сряда, 20 януари 2010 г.

Патриарх Максим: НЕ ВЯРВАМ НА БОЙКО! БЕШЕ ОХРАНА НА ПИМЕН!

След като Георги Първанов се срещна с Негово Светейшество българския патриарх Максим по негова молба стана ясно че президентът не само бе запознат с позицията на Българската Православна църква по мотивите на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но и му беше поискано политическо съдействие за решаване на случая. Съдът даде три месеца на държавата и на алтернативния синод на Инокентий да вземат решение за собствеността на над сто имота, които включват църкви и манастири.
„Сами Вие можете да решите въпроса изцяло. Моля за Вашето съдействие…” бил призивът на Максим. Наши хора близки до президентството, обаче успели да изкопчат и няколко пикантерийки, от ВИП срещата. Според тях светият отец, обещал цялостна подкрепа от страна на църквата, към президента и неговата политика за в бъдеще. Според запознати това означавало че Максим, поема политически ангажименти на евентуални избори. Структурата на светият отец притежавала над петдесет хиляди сигурни гласа, които изцяло ще бъдат влети в идеите на държавният глава. На въпрос защо Максим избрал президента, духовникът от делегацията на Максим каза, че нямало към кой друг да се обърне.
„Максим, не вярва на никой. Тройната коалиция се управлява от Доган. Светият отец не харесва Бойко Борисов. Малко хора знаят че той е бил персонална охрана на Пимен, а Пимн е основоположникът на църковният разкол в България”, казал още пред нашите хора духовникът от „екипът” на Максим.
Конфликта между двата синода натрупа седемдесет дела, а жалбоподателите са над петстотин. Всъщност страни по делото са жалбопадателите и държавата, а не алтернативният синод и Светият синод на патриарх Максим, уточнил единият от адвокатите по делото. Според съда България е нарушила свободата на изповядване на религия. Държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква. В оповестеното вчера решение обаче съдът не се произнася по обезщетението за евентуални имуществени и неимуществени вреди и приканва спорещите да постигнат разбирателство. След тримесечния срок обаче ще бъде даден мандат на съдебния състав да реши въпроса.Искът на хората на Инокентий е в размер за близо 700 млн. евро. Делото е за намеса на държавата в започналия след 1989 г. вътрешноцърковен конфликт, когато група духовници оспориха легитимността на патриарх Максим. И въпреки всичко това светият отец бил убеден, че проблемът можел да се реши чисто политически и с драстични решения на властта.
Църковните служители от своя страна не били съгласни с действията на патриарха, казват просветени и прогнозират нов още по грандиозен скандал след намесата на евро съюза.

Деси Монева
desimoneva@mail.bg

Няма коментари: