. Той ми каза: „Изумен съм, но не съм учуден. На мен ми го представиха като приятел на Бойко Борисов. Всички срещи с премиера е организирал Пенев пряко или чрез Румяна Бъчварова. Направих собствено разследване за Пенев преди да му дам пълномощно да представлява „Крипто" което показа, че преди време той се е занимавал с бизнес с проститутки, че е боксъор и това го прави типична мутра".Свързах се със секретарката на госпожа Бъчварова и по телефона в прав текст и казах, че лицето Владо Пенев от името на премиера и Румяна Бъчварова върши измами. Тя каза, че ще предаде на госпожа Бъчварова, оставих и телефон. До момента не съм потърсен от нея, въпреки че още няколко пъти я търсих за среща, но секретарката отклоняваше поканата ми.. Защо? Има ли нещо, което притеснява госпожа Бъчварова?..С моя жалба с Вх. № ж -3889/09.04.2010г. лично до Министъра на Вътрешните работи Цветан Цветанов го информирах за измамата. Той се разпореди разследването да се поеме от СДВР.Бях разпитан аз, Петър Петров и Румяна Бъчварова. В показанията си тя сочи /Постановление № 5142/10 от 29.04.2010г. на СГП/, че се е запознала с Владо Пенев в кабинета на Министър Председателя на официалната среща с норвежката делегация. Поддържала е контакти по телефона с Пенев, който е искал нейното съдействие за срещи с министри, свързани с проекта, като Пенев е уточнявал, че това негово искане „е съгласувано с премиера".... След време тя е престанала да отговаря на позваняванията му, като го е насочила към съветника на премиера по военно-промишления комплекс Светослав Спасов. Нещо повече - според Петър Петров на масата на преговорите с норвешката страна, Пенев е бил от страната на българското правителство, заедно с премиера и Бъчварова?!
До този момент измамника Пенев не бе разпитван все още ...? Защо, кой го предпазва и от кого, на каква цена?
След разпита на Бъчварова се получава разпореждане до разследващите от СДВР /не знам от кой, но от „високо" място/ всички материали по делото да се предадат на заместник - градския прокурор Роман Василев. На мен ми бе казано да не „притеснявам" Пенев по никакъв начин, пазя направените записи на разговорите с Пенев и, че има утвърден план за разработката му с използване на СРС. Същият е изготвен от главния дознател на СДВР, съгласувано с СГП. Такава разработка .... не се състоя. Според Софийска градска прокуратура „това не е необходимо на този етап"... А,на кой етап ще се случи?... Разбира се .. на никой етап, защото Пенев е просто „бушон" и не му е дошло още времето да изгори, но и това ще стане след сделката с Норвегия. Той лично ми е казвал каква голяма комисионна ще "падне" от сделката... Той ще го разбере, но ще е късно. Обикновено такъв тип хора са „маши", в ръцете на „големите" ... С случая преценката е Ваша! Може би Владо Пенев е новия Красьо Черничкия ... кошмар за съдебната власт.От криминалното досие на Владо Иванов Пенев е видно, че тай е сериен престъпник с три досъдебни производства за измама в особено големи размери в Монтана, Луковит и София по чл. 209,210 и 293А от НК, по които има преписки но .... до сега НИЩО! ЗАЩО? Кой го пази и срещу какво?Виждайки, че правораздаването не е „активно" по разследването на „случая Пенев", аз се обърнах за съдействие отново към министър Цветанов, /с който ме свързваше сътрудничество по ГЕРБ/ акцентирайки на деликатността на ситуацията, в която има риск „случая Пенев" да повлияе негативно върху имиджа на премиера Борисов и партия ГЕРБ. Намерението ми бе само и единствено да се ускори разследването и Пенев да върне откраднатите пари .... нищо повече! Чрез секретарката си той ми уреди среща с директора на СДВР Валентин Йорданов. Пред него аз изложих опасенията си, че над Пенев е възможно да има „чадър", тъй като той недвусмислено парадира с приятелските си контакти с премиера, министри и висши магистрати. Валентин Йорданов ме увери, "че това е невъзможно, че именно МВР е институцията, която е призвана да се бори с престъпносста и корупцията без оглед на политическа, професионална и лична принадлежност и че към него /Пенев/ няма да се допусне да бъде толериран за приятелството си с „важни" лица". Увери ме, че в скоро време Пенев ще бъде спрян по пътя на измамите, които са негова постоянна професия от която живее и то не лошо .... Блажени са вярващите .... Хайде спрете го!
Поисках среща с Роман Василев за да съдействам в разследването, виждайки деликатността на случая, предвид намесването на държавни лица и институции. Такава ми бе отказана ... Явно „указанията" са били „случаят Пенев" да мине към дело "няма доказателства" ...

Материалите по делото след като „отлежаха" повече от месец без резултат, се прехвърлиха в Района прокуратура. До момента /09.06.2010г./ същата не ме е потърсила за изясняване на случая. Предоставил съм и записи на разговорите ми с Пенев с надеждата, че ще се направи гласова експертиза за доказване на достоверността им. Очаквам статут на защитен свидетел, който присъства на предаването на 20000 евро на Пенев. От записите е видно, че Пенев не отрича, че е взел такава сума от мен.Пенев бе разпитан в СДВР месец и половина след началото на следствието. Той отрече, че ми е давал пари. Междувременно, въпреки настояването ми пред служителите на СДВР да вземат като доказателствен материал записите от охранителните камери на ОМВ, това не се случи. По точно-случи се, но без резултат! Обяснено ми бе, че записите се ... самоизтрили предния ден. Отидох на място и в разговор със служителя, отговаряш за видео наблюдението се уверих, че е така. Обърнах се за съдействие към служителя от централата на ОМВ Тонев, който потвърди факта.Виждайки, че „проблема по спасяването на давещия е негов проблем", аз потърсих Пенев в апартамента на жена му с надеждата, че доброволно ще върне парите. Той ми каза "Съжалявам, че така се случи, не мога да ти помогна, оправяй се"! И не ме притеснявай, че ще ти се случат неприятни неща, спри да ровиш, имаш деца ... И това господин Цветанов не НАГЪЛ /от онези-наглите/ Мисля, че имаше такава операция ... Разговарях по телефона с тъщата му в опит да бъде вразумен зет и, но резултат-никакъв! Тя отвори едни уста - „Кой ти е крив да му даваш пари, да си мислил като си ги давал! Ти пари от нас доброволно няма да си върнеш" ... Госпожо, ще ги върна! А, как-Ще разберете!Свързах се с негов приятел,с който ме беше запознал преди. Той ми каза,че преди две години,въпреки,че са приятели от деца с Пенев и него е измамил по повод на конкретна сделка.Имало е заведена преписка срещу него,която също е била без резултат...Познато нали? Накрая се наложило Пенев да бъде набит за да си върне парите потърпевшия ... Това дало резултат!И аз ли така да постъпя, да се превърна в престъпник? Но, логиката сочи такава тенденция, щом правораздаването бездейства ...

Най- парадоксалното в случая е, че Пенев си живее охолно с моите пари, кара Мерцедес, купил си е скъпи костюми, необезпокояван от правосъдието. Според Петров продължават заедно да работят и в момента по осигуряването но официално посещение на премиера Бойко Борисов в Норвегия за финализиране на договора за финансова помощ за България...
Нещо повече Пенев-продължава да притежава официално пълномощно да представлява „Крипто" ЕОД, издадено му от Петър Петро във връзка с проекта с Норвегия за финансова помощ в размер на 10 милиарда евро. На настояването ми Петров да анулира пълномощното на Пенев, тъй като е сериен измамник, Петров ми отговори - „ Пенев ми е необходим за финализиране на проекта. Работи активно по организацията на официалното посещение на премиера в Норвегия. Без него аз нищо не бих направил, а това е в полза на България..." От тук следват въпросите: Кой свърза Петров с Пенев? Навярно друга мутра ... Петров мълчи. Защо Петров така лесно издаде пълномощно на Пенев да представлява „Крипто", дори го назначи с гръмкия пост менаджер „Специални проекти", какъвто е и в момента, независимо, че е подсъдим по четери дела за измами. Това подсказва, че „Крипто"и Петър Петров навярно са замесени в измамата с мен ... което е малката беда. По-голямата би била, ако има измама с проекта по финансова помощ от Норвегия? На този въпрос трябва да се замислят някои хора и институции в България. Трябва да се замислят за имиджа си и собствениците на „Крипто - Конгсберг - Груп" относно техния служител Пенев.Докато правоохранителните органи осигуряват комфорта му, вместо да ускорят разследването по моя случай и другите три дела, аз бях осъден от фирма „Йотов и син" ООД за невърнати пари, които ми дадоха на заем, предмет на измамата. В случая „правосъдието" действа бързо. Но все пак остава въпроса - Защо „ Йотов и син" ООД ми дадоха с усмивка заема? Навярно от съжаление, че „просто съм имал нужда"? Може би искаха да си „купят" политическо влияние в МО, където имат интереси? А, ако бях станал зам. минисър щяха ли със същото настървение да се отнесат с мен? Навярно НЕ!В момента са блокирани всички мои банкови сметки. Не мога да тегля заем, да си продам колата. Пенсията ми е блокирана, нямам средства дори за храна. Очаквам до дни да бъде продадено на търг семейното ми жилище.Аз и семейството ми оставаме на улицата. В момента съм един фалирал човек, който е живял достойно, отдал повече от тридесет години на армията, приел каузата ГЕРБ и Бойко Борисов с надеждата, че ще има справедливост за всички и всичко, особено борбата с престъпността ... Това са само медийни илюзии, че се води борба с престъпността и корупцията.Реалността сочи, че едно криминално проявено лице, без образование и трудов стаж, с четири досъдебни производства за измами в особено големи размери, организира междудържавни срещи, посредничи между Министър председетеля и отделни министри по офсетови програми за превъоръжаване на МО и МВР, официално с пълномощно представлява международен оръжеен консорциум с годишен обород от 100 милиарда евро, заедно с Петър Петров чрез правителството на Норвегия "допринася" за получаване на така необходим за излизане на България от кризата на нисколихвен заем в размер на 10 милиарда евро,

от името на Министър Прадседателя „събира" дарения за ГЕРБ, раздава постове в Изпълнителната власт??Господин Президент /Ваши превъзходителства/ Дами и господа,Това е само един дребен детайл от "борбата" с престъпността и корупцията.Обръщам се към Вас като последен, отчаян опит за съдействие за справедливо възмездие над измамника Владо Пенев, връщане на взетите от мен 20 000 евро и възстановяване на разрушения ми живот, както и този на семейството ми. Ние не го заслужаване! Нали?Надявам се, че давайки гластност на един частен случай, какъвто е „случая Пенев", ще предизвикам чрез Вас всички институции имащи отношение към правораздаването да се отнесат професионално и възстановят вярата ни в ЗАКОНА!Бог да пази България, ако Пенев и такива като него „спасяват" България от кризата, а такива като мен, които цял живот са служили на Отечеството си, са разорени, отчаяни ... Ще допуснете ли такъв абсурд? Намесете се и раздайте справедливост, едно от основните ценности на Демокрацията!Не забравяйте, че ни е останало и нещо ценно - Имаме достойнство и сме избератели .... а навярно идват избори?

София 09.06 2010г. Искрено Ваш : Полковник. И.ИЛИЕВ/------------/


Допълнение: Настоящият документ е заверен нотариално, с което втора гарантира достоверността му. Направен е превод на английски от лицензирана фирма за преводи.


До Президента на Р.БългарияС копие До:Председателя на народното събраниеМинистър председателя Главния прокурор Министъра на вътрешните работиОмбудсмана на Р. БългарияПосланиците на страните от ЕСПосланика на САЩПосланика на Руската федерацияПосланика на кралство Швеция и чрез него до „Крипто-Конгсберг -Груп"Главния редактор на в. „Труд"Главния редактор на в. „24 часа"Главния редактор на в." Класа"Главния редактор на в." Галерия"Главния редактор на в."168 чГенералния директор на БНТИзпълнителния директор на втвИзпълнителния директор на Нова ТВИзпълнителния директор на Канал-3

Мария Шахъмова