неделя, 21 февруари 2010 г.

ТАКИ БОС НА ГАЛЕВИ?



Управителят Веселин Пейчев и главният счетоводител Невена Стоева на фирма “Инфра Асет мениджмънт” отиват на съд за укрити само за една година 660 092 лв.
Управителят и главният счетоводител на фирмата на братя Галеви в Дупница "Инфра Асет мениджмънт" Веселин Пейчев и Невена Стоева са новите обвиняеми от обкръжението на ексбаретите - кметски консултанти. Кюстендилска окръжна прокуратура внесе в Окръжен съд обвинителния акт срещу двамата. Според прокуратурата като управител и главен счетоводител обвиняемите са използвали документи с невярно съдържание при водене на счетоводство и представяне на информация пред органите на НАП, като са подали неверни данни в данъчна декларация. По този начин са "спестили" на братя Галеви дължими данъчни задължения в особено големи размери - 660 092,62 лева корпоративен данък за 2007 година.
Пламен Галев и Ангел Христов са съдружници в над 10 фирми. Техен съдружник във фирма "Инфра Асет мениджмънт" е и Фьодор Фьодоров. Съдружник на братя Галеви в останалите фирми е обявеният за международно издирване Христофор Аманатидис-Таки, срещу когото е издадена европейска заповед за арест. Той е обвинен в наркотрафик, пране на пари и данъчни измами. С него братята са съдружници в около 10 фирми. Според източници на вестник "Струма" братята са разследвани по част от същите обвинения, предявени на Таки - пране на пари и данъчни престъпления. Доказателства в посока наркотици засега срещу Галеви няма.
Пламен Галев, Ангел Христов и Фьодор Фьодоров от Перник са съдружници още в "Евро ойл груп" ООД и "Империал" ООД, в която влиза и лицето за връзки с обществеността на Пламен Галев - Красимир Оков. Освен Фьодор Фьодоров в групата на Галеви е и Веселин Пейчев, който вече е обвиняем. Христофор Аманатидис-Таки е съдружник на Галеви във фирма "Кей Ейч партнер" ООД, като управител на фирмата е Георги Панчев Георгиев. Четиримата - Христофор, Пламен, Фьодор и Геле, са съдружници във фирма "Норд Евротранс", с управител Борис Джартов, фирмата е с предмет на дейност превоз на стоки из Дупница, страната, чужбина със собствени и нови транспортни средства. Четиримата бизнесмени са съдружници и във фирма, регистрирана в Перник на улица "Кърджали" 22 " "Ню инвестмънт груп" ООД , с управител Венелин Пейчев и предмет на дейност управление на активи, предприемачество, комисионна и консултантска дейност, инженеринг, организация и координация на строителството, транспорта, спедиторска дейност, консултации и анализи, преобразуване на дружества и сделки по придобиване на предприятия, ремонт на автомобили, строителни машини и други. В същия състав и със същия предмет на дейност е регистрирана още една фирма - "Ню корпорейшън груп". Братя Галеви регистрират нова фирма "Пи Ей Джи Норд Адам лимитед - клон КЧП" за кетъринг, туризъм, търговия, производство на индустриални и селскостопански стоки, счетоводни услуги... Същият състав - Фьодоров, Христов, Галев, с управител Адриан Митков Александров, регистрира фирма "Сити инженеринг", пак на територията на Перник, с предмет на дейност сметоизвозване, почистване, миене, метене, зимно почистване, производство на цветя и посадъчен материал, озеленяване, поддържане на паркове, градини, мрежи за природен газ, доставка и търговия с енергийни и природни ресурси... "Югозападна инвестиционна компания" пак е тяхна фирма, регистрирана в Перник, за управление на активи, предприемачество, комисионна и консултантска дейност, инженеринг, организация и координация на строителство, транспортна и спедиторска дейност, с управител Адриан Александров и съдружници Таки, Фьодоров, А. Христов, Пл. Галев. "Евро ойл груп" ООД е с управител Адриан Благоев Георгиев и четиримата съдружници, а предмет на дейност е покупки на стоки и други вещи с цел препродажба, първоначален, преработен или обработен вид, производство и търговия с горива и петролни продукти, търговско представителство и посредничество, комисионни, спедиционни и превозни сделки, складови сделки, сделки с интелектуална собственост, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, вътрешна и външна търговска дейност, ресторантьорство, рекламни услуги.
Това са само част от многото фирми на Галеви и съдружници, които са обект на следствието и прокуратурата.
В папките с документи по разследването се появи и името на един от най-богатите българи - Васил Божков-Черепа, чрез фирмата си "Латис".
Според работили по разследването пернишкият бизнесмен Фьодор Фьодоров, който през 2007 година бил собственик на две фирми " "Инфра Асет мениджмънт" ЕООД - Перник и "Инфрастрой 2001" - Перник, през април продал всичките дяловете на едната си фирма "Инфрастрой 2001" на другата "Интра Асет мениджмънт". В качеството си на собственик Федката малко по-късно решил да продаде дяловете на "Инфрастрой 2001" на фирма "Латис", собственост на Васил Божков-Черепа и управлявана тогава от Пепа Гроздева-Михова. Между двете дружества дни след началото на преговорите бил сключен договор за продажбата на активите на "Инфрастрой 2001" срещу сумата от 5 500 000 евро. За тази сделка Федката дължал на държавата 10% корпоративен данък.
Според разследващите в пернишкия бизнесмен още тогава се зародила идеята да си спести плащането на данъците на държавата чрез фиктивни сделки. В играта Фьодоров се включил с втората си фирма "Инфра Асет мениджмънт", която подписала фиктивен договор с дружество, регистрирано на Сейшелските острови, за търговско посредничество. Чужденците му помагали да продаде сам на себе си дяловете от "Инфрапътстрой" на "Инфра Асет мениджмънт". Малко по-късно, в началото на есента на 2007 година, 1/3 от дяловете на "Инфра Асет мениджмънт" станали собственост на Пламен Галев, а друга 1/3 отишли при Ангел Христов. Управлението на дружеството пък било възложено на Веселин Пейчев.
След като седнал в шефския стол, Пейчев заедно със главната счетоводителка Станоева започнали да правят всичко възможно, за да намалят печалбата на дружеството чрез фиктивни договори. Единият от тях продавал на фирма на Сейшелите подвижен асфалтосмесител на цена от 2 490 000 евро. Съгласно една от клаузите на договора, ако българската фирма закъснее с доставката на въпросната машина, то тя дължи неустойка на чужденците в размер на 2 милиона евро.
Машина с параметри, каквито са посочени в договора, въобще не съществува в света, а цена от два милиона и половина за подобно нещо е направо абсурдна, коментираха специалисти.
Така през 2007 година "Инфра Асет мениджмънт" формирала и осчетоводила печалба от 10 757 065 лв. от продажбата на "Инфрапътсрой" и 9410,55 лв. лихви. В същото време в счетоводните документи било записано, че дружеството дължи 2 689 266,25 лв. на чуждестранните посредници, както и 3 911 660 лв. неустойка за недоставения асфалтосмесител.
Малко по-късно управителят на фирмата и главната счетоводителка подали и годишната данъчна декларация на повереното им дружество в ТД на НАП - Кюстендил. След данъчна ревизия на "Инфра Асет мениджмънт" истината за далаверата лъснала и станало ясно, че Веселин Пейчев и Невена Станоева избегнали плащането на данъци в размер на 660 092,62 лв., използвайки документ с невярно съдържание, което е престъпление по чл. 255, ал. 3 от НК.

Няма коментари: