четвъртък, 22 юли 2010 г.

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ : ВДОВИЦАТА НА ГЕОРГИ СТОЕВ ПОСЕГНАЛА ДВА ПЪТИ НА ЖИВОТА СИ!



На 7 април тази година се навършиха две години от смъртта на известния със скандалните си книги за престъпния свят у нас Георги Стоев. Стоев бе прострелян с два куршума в главата през 2008 г. недалеч от хотел Плиска.
Според очевидци нападението бе извършено от двама души, които са избягали преди пристигането на силите на реда. Стоев стана емблема на хроникьорите на мафията с книгите си за подземния свят. Той твърдеше, че е бил част от група за „мокри поръчки”, но никога не изпълнявал такива. Стоев твърдеше още, че имал много приятели от ВИС. „С някои от тях имах и общ бизнес. От тези мои контакти с тях съм научил доста неща”, разказваше приживе Стоев. Той казваше също, че „Държавна сигурност е подпомогнала създаването на групировките. С какво може да се занимава ДС, при положение, че е приключила дейността й в паричната схема, а тя познава перфектно престъпността? Само със създаване на нови механизми, чрез които да действа престъпността, в случая тези групировки”, твърдеше още той.
Според източници тогава, Георги Стоев е бил разследван за подготовка на убийството на Георги Пехливанов. Стоев е бил обект на разработка за готвено от него покушение срещу Георги Пехливанов, който се смята за една от знаковите фигури по време на прехода у нас. Той е автор на романи наречени по късно от други писатели – достоверни основната им тематика са организираната престъпност в България по време на прехода, както всички клюки от подземният свят плюс скандална информация за известни личности.
Светла, вдовицата на Георги Стоев, избяга от София с дъщеря си Жаклин дни след погребението на писателя на мутрите. Опечалената дама живее в Берковица и е в неприкрит конфликт с майката на писателя - Юлия. Скандалът настъпва заради 200 000 лева, които изчезват след убийството на Жоро. Светла твърди, че някой е откраднал парите от мъжа й. Сумата била депозирана в сейф и предназначена за закупуването на семейно жилище. „Нямаше доверие на никого. Животът му в подземния свят го бе научил да не се разкрива докрай - нито пред мен, нито пред майка си и баща си. Сега не знаем къде е оставил парите. Мечтата му да си имаме апартамент едва ли ще се сбъдне”, споделя през сълзи вдовицата му Светла. Дълги години Жоро и Светла живеели на квартира и мечтаели да осигурят собствен дом за дъщеря си Жаклин. Едва след убийството на писателя майка му научава, че Георги е сключил таен брак в Троян със Светла. Месеци преди да бъде ликвидиран, Жоро усеща, че е поръчан и бърза да се венчае за дългогодишната си изгора. „Изведнъж си науми, че трябва да се венчаем, започна да ми говори за наследства, за пари, за авторски права. Сватба нямаше, но имаше приготовления. Беше взел рокличка на Жаклин, чантичка, обувки. Като принцеса беше малката. Заминахме за Троян и се венчахме“, разказва през сълзи вдовицата. Вдовицата до ден днешен не вярва, че престъплението ще бъде разкрито. Според нея съпругът й е изобличил в книгите си толкова хора от подземния свят, че нишката е невъзможно да се проследи. Жоро си е навлякъл гнева на почти всички представители на ъндърграунда. Според нея Георги Стоев е усещал, че го дебнат, сам е предричал смъртта си.
Бяха излезли слухове, че физическият убиец на Жоро е Марио Пеев, след като излязъл от затвора. Според Светла и адвоката й Добрин Додев това не отговаря на истината. Вдовицата твърди, че навремето Жоро и Марио били съученици и приятели, но с времето са загубили връзка.
Светла е възмутена от отношението на българските медии към смъртта на нейния съпруг – започнали да го хулят, да пишат клевети. Дъщеря им тежко понасяла всичко това. Сега те живеят в Берковица, където е тихо и спокойно. „Не съм получавала подкрепа от никого”, казва разстроената вдовица. „Та те дори отказаха социални на Жаклин, Жоро не работел никъде, нямал трудов договор и не можело да ни бъде отпусната помощ. Трябвало да пиша до президента, за да бъде одобрена дъщеря ми за месечни надбавки. Става въпрос за 80 лева. Как да се издържам сега? Със сестра ми стартирахме малък семеен бизнес. Отворихме магазин за бързи закуски, сега правя дюнери, за да се издържам и да правя нещо, да не стоя със скръстени ръце. Аз и сестра ми работим, справяме се двете, имаме време и за градинката пред къщи. Никога не ми е минавала мисълта да се върна в София, сега този град ме отвращава. Не съм свалила още черните дрехи. Живея сама, не излизам никъде, нямам нужда от това. Работата ми ангажира времето и съзнанието, грижите за детето – също”, покрусена е Светла. Слухове от Берковица не са че потвърждават думите и но и разкриват че те дори били доста меки в сравнение с реалността. Нейни съграждани ни алармираха че семейството на убитият писател живее доста бедно кланящо към мизерията, Светла била на ръба на трайно нервно разстройство и дори криела два опита за самоубийство. Последната новина излязла от устата на сестра и която с болка на сърце и сълзи на очите споделила за тежките и моменти пред близки. Светла искала да и остави детето и да си спести мъките. С общи усилия на цялото и семейство обаче тези идеи излезли от главата и.
Майката на разстреляния писател на мутрите Жоро Стоев обвини индиректно недолюбваната си снаха Светла за смъртта на сина си. „Тя го е потърсила по телефона, докато е отивал на мястото на срещата - това място, където беше застрелян... Не знам дали това е известно на полицията”, - заяви месеци след убийството на сина си Юлия Стоева. Зачернената майка не крие антипатиите си към Светла, която дори обяви за проститутка. Според нея Жоро Стоев се съмнявал в съпругата си, често бил в лоши отношения с нея и дори не бил сигурен в бащинството си за дъщеря си Жаки, която много обичал. Преди да се ожени за Светла, Стоев водил дела с нея, за да му разреши да вижда малката Жаки. После обаче възнамерявал да поиска ДНК-експертиза, за да доказва дали Жаклин наистина е зачената от него. „Веднага след убийството Светла ме попита дали държа тоя тест да бъде направен. Разбира се, отказах - би било абсолютно безумие да се наранява така детето с подобни истории”, твърди Юлия Стоева. Конфликтът между снаха и свекърва непрекъснато ескалира, като се подхранва предимно от медийните изяви на майката на Жоро. Вдовицата Светла спря да дава интервюта, свързани със свекърва си, тъй като вече била завела дело срещу нея за обида. Тя е известна като бивша триатлонистка и съотборничка на Екатерина Дафовска. Близки на вдовицата обясняват разделите й със Жоро Стоев с нейния твърд характер и нежеланието си да излага детето си на опасност. В трудни за Стоев моменти тя му помагала, като работела в нощния им клуб, който въртели под крилото на Поли Пантев. Които я познават, твърдят, че тя е била всеотдайна съпруга и майка. След убийството на Стоев двете жени се заканиха да пишат книги за него. Вдовицата искала да разкаже всичко за неговото минало, свързано с периода на мутрите. Майка му пък държала да покаже светлата страна на Жоро - как от едно талантливо и едва ли не гениално дете, обстоятелствата са го направили герой от мафиотските екшъни. Двете жени за последно се видяха край ковчега на Жоро, подкрепяни от свои родственици. Войната за имоти и пари пламна на същия ден, в който ковчегът на Стоев бе спуснат в земята от гробарите. Свекърва и снаха не пожелаха да се срещнат дори на панихидата за 40-те дни от смъртта на писателя. Конфликтът между тях ескалира до такава степен, че Юлия публично нарече Светла „проститутка”. За какво всъщност спорят майката Юлия и вдовицата Светла Стоева? Юлия, като много мъжки майки, цял живот се е старала да бъде най-важната жена за обичания си син. По някое време тя така се вживяла в тази роля, че точно в мутренския период на Стоев станала негов шофьор и го придружавала на всички срещи. За тази си работа бившата фризьорка дори получавала някаква заплата. После великодушно подарила получените пари на сина си, за да си купи той кола в момент на финансова криза.
Смъртта на Георги Стоев е повече от трагедия за съпругата и семейството му. „Видях новините по телевизията. Думите излязоха в лента в долната част на екрана. Бях шокирана,“ казва вдовицата, припомняйки си априлския ден, когато Георги Стоев стана последната жертва в дълга поредица от поръчкови убийства. Най-ужасният момент за нея е бил да обяснява убийството на седемгодишната им дъщеря. „Трябваше да й кажа истината, защото тя попита. Тя трябваше да го разбере. Плака два-три дни“, казва още Стоева. Тя свободно признава, че съпругът й не е бил ангел и че е поддържал контакти с подземния свят, за да получава информация за книгите си. Прокурори казват, че той може да е бил убит заради направени от него разкрития или заради уреждане на сметки между престъпници, или заради неплатени заеми. Слуховете циркулират из София, но никой не знае, освен замесените - а те не говорят.
- на снимката авторът на статията и убитият писател на колегиална раздумка

Няма коментари: