сряда, 23 февруари 2011 г.

УБИХА КИТАЙСКИ ИНВЕСТИТОР ИСКАЛ ДА ПРАВИ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА КРАЙ СОФИЯ!

„Изграждането на българо-китайска индустриална зона е важна и много конкретна стъпка към ефективно привличане на китайски инвестиции”, заяви след подписването на меморандум за сътрудничество с Китай министър Трайчо Трайков. „Стратегията за развитие на китайския бизнес и производство залага на бързо навлизане на международните пазари с високо-технологични решения и иновации, зелени производства, отговорност към природата и обществото, качествена и висококвалифицирана работна ръка. Това са и нашите приоритети”, подчерта Трайков. Според него ако съумеем да привлечем този ресурс, ще стимулираме икономиката по бърз и наистина ефективен начин - със свежи пари и подкрепа за развитие на индустриалното производство в България.
Подписаният меморандум ангажира всяка от страните да насърчава и да съдейства на китайски фирми да инвестират в български индустриални зони.
Предвижда се изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура в Божурище. Тя ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги - спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др.
Зоната ще бъде изградена върху терен с площ от 1900 дка, който Министерството на отбраната вече прехвърли към МИЕТ с Решение на Министерския съвет за последващо апортиране в капитала на „Национална компания индустриални зони”. Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника, уточни министър Трайков.
Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.
На среща с Джао Худжу, партиен секретар на провинция Джъдзян и председател на Събранието на народните представители, министър Трайков обсъди възможностите за бизнес партньорство между двете страни, предприетите от българското правителство мерки за развиване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, както и разнообразието на българския туристически продукт за привличане на туристи през цялата година.
Меморандумът който на първо четене звучи идеален изглежда е пресякъл някои доста крупни вътрешни интереси. Чува се има хора представители на едрият бизнес за които той е трън в гащите. Неофициално се говори за убит китайски инвеститор преди няколко месеца който се наел изцяло да финансира строежът на голяма индустриална зона край София. Случаят обаче бил потулен, спестен изцяло от медиите с цел потушаване на скандала.
Още през април китайски инвеститори проявяват сериозен интерес и към Бургаски регион. Това е станало ясно след среща между посланика на Китайската народна република у нас Джан Вансюе и народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас. Това е трета среща между дипломата и Иван Алексиев, който миналата година беше избран за председател на парламентарната Комисия за приятелство с Китай, и първа за областния ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Вълков. От работната среща става ясно, че китайски инвеститори проявяват интерес към работата на Пристанище-Бургас, както и към оформянето на индустриална зона в града. „С г-н Вансюе обсъдихме възможността китайска медицина да се практикува в хотели на Южното Черноморие. От идеята вече се заинтересуваха хора от бранша в Поморие. Пак там се провежда пленер на много високо равнище и ще отправим покана чрез посланика към китайски художници. Имаме амбиция да засилим културния обмен между двете държави”, каза Иван Алексиев. „Отправихме официална покана към Джан Вансюе за посещение в Бургас. Очакваме потвърждение в съвсем близко бъдеще. Посланикът ще бъде запознат с културно-историческите ценности в нашия регион, с индустрията в града и възможностите за туризъм у нас. Ще му бъде представен и проектът, известен като „Супер Бургас”, съобщи още тогава Димитър Бойчев.
През последните години БВП на Китай нараства с бързи темпове от 10-11% годишно, като въпреки световната финансова и икономическа криза, през 2009 г. достигна 4.9 трил. долара, което е ръст с 8.7% на годишна база. Финансовите приходи за годината се равняват на 1 трил. долара, което е с 11.7% повече спрямо 2008 г.
„Китай е един от основните инвеститори и вносители на високи технологии в България”, заяви още миналата година по време на  пресконференция извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Джан Вансюе. Той бе на посещение в Шумен заедно със съпругата си и негов първи секретар Сун Ли, както и други представители на китайското посолство. По думите на г-н Вансюе, Китай вижда в лицето на Европейския съюз партньор, а България играе важна роля за доброто взаимодействие межди ЕС и Китай. „Искам да направя взаимоотношенията ни по-добри”, каза още Вансюе. Целта на визитата му бе да се запознае с това, как се развива България след приемането й в ЕС и с това, какви мерки са предприети по места за справяне с икономическата криза. Според него най-голямо внимание се обръща на търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни. „В момента в България пребивават около 2 000 китайци”, съобщи още тогава китайският посланик. Според него Европа става все по-привлекателна туристическа дестинация за сънародниците му.

Владислав СЛАТИНСКИ

Няма коментари: