петък, 24 септември 2010 г.

АФЕРАТА "ДЖЕЙЛАН" - КОСТОВ РАБОТИ С ТУРСКАТА МАФИЯ!

Само аферата „Джейлан“ е достатъчна да изправи Командира пред прокурор
Грабежът на България при управлението на Иван Костов е много добре документиран. В 4-те години на неговия мандат редица анализатори описваха как правителството на сините разрушава българската индустрия, с какви мотиви и какво възнамерява да затрие по-нататък. В. "Атака" ще публикува някои от най-силните анализи от онова време. Започваме с анализа на Волен Сидеров във в. "Монитор" от май 2000 г. за Костовия гешефт с турските мафиоти "Джейлан Холдинг". В. "Монитор",
31 октомври 2000 г.
Историята с Джейлан заприлича на комедиен филм за Коза Ностра. Още преди една година "Монитор" обясни на държавното ръководство ясно и аргументирано като на бавно развиващи се защо не трябва да се обвързва с "Джейлан". Това не бе взето предвид и резултатът не закъсня. Тия дни турската държава конфискува за неплатежоспособност "Банк капитал", в която основен акционер е "Джейлан холдинг". Президент на "Банк капитал" е Махмуд Джейлан. Същият, на когото БНТ щедро даде ефирно време в най-гледаните часове, в емисиите на "По света и у нас" и в "Екип 4", за да си прави реклама. Арогантният турчин огласи тогава в български медии, че тенденциозно съсипвали имиджа на холдинга му, при положение, че те само повтаряха турските си колеги. В Турция името "Джейлан" беше станало нарицателно за лошо строителство заради жертвите след земетресението, при което строените от фирмата блокове падаха като пясъчни кули. Срещу холдинга се водеха и дела от няколко турски банки, които искаха да си върнат лошите заеми, на стойност близо половин милиард долара. В същото време хората на Джейлан в България не можеха да отговорят на журналистическия въпрос имат ли тези $200 милиона, нужни за строежа на каскада Горна Арда", и ако ги нямат, кой би могъл да им ги даде. Стана ясно, че джейланци не само нямат пари, но и представа нямат кого могат да излъжат още веднъж за подобна сума. Фактът, че искаха българската държава да им стане гарант, говори за нивото на наглостта им. Но по-важното е  кой изобщо пусна
"Джейлан" в България
"Джейлан холдинг" са строителна компания без никакъв опит в строеж на водни централи и язовири. Те имат верига от магазини в Турция, строят основно жилища. Енергетиците са категорични, че строителството на жилищни блокове е на космическо разстояние от това на хидроцентрали. Освен това при договарянето между кабинета Костов и "Джейлан" вече течеше дело срещу турския холдинг в съда в Ялова, Турция, за некачествено строителство. Не знаеше ли това Костов, преди да сключи сделката? Това, че ще бъдат съсипани уникални екосистеми в Родопите, също не смути българския държавен и партиен ръководител. Беше му обяснено, че строежът на каскадата е част от турското домогване за водите на България, които само след десет години ще станат по-скъпи от петрола. Нищо от тези аргументи не промениха правителственото решение. Без търг, в нарушение на Закона за държавните поръчки, който изисква задължително търг при проекти с голямо обществено значение, строителството на "Горна Арда" (наречено "Проект на века") бе джиросано на една съмнителна турска фирма. Която днес е преследвана и за пране на пари. Това е едно от основанията за конфискацията на "Банк капитал".

Такава упоритост от страна на Костов може да има само една причина. Че той и негови приближени са намазали нещо от прането на пари на "Джейлан". Не трябва да забравяме, че фирмата беше препоръчана от бившия турски премиер Месут Йълмъз, който скоро след това падна заради подозрения във връзки с турската мафия. Костов често отскачаше на неофициални визити в Турция и вечеряше на свещи с Йълмъз на четири очи. Наши депутати и висши чиновници от НЕК също гостуваха за сметка на "Джейлан" в хотела на холдинга в Истанбул.

Излиза, че
докато ни баламосваха с руската мафия, турската е превземала
българския кабинет Имаше ли нужда от Горна Арда?
Обективният анализ показва, че самият проект "Горна Арда", който беше открит с голям пропаганден шум и фойерверки на 26 октомври 1999 г., е напълно излишен от гледна точка на българските национални интереси. Според проекта "Горна Арда" ще произвежда ток за около 25 милиона долара. Количество, което сега АЕЦ "Козлодуй" може да поеме без проблем. Ядрената централа работи с понижен капацитет в момента. Още тази година тя може да изнесе за Турция 10 млрд. киловатчаса електроенергия. А с новия проект НЕК предвижда да изнася 2 млрд. киловатчаса. Значи нещо куца в идеята за проект "Горна Арда" изобщо. Турците, които стават съдружници с НЕК, не казват как ще се разпределят парите от продадения ток след това и не казват също как смятат да намерят инвеститори.

Като се прибави и това, че около 90% от строителните работи ще се извършват от български фирми, възникват въпросите: За какво ни е "Джейлан" тогава? Защо даваме зорлен в ръцете на една тъмна структура правото да вземе парите от мащабната поръчка? Нима не можем да възложим подобен строеж на българска фирма? За разлика от Турция, у нас има изключително добри хидростроители и енергетици, които се котираха по цял свят допреди десетина години. 1989 г. ни завари с 3200 язовира и 43 ВЕЦ-а, строени от българи като проекти и изпълнение. Сред тези обекти са язовирът на най-високо надморско ниво в Източна Европа, "Калин", най-големите по площ на Балканите водохранилища, "Студен кладенец" и "Копринка". Десетки страни в света ползваха български хидростроители. Според доклад на международния симпозиум по хидростроителство, проведен в Канада през 1986 г., България е на 11-о място в света по изградена хидортехническа и енергийна мрежа и на 10-о място по ниво на научните, инженерни и технически кадри в областта. С Турция изобщо не може да става сравнение.

Защо днес си плюем в лицето и възлагаме нещо, което можем да правим прекрасно и това е признато от света, на полукриминални турски групировки? Отговорът може да даде лично Иван Костов и то ако го запита настойчиво някой прокурор.



Странната любов на българското правителство към турски фирми не е от вчера

През май в турския печат гръмнаха обвинения срещу бизнесмена Суди Озкан за укриване на данъци и пране на пари. Същият Озкан купи у нас "Новотел Европа" в София, "Тримонциум" в Пловдив и софийския кореком. Това стана пак след романтични вечери в Истанбул, този път с Йордан Соколов и Екатерина Михайлова. Жената на зам.-министъра на икономиката Христо Михайловски пък е юридически консултант на фирмата на Озкан. Михайловски е кумец на Иван Костов и зет на Соколов. Тази оплетена връзка вкарва премиера в отношения, за които би трябвало не само да подаде оставка, но и да застане пред следовател. Вместо това днес се дава ход на мощна пропагандна кампания срещу Бисеров, който имал икономически интереси в приватизацията, според Екатерина Михайлова. На този фон Костов трябва да изглежда "чистият седесар", който гони "крадливите момчета" Бисеров и Цонев, по израза на Сугарев. Тъмната сделка с "Джейлан" обаче не е дело на Бисеров, а на Костов. Тя, освен че е предателство на националните интереси, силно мирише на подкуп. Допускането на Озкан и други турски босове у нас също е работа на най-близкото обкръжение на Костов, не на Бисеров и Цонев. Нека, когато се разглежда клиентелизмът в СДС, това да става обективно. Не само по посока на "предателя на деня", който в този момент е казал нещо неправилно за Командира.

Преди броени дни
край Варна пък се събраха големи турски корпорации, които заявиха
интереси към транзита на газ, ток и петрол през България

Те пак искат да изместят българските интереси в тази област и за целта привличат работещи в България, но служещи на чужди интереси бизнесмени. Цялата завера стана под шапката на масонския клуб "Билдерберг", който е известен с преразпределянето на сферите на влияние и с купуването на местни елити за геополитически цели. Освободил се от конкуренти в партията, Костов днес може да разчита, че турците, които пуска у нас, ще му се отплатят, както трябва. Без значение дали на челото им пише "Мафия", важното е да са от приятелска на САЩ страна.

Няма коментари: