сряда, 15 септември 2010 г.

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ ПРЕД ДНЕС И УТРЕ : БОЙКО ЗАЩИТИ НАРОДЪТ СИ!



“ Дано премиерът прочете книгата ми…” казва писателят журналист Веселин Стаменов в откровено интервю за dnesiutre.com. “Смея да кажа че претендирам да съм от ново поколение автори чийто текст трябва да се разбере буквално едно към едно а не “ какво е искал да каже автора”. Мисля че премиерът Бойко Борисов ще разбере посланието ми а то е едно единствено – защитете народът си господин Борисов! Други не го направиха, днес е вашият ред и … шанс.
- Господин Стаменов, започвам с критика. Не се ли опитвате да направите пари на гърба на една благородна кауза каквато е темата за съживяването на паметта на безследно изчезналите деца на България? Говоря за новата ви книга.
- Направо ще падна от този въпрос. Всички знаем коло струва отпечатването на една книга. Не искам да си служа с цифри но грамотният човек , със сигурност би имал представа. Комичната цена на книгата е 3.99 лева, смятайте на воля колко струва печатът, отстъпки за разпространението, предпечатът и труда на автора… Но да оставим това. Мисля че е крайно време и вие като колеги журналисти и ние като общество да узреем за едно нещо. Да спрем да търсим под вола теле и да се борим с вятърни мелници. Ако не уважавах медията ви дори не бих дръзнал да отговоря на подобен въпрос, но както се казва на несериозното със сериозно.
- Книгата ви БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ определено е нещо ново на пазара. Не е ли странно обаче авторът на “ Убий Путин

Веселин СТАМЕНОВ
” и още няколко романа на криминално – мафиотска тематика да напише и издаде такава книга?
- Първо – тематиката на романите ми не е както я нарекохте “ криминално – мафиотска”, а “ вулгарни романи” пише го на всяка една книга.
Второ – да не мислите че темата за безследно изчезналите деца, нехайството на една държава за това, войната с трафикът на живо плът, на органи е по малко вулгарна. Напротив, тя е повече от ужасяващо вулгарна. Престъпление е дори на това да не се обръща внимание, госпожо. По темата трябва да се крещи, така както крещят майките на отвлечените деца от мъка, а не да се правим на приятно разсеяни. Да пишеш и създаваш художествени образи е къде къде по леко от това да описваш реални. Замислете се! Фактът че съм превърнал поредната си книга в нещо повече от кауза, може само да ми донесе лично удовлетворение и спокойствие че съм направил нещо. Вярно, гласът ми може да не промени нищо, но мълчанието ще го направи ли….
- Четох в един форум че с книгата си удряте шамари на властта. Колкото и да ви е неприятно ще попитам, а до къде е политическата атака и пропаганда в книгата ви. Някои биха я сметнали като атака на днешната власт!
- Шамарите са за събуждане а не за нокаутиране. Какво лошо има която и да е власт да си вземе бележка по един подценен и наболял проблем. Книгата ми няма за цел да сваля правителства или да ги плюе. Има за цел да им обърне внимание. Защото това е един от начините да го комуникира с тях. Останалото е популизъм и лицемерие….
- Нещо не разбрах. Питам направо, какво трябва да си помисли Бойко Борисов ако и след като прочете книга ви?
- Интересно…. Дано да я прочете. Смея да кажа че претендирам да съм от ново поколение автори чийто текст трябва да се разбере буквално едно към едно а не “ какво е искал да каже автора”. Мисля че премиерът Бойко Борисов ще разбере посланието ми а то е едно единствено – защитете народът си господин Борисов! Други не го направиха, днес е вашият ред и … шанс. Книгата ми има личен профил във “ Фейсбук” и там ежедневно текат новини и истории за изчезнали деца. Те минават между другото през медиите. Единствено ние от групата май ги задържаме за да им се обърне внимание.
- Проблемът с безследно изчезналите деца определено не е частен само в България. Деца изчезват по целият свят….
- Не говори за децата като стока! Дай да щадим поне тях! Факт е че отвличането на деца е коварна практика в цял свят. Няма страна този проблем да не е съществува. Но има нещо много важно. Чисто статистически там изчезват но и намират отвлечени деца. Положителните резултати са в превес над негативните. А тук за голямо мое съжаление е точно обратното. Намираме – но трупове на изчезнали деца или техните дрешки… Срамно е освен че е болно!
- Спомням си случая с Веско Игнатов от Нови Искър. Издирването му направо се превърна в национална кампания. Това означа че все пак обществото ни е солидарно към проблема и не е ампутирало човечността си както твърдите вие в едно интервю.
- Случаят с Веско Игнатов е потресаващ. Извинявай ама той не се превърна в кауза а в три дневна сензация. Медии си вдигаха рейтинга, политиците също а тези хора за които говориш с големите сърца тичаха в ден и нощ да търсят детето. И как можеш да ми говориш за човечност точно в този случай! Що за човешко е да кажеш на родителите на Веско “ щом сте си родили аутист – гледайте си го” и да изгониш детето от детската градина. Българинът умее да жали, но не умее да хвали казват старите хора . Аз лично им вярвам! Като се катурне каруцата пътища много. За това в нашият казан в ада няма дявол да ни пази…
Книгата определено не е три дневна сензация, тя има шанс да остане и след нас. Дано това стане и бодящите поколения да съдят за стореното…
- Какво бихте казали на хората които няма да си купят вашата книга?
- Странен въпрос! Зависи от причината. Ако тя е факта че например не съм им симпатичен бих ги посъветвал да си преодолеят комплексите. Ако темата не ги интересува – добре. Това си е тяхно решение. Но по интересно ще ти бъде какво ще е посланието ми към тези които ще се опитат по един или друг начин да оплюят книгата ми, чисто идейно а не качествата ми на автор. Към такива хора бих се обърнал с името “ цирей” или “паразит”, родил се в една среда от която само да точи свежи сили. Такива хора са опасни първо на себе си, после на всички останали. Жал ми е за вас! Това ще им кажа.
- По един или друг начин рекламираме книгата ви. Давам ви шанс да си направите допълнителна реклама само че с три думи…
- Нов стил, агресия, промяна…
Кога излиза на пазара?
- На 28 септември вторник. Ще бъде на всички будки за вестници в цяла България. после ще бъде по книжарниците.
- Вярвате ли в успехът и?
- Гарантирам го.
- Медия dnesiutre.com ви подкрепя, както и много други медии. Мисля че е немислимо да продаваш книга без медийно рамо…-
- Медиите не продават книги , те ги представят. Поне в цивилизованите държави е така. Тук книгите са нежелана тема. Не знам защо. Медийното рамо се заслужава то не се подарява. Е, в България може и да се купи. Както знаеш пиша често за вашата медия, както и за доста други. Правя го там където живее истинската свобода на словото. Чест ви прави че сте избрали по трудния път. Читателите осъзнават това, те не са глупави както смятат наложените медийни официози. Съветвам ви да продължавате да го правите и успехът ви е гарантиран. Така че ще обобщя отговорът си така – не без медийно рамо, без свободно слово е немислимо на продаваш книги.
- Това което пропуснах да ви попитам?
- На него ще ви отговоря следващият път.
Интервюто записа – Десислава МОНЕВА

Няма коментари: