четвъртък, 24 февруари 2011 г.

ТРАКТОРА РАЗКРИВА – ИМА ОТРЯД ЗА МОКРИ ПОРЪЧКИ НА ВЛАСТТА В ДАНС! ! ТРАКТОРА РАЗКРИВА – ЗНАКОВИ УБИЙСТВА НА ФИГУРИ ОТ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ, ПОРЪЧАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА! КОИ СА ТЕ?

Алексеай ПЕТРОВ сн. Монитор
Таен отряд за екзекуции е имало в ДАНС – това твърдеше ген. Атанас Атанасов в свое изявление пред журналисти в Плевен още в края на миналата година. „Служители на ДАНС са извършвали не дотам редни неща, дори престъпления” – разкри скандалният политик от ДСБ. На репортерски въпрос: „Какви са точно тези престъпления?”, Атанасов отвърна: „Най-тежките. Разполагам с данни, че е имало специален отряд, който е чистел „вредния дивеч”. Отрядът за екзекуции бил подчинен лично на тогавашния премиер Станишев. Спецзвеното включвало десетина барети, които извършвали дори мокри поръчки. Това означава, че не само криминалният контингент се самоизтребва – в разчистването на неудобни фигури участва дори и властта, макар и с нелегални средства.
Това не само че се оказва истина но по наша информация скоро време по темата ще избухне голям скандал.. Слухове от ъндърграунда носят тревожната вест че окошареният агент Алексей Петров е решил окончателно да проговори по темата и да разкрие повече от скандални факти. Чува се че той не само ще потвърди думите на Атанасов но ще признае че е организирал подобно нещо. Той лично бил сформирал отряд за мокри поръчки в ДАНС, който дори е изпълнявал поръчки на държавата за ликвидирането на знакови фигури от подземният свят. Не ,това не е част ото криминален роман а тревожни факти, уверяват ни вяло информаторите. Отчаян че дните му изтичат и със структурата му е свършено трактора възнамерявал да проговори и по този начин да повлече със себе си хора от миналото управление. Не стига това но на бял свят щял да излезе и списък с имена на убити. По неофициална информация сред тях ще са тези на Фатик, Емил Кюлев, Георги Илиев, прокурора Колев и мн. Др. и мн. др. Стресиращо се разнася и мълвата че прословутата война в СИК била предизвикана то службите за да разбият групировката... Голямата грижа за Алексей Петров-Трактора след напускането на ДАНС била не идеята за „лихвите и доматите”, а собствената му сигурност. Точно за това той мълчи и до днес. Да ама вече няма какво да губи.... Другото било пушилка. Медийните му изпълнения и генериране на активи в този сектор били опит за създаване на достатъчен ресурс, който да го превърне в ценен партньор за Бойко Борисов.
Но за пред „публиката” се разигравал фарс за стратегията му като „опонент”, разкриват анализатори, близки до ДАНС. Изключително достоверни и независими един от друг няколко източника от специалните служби твърдят, че Алексей Петров-Трактора чакал куршум от ДАНС. И от чужда разузнавателна служба.
Определени структури в ДАНС действаха като улични банди, заяви преди време и бившият зам.-председател на агенцията Иван Драшков, който e сочен за автор на скандалния доклад, който се появи в интернет. „ДАНС се управляваше на автопилот”, смята Драшков. „Петко Сертов абдикира от управлението и се създаде уникален хаос – всеки започна да заповядва на всеки”, заяви той. „При Сертов се носеха заповеди, които се подписваха, без да са били съгласувани със съответните служби и те си противоречаха, заяви още Драшков и добави, че са били привиквали хора не по установения ред. Имало е и заплахи за физическа разправа, дори един служител на ДАНС е бил бит заради обвинения в изготвянето на справката.
На въпрос каква е била ролята на елитния отряд от 12 души, воден от Велин Хаджолов Драшков каза: „Първо, не злоупотребявайте с думата елитен. В този отряд няма нищо елитно и аз не съм запознат с неговата дейност, но от приказките на външни хора, които чувам, а за тази година чух такива неща, че косите ми настръхнаха и аз останах с впечатление, че някои структури в ДАНС са работили като организирана престъпна група, защото има редица известни, отговорни бизнесмени, които са рекетирани за милиони левове, но за съжаление хората се притесняват и не смеят да се оплачат официално, защото не знаят дали някой ще им обърне внимание и какво ще последва от това. Така, че този елитен отряд трябва да бъде разследван какво е вършил. Ако си е вършил перфектно работата, чудесно, но аз считам, че от приказките, които чувам навънка, тази работа, не е била най-перфектна, нито най-почтена.”
Иван Драшков смята, че трябва да се направи пълна проверка в спецагенцията и да се започне на чисто. Какъв е смисълът да я закриваме, попита риторично той. Ще променим формата, но не и съдържанието, добави бившият зам.-шеф. Според него на ДАНС трябва да й се помогне да се промени. Там има прекрасни професионалисти, смята той.
Високият политически рейтинг на министър-председателя е причината аз да стоя в ареста, а не – високият обществен интерес, което всъщност е едно голямо престъпление. Това каза пред журналисти Алексей Петров. Трактора каза, че е поискал да огласи посттоталитарния модел на управление на службите, но Иван Костов не му е разрешил, като председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС. „Ако моделът бъде разсекретен и стане обществено достояние, всички ще си направят извода кой е засегнат от него”, твърди Петров.
Протоколът от изслушването на Алексей Петров в комисията за контрол на ДАНС е предаден на прокуратурата, съобщи новият й председател Волен Сидеров. Протоколът е изискан от Върховната касационна прокуратура. По мнението на Сидеров обаче  Алексей Петров не е казал нещо, което да заслужава внимание, а било по-скоро „свободни съчинения”. Все пак, ако имало смущаващи неща, прокуратурата трябва да се произнесе. От момента, в който беше арестуван, Алексей Петров настоява разговорът му с депутатите от комисията от ноември 2009 г., да бъде разсекретен.  Бившия съветник в ДАНС твърди, че тогава е изнесъл данни за посттоталитарен модел на управление на службите, чрез който са дискредитирани и дори отстранявани неудобните на властта.
Алексей Петров се обърна към Волен Сидеров в качеството му на председател на Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание. Ето пълния текст на писмото:
„Уважаеми г-н Сидеров,
Повод да се обърна към Вас ми дава информацията от медиите за предстоящото Ви председателстване на Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание, потвърдена от г-н Иван Костов и от Вас лично.
Използвам случая да Ви благодаря за проявената от Вас отзивчивост към молбата ми за предоставяне на копие на частта от Протокола, съдържаща думите ми от заседанието при изслушването ми в Комисията.
Г-н Сидеров, моля Ви в качеството Ви на председател да предприемете необходимите действия за декласифициране на предоставената от мен информация за използването от специалните служби на своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора, а при необходимост – включително тяхното ликвидиране.
Реших да разкрия пред Комисията този феномен на прехода с ясното разбиране за риска да бъде използван с цялата му сила срещу мен, но приех това за мой дълг.
Ваш дълг е г-н Председател да защитите инакомислещите от репресията на всяко управление, като разкриете пред българското общество засекретения в поверената Ви Комисия модел за саморазправа с опонента“.
Към днешна дата Сидеров е категоричен, че не може да се говори за посттоталитарен модел на работа на службите. В комисията са обсъдили вариантите за разсекретяване на протокола от изслушването, след като Алексей Петров писа лично на Сидеров. Като председател на комисията Сидеров бил съгласен тази информация да стане публична, но не всички депутати в нея споделяли това мнение. Протоколът е секретен, защото заседанията на комисията са закрити. Сидеров обаче не е убеден, че в него се съдържа класифицирана информация.
Пред магистратите бившата барета от ДАНС изтъкна, че работата му в службите е била свързана с противодействие на силовите групировки в страната в началото на демокрацията. „Във времето на СИК и ВИС аз бях от другата страна на барикадата и по никакъв начин не мога да бъда свързван с тях”, допълни той и обяви, че не се познава с главния прокурор Никола Филчев.
Според адвокатите прокуратурата не събира активно доказателства, освен това по някои от твърденията, като например това за рекет, няма доказателства.
Повече от два месеца след задържането на Алексей Петров все още няма конкретика на обвиненията срещу него, смята адвокат Васил Василев.
Защитата му още веднъж обяви, че върху съда се оказва натиск. „Общественият интерес не може да бъде прикритие за страха на съдебната система от изпълнителната власт”, заяви адвокат Василев.
По-голямата част от задържаните по време на операцията бяха пуснати на свобода, като съдът остави в ареста единствено Алексей Петров и Марчело Джотолов.
Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.
Срещу Петров има и повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна. Бившата барета вече няколко пъти обжалва задържането си с мотив, че то представлява политическа репресия.
           
Иван ИВАНОВ

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ – ПРОМЕНИТЕ В НПК В БЪЛГАРИЯ СА ПЪТ КЪМ ТАЙНА ДИКТАТУРА!


Добавете надпис

Приетите от Народното събрание промени в Наказателния процесуален кодекс (НПК) отварят вратите за полицейщина, произвол и погазване на правата на гражданите или иначе казано тайна диктатура на властта. Те нарушават европейските стандарти за правата на човека и ще станат причина за серия от присъди срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.  Това се посочва в становище на Института за модерна политика позоваващо се на становище от европейската комисия за правата на човека. . За съжаление, правителственото мнозинство не взе предвид обоснованите възражения, отразени в становищата на Висшия адвокатски съвет, в двата мониторингови доклада на Института за модерна политика и в мненията на редица изтъкнати правници. Реформата в наказателния процес трябваше да го отдалечава на светлинни години от принципите и инструментариума на фалшивия сталински наказателен „процес", който пренебрегва всички гаранции за правата на гражданите и свежда процеса до бързо изпълнение на партийни директиви за разправа с неудобните.
Гласуваните промени обаче отдалечават България от Европа. Те откриват пътя за рецидиви на най-лошите практики от времето на Берия и Вишински, когато невинни граждани са съдени, без да разполагат с необходимите възможности за защита, само защото не са удобни на управляващия режим. Особена тревога предизвикват следните промени:- Възможността присъдите вече да се основават само на доказателства, събрани по конспиративен и таен начин - чрез анонимни свидетели и специални разузнавателни средства. Това нововъведение е разрез с практиката на Съда в Страсбург и ограничава по недопустим начин правото на защита.
 Поправката е особено опасна при липсата на достатъчно гаранции за спазване на върховенството на закона и гражданските права от страна на МВР и службите за сигурност, които са най-слабо реформираната система в България. Често през годините сме били свидетели как точно тези структури се използват от властимащите като инструмент за разчистване на политически и икономически сметки. Сега вече се дава възможност и за открит произвол. - Въвеждането на фигурата на т.нар. „резервен защитник", посочван от обвинителя и негово участие в наказателното производство също създава възможности за злоупотреба с власт и ограничава правото на защита. Друго връщане на назад към лошите практики от съвсем близкото минало е възстановяването на т.нар. „вечен обвиняем" с отпадането на възможността обвиняемият да поиска разглеждане в съд на прекомерно забавеното производство срещу него. Това дава допълнителни корупционни възможности за полицейски и прокурорски тормоз над невинни граждани. Напълно неприемлива е и възможността самите разследващи органи да бъдат разпитвани като свидетели, тъй като това ще се използва най-вече, за да се компенсират собствените им грешки, немарливост и некомпетентност в досъдебната фаза, каквито прочее са характерни за разследващите органи у нас.  Опасност от допълнително влошаване на качеството на разследването представлява и разширяването на ролята в процеса на разследващите полицаи. Институтът за модерна политика подчертава още веднъж, че всички тези въпроси трябва да се разглеждат не само през тясната призма на бързината на наказателните процедури, а да се поставят в контекста на гарантирането на правата на гражданите и предотвратяването на възможни злоупотреби, като използване на МВР и другите правоохранителни органи за разчистване на лични, политически или икономически сметки.  Порочната логика на управляващите, че НПК трябвало да бъде „по-прокурорски", свидетелства за пълно игнориране на правата на гражданите. Институтът за модерна политика отново подчертава, че НПК не трябва да бъде нито „прокурорски", нито „адвокатски", а да установява справедлив баланс между репресивната мощ на държавата и възможностите за ефикасна защита на гражданите, в съответствие с фундаменталните принципи на наказателния процес в цивилизованите демократични държави. Винаги трябва да се има предвид, че липсата на подобен баланс и гаранции срещу злоупотреба с власт могат да доведат до необоснована репресия срещу невинни граждани, които са неудобни по една или друга причина на властимащите. Ето защо, Институтът за модерна политика се обръща към президента на Републиката с настояване да бъде наложено отлагателно вето върху промените в НПК. Връщането на тази порочни промени за ново обсъждане в Народното събрание трябва да се съчетае и с искане за експертиза по тях от страна на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

София
Адв. Никифор БОЙЧЕВ

сряда, 23 февруари 2011 г.

УБИХА КИТАЙСКИ ИНВЕСТИТОР ИСКАЛ ДА ПРАВИ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА КРАЙ СОФИЯ!

„Изграждането на българо-китайска индустриална зона е важна и много конкретна стъпка към ефективно привличане на китайски инвестиции”, заяви след подписването на меморандум за сътрудничество с Китай министър Трайчо Трайков. „Стратегията за развитие на китайския бизнес и производство залага на бързо навлизане на международните пазари с високо-технологични решения и иновации, зелени производства, отговорност към природата и обществото, качествена и висококвалифицирана работна ръка. Това са и нашите приоритети”, подчерта Трайков. Според него ако съумеем да привлечем този ресурс, ще стимулираме икономиката по бърз и наистина ефективен начин - със свежи пари и подкрепа за развитие на индустриалното производство в България.
Подписаният меморандум ангажира всяка от страните да насърчава и да съдейства на китайски фирми да инвестират в български индустриални зони.
Предвижда се изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура в Божурище. Тя ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги - спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др.
Зоната ще бъде изградена върху терен с площ от 1900 дка, който Министерството на отбраната вече прехвърли към МИЕТ с Решение на Министерския съвет за последващо апортиране в капитала на „Национална компания индустриални зони”. Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника, уточни министър Трайков.
Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.
На среща с Джао Худжу, партиен секретар на провинция Джъдзян и председател на Събранието на народните представители, министър Трайков обсъди възможностите за бизнес партньорство между двете страни, предприетите от българското правителство мерки за развиване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, както и разнообразието на българския туристически продукт за привличане на туристи през цялата година.
Меморандумът който на първо четене звучи идеален изглежда е пресякъл някои доста крупни вътрешни интереси. Чува се има хора представители на едрият бизнес за които той е трън в гащите. Неофициално се говори за убит китайски инвеститор преди няколко месеца който се наел изцяло да финансира строежът на голяма индустриална зона край София. Случаят обаче бил потулен, спестен изцяло от медиите с цел потушаване на скандала.
Още през април китайски инвеститори проявяват сериозен интерес и към Бургаски регион. Това е станало ясно след среща между посланика на Китайската народна република у нас Джан Вансюе и народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас. Това е трета среща между дипломата и Иван Алексиев, който миналата година беше избран за председател на парламентарната Комисия за приятелство с Китай, и първа за областния ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Вълков. От работната среща става ясно, че китайски инвеститори проявяват интерес към работата на Пристанище-Бургас, както и към оформянето на индустриална зона в града. „С г-н Вансюе обсъдихме възможността китайска медицина да се практикува в хотели на Южното Черноморие. От идеята вече се заинтересуваха хора от бранша в Поморие. Пак там се провежда пленер на много високо равнище и ще отправим покана чрез посланика към китайски художници. Имаме амбиция да засилим културния обмен между двете държави”, каза Иван Алексиев. „Отправихме официална покана към Джан Вансюе за посещение в Бургас. Очакваме потвърждение в съвсем близко бъдеще. Посланикът ще бъде запознат с културно-историческите ценности в нашия регион, с индустрията в града и възможностите за туризъм у нас. Ще му бъде представен и проектът, известен като „Супер Бургас”, съобщи още тогава Димитър Бойчев.
През последните години БВП на Китай нараства с бързи темпове от 10-11% годишно, като въпреки световната финансова и икономическа криза, през 2009 г. достигна 4.9 трил. долара, което е ръст с 8.7% на годишна база. Финансовите приходи за годината се равняват на 1 трил. долара, което е с 11.7% повече спрямо 2008 г.
„Китай е един от основните инвеститори и вносители на високи технологии в България”, заяви още миналата година по време на  пресконференция извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Джан Вансюе. Той бе на посещение в Шумен заедно със съпругата си и негов първи секретар Сун Ли, както и други представители на китайското посолство. По думите на г-н Вансюе, Китай вижда в лицето на Европейския съюз партньор, а България играе важна роля за доброто взаимодействие межди ЕС и Китай. „Искам да направя взаимоотношенията ни по-добри”, каза още Вансюе. Целта на визитата му бе да се запознае с това, как се развива България след приемането й в ЕС и с това, какви мерки са предприети по места за справяне с икономическата криза. Според него най-голямо внимание се обръща на търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни. „В момента в България пребивават около 2 000 китайци”, съобщи още тогава китайският посланик. Според него Европа става все по-привлекателна туристическа дестинация за сънародниците му.

Владислав СЛАТИНСКИ

понеделник, 21 февруари 2011 г.

СЕНЗАЦИЯ!!!! МОНИКА ЙОСИФОВА ЩЕ РОДИ ДЕТЕ НА СТАНИШЕВ!



Бившата съпруга на банкера Венцислав Йосифов бременна в седмия месец от червения лидер
Моника – бившата съпруга на банкера Венцислав Йосифов, потвърди официално пред “ШОУ”: “Бременна съм!”. Таткото е лидерът на БСП Сергей Станишев!

В неделя Моника и бъдещият баща Сергей бяха забелязани от репортер на "ШОУ" да влизат в частната акушеро-гинекологична клиника на д-р Атанас Щерев. Според източници от здравното заведение Станишев я е придружавал на всички консултации досега.

Бебето се очаква края на пролетта. Бъдещата майка сподели пред репортер на “ШОУ”, че ще се довери и за раждането на грижите на екипа на д-р Щерев, който е бивш народен представител от НДСВ. Като пиар- и медиен експерт Моника бе избрана да прави няколко предизборни кампании на царската партия.

45-годишният лидер на БСП, който само преди няколко месеца се раздели с Елена Йончева, най-сетне е решил да се задоми и създаде семейство, разкриха негови близки. Така той ще сбъдне мечтата на 83-годишната си майка Дина Станишева, която в няколко интервюта специално за "ШОУ" сподели надеждата си и по-малкият й син да я дари с внуче. Бъдещата баба Дина живее на елитната столична улица "Велико Търново", където Сергей и Моника често са засичани през последните месеци. Според близки на Станишева, майката на бившия министър-председател много харесвала Моника и се вълнувала от предстоящото щастливо събитие дири повече от младите.

Моника Янова ще стане майка за трети път. Тя има две деца - Моника на 12 години и Венци на 10 години, от първия й брак с банкера и създател на Първа частна банка Венцислав Йосифов. Тя се разведе с него през лятото на миналата година. В момента фаталната брюнетка и хлапетата живеят в къща под наем в елитен столичен квартал.

Според информация на “ШОУ” Сергей Станишев се разбирал чудесно с децата й и бил много щастлив от предстоящото радостно събитие. Нещо повече - той е предложил на Моника брак и се надявал скоро да се оженят.

Станишев е толкова влюбен, че през ден купува цветя за бременната си половинка - главно рози - от елегантното магазинче за цветя на пазара на столичния булевард "Черни връх", установи човек на народното издание.
Сергей и Моника се познават от 2006 г. покрай президентската кампания на Георги Първанов за избирането му за втори мандат, но връзката им започнала едва два месеца след парламентарните избори през 2009 г., разкриха техни близки пред народното издание. Преди това отношенията им били строго професионални.

“Моят бизнес е от 10 години и съм работила по различни проекти с министри от последните три правителства, в това число и сегашното. И смятам това за оценка за професионализма на моята агенция и моя екип”, сподели за “ШОУ” бившата банкерска съпруга и настояща половинка на Станишев.

неделя, 20 февруари 2011 г.

ТЕРОР НАД БЪЛГАРИ! БЪЛГАРСКИ ГЕНОЦИД! БИТИ РАНЕНИ И АРЕСТУВАНИ ПРИ ПРОТЕСТИ НА БЪЛГАРИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!


Полицаи са влезли без обяснение в къщата на един от организаторите на скорошния протест на българите от Западните покрайнини Драголюб Иванчов. В къщата, която се намира в село Бранковци, близо до Босилеград са намерени едно българско знаме и десетина български вестника. Полицаите са ги конфискували без обяснения, съобщиха от ВМРО. По тяхна информация дори имало сериозен сблъсък между протестиращи и униформени завършил с бити и арестувани. Според воеводите това е отговорът на сръбските власти по повод протеста на българите от Западните покрайни преди дни. Тогава хора от  Босилеградско негодуваха срещу изказването на Цецка Цачева за „безрезервна българска подкрепа” на желанието на Сърбия за членство в Европейския съюз.  ВМРО заяви, че Събия първо трябва да реши проблемите на българското малцинство. В отговор Цецка Цачева потвърди позицията си за безрезервна подкрепа, а министър-председателят Бойко Борисов уточни, че проблемите на българите от Западните покрайнини ще бъдат решени с влизането на Сърбия в ЕС.  Според ВМРО Сърбия няма място в ЕС, докато продължава полицейския произвол срещу българите в Западните покрайнини. Тези действия съвесм се разминават с европейския път, по който би следвало да върви нашата съседна държава.

Съдия Парпулова, докажете, че ноктите са на Белнейски!

Карикатура : в-к АТАКА
Делото "Белнейски", а оттук и честта на българската съдебна система, в момента се намират в ръцете на 5 души:
1. Ивета Парпулова - председател на Окръжния съд в Пазарджик и председател на съдебния състав;
2. Коста Стоянов - съдия докладчик по делото;
3. Никола Минев - съдебен заседател;
4. Надка Велкова - съдебен заседател;
5. Васил Маринов - съдебен заседател;
На съвестта на тези 5 души, от които съдебните заседатели имат мнозинство над съдиите в съотношение 3:2, лежи огромната отговорност да водят делото за убийството на Росица и Христина така, че истината да излезе наяве. По всичко личи обаче, че и този път Темида няма да съди със завързани очи и везна в ръка, а пак ще се кълчи като проститутка на пилон.
Индикация за подобно развитие е отказът на съдия Парпулова да допусне експертиза на прословутите нокти, които били намерени случайно в едно пликче години след убийството на сестрите Белнейски и под които, не щеш ли, един следовател случайно (!?) открил епителни клетки на нарочения за убиец Лазар Колев. Ние не знаем чии са ноктите. Те може и да не са на Белнейски. Основанието за отказа да бъдат внесени в делото и подложени на ДНК експертиза, е обяснението на вещо лице, че "разпечатването им извън лабораторни условия може да ги превърне в негодни за по-нататъшни изследвания" (В. "Марица", 15 февруари т.г.) Че какви други изследвания могат да бъдат по-важни от самото дело за убийство?! За какви други изследвания ги пази съдът!?
На съвестта на Парпулова лежи също капризът да не допусне видеоконферентна връзка с експертите от САЩ, на които тогавашният министър Румен Петков изпрати проби за ДНК анализ.
Първо, защото делото "Белнейски" не е обикновено дело за двойно убийство. От осъждането на Лазар Колев или кой да е друг дребен човечец, са заинтересовани високи политически кръгове в БСП. Със заплащането на ДНК експертизите в САЩ и Британия Румен Петков оправда липсата на 150 хиляди лв от бюджета на своето министерство. Експертизите в САЩ, Британия и Австрия стигнаха до извода, че биологичен материал на мъж в пробите няма. Затова и не можаха да изолират профил на такъв. Откъде да знаем дали МВР наистина е изпратило проби в САЩ, а просто не е оправдало с тях присвоени пари на данъкоплатците? Отказът на съдия Парпулова да допусне участие на американските експерти в делото "Белнейски" показва, че около изпращането на тези проби в САЩ има нещо гнило, което трябва да остане скрито.
Второ, къде бяха тези прословути нокти от 1 февруари 2006 г. (аутопсията) до края на 2009 г.? Кой и къде ги съхранява цели 3 години? Откъде съдиите Парпулова и Стоянов са сигурни, че такива нокти съществуват?! Откъде знаят дали те са на Белнейски? Как съдът ще убеди българското общество, че са на някоя от сестрите, след като пробата (кожата?) изпод тях не е взета, докато ноктите са били на труповете? Те са били изрязани и сложени в някакво пликче (според следователя Иван Иванов), а чак след години той попаднал на тях и решил че може да са на сестрите, понеже под тях имало кожни клетки.
Но Лазар Колев е бил вече затворник, когато е бил нарочен за убиец, след като опитите на прокуратурата да набеди някой друг, удобен несретник - първо един кантонер, после затворника Васил Телбизов - пропаднаха. На Телбизов НАСИЛСТВЕНО бе взет биологичен материал, за да бъде приложен като "доказателство" в пробите на сестрите. И ако не беше потърсил съдействието на АТАКА за това беззаконие на пазарджишките прокурори, сега той щеше да стои на мястото на Колев.
Тези два случая показват, че пазарджишката прокуратура е търсила удобен за набеждаване човек. И странно, нито един от нейните служители не бе наказан за този прокурорски опит за възпрепятстване на правосъдието.
Докато е бил в затвора, Лазар Колев е могъл да бъде одран от всеки съкилийник, чиито нокти после да бъдат приложени като "доказателство" към делото "Белнейски". Прокуратурата доказа, че е работила по такъв вариант за спасяване на истинския убиец от правосъдието с насилственото вземане на кръв от Телбизов. Как съдия Парпулова ще докаже, че следователите Иван Иванов и Веселин Мартински не са приложили същия трик и при Лазар Колев? Има само един начин - съдът да нареди ДНК експертиза на ноктите, за да се види дали тя съвпада с някоя от ДНК експертизите на сестрите Белнейски. Но точно тази жизненоважна за истината експертиза съдията не допуска. Отново съмнения, че тя защитава тезата на обвинението. Кого и какво прикривате, Парпулова?
Има и друго, което подсказва, че в Пазарджик се разиграва предрешено дело - броят на съдебните заседатели. Те са трима, т.е. имат мнозинство пред двамата съдии. А присъдите се вземат с мнозинството на гласовете в съдебния състав. Осигурена е възможност съдиите Парпулова и Стоянов да се измъкнат чисти от една несправедлива присъда, като се оправдаят с това, че съдебните заседатели са гласували за нея.
"Не искам да бъда лош пророк, но ролята на съдебните заседатели в това дело ще бъде много важна", заяви на 8 февруари по БНТ Георги Милков, директор на "НПО център" в Разград.
Проблемът е, че вече има няколко случая, в които предубедени съдебни заседатели бламираха съдията и наложиха скандални присъди. На 18 октомври 2009 г. пияният шофьор Хасан Хаджихасан удря автомобил и убива 4 българи - трима младежи на по 26, 24 и 20 години и едно дете на 12 години. На съдията в Разградския окръжен съд Лазар Минчев са наложени двама съдебни заседатели - Николай Пенчев и Ахмед Хасан. През ноември 2010 г. съдебните заседатели отхвърлиха решението на съдията и наложиха на убиеца смешната присъда от 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. (Дарик, 3 декември 2010 г.).
Кой и как подбира и назначава съдебните заседатели? Това става по Наредба 2 от 8 януари 2008 г., подписана от министър Меглена Тачева. Според нея общинските съвети, т.е. партиите в ОбС си посочват избрани лица за съдебни заседатели и ги гласуват ан блок. После горният съд ги одобрява по документи. Наредбата неслучайно не предвижда никакви изисквания към образованието и квалификацията на съдебните заседатели - предвижда се само 10% от всички, гласувани от даден ОбС, да имат... педагогическо образование и да не са били съдени. Много от тях са юридически неграмотни хора, някои на по 70 години, без образование и безработни. Според чл. 13 на Наредбата те получават за всеки заседателен ден 1/22 част от 50 % на основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд. Понеже заплащането им е символично, съдебните заседатели биват масово подкупвани да гласуват за една или друга присъда.
Коя партия в ОбС-Пазарджик назначи тримата съдебни заседатели по "Белнейски" - Никола Минев, Надка Велкова и Васил Маринов? Мнозинство в този ОбС има БСП (с 11 съветника), следвана от ГЕРБ (4), коалицията ДСБ-ССД-ВМРО (4, начело с известния адвокат Хари Николов Хараламбиев), Коалиция на предприемачите (4), Атака (2), СДС (2), БЗНС (2), Либерали (2), Рома (2), ДПС (2) и още няколко.
Пловдивският апелативен съд е одобрил тримата съдебни заседатели по делото "Белнейски" по документи, без да им види очите.
Очевидно е, че БСП е имала тежката дума при избора на съдебни заседатели. Което е още едно петно върху зацапаната чест на пазарджишката магистратура. Защото алтернативната версия за убийството е, че е извършено от големец на БСП. Делото е предрешено. И така ще бъде с всички други дела, докато срамната Наредба No 2 на Миглена Тачева не бъде отменена.

ЩЕ ПЛАТИМ 1 МИЛИОН ЕВРО НА МИТЬО ОЧИТЕ?

Димитър Желязков - ОЧИТЕ
Несебърският наркобос Митьо Очите ще съди българската държава за сумата от 1 милион евро в Международния съд за правата на човека в Страсбург. Неговият адвокат Илиян Василев вече подготвял юридическата документация. Според Димитър Желязков в момента той е неправомерно в затвора, защото трябвало да е излязъл преди повече от два месеца. Това било така заради излежани над 100 дни в полицейския арест в Бургас, които не му били приспаднати от присъдата. Очите сключи споразумение с прокуратурата и получи присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода . От тях бяха приспаднати дните, които той излежа в ареста, но само докато течеше предварителното производство и делото. През периода 2002-2006 година Очите бе прибиран на няколко пъти в ареста, като според него тези дни не са били взети под внимание. По този начин той бил ощетен, защото би трябвало вече да е на свобода. Съдебните органи обаче отказват да признаят неговата позиция. Преди две седмици Бургаският окръжен съд се смили над Димитър Желязков и не удължи присъдата му, както искаше прокуратурата. Срокът за изтърпяване на наказанието по сключеното през април 2010 година споразумение с прокуратурата остава 4 години и 10 месеца. Димитър Желязков продължава да е в затвора на остров Белене и все още няма яснота кога точно ще бъде пуснат на свобода.
С всеки изминал ден зад решетките обаче той ставал все по-нервен и нетърпелив.Пред свои съкилийници споделял, че срещу него има заговор на институциите и съзнателно е репресиран. Затова ъндърграунд героят ще си търси правата в международните институции.
Адвокат Василев вече обяви, че клиентът му е третиран неправомерно и преднамерено от страна на държавата. Искът ще бъде внесен в съда в Страсбург до един месец и ще бъде в размер на 1 милион евро за причинени имуществени и неимуществени вреди и пропуснати ползи заради престоя на Очите в затвора.
Делото може да започне до средата на тази година. Адвокат Василев убедил Очите, че има много голям шанс да спечели. Отделно двамата обмисляли и дело за системен тормоз от страна на държавния апарат. Очите се чувствал жертва заради огромната публичност на неговите дела. Според него това настройвало общественото мнение отрицателно и действало затормозяващо върху близките и роднините му. Създаден му образ на страховит гангстер, който щял да му тегне дълги години. В тезата си неговата защита ще се опита да докаже, че това е преднамерена атака от страна на държавния апарат в опит да се създаде негативно публично отношение към клиента му.
Междувременно „ШОУ” стигна до много интересна информация, касаеща футболния бос и бизнесмен Митко Събев и контактите му с несебърският бос. Според полицейски източници съществуват СРС-та, които показват как Събев давал указания на Очите да участва в търгове за покупка на апетитни парцели край морето.
Сделките трябвало да бъдат сключени от името на Митьови подставени лица, а реалният собственик бил Събев.Става въпрос за периода преди Очите да бъде закопчан и да влезе в затвора. Информацията за бизнес съюза между съименниците е била приложена в кориците на делото, но не е видяла бял свят, защото неочаквано Митьо Желязков сключи сделка с обвинението.
Полицейски служители припомниха как преди две години несебърският гангстер изненадващо се появи на партито за откриването на луксозния комплекс „Атриум“ в Поморие. През октомври 2008 година затворникът дефилира пред 300 ВИП гости, които домакинът Митко Събев любезно посрещаше на входа. Тогава от управата на комплекса се опитаха да неглижират конфуза с обяснението, че „ВИП“ затворникът пристигнал като клиент, даже си бил купил билет от 15 лева за вход и нямало как с него да се отнасят по различен начин.
Много е любопитен фактът, че
шеф на охраната на комплекса на Събев е дясната ръка на Димитър Желязков – Христо Широков-Широката.Той продължава да изпълнява задълженията си до днес, въпреки че в досието си има присъда за незаконно притежание на оръжие. Очевидци твърдят, че Желязков и сега често гостува в хотела на Събев в Поморие, наслаждава се на СПА терапия, а вечер разпуска в “Атриум” в компанията на силиконови красавици и чалга звезди.
През лятото пък папараци засякоха Очите да отмаря в прегръдките на руса жена, излегнат на луксозна яхта. Тогава бе обяснено, че той ползва редовен годишен отпуск. Любопитна подробност е, че еднодневен круиз с подобна яхта струва над 1500 евро, като в тези пари не е включено горивото, което се калкулира отделно. Малко известен е фактът, че луксозната яхта, която е наемал всеки път, когато излизал в „заслужена отпуска“ от затвора, е собственост на фирма, сочена за близка до Маргините. Според полицейски разработки братята Красимир и Николай Маринови са били конкуренти на Очите в бизнеса с дрога по морето. Оказва се, че това не е точно така и двете страни поддържат добри „колегиални” отношения.

Бургас, Петър АНГЕЛОВ