четвъртък, 12 август 2010 г.

БОМБА! РАЗКРИТА АФЕРА НА ГЕРБ!


Истинския мерак да бъде приватизиран под масата ДКС – Варна идва от най-високото място в правителството, разкри afera.bg Въпреки, че абсолютно неизгодното предложение на „Еврохолд” досега не мина през Общинския съвет, гебраджиите окупирали властта, правят всички опити да осъществят сделката. „Еврохолд” има пряка защита от Бащицата, твърдят запознати. Дворецът на културата и спорта е парчето от баницата на Варна, към което са изплезили езици от новото гербаджийско мнозинство. След като дърварски лапнаха сладоледите и временно- преместваемите обекти в Морската градина, след като поискаха за два месеца да се събудят милионери, новите местни феодали играят мръсна игричка с един от символите на Варна – Двореца на културата и спорта.
Новото гербаджийско мнозинство внезапно се сети да прокара категорично отхвърленото предложение на „Еврохолд България” от предишното мнозинство в местния парламент.

Какво всъщност бе предложила „Еврохолд България”?

„Еврохолд” представи една, меко казано, странна оферта: да инвестира 35 милиона лева в Двореца на културата и спорта за ... 35 години. Цифром и словом – по милион на година.
Дотук добре, обаче нататък става още по-интересно.
Сделката минава под формата на публично – частно партньорстно, тъй като ДКС – Варна е общинска фирма и нахлуването на „Еврохолд” се оформя под формата на рекламен договор за спонсорство.
Според офертата „Еврохолд” ще дава на година:
- 750 000 лева от всеки годишен милион ще отива не за самият Дворец, а за ... издръжката на баскетболния отбор, на който иначе спонсор е пак „Еврохолд”.
- 200 000 лева ще бъдат давани за волейбол, лека атлетика /?!/ и художествена гимнастика и чак на финала:
- 5% или 50 000 лева ще се отпускат за подръжката на Спортната зала и сградата на ДКС – Варна.
Срещу тази вълнуваща оферта „Еврохолд” трябваше да получи 50% от акциите на Двореца на културата и спорта.
Мнозинството в местния парламент на морската столица преди ареста на неговия председател Борислав Гуцанов категорично отхвърли това предложение.

Какво кара обаче новите гербаджийски „властелини на пръстените” да правят днес неистови опити да се гласува предложението на „Еврохолд”?

И кой има сметка от мизерните 50 000 лева на година, които ще отиват за подръжка на огромната сграда на Двореца? Което пък прави по 4000 месец, което си е чиста гавра. Останалите пари ще се вливат в баскетболния отбор, който иначе „Еврохолд” спонсорира. Не бива да се забравя и че прокурист на ДКС – Варна е Симеон Варчев.
Изваденото от пепелта предложение на „Еврохолд” понастоящем се намира в комисиите на Общинския съвет – Варна.
Проучване на afera.bg показа, че новите местни феодали ще направят всичко възможно да прокарат мераците за тлъстите интереси.
Още повече, че очевидно тук не става дума само за местни напъни, а за волята на върхушката на държавата.
Според изключително точни източници на afera.bg, връзката между „Еврохолд” и Бащицата на държавата е повече от топла.

Кои са „Еврохолд”?

Фирмата е регистрирана по принципа на матрьошките – едно АД държи друго АД, което пък държи трето АД, чийто собственик е регистриран в Ирландия. Основната нишка минава през Старком. Има две АД, които са регистрирани на две различни места, с името Старком. Едното държи собствеността върху другото, което е всъщност лицето на холдинга. Акциите са на приносител, но не се знае чия собственост са.
Наблюдатели твърдят, че АД-то е много надценено и че по подобие на финансовите пирамиди, те надуват привидно стойността, за да го продадат изгодно. Има индикации и че са се обявили за продан, и искат да продадат целия си бизнес, включително и предприятията на Балканите.
Според източници на afera.bg има податки, че управляват и други пари, освен парите, които печелят, ако може да се заложи на някаква особена печалба от затрахователния бизнес, който е техен основен бизнес.
Асен Христов, който е лицето на „Еврохолд” минава за умен и предпазлив човек. По образование е физик, специализирал в Дубна през 1990 г. Около Асен Христов не се шуми, около него няма скандали.
От регистрациите на фирмите личи и, че той продължава да поддържа прекрасни отношения с първата си съпруга, която е в повечето УС на фирмите му. Наблюдава се и нещо много необичайно за българските условия за бизнес – Асен Христов не се е скарал със своите двама съдружници, с които работи от средата на 90-те. Дали това означава, че някой друг зад тях не им позволява да се скарат и да се разделят?
Отговорите засега остават в задкулисието.
Факт е обаче, че изваждането от нафталина на неизгодно предложение на „Еврохолд” за скрита приватизация на ДКС – Варна, което на всичкото отгоре е отхвърлено веднъж, означава, че на новите местни феодали от ГЕРБ някой е поставил задачка.
И те бързат да я изпълнят.
Кой е този Някой, сетете се сами.

Няма коментари: