сряда, 15 септември 2010 г.

НОВО ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ТРАКТОРА!


Нови доказателства срещу сочения за тартор на престъпната група на Октопода Алексей Петров са събрали разследващите. Това стана ясно вчера от интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов пред bТV. МВР шефът отбеляза още, че срещу Трактора не са отпаднали най-тежките обвинения.
„Много са нещата, които се изприказваха в последните няколко дни във връзка с това, че Октопода вече се е разпаднал и е станал друго морско животно, но това, което мога да ви кажа, е, че силата на обвинението и доказателствата са нараснали в тези месеци на разследване”, заяви вътрешният министър. Цветанов бе категоричен, че предстои много работа, за да се съберат всички доказателства, да се опишат и да се внесат в съда. Министърът на вътрешните работи посочи, че процесът на доказване е много труден.
Цветанов заяви, че Петров не е бит и е жив и здрав в ареста
„Израстването на Алексей Петров не е ставало без помощта на държавата. Затова е ясно, че има противоречие между предишни оценки на ДАНС за него и сега. Но сега той е подсъдим и съдът ще реши какво заслужава.”
Днес се очаква Софийският апелативен съд да заседава по поредната жалба на Алексей Петров. Бившият командос пак е поискал да бъде освободен от ареста. Този път защитниците му обаче са решили да използват и здравословното му състояние като основание за изменение на мярката му за неотклонение. Според адвокатите му здравето на Трактора било разклатено и затова те ще настояват съдът да назначи медицинска експертиза, която да установи състоянието на подсъдимия.
Миналата седмица соченият от разследващите за лидер на престъпната група на
Октопода се сдоби и с обвинение за рекет
Трактора заедно с дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов са обвинени в организирана престъпна група за рекет. Новото обвинение е повдигнато на 9 август, като материалите са отделени от делото „Октопод”. При операцията в началото на годината освен Трактора, Хамстера и Джотолов в ареста бяха вкарани и Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците и Момчил Кръстев. Те бяха обвинени в група за рекет, пране на пари, данъчни престъпления, сводничество и източване на комбината „Кремиковци”. Впоследствие обаче
зад решетките останаха Трактора и Джотолов
Според новото обвинение Трактора е тартор на бандата за рекет, а Хамстера и Джотолов са били съучастници. Групата е изнудвала бизнесмените Георги Цветанов, Валентин Шотев, както и Николай Динков. През 2008 г. Петров със заплахи и насилие е принудил Цветанов да прехвърли дяловете си от търговско дружество на близка до него фирма.
Същата съдба сполетяла и Шотев, който е бивш съдружник на Алексей Петров. Освен това Алексей Петров има и обвинение за разгласяване на държавна тайна.
.
Работил незаконно в службите
Алексей Петров е работил в тайните служби в нарушение на законите. Това ще се запише в становище за кариерното развитие на Трактора, съобщи шефът на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров. Документът вероятно ще бъде приет на днешното заседание на комисията и предаден на прокуратурата.
Според депутата от ГЕРБ Иван Петров бивши ръководители на НСС са си „затваряли очите” за документи, които са правили оставането на Алексей Петров на работа невъзможно. Народният представител даде пример с атентата срещу Трактора през 2002 г., който като извънредно произшествие е бил разследван, но документите за това са били покрити и са се появили едва след като ги изискала комисията от ДАНС.
„Затварянето на очите е било възможно единствено с протекциите на шефа на НСС или на някой над него“, поясни депутатът. Излизането на Петров в дълъг отпуск по болест, за да не бъде уволнен, също било незаконно, ще пише в заключението. Нито един от тримата разпитани шефове на службата ­ Георги Петканов, Иван Чобанов и Петко Сертов, не е дал смислен отговор защо Алексей Петров е останал да работи в НСС.

Няма коментари: