събота, 30 октомври 2010 г.

ЦВЕТЕЛИНА КУПУВА СОФИЙСКИ ИМОТИ?

Цветелина БОРИСЛАВОВА
Две от най-големите дружества, собственост на Столичната община - "Софийски имоти" и Общинска банка, отново са включени в списъка за приватизация през тази година. Той ще бъде гласуван преди няколко седмици от общинския съвет. Вероятно към тях по-късно ще бъде прибавена и "Топлофикация - София", която трябва да бъде прехвърлена от държавата на общината. "Софийски имоти" и Общинска банка са в списъците за приватизация от години, но досега не са обявявани на търг или конкурс. Двете дружества имат правни анализи, като този на имотното дружество показа, че част от терените в него са със спорна собственост. Общинска банка има и гласувана оценка от 218 млн. лв. Заради кризата обаче общината се отказа от продажбата на дружествата през миналата година. Според анализатори обаче това било само извинението. Идеята та тогавашният кмет Бойко Борисов била след като вземе властта и седне на премиерският стол необезпокоявано да изсмуче апетитните хапка на общината без никой да може да му попречи или участва. Публична тайна вече броди из политическият елит че бъдещият им купове официално ще е холдингът на Цветелина Бориславова което тотално подреждало пъзела. Информацията бе потвърдена и от .наши хора в агенцията за приватизация,  неофициално разбира се, което доказва само едно след официалните търгове едва ли ще има изненадани.

УИКЕНД РАЗКРИВА УНИКАЛНИ ГНУСОТИИ ЗА ЯНЕ ЯНЕВ!


ПОДЗЕМНА МЕДИЯ НЯМА КОМЕНТАР ЗА ТАЗИ СТАТИЯ! ЧЕСТО НИ ОБВИНЯВАТ ЧЕ СМЕ ГНУСНИ, ЛЪЖЛИВИ И КОВАРНИ. АКО ТОВА КОЕТО Е ПИСАНО ТУК Е ИСТИНА А УИКЕНД ТВЪРДИ ЧЕ Е ТАКА ТО ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА Е НАЙ - МРЪСНИЯТ КЕНЕФ В СВЕТА.
ТЕЖКО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА!

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ : БОЖЕ, ПАЗИ ЦЪРКВАТА НИ ОТ САМАТА НЕЯ!

Веселин СТАМЕНОВ
Според Светите апостоли една от задължителните добродетели на носещия свещенически сан е целомъдрието. Монахът е свързан като с брачни окови само със Светата църква. Веднъж дал обет, той до гроб не може да го престъпи, да се върне назад. Но и светите отци са хора, ще кажат неверниците. И в техните сърца горят човешки страсти, и те са податливи на светските изкушения.

Прости им, Господи…

Християнските духовници имат свещена мисия. Те са пастири, водачи, утешители. Към тях се обръщаме с думата „отче” (татко). Ръкоположени са, за да работят в името на кръвта, която Исус е пролял за нас. Призвани са с думи и дела да сторят така, че неговото страдание да не е било напразно.

В нашата брулена от завоеватели и битки земя векове наред те достойно са изпълнявали великото си дело. Благодарение на тях изстрадалият ни народ е съхранил своето самосъзнание. Благодарение на тях българинът е умирал за род и родина. С почит и поклон можем да благославяме светлите имена на патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Йоан Екзарх, Софроний Врачански и др.

Следва ли днес Българската православна църква достойния пример на своите предшественици? Как днес духовниците отстояват свещения завет на Сина Божи?

Нека кажем горчивата истина. Днес, в тъжното ни, лишено от мечти и жестоко време духовниците никакви ги няма. Те са се превърнали в бездушни чиновници, които администрират вярата в Бога. Станали са кухи, натруфени кукли, които изпълняват ритуалите без дух, без плам, без вълнение. Когато влезем в черква, усещаме да полъхва святост от тъжните древни лица на иконите, от треперливите пламъчета на свещите, запалени от обикновени хора като нас. Но лъха ли тази свещена доброта от духовниците? Независимо дали изпълняват светите ритуали по тъжни или радостни поводи, при сватба, кръщене или погребение, повечето от тях мрънкат свещените слова с такова сухо безразличие, че умъртвяват и радостта, и скръбта.

Млади жени споделят, че дълго след Светото кръщене заплашвали палавите си дечица, че, ако не слушат, ще ги дадат на “попа” и децата мигом се укротявали. Чували сме свещеник да пее “Надгробное ридание” с толкова чувство, колкото би вложил в прочитането на счетоводен отчет. Сигурно всички сме чували за свещеник, който в свободното си време “разваля магии” и за друг, който води курсове по йога.

Българският свещеник Стефан Михайлов, който живее във Вашингтон, САЩ прочел в българската преса за случаят с Ректорът на Софийската семинария Епископ Сионий и за незаконното съжителство на главния секретар Епископ Наум с друг мъж в апартамента му в Светият Синод. И решил да напише писмо до патриарх Максим, в което умолява за незабавни мерки за очистване името на Светата църква от духовници, които със своите действия и постъпки позорят името на Православната църква в България. Като се позовава на правилата, писани от светите апостоли, българският свещеник настоява Светият Синод „да отстрани незабавно тези покварени служители от техните позиции.” В противен случай, свещеник Михайлов се заканва да започне “ усилена акция чрез българските вестници и телевизия и да настоява за отстраняване на всички покварени духовници.” Българският духовник от Вашингтон недоумява как е възможно никой от Синода да нехае за съвместното съжителство на известен епископ и любовника му на територията на Синодалната палата. Според него хомосексуалната връзка на епископа е в тотален разрез с божиите закони. В края на своето писмо, българският свещеник от Вашингтон изразява надежда, че Бог ще даде достатъчно разум на Светия Синод да изкорени злото и покварата от светата ни Църква. Едва ли... обаче казваме ние. В своя собствена проверка флатманът на свободното слово вестник “Папарак” достигна до уникално скандални неща свързани по един или друг начин с българската вяра и църква. Наши източници разкриват пред репортерският ни диктофон ужасяващият факт за:

ГЕЙ ОРГИИ В РИЛСКИЯ МАНАСТИР!

Миряни и послушници разказват как почти всяка нощ монаси от рилската света обител се събирали в специално подготвено за целта помещение и почти до ранни зори са се отдавали на плътски калигулски прегрешения. В акцията участвали и млади момчета от местните села и град Рила, които привлечени от “красотата” на мъжката любов ежедневно се точели, за да участват в изпълненията на монасите. Няма конкретни данни, дали ръководството на манастира или поне част от него са участвали в поругаването на робата, но със сигурност се знае, че са знаели за плътските изпълнения на подчинените си. Не е един път в РПУ на гр. Рила са постъпвали жалби и сигнали как монаси са опитвали да вербуват млади момчета и мъже с идеята срещу заплащане да превят секс с тях. Но нито една преписка не е имала някакво сериозно развитие. Прокуратурата дори ги отхвърляла в последно време. И тук идва въпросът какво става с нашите дарения, които оставяме с надежда и вяра на определените за това места в църквата?! Така ли се грижи църквата за нашето духовно извисяване, спасение и вяра?! Грозната истина боли! Няма спор, че святите места на българското християнство са окупирани от демона на греха и суетата. Това се потвърждава и със смразяващата история за

БЛИЗЪК МИТРОПОЛИТ ДО МАКСИМ ЗАМЕСЕН В ПЕДОФИЛСКАТА АФЕРА!

Мнозина се питат кой е човекът, който знае тайните на патриарх Максим. Името му е известно сред висшия клир, но никой от “синодалните старци” няма интерес да говори пред журналисти. Става въпрос за митрополит Игнатий. Не отдавна гръмна един от ужасяващите скандали в историята на българското правораздаване. Акцията беше наречена “Педофилите”. Стана ясно че най-малко 1000 деца са минали през къщата и апартаментите на шестимата педофили, които бяха задържани от антимафиоти . Бандата изроди е действала близо 4 години, като жертвите са записвани с камера, докато правят фелацио и анален секс, а след това са изнудвани да водят свои приятели на педофилите, ако не искат кадрите да се появят в интернет. Малчуганите са набирани от сайтове за запознанства в интернет и от училищата. Под предлог, че ги канят на парти с много момичета, хлапетата били примамвани по апартаментите.

"Всеки ден имаше купон. Обикновено идваха по 5 деца. Никога не сме виждали обаче момченца, които да се повтарят. По едно време започнахме да се чудим какво се случва там, но наемателите изведнъж се изнесоха", разказаха пред "Папарак" комшии, живеещи в близост до наетата от педофилите луксозна къща в столичния кв. "Малинова долина". Изродите на два-три месеца сменяли квартирите, за да не събудят подозрението на съседите. Живели в кварталите "Стрелбище", "Белите брези", "Иван Вазов" и в идеалния центъра на София. Едно от децата, посещавало къщата в "Малинова долина", разказа, че домът се заключвал с няколко врати, след като дойдат гостите. "Влезеш ли вътре, няма начин да си тръгнеш доброволно, без да правиш секс..” Думите смразяват кръвта и най психически устойчивият. Как ще се отразят обаче те когато стане ясно че един от вип клиентите на този ужасен бордей бил близкият до патриарха митрополит Игнатий. Той е така да се каже шефа на плевенската епархия и на него се пада честта на председателства заседанията на светият синод. За маската ми на богопомазан обаче стояла сянката на наточен педофил. По нашата информация черната лимузина на Игнатий паркирала винаги по един път седмично пред входа на педофилският бордей. Преоблечен светски владиката се бавел вътре повече от няколко часа после изтощен от сатанинският си порок се връщал обратно във возилото и напускал доволен и щастлив.. Информацията я има и в следствието. Никой обаче не говори за това. Защо?

В кримиархивите на МВР от средата на 70-те може да се прочете за кървавия екшън, разиграл се на ул. "Веслец" в София. В апартамента му е бил намерен зверски убит архимандрит Александър. В ануса на жертвата - известен в църковните среди гей, за когото се говори, че е незаконен син на екзарх Стефан, детективите намерили бележка с думите "Аз убила Саша - Мерлин". По тази следа те открили убиеца - художник с този артистичен прякор и бивш любовник на архимандрита. В зората на демокрацията - през 1989-та, жертва на хомомераците си пада и високоерудираният архимандрит Горазд. Един ден икономът му заварил накълцания труп на отеца в апартамента му на бул. "Патриарх Евтимий". Оказало се, че след ласките любовникът на Горазд възжелал и скатаните му дебели пачки и скъпи вещи и му теглил балтията. Някои монаси обаче не могат да приемат притворството и лъжата и заради щастието на изгората си захвърлят расото и създават семейства. През 50-те години заради любовта си от църковната кариера се отказва архимандрит Дамаскин. Той е бил протосингел на Пловдивската епархия и за малко дори секретар на Светия синод. През 60-те пък бившият калугер от Бачковския манастир Синесий се залюбва с красива девойка от град Гоце Делчев, където е изпълнявал длъжността секретар на Неврокопска митрополия, и се жени за нея. Има щастливо семейство с две дъщери.

През 70-те расото хвърля и йеродяконът при софийския храм "Свети Седмочисленици" Константин Антов, който дори сколасва да мине два пъти под венчило.

Последният удар на нашето перо ще остане последният любовен роман на Видинския митрополит Дометиан. От няколко години преминалият 70-те владика е фатално оплетен в любовните мрежи на рускинята Юлия Таран - бивша жрица на любовта, доскоро пребивавала незаконно в крайдунавския град. Хитрата изкусителка, която по възраст може да бъде внучка на Дометиан, действа на принципа, че на мъжа първо се взема акълът, после - парите. След като дядо владика й уредил "долче вита" в България, тя го придумала да й завещае нотариално и имотите си. Видинският митрополит съвсем е обезумял - твърдят от близкото му обкръжение. Няма срам нито от колегите си в Синода, нито от енориашите, нито от родата си. Дали запои или черни магии са замъглили здравия му разум, не е ясно, но той бил изразил гласно решението си да захвърли митрополитската митра и да сложи съдбата си в краката на фаталната рускиня. Може би скоро БПЦ ще бъде сполетяна от най-големия скандал - владика пада жертва на изпепеляваща страст...

Боже пази Църквата ни от самата нея!

БОЙКО ОБЛИЗВА БАКЛАВАТА НА ДОГАН?

Евгени ПЕТРОВ
Тайните подозрения за сближаване на ГЕРБ и ДПС стават все по-явни. Симптомите за това не се крият само в отколешните приказки на Бойко, че Доган е най-опитният политик, нито че бившите министри на ДПС в Тройната коалиция не се пипат от сегашното управление.
Миналата седмица в „Панорама” Генерала даде любовно цвете на Местан, днес на парламентарния контрол наместникът на Доган в парламента отговори с подобаващ жест.
Това вторично затопляне на отношенията едва ли е случайно. То е свързано както с наближаващите местни и президентски избори, така и пак с тях. Ясно е, че президентът прави свой проект. Става ясно обаче, че изведнъж Доган няма място в него. Самата абревиатура АБВ, в която има думата „възраждане” поставя под въпрос широката гражданска инициатива с участието на турското малцинство в нея.Тогава защо Сокола да подкрепя Ловеца?  Нещо повече – от публикуваните имена на проектосъратниците на президента става ясно, че той ще щипе живо месо от БСП. А партията си седи от изборите насам (15 месеца) на едно и също ниво на подкрепа - около 13-14 на сто. В този смисъл, каквато и структура да създаде Първанов, там ще има преливане на един обем подкрепа в два съда и нищо повече.
При което подкрепата на Доган в тези случаи става безсмислена, защото губи или иначе казано не печели. Нещо повече – всяка открита заигравка с ДПС е минус за новата формация. „Национално движение” успя да създаде в началото само Царя и то хвана дикиш, като привлече и Доган. Царят обаче винаги е бил цар на цялата територия на България и това му отиваше…
В същото време Бойко има интерес да държи в ръцете си образно казано двата полюса на напрежението – „Атака” и ДПС. Ако едните решат някакво своеволие – другите го заместват. Срещу това Движението си гарантира безметежно присъствие в средните ешелони на властта и неконфронтация при местните избори. Това е важно, защото ДПС се научи, че при мажоритарни избори, каквито са кметските, може да изгуби, както това се случи в непоклатимото Кърджали и Вежди Рашидов от ГЕРБ спечели мажоритарния мандат на парламентарните избори.С едно изречение – Доган има какво да не губи, а Бойко – какво да спечели.
Ето защо, особено след последните изцепки на Волен Сидеров по въпроса за членството на Турция в ЕС, Бойко облиза баклавата на Доган. Както е разбрал читателят, ДПС нито веднъж не се изказа против ареста или поведението на Алексей Петров, докато РЗС го покани в политиката, а президентът взе да задава въпроси около неговата биография в доста удобен за самия Трактор контекст.
Има и още нещо – социологическите данни на коренно различни по интерес агенции показват едно и също – пълна победа на ГЕРБ ( над 51 на сто) ако изборите бяха днес. А Доган, въпреки заклинанията му, че за партията е здравословно да бъде в опозиция, на практика хич не иска това. Изобщо – никоя явна опозиция не е по-добра от тайното участие във властта.


Евгени Петров



ЗАЩО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ПОКАЖЕ ИМОТИТЕ НА БОЙКО?

Бойко БОРИСОВ
Акция „Хеликоптер” беше шумна. И обсъждана, и заклеймявана, но какво от това, като тя само с перце погали интересите на знатните люде, нарекли себе си български елит и и ширещи се в палати за милиони левове, пише dariknews.bg.
Но какво като данъчните заснеха няколко лъскави имота и направиха няколко проверки. До какво ще доведе това, питат се мнозина, и допълват, че всичко е бутафорно.
„Защо никой не се осмели да заснеме имотите на Бойко?”, реторично се кахъри се онлайн потребител, но кой ли чува гласа му.Съмнения за това, че и Цветан Цветанов има нечисти източници на финансови постъпления също битуват из глобалната мрежа. Терзанията на проверяващите в НАП от факта, че не около другиго трябва да душат, а около вицепремиера, също констатираха колко назад сме по отношение на реални действия от страна на ангажираните органи.
Както се казва обаче в края на едни анимационни филмчета „Това не е всичко, приятели!”. Абсурдите не приключват дотук. Вместо да се притеснят, че ризите им с кир около яката ще излязат на показ, политиците започнаха да се надцакват кой кого натопил и защо.
Всички – независимо дали става дума за премиер, вицепремиер, президент и прочие – говорят, че обвиненията срещу тях са продиктувани от чужд стремеж да се прикрият къде-къде по-знакови злодеяния, а не защото, виждаш ли, те реално имали някакви прегрешения, които трябва да подлежат на проверка и анализ.
Иначе луксозни имоти - дал Бог! И в същото време публичният регистър, в който по правило би трябвало да са записани реалните доходи на заемащите висши държавни длъжности е само дебела тетрадка, в която по-добре някой първокласник да се учи да смята.
Защото у нас публично е само онова, което изнася на силните на деня. И дори ако се стигне до санкции, те са толкова калпави и невзрачни, че мнозина дори не си правят труда да се защитават, а отиват, дават банктнотите и приключват.А ние си гледаме акции от високо и се чудим как така този имал басейн с олимпийски размери в двора. Ами лесно, питайте просто и ще ви се каже!


петък, 29 октомври 2010 г.

КАКВО НИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ ЖЪЛТАТА ПРЕСА ТАЗИ СЕДМИЦА?

ВЕСТНИК  "ПАПАРАК"

Скандалната изцепка на Сергей Станишев - заканата му че ако се върне на власт как ще вкара Цветелина Бориславова в затвора е намерило централно място на фронд пейча на таблоида "ПАПАРАК" Няма спор че флагманът  се превръща в един доста добър анализатор и обективен коректив на политическият живот в страната. Тази седмица той е пик от изцепки...

ВЕСТНИК " ШОУ"

Ако искаш да оплюеш някой, най - добре ще стане във таблоидът " Шоу". Поредният седмичен коктейл от подписани плюнки и клюки. Прави обаче доста добро впечатление че от време навреме се прокарва по някой коментар от авторитетен журналист. Като коректни колеги сме длъжни да им го отчетем като положителна стъпка напред.
вестник " Уикенд"

Айде, сега когато някой си е свършил доста добре работата иди му намирай грешките. Браво на " Уикенд"! След потоци скучни клюки и криви манипулации  има уникални неща. Браво!!! Тази седмица те просто са си  - те.


ВЕСТНИК " ГАЛЕРИЯ"

Поредната седмична печатна серия " Да поплюем по Цветанов.." Идва ни множко, но Галерия показва класа и смелост в критиката. Поздравяваме ги за това но ги съветваме да намерят начин да разчупят тази поръчана критичност с нещо ново.




АРЕСТ ЗА ЧОВЕК ОТ МОНТЕРЕЙ? СЛУХОВЕ ЗА ЛЮБЕН ГОЦЕВ?

Любен ГОЦЕВ
В скоро време белезници ще щракнат на един от сивите кардинали от прословутият кръг “Монтерей”, в това ревностно ни уверяват наши колеги разследващи журналисти позоваващи се на свои информатори в структурата на МВР. Според тях в момента течало тайно разследване срещу един от лидерите за който неофициално се чува че по всяка вероятност ще бъде самият Любен Гоцев. След щателно и тромаво проучване спецовете в някои отделни звена в министерството разплели няколко доста интересни нишки за връзките на генералският кръг с някои представители на едрият бизнес и дори сивият сектор. Това дало идеална основа за започване на разследване и то било стартирано моментално. Днес колегите ни уверяват че срещу гнездото на кукловодите ще има показна акция на властта започваща със знаков арест. Целта била да се разконспирират дейностите им и от тях да излязат нови и нови разследвания. Повечето анализатори смятат че пътят на МВР е абсолютно правилен. Те напомнят че за кръга „Монтерей“ се предполага, че представлява група кукловоди. Андрей Луканов бил организатор на кукловодите – техен ръководител, който стоял едно ниво над тях. Но в един момент кукловодите и по-специално един от тях генерал Любен Гоцев – решили, че Луканов им пречи. Връзките на Луканов произхождали от Русия и той теглел натам, докато генерал Любен Гоцев, дълго пребивавал в САЩ през време на Студената война, създал солидни връзки със щатското разузнаване и бил прозападно настроен. Така се стигнало до убийството на Луканов. След смъртта на Луканов приоритетите в България се сменили – държавата необратимо изоставила Русия и се насочила към ЕС и САЩ. Кръгът от кукловоди бил оглавен от Любен Гоцев. „Налице е сериозно преразпределение на силите. Това дълго прегрупиране и преразпределение, за което се говореше през последните месеци, е на път да завърши. Време е да се покажат новите имена в голямата игра“, споделя дългогодишен сътрудник на службите. Основната фигура, която отговаряла за силовите действия бил Любен Гоцев. Генерал Гоцев е охарактеризиран като кадровика на групировките. Човекът, който подбирал хората, които да участват в групировките, работел по поръчка на идеолозите, оглавявани от Луканов. Дружбата на Любен Гоцев и Ахмед Доган не е тайна, те си имат държава, доят е като крава и я клатят както им падне. Сделката е следната - хероин от Турция срещу синтетична дрога в т.ч. амфетамини и екстази за турския пазар като платежно средство бартер. Дори и само един човек да гласува за ДПС, те ще имат поне 4% в ЦИК, фалшификацията се прави, защото без дрога няма политика, това е така понеже приходите на политиците са 60/40 дрога/корупция. Доган държи контактите със старите офицери за свръзка на ДС със „сивите вълци”, които са терористи и търговци на хероин. „Предстои война в кръга „Монтерей“, каза приживе Георги Стоев. По неговите думи – хора, които до сега са работели в една посока и в екип, са на път да станат върли врагове. Като пример той даде отношенията между скандално известния бизнесмен Младен Михалев-Маджо и хора от прословутия кръг „Монтерей“. След видимото падане на влиянието на бившия генерал Любен Гоцев сред сивите кардинали, те изцяло охладили отношенията си с Михалев. Той от месеци не поддържал никакви отношения с тях.

Междувременно с ареста на шефа на дирекция „Миграция” в МВР Стефан Христов, Борисов и Цветанов нанесоха тежък удар на о.з. генералския кръг „Монтерей”. Христов е един от тях и често е присъствал на приятелските сбирки в емблематичния ресторант до парк-хотел „Москва” в София. Бил е и на рождения ден по случай 50-годишнината на възстановения зам.председател на ДАНС Иван Драшков. Старите в компанията като Любен Гоцев и Виктор Вълков го приемат като тяхно момче. Син е на бивш служител на ДС, с когото се познават.

Според съобщение на пресцентъра на МВР по първоначални данни Христов е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужденци, които чрез издаване на фалшиви документи влизали в България. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство. С други думи е участвал в банда за трафик на нежелани емигранти. Според съобщението на МВР за услугите си той е получавал подобаващо се заплащане.

За даването на българско гражданство трябва да си каже министерството на правосъдието и вицепрезидента Ангел Марин. Извършени са обиски на работното му място и на домашния му адрес. По думите на министър Цветат Цветанов арестът на шефа на Дирекция „Миграция” не е свързан с разследването в Държавната агенция за бежанците Мичев. Задържането е вследствие от продължителна работа и операция на служители на дирекция „Вътрешна сигурност” - МВР, ДАНС и Националната следствена служба, проведени под ръководството на Софийска градска прокуратура.

Мичев се отърва с гаранция от 10 000 лева по обвинение за безстопанственост.

Дирекция „Миграция” на МВР и Агенцията по бежанците са пряко свързани в работата си. При бежанците много от служителите са кадрови ченгета, а уличеният им началник също от време на време е пушил пури на масата на монтерейци.

По-късно стана ясно, че Къртицата от елитната служба „Борба с организираната престъпност” Станислава Петрова е била свързана с бизнесмени, гравитиращи около кръга „Монтерей”. Това е една от версиите, които проверявали разследващите.

Софийския градски съд пусна спецполицайката с най-леката мярка за неотклонение – „подписка”. Въпреки че прокуратурата поиска тя да остане под домашен арест, според магистратите нямало доказателства, които да уличават Петрова в изнасяне на секретна информация.

Станислава била офицер в сектора за „Пране на пари”. В служебния й компютър агентите от дирекция „Вътрешна сигурност” откриха над 200 сканирани документа със секретен гриф. Това са били преписки по различни разследвания и такива, които са правени по предварителни проверки. След ареста на оперативния работник от прокуратурата съобщиха, че Петрова е правила услуги на определен кръг бизнесмени.

Твърди се, че посредник при тези услуги била бивша антимафиотка на име Гала, която работела в отдел „Наркотици”. Няколко ръководители на службата се опитали да я отстранят, но без успех

Дамата напуснала сама преди години, след като любезно й било обяснено, че ако не го направи, ще й бъде отнет достъпът до секретна информация. Според запознати Гала е била близка с разследвания енергиен бос Христо Ковачки, откъдето идвали подозренията, че Петрова е изнасяла данни за водени срещу него разследвания. Гала поддържала и тесни отношения с член от т.нар генералско движение „Монтерей”.

„Хубавото е, че Станислава Петрова вече не е фактор в ГДБОП и подобни служители нямат място в системата. Въпросът е защо са били назначавани”, коментира човек от службата.

Източници обясниха, че колега на полицайката е пуснал сигнала срещу нея. Предполага се, че ръководството на отдела искало да се изчисти от служителите, за които има подозрения, че са компрометирани.

В същото време колеги на Петрова я описват като слаба и симпатична жена. Владеела английски, като искала да се записва на курсове за още един език. Станислава е работела в отдела, който разследва тежки икономически престъпления. На празника на МВР въпросният сектор беше отличен с колективна награда за успешно проведени акции, сред които и арестът на доцент от УНСС, задържан за уреждане на изпити. На официалната церемония по награждаването Петрова дошла по дънки, което направило лошо впечатление сред колегите й.

След ареста на антимафиотката от МВР съобщиха, че тя притежавала два апартамента, вила и мезонет. Демонстрирала и висок стандарт на живот, който не отговарял на доходите й като държавен служител. Петрова е заемала длъжността оперативен работник от 2004 г., като 32-годишната служителка е сменяла няколко структурни звена в системата. При задържането й са иззети компютър, флашкарта и няколко компактдиска.

„Ако секретната информация беше открита на флашки в разследвани лица, а не на служебния й компютър, нямаше да я пуснат и служителката щеше да има друга съдба”, коментират магистрати.

София
Георги Пеев

сряда, 27 октомври 2010 г.

СВАЛИХА АФЕРА ОТ ЕФИРА НА СКАТ!


Веселина ТОМОВА

На Мишкин ден водещата Веселина Томова научи от ... оператор, че договора и с телевизия СКАТ не е подновен. Два месеца по-рано на техническия персонал бе наредено зад гърба и да я шпионират и ако изрече определени думи „да и бъде дръпнат шалтера”. Преди месец Томова получи и директни заплахи от кръг, свързан с Гоце, а в последните си предавания остро критикува действията на Яне Янев и Алексей Петров.
На 27 октомври, точно на Мишкин ден, според народното поверие, водещата на предаването АФЕРА по телевизия СКАТ Веселина Томова научи от ... оператор, че предаването и няма да се излъчва в ефира на телевизията. И то благодарение на това, че Томова бе заявила за следващия ден снимки за предаването си.
На телевионния оператор Ивайло Семов е било наредено от местния шеф на студиото на СКАТ във Варна Петър Георгиев да и съобщи, че няма да снима, тъй като „договорът на предаването бил изтекъл”.
И тъй като Томова няма спомен оператор да и е предлагал да води предаване по СКАТ, нито да е сключвала договор с оператор, сама потърси местния началник на студиото на СКАТ в морската столица Петър Георгиев. На въпрос защо трябва операторът да и съобщава, че предаването и пада от ефира на телевизията, Петър Георгиев неадекватно отговори: „Аз, нали съм ти казвал на мене да се обаждаш...”, след което объркано обясни, че щял да се обади на Валери Симеонов, че той да и се обадел и да и кажел, че предаване няма да има.
Вместо собственикът на СКАТ Валери Симеонов да се обади на Веселина Томова, както е редно, мъжки и коректно, водещата го потърси за да разбере защо трябва да научава от оператора, че предаването и пада от ефира.
На въпрос защо предаването пада, Валери Симеонов отговори дословно: „По принцип има ... а-ъ-ъ-ъ... клауза...поради изтичането на договора, договора не се подновява...”. Толкова – като мотив и обяснение.
Договорът на предаването АФЕРА по СКАТ е сключен с дата 1 ноември 2009 година с Веселина Томова. Изготвен и подписан обаче бе два месеца по-късно след излъчването на предавания в ефир без урегулирани отношения в този период. Тогава стриктността не стоеше на преден план пред ръководството на СКАТ телевизия.
Интервенцията срещу АФЕРА и водещата Веселина Томова лъсна с мръсните си хватки още преди два месеца. И знаците бяха недвусмислени.
За да не се стига обаче до скандал, очевидно е било предпочетено да се изчака датата на изтичане на договора с телевизия СКАТ.
В началото на септември на сайта afera.bg Томова публикува материал под заглавие: „Аз уших байряка, аз му турих знака! Време е за битка: Аз тръгвам! А вие?”
който впоследствие изчита дословно в ефира на предаването АФЕРА по СКАТ.
Веднага след това местният началник на варненското студио на СКАТ нарежда „на ухо” на техническите лица обезпечаващи предаването да шпионират водещата Томова и да следят всяка нейна дума в ефир – ако спомене пак за гражданско движение „да и бъде дръпнат моментално шалтера!”.
Който прочете отново материала ще се убеди, че призива на Томова е да се събуди гражданското общество в България, което впрочем самата телевизия СКАТ иначе прокламира.
Така в игра „на котка и мишка” вървят нататък последните предавания на Томова.
Следва ново напомняне в стил „сещай се снахо”, когато въпреки че водещата нееднократно води предаванията си от студиото на телевизията в столицата с поканени гости, в това число и политици, след участие на представител на партия „България за всички” следва обаждане този път от шефа на столичното студио Данчо Хаджиев, който в продължение на 20 минути абсурден разговор изплюва камъчето: „така хората се объркват” и и дава да се разбере, че не трябва да говори за политика в предаването си, камо ли да кани представители на партии, в случая „България за всички”.
На въпрос на водещата – защо е нямало такава реакция, когато неведнъж е канила представители на РЗС и лично Яне Янев, логично обяснение не последва.
Малко по-късно журналистката Веселина Томова бе предупредена от лице, близко до кръг, свързан с варненския кмет Кирил Йорданов, че „ и се готви разправа”. На въпрос – физическа ли, отговорът бе снизходително – великодушен – „о, не, ще се справим по друг начин с нея”.
Същият кръг бе вбесен, че АФЕРА първа разкри опитите му да лансира кандидатурата на варненския кмет за президентските избори, както и да прокара името му на „американска писта”. Последва повод за реакция – като Кирил Йорданов „влезе” в новините на СКАТ с официално опровержение на коментар на Веселина Томова, направен в предаването и за къща в Ница.
Официалното опровержение е направено от екип на телевизия СКАТ БЕЗ да бъде уведомена за него водещата, въпреки че то касае нейно предаване. Нещо повече – на репортерите е казано да НЕ казват Томова какво изрича в него варненският кмет. Така водещата чува правото на отговор на варненския кмет няколко минути преди да влезе в ефир на АФЕРА, като зрител на новините на телевизия СКАТ.
Както е известно топлата връзка между Кирил Йорданов и кръга на президента Първанов е обществена тайна. Същата топла връзка Йорданов има и с Бойко Борисов, и ГЕРБ.
В последните си предавания Томова остро критикува поведението и на Алексей Петров – Трактора като в прав текст запита след като Лев корпорация е спонсорирала от началото Бойко Борисов и ГЕРБ, а същата корпорация е стожер на Съюза за стопанска инициатива, а пък този съюз е добре представен в президенството, то тогава ГЕРБ и РЗС проекти на Георги Първанов ли са?
Впрочем, единствената молба, отправена към Томова още в началото на излъчванията на АФЕРА в ефира, от страна на собственика Валери Симеонов бе – ако може, така, да не говори нищо за Недялко Недялков.
Както е известно Недялков се спряга като участник във в. „Галерия” в сянка. Вестник, който е свързван с Алексей Петров – Трактора. Същият Трактор, който днес води „битка” „за правото хората да бъдат информирани и за разследващите журналисти” само че само от ... в. „Галерия”.
Помолена да коментира свалянето на предаването и ефира на СКАТ Веселина Томова каза:„Ръководството на СКАТ има право да сключва и да не подновява договори с когото си поиска. Това е частна телевизия. Начинът, по който го направиха е гротескно омерзителен, но това е истинската ситуация в българската журналистика. Истинската причина за свалянето на АФЕРА от ефир е много по-дълбока и зад това се крие дългата ръка на задкулисието „Гоце – Борисов – Трактора”. Очевидно с наближаването на изборите ролята на СКАТ в това задкулисие ще лъсва все по-ярко. Не за първи път съм гонена и уволнявана заради журналистиката, която правя. Комичното е, че не властта ме свали от ефир, а т.нар. „опозиция”. А дали пък не е властта под формата на „опозиция”?! Оперирана съм от каквато и да е телевизионна суета за да имам някаква лична драма. Знам много повече за мръсното задкулисие отколкото ще коментирам сега, но няма да се откажа да показвам на обществото кой кой е зад маските. Този живот е за смелите!”.

Afera.bg



Дете от Гоцеделчевско в „Пирогов” след падане от колело

11 – годишната Инес Садък от сатовчанското село Крибул е приета късно снощи в „Пирогов” след като е паднала от колелото си по време на игра.
По – рано през деня тя е била приета в Гоцеделчевската болница и след преглед е изпратена по спешност в Спеше център – Благоевград. По пътя Инес е изпаднала в кома. В момента лекарите в „Пирогов” се борят за живота й. Има сериозна опасност детето да не се събуди.
Бърза помощ
Момичето е ученичка в четвърти клас на местното училище и се справя много добре с материала, споделят нейни учители. Цялото село Крибул е като бомбандирано с атомна бомба и очаква развоя на събитията. То е едно от най – малките села в региона – около 550 души и всички се знаят и са в приятелски отношения.

Гоце Делчев
Ерол Емилов

ОНКОБОЛЕН ИСКА ЕВТАНАЗИЯ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА!

Път към смъртта
Ангел Ангелов от Варна. На пръв поглед това име няма да ви говори нищо но до няколко месеца то ще стане емблема показващото истинското лице на една убиваща здравна реформа. Човекът е на петдесет и девет години и страна от една от най – коварните болести в днешният свят – рак. Диагнозата му .е поставена преди години и от тогава той не се събуждал от ужасяващият кошмар наречен здравна реформа. В трогателно писмо до флагманът на свободното слово “ПАПАРАК” господин Агелов поиска най – трудната задача която ни е поставена до сега. А именно да осветлим желанието му за евтаназия, която цели не да му спести мъките а да разпали протест срещу убиващата здравна реформа. “ Мъките и униженията които преживях последните няколко години не могат да бъдат измерени със смъртта. За мен тя ще е облекчение а за властта наказание. Те искат да ме убият и ежедневно правят опити за това. Аз обаче няма да им се дам и искам да го направя сам…” пише в писмото си читателят. Наш репортер се свърза с него за да направим едно интервю но той заяви че ще говори само и единствено пред медия когато на разговорът присъства представител на здравното министерство. Ето защо с този материал ние апелираме към здравното ведомство. Нека някой излезе и се защити защото настоящото обвинение е страшно. Страшно за една нация жертва на своята собствена здравна реформа.
През изминалите месеци една от основните теми в България за пореден път тя бе насочена и главно перспективата за закриване на малки общински болници без да се мисли че това ще убие десетки пицаити. За една седмица бяха проведени няколко конференции, кръгли маси и дискусии на тема здравеопазване. Атаките за закриването на болници пък бяха отклонявани от вече бившия министър Божидар Нанев с доводите: „Когато слагате етикети, че ние закриваме, унищожаваме, обричаме хората на гибел – това не само че не е вярно, но е и точно обратното”. Някъде около тези обяснения се родиха и идеите за „Хеликоптери вместо болници”. Оказа се обаче, че засега няма нито пилоти, нито места за кацане, още повече подходящи машини. Някои медии отбелязаха и, че един курс на един хеликоптер може да излезе по-скъпо от едномесечния бюджет на една закрита болница. Ставащото в момента не създава ли усещането, че закриването на болници не е част от премислена идея за реформа, а по-скоро средство за постигане на друга цел – спестяване на средства в условията на криза? Няма ли недомислиците и импровизациите да излязат по-скъпо?



Безпаричие, протест, след него вдигане на вноска, после пак безпаричие. Докато беше здравен министър, д-р Евгений Желев гордо нарече здравната система най-реформираната. Когато ГЕРБ дойде на власт Симеон Дянков, обяви, че реформа в сферата не е правена 20 години. И тъй като здравеопазването попадна в ресора му, той започна преправянето му с гръм и трясък. Управлява го твърдо и категорично, а разправиите в сектора завършват при премиера Бойко Борисов. Разногласията се решават и всички се прегръщат братски. Но както отбеляза един лекар след една такава среща: Много се обичаме, но да видим накрая кой ще забременее.



Тези дни докторите се разбунтуваха, основно за парите, които Здравната каса системно бави. Обявиха, че ще протестират, проведе се среща на шефовете на съсловните организации на лекарите и стоматолозите с премиера, финансовия министър Симеон Дянков и здравния министър тогава д-р Божидар Нанев. Там се роди екстравагантната идея здравната вноска да се вдигне с 2 процента от 1 април. Повишението и беше предвидено за догодина. Дали защото дойде неочаквано, или защото ще засегне всички за капак на кризата, но нито работещи, нито работодатели останаха безучастни. Джипитата изпаднаха в ситуация да се оправдават, че нямат вина за увеличението на осигуровката. С 2-та процента парите щели да се увеличат с 300 милиона лева. Сумите дори вече са разпределени. 249 000 0000 за болнична помощ, 11 за първична и 12 за специализирана. Кой и как реши, че всички ще се втурнат да плащат, не е ясно. И сега здравният данък едва се събира. А след увеличението ще стане още по-трудно. Но събираемостта е грижа на НАП.



Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров решението за повишаване размера на здравната вноска е израз на паника в правителството и не решава никой от проблемите в здравния сектор.



И според други негови колеги няма да се подобри нито качеството на обслужване, нито докторите ще бъдат задоволени. Ще видим. Лекарите остават в стачна готовност. Премиерът втвърди тона към тях, но това не само, че не ги уплаши, но ги и амбицира. Ако парите пак се забавят.



Впрочем не е зле да припомним, че в поредица от срещи управляващите ту отблокираха част от големия резерв на Касата, ту опровергаваха казаното. Като говорим за резерв, става дума за около 860 милиона лева, натрупани от нашите вноски. Узряват, за да се използват в момент на криза. А уж по-тежки месеци не е имало от войната насам. А дали парите са реални, или виртуални - пълна мъгла.



Ако трябва да говорим за реформата - да, трябва да я има. Както и проверки. Не може, както казва Бойко Борисов, отишъл, закашлял се човекът и да му напишат пневмония. Примирите са много, а това се нарича източване на Здравната каса.



Като стара дъвка от години се върти необходимостта от намаляване на „кухите” болници или преобразуването им в лечебници за долекуване, задължителното събиране на здравните вноски. Никой не посмя да го направи, за да не ни разгневи. Сегашните управляващи имат воля, но ако смятат, че правят нещо нечувано, явно им липсва памет.



Здравеопазването е скъпо и трудно занимание. След като ресорът от месеци е при финансовия министър Дянков, той би трябвало вече да си е припомнил няколко следствия от Закона на Мърфи. А именно: че нищо не е толкова лесно, колкото изглежда, че всяка работа продължава по-дълго, отколкото си мислим, и може би най-важното в случая - че всяко решение поражда нови проблеми.



„Първо ще се огледам да си направя екипа. След това ще направя ревизия на министерството. Прибързаност на здравната реформа не бива да има.” Така начерта първите си стъпки новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова, която беше представена на журналистите от премиера Бойко Борисов. „Реформата трябва да се направи с мисъл за болния. Той да е добре, а медицинските специалисти да се удовлетворени от работата си”, каза Борисова. Премиерът пък заяви, че първата задача, която й е възложил, е да спре течовете в здравеопазването. Новият здравен министър не каза как ще го направи това, а предпочете да постави акцент върху биографията си. „Сценарият го определям тук аз”, бяха първите й думи към журналистите, дръзнали да й зададат конкретни въпроси. Борисова изтъкна, че е професор, има два доктората – по захарен диабет и костен метаболизъм, две специалности и две суперспециалности, „член съм на 6 – 8 световни и европейски организации и т.н”. Тя държеше да обясни на журналистите какво е ендокринология. Изтъкна, че „много обича костната патология”. Успя да се върне дори в далечната 1890 г., когато американски лекар, който станал впоследствие лорд, защото лекувал тогавашния крал и кралица на Великобритания и написал книга за медицината. Рецитира и стихове за децата, за това колко е полезно да пиеш мляко за костната система. Песничката била написана благодарение на спечелена от нея награда. „Аз съм на върха на кариерата си, търсен лекар съм, обичана съм от пациентите. Питате се какво правя тук. Трябваше ми известно време, за да си помисля струва ли си. Взех решението бързо, защото съм твърд човек. Отстрани е много лесно да се критикува. Не съм тръгнала с голяма кошница, ще се радвам и на малка, но да я напълня”, каза Борисова. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се опита да посмекчи и охлади тона на новия здравен министър. Той й написа нещо на лист хартия, като дискретно й го подаде, но Анна-Мария Борисова не реагира по никакъв начин. Дянков беше на пресконференцията, за да представи новия здравен зам.-министър Десислава Димитрова. Тя беше съветник на Дянков за здравната реформа. Завършила е икономика в Принстънския университет, работила е по остойностяването на здравните пътеки в САЩ, правила е здравни реформи в други страни, без да уточни кои.



„Здравна реформа се прави, това е единственият начин. Никой в света не е приложил здравна реформа изведнъж 100% безгрешна. Виждате и президентът Барак Обама това, което прави, и напасва непрекъснато. Мисля че пътят е правилен”, обясни Бойко Борисов. „Десетки болници, лекари, санитари, сестри ме приветстват в този момент, защото тези, които работят добре, дават качествена услуга и приемат много пациенти от тези малки болници. Натоварват се с тях и казват: най-после ще спрем двойното плащане. И този, който върши работата, взима парите, които си е изработил”, коментира още премиерът Борисов. „Аз мисля, че здравната реформа трябва да продължи в пълен обем, защото ако не се направи сега – няма кога. Досега е било лесно – в края на годината остават някакви излишъци и всички безобразия в болниците се плащат. И с това уж се приключва проблема за дадената година. Повече това няма да го има”, категоричен беше Бойко Борисов.


Вестник ПАПАРАК



Пламен Николов: Първанов е глава на Октопода, но и той си има кукловод

Пламен НИКОЛОВ
Чрез Алексей Петров той си е направил частна политическа полиция. Илия Божинов умря много удобно и за Трактора, и за президента, казва бившият шеф в "Мултигруп".

Пламен Николов беше парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов, но напусна поста си със скандал. След това работи няколко години в „Мултигруп”, където ръководи "Стратегическо и корпоративно планиране" и стопански звена на компанията. Преди 10 ноември десет години е работил в Института за съвременни социални теории към Секретариата на ЦК на БКП, бил е и преводач към Единния държавен протокол, тоест запознат е с много строго секретни дела. В момента се занимава с частен консултантски бизнес.

Заради изключителния интерес към интервюто му в новия брой на в."ШОУ", за което ви разказахме в понеделник, днес Николов даде пресконференция. На нея той сподели, че чрез Георги Първанов днес Алексей Петров влиза в политиката. Той смята за заплаха изявлението на Алексей Петров, че е в негов интерес всички свидетели срещу него да бъдат живи и здрави до процеса. "А след процеса?! Нали разбирате, че всеки, който би свидетелствал срещу Алексей Петров, когато чуе тези думи, когато се сети за съдбата на Илия Божинов /той почина на 24 август т.г. след усложенние на стомашно заболяване-бел. ред./, когато се сети за съдбата на десетки други, които проявиха непокорство през тези 20 години и се опитваха в един или друг момент да алармират обществото за мръсното задкулисие на българския политически живот, ще се почувства разколебан, уплашен и ще предпочете да замълчи", добави той.



Макар да не отговори конкретно на въпроса дали има връзка между смъртта на Илия Божинов и Алексей Петров, Николов заяви, че разследването на смъртта на Божинов трябва да бъде подновено. "Тази ненадейна смърт настъпи в толкова удобен и необходим момент както за Георги Първанов, така и за Алексей Петров - смърт, която аз не възприемам като случайна. Тя е точно толкова случайна, колкото случайно беше пребит Огнян Стефанов, колкото случайно беше застрелян Манол Велев" / той е в кома от юли 2007 г., след като беше стреляно срещу него пред офиса му в София - бел. ред./, смята Пламен Николов.



Той каза още, че у нас действа частна политическа полиция, един от нейните ръководителите е бил внедрен в ДАНС – Алексей Петров. "Беше публично известно, че без неговата последна дума дори Петко Сертов на практика не е властен да се произнесе по какъвто и да било въпрос", каза Николов. По думите му, в България има задкулисие, свързано предимно с Кремъл. "България е на път в качеството си на член на ЕС да бъде превърната в един Кремълски бантустан".



Тук ви предрлагаме пълния текст на интервюто на Пламен Николов във в. "ШОУ".



- Г-н Николов, хвърлихте бомбата, че президентът Първанов е пряко ангажиран с Алексей Петров още от времето на трансформирането на фирмата „Такси С-експрес”, която е трябвало да изпълнява функциите на ДОТИ - служба за следене и подслушване, в полза на БСП?

- Така ми беше обяснено от Никола Койчев, който по това време ме посети в качеството си на зам.-председател на ВС на БСП, т.е. заместник на Георги Първанов в партията, и в качеството на председател на Софийската градска организация на БСП. Най-важното в неговите разяснения бе точно това: ако вие с Илия Божинов продължите да упорствате да заработи това РМД и тази фирма под наше управление и продължите съпротивата си тя да бъде обсебена от Алексей Петров, не просто ще имате челен сблъсък с Алексей Петров, но на практика ще имате сблъсък с партията, с председателя. Дори тогава Койчев си позволи да каже „с бъдещия президент”. А това беше още през лятото на 1999 г. И уточни: за нас не е чак толкова важен бизнесът на тази фирма, дори бихме могли да се споразумеем, да направим компромис, вие да получите част от бизнеса и да бъдете компенсирани за положените усилия, за нас е особено важно това, че



Алексей Петров поема ангажимент към Георги Първанов тази фирма да бъде гръбнакът на партийното ДОТИ.



Чрез нея трябваше да се осъществява дейността на оперативно-техническо издирване, което МВР осъществява по силата на закона. Само че в този случай тя би била част от някаква частна политическа полиция. Точно затова го попитах дали правят някаква частна политическа полиция. А той ми отговори: ние правим партийна организация и сме длъжни да имаме партийно разузнаване, да се защитим, тъй като сме в опозиция, в тежка ситуация и имаме много недоброжелатели.



Това беше отговорът му, макар че малко се смути от въпроса ми. Казах му: Никола, не си ли даваш сметка, че ако една частна политическа полиция в началото обслужва вас, в един момент вие ще бъдете обсебени от нея, както и всеки друг, което е най-опасното за България и за обществото? Затова съществува граждански контрол върху такива организации, когато те са създадени от държавата.



- А в качеството ви на какъв Никола Койчев ви потърси и какъв беше Алексей Петров по това време?

- Алесей Петров беше председател на застрахователно дружество „Левски- Спартак”, вече разполагаше с басейна „Спартак”, а негови приближени завземаха околни територии около басейна. Но Койчев се обърна към мен по друг повод. Аз бях изпълнителен директор на „Арес” АД и „Арес контрол”, в чиято дейност освен всичко останало влизаше и дистрибуция и продажба на дребно на горива на бензиностанции. Когато започнах работа там, установих, че има талони за бензин за служебни нужди, които се ползват както от служители на „Арес”, така и на „Мултигруп”. Но на бензиностанцията на Симеоновско шосе имаше много зареждания, които не са на служебни автомобили. Когато започнах да проверявам, установих, че те са на „Позитано” 20 и на „Леге” (централата на столичната организация на БСП – б.р.)



Тогава поисках разговор с шефа Илия Павлов, съобщих му това, той ми каза, че нищо не му е известно и не знае как се е стигнало до тази злоупотреба - и аз я прекратих на секундата. И обясних на Никола Койчев, че повече талони няма да има на никаква цена, докато аз съм директор и единственият начин това да стане, е да бъда освободен от длъжността и да се опитат пак. Тогава той ми каза: всъщност имам един по-важен разговор, но не искам да го водя в кабинета ти. Попитах го къде иска и му предложих да се разходим около сградата. Тогава той каза: не, нека да слезем в ресторанта.



Слязохме в ресторанта и всъщност там се проведе втората част на този разговор, изпълнен със заплахи, отправени повече към Илия Божинов, отколкото към мен. Защото аз вече знаех от Божинов, че е бил заплашен по подобен начин от Васил Калинов, който тогава беше секретар на ВС на БСП (днес посланик в Азербайджан – б.а.). Само ще спомена, че фирмата беше обсебена от Алексей Петров със 60 000 марки, с които беше вдигнат капиталът. Деноминацията на лева вече беше извършена. И след това той си изтегли тези 60 000, но обсеби дружеството и елиминира Илия Божинов.



- А кой е давал талоните за бензин на социалистите?

- Имам определени съмнения кой го е правил, но това са хора, които отдавна не работят там и самата фирма отдавна не функционира. Става дума за един от директорите, който си е позволявал да извършва това нарушение и на „Позитано” и „Леге” са вярвали, че това е благодеяние.



- Впоследствие този човек направи ли партийна кариера?

- Не, няма партийна кариера. Засега ще се въздържа да спомена името му. Но ще кажа, че преди това и след това той имаше милиционерска кариера, а сетне – никаква. Това не означава, че всяка милиционерска кариера е укорима, но неговата беше укорима.



- Защо потърсиха вас да посредничите между БСП и Илия Божинов?

- Илия Божинов беше председател на Съвета на директорите на таксиметровата фирма и поиска от мен помощ за няколко неща: ако се вдигне капиталът, да му осигуря пари да се вдигне с повече; да осигуря зареждане на бензиностанциите на таксиметровия парк, ако те по някаква причина останат без оборот и шофьорите да могат да зареждат, да работят и да завъртят оборот, тъй като имаше опасения по какъв начин ще се действа; да осигурим лизингова възможност шофьорите на автомобили да получат нови, тъй като техният автопарк беше доста стар и поизносен. Там също имаше някакви конфликтни точки, но те не са най-важни, защото Никола Койчев каза, че тях бизнесът не ги интересува чак толкова много.



- Бяхте много близки с Илия Божинов. Той повдигна темата за намесата на Алексей Петров в историята със „С-експрес” пред „ШОУ”. Обясни, че е имало човек, който е каран в багажник на Витоша, за да бъде изнудван да отстъпи фирмата. Знаете ли кой е този човек и не е ли бил самият Илия Божинов?

- На мен също ми е споменавал това, но впоследствие отрече, че той е човекът, който е заплашван и насилван по подобен начин. Не ми е казвал, че е бил той, а че е имало такъв човек. В този момент неговите колеги от Съвета на директорите бяха много уплашени. Помня една едра усмихната жизнерадостна жена, която не зная дали и сега е такава. Тя беше и в Съвета на директорите, и в синдикалната организация и бе един от основните поддръжници на идеята дружеството да се развива така, както искаше Илия Божинов и го подкрепяше.



Един ден тя се появи много омърлушена и каза, че са заплашвали и нея, и семейството й.



За съжаление не помня името й, защото моите срещи с тези хора са били една или две по повод на молбата на Божинов да му осигуря подкрепа, ако е необходимо.



Но ще спомена, че дадох едно интервю за в. „24 часа”, което излезе силно съкратено – на 12 или 13 септември, малко след смъртта на Илия Божинов - и спести моята оценка, че главата на Октопода е именно действащият президент Георги Първанов, който още оттогава е такъв. Тази публикация беше използвана като повод още веднъж да се припомни, че е имало твърдение, че Илия Божинов е бил возен в багажник на Витоша и е бил бит и сплашван, но той самият ги е отрекъл.



Моето мнение е, че очевидно някакъв човек е бил малтретиран и тормозен по този начин. Но аз не зная дали това е бил Илия Божинов. Възможно е той да е бил предпазлив и да е бил толкова сериозно сплашен, че дори ако го каже само на мен, все едно го е казал на много други хора. И сега, когато той вече не е между живите, само аз бих могъл да кажа това, само върху мен тежи този дълг.



- Тогава изпълнете дълга си.

- Изпълнявам го най-добросъвестно и затова не си позволявам да кажа нищо повече от това, което наистина зная. Ако го знаех със сигурност, щях да го потвърдя пред вас. За разлика от това, което зная със сигурност за Георги Първанов и Никола Койчев. Само ще ви припомня един факт –



два-три дни след смъртта на Божинов прокуратурата започна да се вайка, че няма достатъчно доказателства за дейността на Октопода.



А преди това 6 месеца мълча дали има или няма доказателства за престъпната дейност на Алексей Петров. Очевидно Божинов е бил възприеман като ключов свидетел, защото два-три дни след смъртта му прокуратурата заяви, че няма доказателства. Може би и това също е едно от съвпаденията.



- И вие ли смятате, че смъртта на Илия Божинов не е естествена, а е убийство?

- Искам да се изразя много точно и прецизно. Смъртта на Божинов настъпи в изключително необходим момент за Георги Първанов и Алексей Петров. Тъй като Божинов разкриваше и много други неприятни аспекти от дейността на БСП, на Георги Първанов като президент. Включително и това, че той е завел Алексей Петров в състава на специална делегация в Китай няколко месеца след като Петров обсеби таксиметровото дружество и ни заплашваха, че ще ни прегази. Цитирам дословно: вие ще имате челен сблъсък с Алексей Петров и той ще ви прегази и двамата, нищо че си директор от “Мултигруп”.



- Ами Трактор е, ще ви прегази.

- Тогава не се споменаваше този прякор, макар да беше известен – той е от ученическите му години, но очевидно Никола Койчев го е знаел. Но много по-показателно е друго. Че той каза: вие се карате с бъдещия президент. Аз се учудих, тъй като това беше средата на 1999 г. Но той ми каза: нещата са договорени,



Първанов ще бъде инсталиран (забележете думата: инсталиран) за президент



и може би дори ще има предсрочни президентски избори, вие отсега си разваляте отношенията с бъдещия президент.



- С кого са били договорени нещата, допускате ли, че това е било възможно в онзи период, когато президентът Петър Стоянов беше на върха на популярността си?

- Нали помните каква беше цялата режисура между първи и втори тур на президентските избори през 2001 г. и как Петър Стоянов се издъни в студиото на bТВ. Все се случват такива уж случайни непредполагаеми и недопустими събития, за които се оказва, че кукловодите в България са замислили и определили за години напред. Между другото тогава Илия Божинов имаше голямо влияние в кампанията на Първанов и прие да работи за него. Това беше голяма грешка, защото прие да я обслужва чрез ГИСДИ, която бе създадена да наблюдава изборите, а не да обслужва един или друг кандидат. Той направи голям компромис и ние имахме големи разногласия с него. Аз вече се бях оттеглил от ГИСДИ и демонстративно заминах да отразявам изборите в Косово, само и само да не ме забъркват в цялата тази конспирация.



- А Петър Стоянов бил ли е част от тези договорки за сдаване на президентския пост на Първанов?

- Петър Стоянов със сигурност не е участвал. Не е участвал и Иван Костов. Участвали са тези кукловоди, които са над тях двамата и са в състояние да ги заобиколят.



- Но тук има някакво странно противоречие. Вие твърдите, че през 1999 г. Алексей Петров е имал протекциите на Георги Първанов, но след година той е назначен в тайните служби от опонентите на Първанов - ген. Атанас Атанасов и министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов. Как се съчетават тези факти?

- Пак повтарям: Октоподът в България е пуснал пипалата си навсякъде. И Емануил Йорданов, и Атанас Атанасов, и Иван Чобанов се опитаха да отговорят как точно е бил подлъган СДС да извърши това назначение, как точно се стигнало до него. От техните отговори става ясно, че те най-малкото са прозяпали чужди партийни интереси. А възможно е тази чужда партийна кандидатура да им е била поднесена по толкова неопровержим начин като полезна за националните интереси на България, че те не са имали аргументи против и са я назначили. Назначаването на Алексей Петров от СДС по-скоро има друга логика – Никола Филчев в качеството си на главен прокурор е осигурявал внедряването, а как и защо Първанов и Филчев са били на едно мнение, може би ще обясни някой друг.



- Значи Алексей Петров не е октопод, а само едно пипало. Кой е главата на Октопода тогава?

- Пак повтарям: главата на Октопода е Георги Първанов. Очевиден е неговият стремеж да си осигури политическо бъдеще, след като приключи мандата. Сигурно



неговият стремеж е да бъде повишен в кукловод, защото кукловодите у нас стоят и над президента.



И той се бори те да го потупат по рамото, да му сложат още една нашивка и да го повишат.



- Тогава кажете кои са кукловодите?

- Има много журналистически разработки на тази тема - като се почне с генералското движение и се свърши с извънземните. Аз обичах моя приятел Илия Божинов, но смятам, че мога да изразявам обичта си към него само ако съм жив. И понеже се страхувам за живота си, се въздържам да произнасям някои неща.



- Само че не разбирам как лидерът на провалената през 1997 г. БСП, когото почти никой не познаваше, може да е толкова значим фактор, че да закриля Алексей Петров и да диктува условия?

- Вижте откъде е почнал политическата си кариера Георги Първанов – от ОКЗНИ(Общонароден комитет за защита на националните интереси). Аз се познавах с него още докато работех в Института за съвременни и социални теории в средата на 80-те години. Той беше в Института по история на БКП. Бяхме в съседни сгради на територията на АОНСУ. И още тогава мои приятели доброжелатели от ДС са ме предупреждавали да внимавам с него, защото е доносник. Да не говорим, че



водещият му офицер Цветан Цветанов от комсомола не криеше това и се гордееше с подопечния си.



Само ще спомена, че това съвпадение на имена също не е случайно, но това е друга тема. И затова сега най-същественият въпрос е да се освободим от цирея на тази безметежна, бездънна, безжалостна и безнадеждна гоцевщина, в която живеем и която се олицетворява от Гоце Седефчов!



- Какво ви накара след толкова време да проговорите, дългът към вашия приятел Божинов ли? Всъщност как се озовахте при Люба Кулезич?

- С Люба се познаваме отдавна. След смъртта на Божинов съм споменавал много неща пред общи познати и съм й благодарен, че ми даде възможност да ги кажа в Нова телевизия. Но не само дългът към Божинов ме провокира да говоря. Аз изпълнявам дълга си към себе си и към българското общество. 10 г. живях в гоцевщината, 20 г. живях в гоцевщината, вече остарявам и надеждите ми за по-добро бъдеще на България умират. България вече е само един спомен.



- Гоцевщината ли е причината и за сегашния скандал около вътрешния министър Цветан Цветанов?

- Със сигурност този скандал е удобен за президента. От тази гледна точка не мога да преценя доколко той е автентичен, доколко е монтиран, доколко е режисиран. Само ще кажа, че ако аз вярвах на българските институции, това, което казвам пред вас, нямаше да го казвам и пред Нова телевизия, а щях да го кажа в прокуратурата. Но нито те са ме потърсили, нито аз съм отишъл. Повече съм склонен да вярвам на Цветан Цветанов и по-малко на тия, които го обвиняват. И чак когато видя абсолютно неопровержими доказателства за техните обвинения, ще съм склонен да започна да размишлявам върху тях сериозно. Включително



дали Цветан Цветанов не е бил умишлено подведен, за да може след това да бъде държан под контрол и управляван.



- Героите от историята през 1999 г. оредяват. Никола Койчев също почина рано. И тази смърт ли не беше естествена?

- Никола Койчев почина съвсем ненадейно, беше сравнително млад. Тогава беше член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Само ще ви припомня колко ненадейни самоубийства имаше в БСП. Като почнете от самоубийството през 1996 г. на председателя на тогавашната комисия по земеделието в НС и депутат от Добрич Тодор Тодоров и се мине през най-ненадейното самоубийството в Карнобат на министъра на вътрешните работи от правителството на Жан Виденов - Любомир Начев.

Ами убийствата?! Ангел Златанов-Акрам бе убит в испански затвор, след като беше възлов човек в схемата на Андрей Луканов за източване на пари от банките в Северозападна България. Бе убит самият Луканов. И да



свършим със стрелбата срещу Манол Велев.



Затова казвам, че случайната смърт на Илия Божинов е точно толкова случайна, колкото случайно беше пребит Огнян Стефанов от „Фрогнюз” и колкото случайно е стреляно по Велев. И случайната смърт на Божинов е толкова навременна за интересите и нуждите на Георги Първанов и Алексей Петров, че съвпадението е извън статистическата вероятност.



- Да не смятате, че има уговорка между Алексей Петров и Георги Първанов и за сегашните скандали с Цветанов?

- Аз смятам, че Първанов е покровителят на Алексей Петров и човекът, който е пряко заинтересуван от това да се докаже недоказуемото, да се намери телето под вола и да се докаже, че Алексей Петров е невинен.



- Но Алексей Петров не напада Бойко Борисов.

- Бойко Борисов каза пред Сашо Диков в Канал 3, че ако той като министър-председател си позволи какъвто и да било коментар, утре този коментар може да бъде използван пред съда в Страсбург като доказателствено средство за оневиняването на Алексей Петров и за евентуалните обвинения срещу българската държава. Той просто е длъжен да се въздържа. Да, прави впечатление, че и те се въздържат да го нападат. И може би искат да поставят Борисов в неудобно положение и да създадат конфликт между него и Цветан Цветанов. И да предизвикат недоверие не само от Борисов към Цветанов, но и обратно – от Цветанов към Борисов. В момента разпъват Цветанов на кръст, а у него трябва да възникне недоверие, че Борисов не му помага. А



Борисов няма право да му помага и е длъжен да запази неутралност,



след като е прогласил това като основен принцип на политическото си поведение – че ако се докаже нещо срещу някого, той ще си понесе последствията, колкото и да му е приближен.



- Значи подозирате сценарий за дискредитирането на правителството на Борисов?

- Напълно съм убеден в това, защото още през 2009 г. - много преди изборите - получих множество сведения от най-различни източници, включително и от социологическата колегия, която обслужва върховете на държавата, за това, че в канцелариите на Георги Първанов и в неговите мозъчни тръстове трескаво се обмисля как и в какви срокове да бъде провалено правителството на Бойко Борисов. Или той да бъде принуден по ключови за Първанов и Кремъл въпроси да действа в синхрон с президентството, да не оказва съпротива, да не експонира различията за националните интереси, когато те възникнат между тях и т.н.



Активно се разработваха всякакви сценарии за обсебване на бъдещото управление на ГЕРБ и Бойко Борисов и поставянето му в невъзможност да провежда външна и вътрешна политика в областта на енергетиката, която да съответства на българските национални интереси, а не да обслужва кремълските.



- Ако питате старата десница, Първанов май е успял с този сценарий?

- Аз все още се надявам, че това е една дипломация между институциите -дотолкова, доколкото България е в тежка ситуация и има нужда да подава сигнали за нормални делови отношения между институциите, а не за конфликти. Но за мен си остава факт информацията оттогава за това какви сценарии се обмислят и какви интриги се подготвят. И някои от тях определено сработиха.



Едно интервю на Ива НИКОЛОВА
 вестник Шоу



вторник, 26 октомври 2010 г.

Екип на вестник “Галерия” опита да прегази жена

Патрашкова и сие
Журналистите използвали за служебна командировка автомобил на криминално проявен
Полицията започна разследване срещу двама служители на вестник "Галерия" заради опит за прегазване на жена. Това обяви пред БТА министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Репортерът на изданието на Октопода Добромир Добрев и шофьорът Юлиан Методиев пробвали да минат с колата си през жена от село Шума, където има вила вицепремиерът Цветанов. Министърът разясни, че репортерът и шофьорът са тръгнали с колата си срещу жена, която ги е попитала какво правят край къщата. Автомобилът прехвърчал само на два сантиметра от нея. Тя на свой ред се е обадила на тел.112 и посочила регистрационния номер на колата. "Оттам колегите са реагирали, отишли са, свалили са свидетелските показания, намерили са и други очевидци", обясни Цветанов. Жената била съседка на вицепремиера и живеела в къща на същата улица, а в селото били притеснени от евентуални крадци. След обаждането на телефона за спешно помощ, случаят бил поет от полицията, която открила лицата, предизвикали инцидента. "Свалени са им обяснения и са пуснати. Това е нормално за всеки подобен случай", допълни той. Първоначално полицаите не разбрали, че джигитите на пътя са репортери на вестник "Галерия". Органите на реда обаче открили, че колата, която са карали, е собственост на криминално проявено лице, а се използва от шофьора на медията като лична. Шефовете на изданието не можаха да обяснят смислено защо за служебно журналистическо разследване по време на командировка се използва частен автомобил. Заместник-главният редактор Явор Дачков започна да се оправдава, че това не се случва често и самият Методиев е предложил да използват автомобила, за който има само пълномощно, но не е негова собственост. Цветанов отхвърли обвиненията на главния редактор на вестника Кристина Патрашкова, че репортерите са хванати заради желанието си да снимат вилата на вицепремиера. Според Цветанов става дума за нормална полицейска практика, когато има сигнал за инцидент и случаят няма връзка с неговия имот. "Имотът е сниман многократно от журналисти и няма никаква пречка", обясни той. Напомняме, че в последния брой на "Галерия" няколко страници бяха посветени на имотите на Цветанов. Публикацията съвпадна с пускането на ареста на главата на Октопода Алексей Петров. Веднага след като стана известно за инцидента, от партията на Петров РЗС излязоха с декларация срещу "полицейското насилие". Имотът на Цветанов в годечкото село Шума е наследствен. Там до скоро са живели родителите му, които после го прехвърлили на министъра.

Вестник "АТАКА"