петък, 29 януари 2010 г.

АКЦИЯТА СРЕЩУ БАРЕТАТА ПОСТАНОВКА?


Този път „обекти” щели да бъдат, научаваме, ятаците на Златко в СДВР. А покрай тях вероятно щели да влязат в полезрението и бопаджии, попадали вече под подозрение, че снасят инфо на „Позитано” 20. За да миксират така и хора на Трактора в интригата.


Промяната на мярката за неотклонение на Златомир Иванов-Златко Баретата вече развихри интригантски страсти в преплетките между ключови антимафиоти и обичайните заподозрени в ъндърграунда. Още снощи в „Бояна” се е провела знакова среща, доверяват читави антимафиоти. На нея се обсъждали две теми – каква да бъде линията на поведение, ако Баретата се активизира, след като реши проблемите си със здравето. Втората тема е била по-остра – каква ще бъде реакцията на важните клечки в посолствата, ако новата власт остави трайно на свобода Златко.
Прогнозата ни, че Баретата ще стесни пикочните канали на властта се сбъдна напълно.
Но правим една уговорка – ключови фигури от изпълнителната власт никак не са недоволни от това развитие на събитията. За разлика от някои прокурори, които си пиеха второто кафе за деня с главните фигури в ДАНС, преди да падне кабинетът „Станишев” и Бойко Борисов да занули стария ръководен екип в Агенцията.
Представянето на „откриването” и задържането на Ториното като „ресто” е доста груба врътка – Златко оставил заложник един вид. Защото цената за промяната на мярката за неотклонение на Баретата е доста по-висока – възможността да бъде използван за мишена за постановки, твърдят наши източници в ГД БОП.
Те предвещават остър сблъсък на двете крила в СДВР – на Златковите авери и на неговите люти врагове. Както и задействане на Трактора по темата...
Иначе е ясно - в началото Златко ще кротува. Но някои от наследниците на Ботьо Ботев в МВР коментирали снощи пред наши хора от ГД БОП, че „той едва ли ще прости на човека, който го вкара на топло”. В същото време спец, който е близък до някои прокурори, никак не се притеснявал от излизането на Баретата. Което е разбираемо – това улеснява изпълнението на едни по-различни комбинации.
Междувременно в сайта „Афера” се появи версия, че Веско Жеков се бил притеснил от излизането на Златко. Дали има основание за „притеснения” само развитието на събитията ще покаже. Но ако към напрежението във Варна заради новите серии от „мегаделото” се прибави и подобен сценарий, вероятно на някои задкулисни фактори ще им дойде в повече. Ще стане горещо посред зима и за шефа на ОД МВР-Варна, комисар Димитър Димитров. Тогава сънищата на някои негови приближени служителки вероятно ще са последната му грижа...
Но в момента нагнетяване на напрежение се забелязва в София, докладват нашите информатори в ГД БОП. А те досега не са грешили – точно те ни довериха инфото, което ние първи и единствени реднахме още преди три седмици (А това стана „новина” за някои медии едва вчера...) – че Боби Цанков е бил свитнат пред служители на „Външно наблюдение”. Сега няма как да пропуснем новата гореща информация за предстоящо раздвижване на „външните”.
Но този път „обекти” щели да бъдат, научаваме, ятаците на Златко в СДВР.
А покрай тях вероятно щели да влязат в полезрението и бопаджии, попадали вече под подозрение, че снасят инфо на „Позитано” 20. (За да миксират така и хора на Трактора в интригата.) Изкушението явно е да се отклони вниманието от основния интерес – да се предотврати главната опасност около Златко: да бъде използван за мишена на постановки. Като внезапното „намиране” на Малкия Маргин, да речем – независимо къде и в какво състояние.
А в по-далечен план – да речем през март, да се замесят приближени на Баретата в предстоящото събиране на гилзи в София.
Или някой в МВР се надява, че „телеграмата” с Боби Цанков няма да бъде препотвърдена с ново послание за спазването на „омерта”?! Някой съмнява ли се, че успехите на Цветан Цветанов ще предизвикат ответна реакция. Защото МВР и прокуратурата вероятно имат по-големи основания да се притесняват за сигурността на Златко Баретата, отколкото за защитата на свидетелите срещу Хамстера. Това е главната постановка, твърдят наши хора в ГД БОП, а не опцията за набутване на Баретата като „причастен” в организирането на бъдещи „остри събития”. Кой знае...?

Няма коментари: