събота, 5 февруари 2011 г.

ДИАГНОЗА - ЖЕРТВА НА ДОКТОР!

Сигурни ли сте, че диагнозата, която са ви поставили, въобще съществува?Ето шестте любими на безскрупулните доктори псевдозаболявания:
Вестник “Доктор” ви предлага рейтинг на мнимите болести и средствата за тяхното “лечение”. Обърнете внимание дали и вие не сте попаднали в групата на тези “пациенти”.
“Задръстване” на организма с токсини
В действителност хранителните добавки, хидроколонотерапията, прочистването на кръвта - всички тези алтернативни методи се предлагат за пари.

През последните години започна много усилено да се говори за “замърсяване” и “задръстване” на организма с токсини. Кой ли не се изказа по този въпрос - и билкари, и знахари, и, за съжаление, много лекари... И съответно последваха най-различни съвети, препоръки, рецепти, методи за “генерално почистване на организма”. Всичко това не само продължава, но и процъфтява. В действителност хранителните добавки, хидроколонотерапията, прочистването на кръвта - всичко това е само печеливш бизнес. Много хранителни добавки стимулират производството на жлъчен сок и при наличието на камъни (за което може и да не подозирате) могат да предизвикат запушване на жлъчните пътища и некроза на задстомашната жлеза. Рискувате да не доживеете до прочистване на черния дроб. Многото функционални изменения се откриват само с помощта на ултразвуково изследване и изискват прием на силни лекарства.

Какво да направите? Ако смятате, че сте “задръстени”, просто си направете ултразвуково изследване на коремната кухина. И тогава вече лекарят е този, който ще реши дали са ви нужни хепатопротектори, препарати за стимулиране на жлъчния сок, слабителни или прочее лекарства.

Синдром на хроничната умора
По-добре се прегледайте дали не сте пипнали някой вирус или инфекция.

Тази диагноза вече е толкова популярна, че е направо банална. Нищо, че наименованието є е красиво и напълно устройва стотици хиляди хора, уморени от “препускането” из живота. Още повече, че в Международната класификация на болестите такава диагноза не съществува. Но от какво тогава трябва да се лекувате? В действителност за първи път този термин бил предложен през 1988 година, а през 1990 в САЩ вече е създаден “Национален център по хроничната умора”. Но не са провеждани никакви изследвания за причините и клиничната картина на тази “болест”. Тя трудно се диагностицира и не се поддава на ефикасно лечение. Засега можем само да се ориентираме в симптомите. А те са до болка познати - продължителна умора по неизвестни причини, която не преминава след почивка; понижаване с повече от 50 на сто на двигателния режим; мускулен дискомфорт; треска; болезненост на лимфните възли; болки в ставите; понижаване на паметта и депресия.

Какво да направите? Медиците съветват повече да си почивате и да се движите, не е необходимо да приемате каквито и да е лекарства. Освен това всяко неразположение е повод да проверите състоянието на здравето си. Така ще се убедите дали в организма ви не се е настанил някой вирус или хронична инфекция. Симптомите, които посочихме, могат да бъдат предизвикани именно от това - вирус или инфекция.

Дисбактериозата не е включена в международния класификатор на болестите
Дори и лекарите си противоречат, но все пак е прието да се смята, че това не е самостоятелно заболяване, а проява на други болести, преди всичко гастроентерологични.

Според статистиката почти 90 на сто от хората страдат от това състояние. Това се цитира в научните статии, и то на популярни издания. Но вижте какво “отговаря” Международният класификатор на болестите”, когато “го попитаме” за тази болест: “Не е открит нито един документ, който да съответства на вашето запитване”.

Това значи ли, че лекарите си противоречат? Може би, донякъде. Те твърдят, че дисбактериозата не е самостоятелно заболяване, а проява на други болести, преди всичко гастроентерологични.

В действителност чревната микрофлора е нещо строго индивидуално - не съществуват точни данни колко милиона полезни и вредни бактерии трябва да я населяват. Изследването на изпражненията за дисбактериоза е само приблизително. То буквално зависи от това какво сте яли снощи. По-обективна картина може да даде единствено биопсия на червата.

Какво да направите? Ако ви безпокоят оригвания, киселини, прилошаване, подуване на корема, диария или запек, лош дъх от устата, алергични реакции към безобидни продукти и други ненормални прояви на храносмилането - то тогава се обърнете към гастроентеролог. Тези симптоми са присъщи на почти всички заболявания на храносмилателния тракт, които на свой ред съпътстват и дисбактериозата. Напълно безсмислено е да приемате пробиотични препарати като профилактика. В случай на необходимост ще ви ги предпишат, но заедно, а не вместо лечението на основното заболяване.

Не се поддавайте на антихолестероловата хистерия
Толкова много са ни наплашили, че дори и да се чувстваме отлично, щом холестеролът е повишен, ние едва ли не уверено крачим по пътя, водещ до инфаркта. С такива препоръки и информации ни заливат отвсякъде - от телевизионния екран, от вестниците, от интернет.

В действителност холестеролът сам по себе си не е причина за възникване на сърдечносъдови заболявания. Това вещество е един от предразполагащите фактори към развитието на такива болести. И не е толкова важно неговото количество в организма. По-важно е неговото по-нататъшно поведение в обмяната на веществата. А липидната, т.е. мастната обмяна, при всички хора е различна. Това е генетично обусловено и никакви биодобавки, дори и накуп да ги пиете, дори и да са с модернизиран йогурт, пак няма да ви помогнат.

Какво да направите? Не се поддавайте на антихолестероловата хистерия, а спокойно си изгответе и окачете на хладилника един списък с индивидуалните рискови фактори. След това се изследвайте, а когато навършите 40 години, всяка година проверявайте нивото на холестерола в кръвта и изпълнявайте препоръките на лекарите. Що се отнася до йогуртите и нискомаслените диети - те още не са навредили на никого и са само един елемент от здравословното хранене.

Единствено изследване може да докаже диагнозата авитаминоза

И то след като обстойно се претеглят всички “за” и “против”.

Допреди известно време за витамините се говореше само добро: това са нашите защитници против рака, против инфаркта и простудите. Едва ли не панацея против всички болести и еликсир на младостта.

В действителност няма спор, че всички ние в една или друга степен изпитваме недостиг на витамини. Но това може да се определи с точност само след изследване: анализ на кръвта, оценка на обективното здравословно състояние; съобразяване със съпътстващите заболявания.

Съществува мнение, че организмът страда от авитаминоза само в случай на излишък на един или няколко витамина, когато в същото време има недостиг на други.

Какво да направите? Въпросът за необходимостта от постоянен прием на витамини, особено в повишени дози, трябва да се решава индивидуално. След като много обстойно и предпазливо се претеглят всички “за” и “против”. На първо място това се отнася за мастноразтворимите витамини А, Е и D, които се натрупват в организма. Техният излишък може да предизвика сериозни последствия. А иначе науката не възразява против сезонните курсове за прием на поливитаминни препарати. В крайна сметка това поне няма да навреди.

Само специалист може да “види” хелминтозата
Вижте какво намираме в интернет. “Световната здравна организация публикува доклади, от които следва, че до 80 процента от всички съществуващи заболявания на човека или са пряко предизвикани от паразити, или са следствие от жизнената дейност на същите тези паразити в нашия организъм...”. И още: “човек може да е “стопанин, носител” на повече от 2000 вида паразити...”, или “те могат да се определят само чрез методите на честотно-резонансната диагностика...”.

В действителност не съществува определена група паразитни заболявания. Има “инфекциозни и паразитни заболявания”. Именно за тях се води статистика в Световната здравна организация. И в доклад на Европейското бюро на същата тази организация за 2005 година черно на бяло е написано: “Паразитните заболявания вкупом с инфекциозните съставляват 9 процента от общата заболяемост”.

И непотвърдените от никого методи за диагностика и лечение на паразитите с хранителни добавки, с клизми, с гладуване и митични “вълни” - всичко това са звена от една верига.

Какво да направите? В крайна сметка човек може лесно да пипне хелминти. Достатъчно е да поглади кучето си, да хапне неизмит зеленчук или недоизпържена речна риба. Затова няма какво да му мислите и разсъждавате, още по-малко да търсите “алтернативни” начини да се избавите от тази гадост. Просто се прегледайте при лекар инфекционист-паразитолог. Той ще ви назначи изследвания и пак той ще подбере лекарствата.

Д-р Спас ТОДОРОВ

ДОГАН ПРЕДАЛ СВОИТЕ!

Ахмед ДОГАН
Това население, често пъти е заставяно да знае поне говоримо турски, за да бъде обслужвано. Така както българите в така наречените смесени райони, са заставяни дори в магазина за да си купят хляб, да владеят говоримо турски. Ето тази тенденция е нещото което нагнетява на битово ниво етническото напрежение между турци и българи и разнобоя и пропастта така както и "възродителния процес" отвори тази пропаст и стари - неприятни спомени и рани. Но тук разбира се, се следва изпитания стар римски принцип - "Разделяй и владей". Така както равините поставиха под пълна зависимост още от инквизиторските времена евреите подобно на съветските политкомирсари по - късно, така както техните предци - фарисеите ги поставиха преди това, но всъщност играеха задкулисна игра с римляните и египтяните - така наречените техни угнетители, уж. Това по - подобен начин, постигна в България и ДПС с туркоезичното население и то внедрявайки своите елементи в религията и мюфтийството и манипулирайки ги чрез ислямската диаспора у нас, над която наложиха пълен монопол със съгласието на управляващите - освен като я обвързаха изцяло с един език и народност и лишиха нетуркоезичните мюсюлмани от право на своя диаспора. Но и като постигнаха поставените цели и задачи на своите външни кукловоди - разпалването на ислямофобия в България, верски разкол набългарската нация и в частност българската етническа общност , оправдаването на отчуждението и дори смразяването и враждата с нашите добри приятели от ислямския и арабски свят и от  Азия - нашите резонни търговски партньори днес, както и от нашите братя - перси. Но и тоталното обвързване на традиционния Ислям - абсолютно погрешно, с Османската империя и нейните петвековни действия на наша територия, точно колкото е грешно и престъпно да се поставя знак за равенство между Християнство и англосаксонски кръстоносци или между Християнство и Инквизиция, като винаги истинските сили стояли зад нея се прикриват умело или неглижират във всеки политически и исторически анализ на онези времена. Респективно ясната крайна цел - търпимост към настъпващото англо - еврейско робство и колонизация и към тяхната истинска антихристка и антиправославна борба срещу нашата цивилизация, национално единство, държава, етнос и раса, която е вековна! Или поне - пълно приспиване и притъпяване на вниманието и сетивата в тази насока и неглижиране на въпроса. Разбира се разликата обаче е, че на толкова турци няма в никакъв случай да се отреди господстващата и ръководна роля, когато тоя план бъде изпълнен и че и те ще са потенциалните "гои" тогава, а пък за циганите да не говорим, които и без това вече виждаме че стават тотално ненужни на тая конспирация и тя започва да говори за кастрацията им, за намаляване и на тяхната популация, за това че ни превземали и да внимаваме - ние - българите и пр... Да не говорим че ако циганитеимат малко акъл и исторически познания в масовата си част, ще се огледат в съседство от нас и в цяла Европа и ще разберат какво може да ги очаква и споходи, ако тук се установи който и да е друг народ като доминиращ и ръководен, освен българският и кой друг народ е бил в историята по - толерантен и състрадателен към тях, от българският и въобще от православните християни, като вяра?! Още повече, никой няма да им разреши да имат държава, било и за сметка на България, след като никой, никъде и никога, не им разреши това след ВСВ, в рамките на тоя днешен световен ред. Нека видат добре кво им сеслучва във Франция и "високо толерантната към тях" - Западна Европа, от където често идват да "назидават" българите - колко "нетолерантни и мразещи" били към своите роми и се намират при това платени и неграмони цигани, а дали са и цигани - в повечето случаи рецидивисти с неизяснена етнопринадлежност и безродни еничари и майкопродавци - неблагодарници, които им пригласят на тия - същите, на палачите на техния народ или техните потомци! Все пак Талмуда едва ли ще им прости и на тях...
Само че сега турците са един от големите "слонове", които обслужват тази конспирация и план и считат че го правят в полза на своята общност - чрез своята християнопараноя, параноя към евентуален истински български национализъм, присъща така масово само на техния и на еврейския етнос у нас - нае врейския е по- обяснимо защо, и дори този национализъм да е истинският и ръководещ се от автентичните Завети на Апостола на Свободата и следващ ги във всяко свое дело и жест, и тоя национализъм ще бъде очернен и заклеймен в техните очи и ще си предпочетат настървено пак ДПС и Доган.../.
Доган и неговите кукловоди, онези които го създадоха и внедриха в политиката /Луканов и неговата банда - Костов, Борисов, Петков, Пирински, Лилов, Драшков и цялата тая антивиденовистка полибералчила се върхушка в БСП и костовистка или либерална върхушка сред сините/, трябва да бъдат разследвани, изобличени и изправени пред честен, справедлив и прозрачен съд! Така че целия народ и целия свят, да осъзнае техните пъклени дела и в каква тесна взаимовръзка са първо на първо онези, които днес всяват ислямофобия в България и партията ДПС и особено нейния най - висш "клир" - едните и същи външни сили които стоят зад техното съществувание и им даваха финансовата и пропагандна външна сила и световен комфорт,  външен натиск на България - посредством етнически разкол и рекет, освен финансов и икономически - довел до разорание и тотален срив без аналог в историята ни, да просъществуват необезпокоявани на повърхността със своята криминална и гангстерска дейност от американски, колумбийски и косовски тип дейност и участие във веригата срещу българският и други народи и страни, дори.
Когато народа прозре и осъзнае техните пъклени дела и цялата истина излезе /особено мюсюлманите, а надявам се в частност и туркоезичните мюсюлмани - основен твърд електорат на тази партия/, тогава те ще се отправят "съвестно" към затвора, където ще изкупуват вините си или пък и да са напуснали страната, България ще бъде освободена от техния гнет, колкото и да са и завлякли и разорили, тя няма да е техно владение никога повече, ако бягат в несвяс и са поставени "в ъгъла", а техния световен ред, съм сигурен че няма да е вечен и да им даде вечен комфорт и щастие, там където ще избягат, защото от Божието Възездие, Справедливост и Гняв - никой не е избягал още в историята на човечеството!
Така че аз не бих се радвал, ако Доган, последва съдбата на Луканов, тъй като това може и да възпроизведе и подсили даже в определена ситуация неговата престъпна финансова империя, а не да го дискредитира и срине, но и да героизира него и партията му /поради горните фактори и причини, които посочих че присъстват осезаемо сред твърдия му етнически електорат/.
Нима империята на Луканов беше разрушена и срината, когато го убиха неговите външни кукловоди, вероятно? Не, възпроизведе се и стана по - силна и мощна от всякога и обсеби България тотално, а всяка съпротива изчезна срещу нея, защото докато Луканов все пак беше жив, имаше някаква макар твърде латентна и слаба съпротива и в БСП, и извън нея срещу неговата финансова - пагубна империя от български трупове...Но той беше изкаран "Светеца и Ангела" в БСП, а Виденов - противопоставил се на плановете очевидно на пъклената му върхушка, беше изкаран "Сатаната" в БСП - изолиран, свален и дискредитиран от  ВЪТРЕШНОПАРТИЕН ПРЕВРАТ кактои Тодор Живков, никакво ОДС не извърши преврата, ОДС - обсебено от подготвения "Командир" на Луканов - лицето с неустановена расова принадлежност и етнически произход или род - Иван Костов, беше поканено от лукановата върхушка в БСП да вземе властта "на тепсия", защото беше подготвил тоя "Командир" достатъчно успешно кадровия ресурс от достатъчно нагли, арогантни и безродни хора, които да изпълнат плана "Ран-Ът" на каквито кадри, явно БСП до къмкрая на 90- е, имаше известен недостиг...Поне проявяващи такава решимост и ентусиазъм, в тази насока. Непочтенната и безродна крайно част от тях, се беше обогатила достатъчно особено след 10 ноемврийския преврат, а останалите нямаха такава цел - да богатеят на всяка цена и върху кръвта нанарода си, като синята безродна върхушка - водена от Костов. Тая - втората категория бяха хора с някакъв искрен социализъм и макар и почиващ несъзнато на крайногнили основи умерен ляв консерватизъм и патриотизъм. Това беше и унищоженото - антилуканово и провиденово ядро в БСП.
Така че такива империи, май у нас имат свойството да се възпроизвеждат, а не да загиват и да се разпадат след физическата смърт на "бащите и вождовете" си и на "абсолтните авторитети" в тях....
С подобна сила всичко това освен за Доган, важи и за Сидеров, и за Борисов, и за Първанов или Станишев, и за Костов и за останалите "глави" или "пионки" на истинският "Октопод", на чието разкриване, разбиване и масов арест, ние не можем обаче да се надяваме, докато не ги пометем от власт - тех и слугите им на всяко ниво и във всички институции, редом със страхливците и продажниците!

КРАДАТ НИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ КАКТО СИ ИСКАТ!

Миналата седмица шефът на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че прокуратурата проучва "откъде лидерът на РЗС разполага с лични данни, с които е злоупотребил в подписката за Велико Народно събрание". Припомняме, че на 1 декември 2010 година Яне Янев внесе под прожекторите на фоторепортерите и телевизионните камери в парламента над 600 000 подписа на хора, които желаеха същото като него - разпадане на 41-вото Народно събрание. Или поне така твърдеше лидерът на РЗС. Да, ама при шефката на парламента Цецка Цачева се озовала флашка, където видеото показало, че в неизвестен офис на РЗС група активисти старателно попълвали списъците с подписката с чужди имена и лични данни. Затова тя подала сигнал до ДАНС - защото приемането и гласуването на подписката в НС би променило драстично политическия живот у нас и това е въпрос на национална сигурност - в резултат на което на случаен принцип, преглеждайки 1850 имена, родното ФБР разкрило редица измами. Общото е, че става дума за злоупотреба с лични данни. Чужди! Например 53 ЕГН-та са на хора, умрели между 1994-2009 г., 93-ма живеят в чужбина и не са се завръщали в България повече от 5 г., от 752-ма проверени по адреси над 416 са отказали категорично да са вписвали ЕГН-тата си в подписката на РЗС - сред тях беше и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.
И докато прокуратурата проверява как от РЗС са се добрали до чуждите лични данни, в. "Атака" ще помогне с няколко предложения - откъде могат да се откраднат лични данни:
1. Най-щедро може да "черпите" чужди данни от списъците, които се появяват преди всички избори - местни, парламентарни, президентски. Тогава на витрината в кварталната аптека или маркет цъфват списъци с имената и ЕГН-тата на съседите ви и няколко щраквания с фотоапарата ще ви осигурят данни за каквито искате промени в държавата чрез подписка. Важното е да има кой да ги преписва и да се подписва вместо тях. Ама за какво са офис сътрудниците на Янето... Еднаквият почерк на вписаните имена и подписи обаче направил неприятно впечатление на ония от ДАНС и те дали подписката на прокуратурата. Сега човекът се оплаква от полицейщина, ама не се сеща да обясни как десетки и стотици имена са попълнени с един почерк. Не че не пробва - хората вписвали цялата си рода за заветната Янева кауза, ама никой не му се върза на резесаря.
2. Ето още един "легален" начин за "набиране" на ЕГН-та. Ако имате достъп до "АПИС" и "ДИКСИ", значи разполагате със сериозен масив от лични данни, и то не на кого да е. Всеки, който има някакво участие във фирма, е тук, с подробни данни за себе си.
3. С личните ни данни разполагат сума ти "оторизирани" - банките, градския транспорт, мобилните оператори... Не можах да разбера, след като не ползвам никакви преференции за месечната си карта за градски транспорт, по каква причина попълвам декларация с всичката възможна информация за себе си - включително семейно положение, за да се сдобия с документ, с който се возя в трамваи и тролеи. Е, с моите данни разполагат и в библиотеката, от която вземам книги (вземат ми ЕГН-то още при записването) и при регистрирането във всеки хотел. Тогава винаги се сещам с яд за онези американски филми/книги, където героите се записват под каквото си искат име - най-често г-н или г-жа Смит. У нас тоя номер не върви. Двамата със съпруга ми най-чинно си подаваме исканите лични карти и обикновено ни молят да си ги вземем по-късно, за да ги "обработят", каквото и да значи това. По всяка вероятност освен записването на числата, най-много да ги ксерокопират "за всеки случай". Не че не вярвам на операторите, на служителите в градския транспорт, на банковите чиновници, на библиотекарите или на хотелиерите. Изключително доверчива съм и отдавна съм се отказала да питам защо толкова хора трябва да знаят данните ми. Така било по закон, обикновено се измъкват питаните. По тази причина ЕГН-то ми се подвизава на толкова много места, че не мисля, че е трудно който и да е да се добере до него. Нищо чудно да фигурирам в подписката на Янето или в подписка за защита на лекарите от Горна Оряховица (твърдо против съм, да се знае. Вярвам, че роднините им само са я подписали), или в подписка срещу дългите коси и пр., и пр.
4. Няма как да не ви се е случвало - отивате в училището на детето си или на гости в студентско общежитие или в някаква административна сграда (последно си спомням например общината в Плевен) и портиерът ви иска данните от личната карта. Давам им я, защото не минавам случайно оттам, а съм тръгнала по работа. Така че още маса "институции" също са се сдобили с моето безценно ЕГН и номера на личната ми карта... И пак ми повтарят, че те "имат право да работят с лични данни". Не станаха ли прекалено много оторизираните?!
5. Безпроблемно може да научите ЕГН-то на съседите ви от писмата, които им изпращат ВиК, тока, парното и телефонният оператор. В нашия блок, тъй като вратата се заключва, всички тези писма са набутани в една огромна кутия пред входа, която обикновено е препълнена. Та оттам "надничат" страшно много лични данни.
6. Предстои преброяването на народа ни. Как ви звучи заглавие от вестник: "Глоба до 6000 лева за преброители за злоупотреба с лични данни." Настрана, че глобите у нас са несъизмеримо малки спрямо нарушенията. Но тук високата сума може би значи нещо. Освен това още 55 000 души ще получат "достъп".
Покрай злоупотребите на Яневата партия с личните данни се сетих и за други машинации с ЕГН-та. Може да ви използват за регистрация на друго населено място с цел да се промени вотът тази година. На ваше име може да фигурират N брой SIM карти, с които да "участвате" в телефонна измама. И най-неприятното: чрез вашите данни може да бъде изтеглен кредит от друг, а вие да го погасявате.
Полицията трябва една по една да запуши всички "пробойни" с ЕГН-тата. Но веднъж завинаги ще се пресекат политическите манипулации с личните данни, ако някой - в случая Янето, понесе отговорност за измамата.

КОЙТО НЕ СЕ ОЖЪЛТИ - МИЗЕРСТВА!

Жълти вестници!
Българските медии - електронни и печатни, от години страдат от своеобразна форма на заболяването "хепатит А". При повечето от тях пожълтяването вече не може да се прикрие. А и както знаем, хепатитът се лекува трудно...
 Има ли лечение за тази медийна болест? С този въпрос започва разговорът на Георги Папакочев с шефа на катедра „Радио и телевизия” на журналистическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски” и ръководител на фондация „Медийна демокрация” доц. Орлин Спасов. Ето неговото мнение:
Лекарство срещу омърсяването в жълто
„Има лечение, но хепатитът се лекува трудно, както знаем от медицината. И това лечение е добре известно – то се нарича качествена журналистика и качествена медийна среда. За съжаление тъкмо в това имаме силен недостиг на лекарство, тъй като през целия преход един от основните структурни проблеми на българската медийна среда е, че тя стана доминиращо жълта и качествените медии бяха изтласкани в периферията на публичността – те се превърнаха в нещо като нишови специализирани издания, които имат крайно малка публика и които едва оцеляват на медийния пазар.
Жълтото действа като отрова
Преди няколко дни, за да дам пример, бях в много уважавания от мен вестник „Култура”, не бях ходил от няколко години в новия им офис, и трябва да ви кажа, че останах потресен от мизерията, в която хората в този изключително важен и смислен вестник работят. Това, което видях там, е визуализация на трагичното състояние на качествената журналистика в България”, казва доц. Орлин Спасов.
Тези дни на медийна конференция в София представители на БСП изразиха съжаление, че от българския ефир са изчезнали радиа като Свободна Европа, Би Би Си, Гласът на Америка, РФИ. Дали в подобно „страдание” прозират единствено опозиционните неволи на тези хора или проблемът за информационните корективи, който те поставят, е сериозен?
Отговорът на доц. Орлин Спасов:
„Трудно ми е да коментирам какви са евентуалните политически мотиви за това изказване, но извън тях напълно се присъединявам към една такава оценка. Смятам, че изчезването на тези радиостанции е в голям ущърб на България.
Пропадане в журналистическите празнини
Присъствието на тези медии в България беше важно именно в план на търсенето на това лекарство срещу „Хепатит А”, срещу омърсяването в жълто, което е основната болест на българската медийна среда. Именно тези медии внасяха елемент на конкурентност в ефира и много български медии се чувстваха притиснати от тази непрекъсната демонстрация на качество.”
Означава ли това, според доц. Орлин Спасов, че въпросният тип журналистика липсва в България? На този въпрос експертът отговаря така: „Мисля, че не само липсва, но просто зейнаха големи празнини именно защото през тези медии се налагаше една малко по-успокоена, по-аналитична гледна точка, една по-европейска позиция, нещо, което наистина е един от най-сериозните дефицити в българската медийна среда.
Така че онова, което най-много пострада, е загубата на конкуренцията, на наличието на силни играчи, на силни конкуренти, които притискаха българската медийна среда да се развива в посока на по-добро качество на журналистиката”, казва медийният експерт доц. Орлин Спасов.

Г. Папакочевwww.dw-world.de/dw

ЯНЕ ЯНЕВ СИ ОТИДЕ....

Яне ЯНЕВ
ОТ РЗС Председателят на РЗС и заместникът му Атанас Семов подадоха оставки

Лидерът на РЗС и зам.-председателят на партията Атанас Семов подадоха оставки, съобщиха от организацията. На 6 февруари ще се проведе закрито заседание на Управителния съвет на РЗС за избор на нов политически съвет.  УС ще заседава в разширен формат с над 200 председатели на общински организации на РЗС. Попитан в интервю по-рано през деня в четвъртък дали ще напуска политиката, Янев отговаря, че това дали ще се занимава с политика, дали ще остане лидер на РЗС и ще бъде ли депутат, зависи от 3 неща. "Първо, искам да видя какво мислят структурите и хората, с които създадохме партията. Да разбера определени ключови хора в държавата какво мислят - интелектуалци, работодатели, синдикати. Трето, тези дни или аз ще замина, или тук ще дойдат хора от Брюксел. След техния отговор ще реша какво да правя в неделя", обяснява той.

СЪД И ЗА ЦВЕТАНОВ ЗА КЛЕВЕТА!

Цветан ЦВЕТАНОВ
Вицепремиерът Цветан Цветанов отново е “между шамарите”. За пореден път името му се свързва със скандал, след като вчера Николай Велков поиска обезщетение от 50 хил. лв. Първоначалните изказвания на Велков бяха, че иска да го съди само за 1 лв., шегувайки се: “Вътрешният министър и без това е изкарал шестте си апартамента с толкова много труд, че сега и аз да го ощетявам”, коментира той през декември.
Сега е променил решението си, а причината – клеветата по негов адрес, отправена от Цветанов в ефира на bTV преди време.
Случилото се развива около операция “Октопод”. Именно тогава шефът на МВР даде интервю за най-гледаната телевизия в България. Пред интервюиращия го журналист, Цветан Цветанов заяви, че арестуваният на 10 февруари Николай Велков е неправомерно оправдан по друго дело – делото за нарколабораторията в село Опицвет.
След това обаче се оказа, че няма нищо подобно. Смятаният за финансов мозък на “Октопода” не е бил обвиняем по това дело. Велков се е явявал на него единствено в качеството му на свидетел.
С изявленията си срещу него, вицепремиерът си е направил много добра реклама на гърба му, смята самият Николай Велков.
Затова дясната ръка на Бойко Борисов трябва да си понесе последствията, защото потърпевшият смята, че са му накърнили достойнството и честта.
Истинските подсъдими, по въпросния случай “Опицвет”, са Валери Величков и КристияМладенов. Те са получили от ВКС присъди за нарколабораторията си. С Велков ги свързва единствено таблетиращата машина, която той им е продал през ’98-а г. Затова той се явява на делото им като свидетел, тъй като е закупена от неговата фармацевтична компания и защото с нея са правени амфетамините.
Отношенията му с обвиняемите стигат само дотук. Велков не е участвал в производството на наркотици, заради което стартира дело за клевета срещу Цветан Цветанов.

СУПЕР СКАНДАЛ! СЪДЯТ ЖУРНАЛИСТ ОТ ВЕСТНИК РЕТРО ЗА 500 000 ЛЕВА!

Утре в 11:00 започва „Съдебен спор” ЕПИЗОД 19 – „Народът срещу жълтата преса?”. Ищцата Ангелина Бонева е завела иск за 500 000 лв. срещу Мира Радева в качеството й на журналист от национален седмичник, заради публикувана от нея статия. Гледайте „Съдебен спор”, за да разберете какво ще отсъди съдия Искра Онцова.

А ето Ви в аванс целияз казус специално за читателите на ПОДЗЕМНА МЕДИЯ :

ОТВОРЕНО ПИСМО – ПРАВО НА ОТГОВОР
До издателите на в-к Ретро
“ЕМ ЕМ Медиа” ЕООД
До главния редактор на в-к Ретро
г-н Валентин Бояджиев
До читателите
Дами и Господа,

Обръщам се към вас от мое лично име, както и в качеството си на журналист, пострадал, набеден и изфабрикуван от непрофесионализма и мързела на ваш служител и земестник редактор на в-к Ретро – г-жа Мира Радева.
В петък (14 януари 2010, в 14 ч) се отзовах на отправената покана за интервю от вашата журналистка Радева. Поканата получих от нея в предишния ден, като темата на интервюто бе спечеленото дело срещу Министерство на здравеопазването след близо 4 години съдебни битки.
Г-жа Радева се опита да претупа нашия разговор, но все пак тя уважи молбата ми да включи диктофон, за да не допусне грешки, тъй като материята, по която съм поканена е пряко свързана с живота и работата ми. Въпреки незнанието, липсата на информация и подготовка от страна на заместник-главната редакторка, останах с надеждата, че материалът ще бъде отразен подобаващо - честно, безпристрастно и грамотно. Това за жалост обаче – не се случва!
Закупувайки вестника, който сигурно има многобройна аудитория, както заради големия си тираж и обем и заради ниската си цена, оставам с неприятното и обидно чувство на използване от страна на г-жа Радева, както на времето ми, така и на подценяване на смисъла и цената на това да бъдеш журналист! В статията, под която се е подписала вашата заместник редакторка няма нищо отразено от направеното интервю, а същата е откраднала и използвала части от интервюта на журналисти от други медии, като дори не си е направила труда да прочете датите, на които са правени, от кого и защо по смисъл и елементарна логика! Вашата заместник редакторка – г-жа Мира Радева абсолютно безотговорно, непрофесионално и нелепо използва материалите на Зелма Алмалех (Информационна агенция БГНЕС), Елица Тодорова (Здраве.нет), Пламена Бонева (в-к Седмица) и Генка Маркова (в-к 24 часа). Поставянето на заглавието “Пациентите с рак са трън в цървула на държавата!” никога не е казван от мен, а контекста, откъдето е извадена догадката на вашата служителка е най-малкото нелеп, тъй като това интервю е направено в края на 2007-ма година! Фактите описани в статията са неграмотно изнесени, копирани, преработени по мързелив, непрофесионален и нелогичен начин, тъй като са от отминали периоди и не са свързани по никакъв начин с нашето интервю с г-жа Радева!
Ето и фактически несъответствия, които могат да бъдат проверени:

1. Втората онкоболна осъдила държавата почина, но нейните наследници продължават борбата в съда! На другите онкоболни, които са починали по време на делата също наследниците продължават битките в съда! Благодарение на всички тях ситуацията в здравеопазването не само се изяснява, но и се отпускат лекарства, сменя се апаратура и др.
2. Не преди 4, а преди повече от 5 години реших да имам деца! Но това не е обсъждано с ваш представител на медиата! Личният ми живот не е обсъждан с нито един ваш журналист или представител!
3. Началото на заболяването ми не е свързано с пълнеене, а с тежки усложнения, които не бяха открити навреме! Не е възможно и е извън рамките на всякаква логика изречението: “Без да спазвам някакви диети, непрекъснато пълнеех.” Между другото, това също не е обсъждано с вашата редакторка!
4. Никога не ми е правена биопсия! На щитовидна жлеза биопсия отдавна не се прави! Никъде не съм казвала подобно нещо! Аз помагам на болни и страдащи от това заболяване и най-малкото е нелепо да се изкажа по такъв неграмотен начин! Няма как да бъдат забелязани карциноми и лимфни пътища не съществуват! Това се учи в 7-ми и 8-ми клас! Заболяването е напълно лечимо, независимо дали е открито във втора фаза, ако се лекува навреме! Никога никой уважаваш себе си лекар няма да си позволи да каже такава нелепица! Изхождайки от факта, че се лекувам от това заболяване вече близо 5 години - оборва написаното по-горе! Което отново не е обсъждано в редакцията!
5. Намесването на майка ми в статията е по-скоро изтипосано. Още повече, аз знам много точно преди колко време и кога е починала майка ми. И тя не е починала от заболяването, от което се лекувам аз!
6. Радиоактивен йод 131 не може да се намери където ни скимне, а само в 4 болнични заведения в страната! Изразът “Само че го нямаше никъде” не е в контекста на нищо и иде отникъде! Правилният израз е “Не беше планиран, разпределен и доставен в нито една болница, а ние дори нямахме правото до го закупим през 2007 г”
7. С мъжа ми не сме търсили никога връзки за лечението! Двете фирми в страната, които внасят тези изотопи са ясни! Ние се борехме да намерим и да получим медикамента и го заплащахме! Покачването на цената на радиоизотопа е написана неграмотно, защото изотопа не се приема всеки месец! Всеки ден се приемат животоподдържащи хормони, които месечно възлизат на около 5-6 лв! Което между другото не е обсъждано с г-жа Радева!
8. На съпруга ми БЯХА отпуснати средства от банката, с които провеждах досегашното си лечение! Сумата от 11 000 лв е за отминал период! Натрупаните суми по заеми за повече! На мен ми се отказа отпускането на заем, именно заради диагнозата!
9. Диабет не ме е “нападнал”, а се появи впоследствие именно от дългото чакане на изотоп, през времето, в което не се приемат животоподдържащите хормони. Нормалният срок е около 25 дни, но в моя случай дните за 2006-та са над 50, а за 2007 – над 70 дни! Въпреки това обаче, диабетът не е пречка и не е инсулинозависим! Това отново не е обсъждано с г-жа Радева! В целия си съзнателен живот, не познавам човек нападнат от диабет, но познавам пострадали хора от глупостта на някои журналисти!
10. Искът, който беше внесен септември 2007 г е с искане да се осигурият лекарства за диагностика и лечение и за нанесени неимуществени вреди в размер на 50 000 лв! Тъй като искът беше разделен, впоследствие двете дела се спираха, делото за лечение е прекратявано и възобновявано многократно, делата продължиха повече от 3 години и 8 месеца, а доказателствата по тях са над 300 страници! Определянето на сумата по обезщетението е “по справедливост”, а не според нуждите ми! Направете справка в какви срокове се решават такива дела по света и какъв е размера на обезщетенията, които определя съда! Бездействието но Министъра е доказано и в двете дела и именно бездействието му е причина да спечелим и двете дела! Второто дело обаче, гарантира на всички болни лекарства не в рамките на бюджета, а докато и когато им е необходимо и това е определено от лекар-лъчетерапевт!
11. Никога, до ден днешен нямам писмо от един чиновник, каквото и да означава това! Нито едно писмо-отговор или покана не съм получавала от МЗ или представител на Министерски съвет! Това е невероятна измислица! Още по-голяма е, че не искали да ме приемат в сградата си! Коя!? Кога!? Ние се репликираме през медиите, а резултатите са увеличение в пъти на доставки на радиоактивен йод за болниците! А тези въпроси не са обсъждани в редакцията!
12. Въпросът с обезщетението изглежда повече вълнува вашият редактор! Въпреки че точно този въпрос за мен не е толкова важен! Точно затова поне е могла да зададе въпрос към МЗ кога ще го получа, в какви срокове, ще бъде ли обложено с данъци, откъде ще дойдат парите... Видно е, че това не се е случило. Относителният период на изплащане е в рамките на годината! Но тази тема не е обсъждана в редакцията!
13. Усложненията в заболяването са съвсем друга тема, която не е обсъждана с вашия редактор! Диагностицирането на проблемите, последвала операция, установяване на разсейки и последващи терапии не са били обект на разговор в редакцията ви!
Уважаеми Дами и Господа,
Нелепо, нахално, безотговорно, непрофесионално и цинично е изпълнена задачата поставена от вас към екипа на изданието, тъй като неистинската и некоректно представена лъжа за истина е изцяло за моя сметка! Аз отказвам да я платя и затова смятам да търся правото си на отговор и извинение от вашата редакция както в писмен, така и във вид, който да достигне до вашите читатели! Така представения от вашата медиа материал доказва твърдението на мои приятели и колеги, че въпреки желанието ми да уважа поканата на в-к Ретро, с цел – да не пишете глупости, разбирането ми за създаване на новина и полезност за читателя, ще бъде без смисъл, а поведението на „журналиста” Мира Радева – мързеливо, неграмотно, незряло, некоректно, безотговорно и непрофесионално и засяга интелигентността на българския читател. Г–жа Радева умишлено ме представя неграмотна, арогантна и глупава, омаловажава постигнатото от екипа на Центъра за защита правата в здравеопазването и подкрепата от страна на всички медии отразявали безпристрастно и професионално проблема и помогнали в неговото решаване.
Тъй като изразявам съмнение, че това писмо ще бъде отразено на вашите страници, смятам да го публикувам открито в медийното пространство, за да достигне до всички читатели в страната.

Ангелина Бонева

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ЦВЕТЕЛИНА КУПУВА ВЕСТНИК СТАНДАРТ?

Цветелина БОРИСЛАВОВА
Един то най – големите ежедневници на българският вестникарски пазар “ Стандарт” в скоро време ще смени собственикът си, шушука се в медийните среди. Причината била че настоящият му бос Тодор батков е взел кардиналното решение да се раздели с медията. Като бъдещ купувач се спряга маститата  дама и половинка на премиера Цветелина Бориславова. Според слуховете батков сам се сложил на банкерката след като преди месец в седите на едрият бизнес плъзна слуха че дамата на сърцето на бойко Борисов е решила да инвестира в медии. За това вашият вестни първи ви информира. Чува се че двете страни са започнали сериозни преговори които да краят на месец май ще бъдат финализирани. Междувременно печатната медия вече показва силната си любов към новата власт коментират наши колеги журналисти. Симпатиите и скритата реклама на управлението започват да се леят почти от всяка страница. Започва ли понятието свободни журналисти лека по лека да си отива от нашата страна, питаме се ние малкото останали такива? Явно отговорът е да... Това обаче не ни отчайва а ни мотивира...

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА СЕ ИЗДЪРЖА, РЕКЕТИРАЙКИ СТАНИШЕВ?

Елена и Серго
Наш човек в столетницата разкрива повече от с скандалната новина че лидерът на БСП и бивш премиера на страната Сергей Станишев е паднал жертва на женско изнудване. Бившата изгора и кандидат съпруга на Серго, Елена Йончева си е паднала на рахата защото то месеци насам именно червеният депутат я издържа. Всеки месец от личната му сметка отлитали не малки суми в нейната, разбрахме още от информаторът. Това което се говори сред подчинените на Станишев в червената партия направо може да взриви обстановката. Според тях Йончева държи Сергей със супер скандална информация която ще изпее на медиите ако той спре да и плаща. На лице бил откровен рекет от нейна страна за който настоящият депутат ревностно крие. Виждало се че Серго е уплашен от Елена, казват и негови близки извън политиката. Те също допускат че двамата са в доста особени отношения защото по документи той се грижел за нея а иначе не искал пред него да си споменава името и.

ПЛАМНА УДАРНА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ВОЙНА!

Веселина ТОМОВА
Аз съм приятелка на Веселина Томова... И на Пенчо съм приятелка. Томова ми каза, че зад взрива стои Весо Данов, и аз мисля така, че е Весо Данов...”, мръснишки прави интрига журналистката от „Труд” Юлия Кунева пред служител на заложната къща на Пенчо Иванов. По-късно вади убийственото заглавие: „Варненци: Агент Лъки „пеел” и купувал гласове” в статия, пълна с лъжи и инсинуации. Достатъчни обаче, за да бъде превърнат един 25-годишен мъж в жива мишена.Признавам, че този материал пиша с истинско омерзение. Дали бих могла да го спестя? Не, и след това, което се случи.
Предварително съм длъжна да уточня, че за журналистката от в. Труд Юлия Кунева съм направила повече от възможното, за да и помогна. Тя и Господ го знаем. Неведнъж съм я предупреждавала, че ТАКА безотговорно и манипулативно не може да се пише за никого.
Границата обаче бе фатално премината.
Ден след взривяването в морската столица на Ауди, в. Труд излезе с материал на страница „Фатална” под заглавие: „Варненци: Агент Лъки „пеел” и купувал гласове”. Материалът е подписан от варненската репортерка на в. Труд Юлия Кунева.
Сдобила се по полицейска линия с телефона на заложната къща на 25-годишния Пенчо Иванов, който според публикациите е карал въпросното Ауди, Юлия Кунева звъни за да потърси връзка с Иванов. Отива в заложната къща, където открива служителят Пламен Христов. Казва му: „Аз съм приятелка на Веселина Томова.... И на Пенчо съм приятелка... Тя Веселина Томова ми каза, че зад взрива стои Весо Данов, и аз мисля, че е Весо Данов...”. 25-годишният Пламен Христов обяснява на Кунева, че Пенчо Иванов го няма. На следващият ден публикацията във в. Труд е илюстрирана със снимка на ... Пламен Христов. От снимката обаче гледа не истинският Пламен, а 65 годишен мъж. Това е само най-малката лъжа в материала.
Журналистката от „Труд” от три месеца не е разговаряла с мен. И мръснишката интрига, със заявлението пред нищо неподозиращото момче, че съм твърдяла, че Весо Данов стои зад взрива, е долнопробна лъжа.
Достатъчна обаче, за да нагнети напрежение и да ме направи мишена. Още повече, че преди да борави с подобни цинични лъжи, Кунева би трябвало вече е да прочела материала ми в сайта afera.bg за взрива във Варна, в който достатъчно ясно давам знаци за поръчителите.
Сред тях няма и намек за Веселин Данов.Самото заглавие в „Труд”: „Варненци: Агент Лъки „пеел” и купувал гласове” е директна квалификация: „това е човекът – стреляйте, разправяйте с него!”.
Нищо, че в публикацията единственото вярно написано нещо е, че Пенчо Иванов има заложна къща.Миксирането от фалшива, манипулативна и чисто лъжовна информация обслужва определени кръгове по интереси, които очевидно ползват зависимостите на Юлия Кунева. И тя без да си дава сметка, с лека ръка прави едно момче с дете на три годинки жива мишена.
На репортерката от „Труд” и предстои да застане пред съда и да се напъне да докаже всяка лъжа от материала си. Вероятно ще срещне трудности да призове „запознатите с тъмните дела на Варна”, както и „казаха от прокуратурата”, още по-малко полицейските си контролирани източници.
Лъжите обаче не са само плод на шест-седем бири, изпити в движение от десет сутринта. Те са целенасочени и внушението е, че едва ли не целият град - „варненци” - трябва да знаят, че Пенчо Иванов „пеел” и „купувал гласове”.
Впрочем, в набирането на информация е включен и мъжът на Кунева – учител, който пък разпитва Мартин Радев, негов ученик, който през нощта е играл карти в заведението, пред което избухва взрива.
„Какво има да се чудите – сочат го, че е внедрен агент на ДАНС и свидетел по няколко мафиотски дела. То се знае – който много пее, има да пати”, казват запознати с тъмните дела на Варна”, пише Кунева и сочи, че Пенчо Иванов е „агент Лъки” от книгата ми „Бандитска Варна”, където „Веселина Томова твърди, че мъжът е вкаран през 2008 година в криминалните среди с благословията на ДАНС по времето, когато в агенцията е съветник Алексей Петров”.
На Кунева за пред съда ще и се наложи на трезва глава да прочете още веднъж „Бандитска Варна” за да удостовери къде е написано, че Лъки е „агент” на ДАНС.
Ще трябва като „опитен” кримирепортер да обясни как така прокуратурата е наясно кой в какви „трудово-правни отношения е в ДАНС” и още нещо: дори и да приемем „версията” и, че Лъки е „агент”, защо ли толкова е радостна, че взривяват човек, който е работил за интересите на държавата. Ще и се наложи да докаже откровено наглата си лъжа, че Пенчо Иванов е давал показания СРЕЩУ 24-мата от „мега – дознанието” във Варна, което за трети път в публикацията поръчково го прави мишена. Ще трябва да доказва и още една клевета, че Пенчо Иванов е давал показания по делото „октопод”, което не отговаря на истината.И ще се наложи да докаже как е купувал гласове и „как е оплел конците с парите, но отказал да върне суми, които не му излизали”. На това място е добре да съсредоточи около изборните мероприятия на себе си и съпруга си.
Ако тази публикация беше плод единствено на неадекватност и алкохолно опиянение, можеше човек да бъде снизходителен.
Толкова абсолютно манипулативни внушения обаче, говорят за далеч по-дълбоко използване на нещастността на Кунева от заинтересовани ченгеджийски кръгове.
Впрочем, взривът гръмна и три дни след оповестяването на новината в сайта versia.bg, че „Веселина Томова обърква сценария за кметските избори”. Неслучайно в публикацията на „Труд” се набъркват и безумните внушения за „купуване на гласове”. Наслагването на интереси е знаково.
В нито един ред „топ” репортерката на Труд, която иначе се бие в гърдите, че е разследваща журналистка, не си е направила труда да загатне и версията, че взривът може и да е заради пилицейки –властови натиск срещу Пенчо Иванов да подпише поръчкови, предварително подготвени показания срещу Алексей Петров.Интересно как така Кунева, която иначе е „разговаряла с мен и аз съм и казала, че Данов стоял зад взрива”, не си направи труда наистина да ми се обади за да ме попита за тази хипотеза, загатната в материала ми в afera.bg?!Това обаче не е интересно на сценаристите на активното мероприятие, в което Кунева е използвана като пешкир. Вероятно срещу две водки.По-важното е ударът срещу Пенчо Иванов и Веселина Томова да е ясен и категоричен. Лъжа, клевета – няма значение – важното е, че във вестника го пише.Няма никакво значение и, че журналистиката се превръща и ползва като „наемен убиец”. Няма никакво значение, че чрез долнопробни лъжи можеш да направиш двама души мишена и утре със същият захлас и упование да им пишеш некролозите, лигавейки се: „ама те ми бяха приятели”.Иначе, като става дума за това кой кого „пеел”, журналистката от „Труд” Юлия Кунева може да бъде съсечена от раз. И шефовете и да останат със зяпнали уста от наличните доказателства за това. Засега ще и го спестя.Ще спестя и известните ми схеми как „хонораропотока трябва да тече” с пликове, откъдето трябва. Не защото не заслужават, а защото е истински гнусно.
На всички онези, които пищят „морално” как „предавам” колежката си ще кажа: а какво очаквате след подобна мръсотия, излята върху ми и върху един човек, за когото са написани само лъжи? Докъде си въобразявате, че може да стигне поръчковостта в журналистиката – дотам да ни превърнат в наемни убийци?Днес е един. Утре – друг. Вдруги ден – може да бъде всеки от вас. Знам, тези хора нямат скрупули. Знам, колко „единна” е колегията ни и колко много се надявате всички да ме удавите в капка вода. Пет пари не давам за завистта и злобата.
Що се отнася до Юлия Кунева – моята съвест е чиста. Спасявала съм я десетки пъти, заради подобни писания. Помагала съм и тогава, когато никой от сегашните и „защитници” не си е мърдал пръстта за нея.
Няма обаче оправдание за подобна мерзост.
Защото, вместо да търсиш истината, си позволила да станеш маша и да превърнеш двама души в мишени. Просто, защото на някой това е удобно.
Долна история.
За мерзавци.
Наздраве! Да ти е сладко!

Веселина Томова

П.П. Никога не съм крила, че Пенчо Иванов е мой приятел. Описан е в книгата ми „Бандитска Варна” като Лъки, а не като „агент”. Да, ние сме екип и това очевидно застрашава хора, чиито черни душички вече са се очертали и благодарение на ползването на подобни „топ” трудовачки. Знам какво сме направили с Лъки за да преборим мръсната система на корумпирани полицаи и прокурори. Затова ударът срещу него е и удар срещу мен. Знаят го и режисьорите. Онези, които държат ръчичката на лъжовната „колежка”. А времето на истината предстои.

Парамов: Очертава се тежка вторична икономическа криза

Кольо ПАРАМОВ
Борисов бил готов да отиде и сам на избори
В студиото на „Свободна зона” по ТВ+ в деня на гласуване на вот на доверие към правителството на Бойко Борисов, икономическият експерт Кольо Парамов коментира икономическата и политическата ситуация в страната. По негово мнение една от основните пречки за успешното управление на Борисов са ходовете на Иван Костов. „Иван Костов е много добър в организирането на интриги. В момента той се чувства удовлетворен, защото убеждава, че ДС, като организирана сила, представя формата, начина и модела на управлението на Бойко Борисов и тя е именно стожерът, който го лансира или го стопира. Това е абсурдно!”, заяви Парамов.

Експертът смята, че скандалите и дебатите по вота на доверие в парламента със сигурност стопират и отклоняват за известен период от време правителството да направи всичко онова, което е започнало в началото – да разбие олигархията, да установи нови икономически статуква в страната и да създаде нова политическа класа. „Ние сме свидетели на цяла театрална постановка, чието първо действие свърши с вота на доверие. Ще сме свидетели, най-вероятно, на още две представления, много по-сериозни, които е много възможно да доведат до смяна на конструкцията на правителството и смяна на министри”, каза Парамов. От друга страна, обаче, в ефира на ТВ+ Кольо Парамов подчерта, че в Европейския Парламент разбирали, че дясното пространство в България, в лицето на Иван Костов, вече не ще бъде онзи събирателен образ и щели да му подскажат леко, както направили в Румъния, че трябва да се оттегли. Тогава всичко това, което се говорело за ДС, щяло да стихне.

„Днес ДС не е никакъв проблем за българския министър-председател. Предстои ни прекрачване на финансовата криза, стабилизация на банките, подготовка за Шенген, реализиация на проблема за еврото и много други. Условията на Костов, които постави към ГЕРБ, са безкрупулно конфронтационни – той иска да изведе Борисов без икономическа подкрепа, той иска да му елиминира големите проекти, той иска Борисов да спазва някакви правила и рамки, за които не се е венчавал. Не може Костов да му бъде асистент – ревизор и за всяко нещо Борисов да се допитва до него”, възмутено коментира Парамов и допълни: „С този Костов и с този манталитет на Костов Бойко Борисов не може да бъде добрият министър-председател , както беше избран и Борисов много добре разбира това. По мое мнение Борисов ще направи всичко възможно да изясни, че ГЕРБ отказва тази благовонна подкрепа на Костов и Димитров, защото зад нея седи една огромна химера, една огромна лъжа”.

Към края на разговора в студиото на „Свободна зона” по ТВ+ Парамов алармира, че всяко отклоняване на вниманието от фундаменталните проблеми на държавата е „бой в излишен окоп”. „Очертава се една тежка вторична икономическа криза, 200 сериозни фалита, очертава се едно не обслужване на кредити между 20% и 24%, а ние се занимаваме с това как и по какъв начин лицата „x”, “y” и “z” са били преди 28-30 години в ДС”, заяви той. По думите му към България има много сериозни интереси от страна на лобита в различни държави, които не желаят България да излезе толкова силна и да бъде толкова ясна и категорична като последователсност. „Борисов и сам би отишъл на избори, той не би се оставил да бъде заложник на депутатите си. Той е готов за избори, останалите депутати от ГЕРБ не”, подчерта Парамов в ефира на ТВ+.

Емилия ХУБАВЕНСКА

Съветник в Пентагона и ЦРУ:Поведението на САЩ по отношение на ситуацията в Египет е неадекватно

Алекс АЛЕКСИЕВ
Един от най-добрите анализатори на бившия СССР и комунистическия лагер Алекс Алексиев бе вчера гост в предаването „Свободна зона” по ТВ+. Той коментира случващото се в Египет и незатихващото напрежение в страната.
Към момента Алексиев е съветник по въпросите на националната сигурност в Пентагона и ЦРУ, водещ сътрудник в Центъра за политика по сигурността и ръководител на програмата “Ислямски радикализъм и международен тероризъм”. В ефира на ТВ+ той изрази мнението, че поведението на САЩ по отношение на случващото се в Египет, би могло да се определи като неадекватно. Алексиев визираше позицията на Обама спрямо случващото се в там, както и разговора на американския президент с Хосни Мубарак, в който Обама изразил мнението, че в Египет трябва да започне мирен и спокоен политически преход. По мнение на анализатора Алексиев американският народ се страхува много повече от идването на ислямистите на власт в Египет, отколкото администрацията на президента Барак Обама. Американците не вярвали, че това ще са хора, с които ще можело да се рабори и преговаря. Администрацията на Обама, обаче, подкрепяла противоположната теза.
„Трябва да се даде време на гражданското общество в Египет да се организира и да създаде алтернатива на ислямското братство. Ако това не се случи, братството би спечелило с голяма преднина при едни евентуални избори”, каза за зрителите на ТВ+ Алексиев.
В студиото на „Свободна зона” той изрази мнението, че не би трябвало в управлението на многовековната държава да взлизат хора, които защитават позицията, че Израел не би трябвало да съществува. Ако в управлението се появяли такива вярвания, това би означавало война.

Емилия ХУБАВЕНСКА

ВАЛЕНТИН ФЪРТУНОВ : ФАМИЛИЯ ВЕЛЧЕВИ СА ЗА ЗАТВОРА!

Валентин ФЪРТУНОВ
Съмнение няма, че фамилията Велчеви са за затвора, но защо точно Симеон Дянков с помощта на соросчетата, точно сега рови в 8 – 9 годишно гюбре!?НОВАТА СТАРА НОВИНА
Шокиращите 1 милиард лева е загубила България от спорната сделка с външния дълг при кабинета „Сакскобургготски“. Това се казва в доклад на вицепремиера Симеон Дянков, внесен в парламента, пише „Труд“. През 2002-2003 г. част от държавния борч бе обърнат от долари в евро, а падежът бе удължен до 2013-2015 г. Колосалната загуба идва от последвалата обезценка на долара и от ниските лихви в периода след сделката, твърдят експертите от „Индъстри уоч“, изготвили анализа. Удължаването на срока за връщане на дълга не е било необходимо. Между 2005 и 2007 г. е натрупан фискален резерв, с който е можело да се изкупят обратно брейди облигациите, заключават анализаторите. 1 милиард лева! На толкова се изчисляват загубите за България от сделките с външния дълг през 2002-2003 г. Тогава част от държавния борч бе обърнат от долари в евро. По това време управляваше кабинетът на Симеон Сакскобургготски с финансов министър Милен Велчев. Сумата лъсна от доклад на вицепремиера Симеон Дянков, внесен в парламента. Загубите за държавата са пресметнати от анализаторите в „Индъстри уоч груп“. Те са спечелили обществена поръчка на финансовото министерство. Лошото прогнозиране на лихвените проценти и валутните курсове са главна причина за колосалните загуби. Експертите от „Индъстри уоч“ доказват, че: – след сделката са преобладавали ниските лихвени проценти, което се различава от прогнозите на Министерството на финансите по онова време. – курсът евро – долар, който също се различава от прогнозите преди сделката, прави по-евтино обслужването на задълженията, деноминирани в щатски пари. Основното заключение в доклада е, че не е било необходимо да се удължава матуритетът на дълга. /БГНЕС /
ФАКТИТЕ СА ДОБРЕ ИЗВЕСТНИ
Още при планирането на „царския предизборен проект”, Милен Велчев, тогава служител във финансовата група Мерил Линч започва реализацията на една идея, чието авторство не е точно известно – възможно е да е лично негова или на принц Кирил или на някой „мозък” от Мерил Линч, например. Ако някой си спомня събитията от 2000/2001 то именно Милен Велчев в качеството си на представител на Мерил Линч се е опитал да накара правителството на Костов да направят това, което той направи като министър. От друга страна, Муравей Радев твърди че „още в края на 2000 г. Кирил Сакскобургготски, син на Симеон Сакскобургготски, поиска среща с мене тогава в качеството ми на финансов министър и предложи сделка почти идентична с тази, която баща му една година след това извърши”.
Идеята е обаче, повече от перспективна и е точно описана в старата новина, която гръмна тия дни. От финансова гледна точка тази операция с брейди книжата е буквално хазартна за държавата, но има редица политически предимства чрез които авторите й се надяваха да я пробутат безпрепятствено. Едно от тях е, че след новата сделка съотношението между дълга и произвежданият брутен вътрешен продукт (БВП) ще падне под 60%. Това бе едно от основните изисквания за приемането на България в Европейския валутен съюз. Какъв великолепен предлог, нали!
В края на краищата, въпреки опъването на Костов, след като взеха властта царските момчета свършиха каквото бяха намислили. Говори се, че 8% са официалните комисионни за фирмата посредник на принц Кирил. Колкото до царския финансов министър, народният представител Благой Димитров още преди години сезира прокуратурата за 14 хотела в четири различни наши курорта, в които малкото братче Георги Велчев има пряко или опосредствано участие чрез различни инвестиционни фондове, на някои от които е мажоритарен собственик, но всички те са офшорки…
Толкова за новината, предисторията й и произтичащото. Едва ли в България има разумен човек, който да не е убеден, че царското юпи Милен Велчев е останал по-назад от ментора си принц Кирил по отношение на комисионната. Едва ли като се знае това, някой седи и се чуди откъде се изсипа чувалът с много десетки милиони, за да успее малкото братче миленово да вдигне 14 хотела на морето, някои от които с по 2000 легла (!!!). И едва ли някой е изненадан, че за започналата през 2004 г. прокурорска проверка и до ден днешен – ни вест ни кост!
Към това е редно да добавим и вашето питане, какво е/не е сторил по въпроса набеденият за президент на българите г-н Георги Първанов, за да покажем на снимката на тази тъжна българска история целият ни политически зверилник в пълното му достолепие. В.Новинар от 18.03.2002 год. пише: „Президентът трябваше да отдели повече от четири часа в съботния ден, за да разбере, че по-голямата част от водещите финансисти и банкери у нас подкрепят сделката, но въпреки това скандалът около нея е голям?” Истината най-вероятно е малко по-различна – президентът сигурно доста добре е знаел какво става, но въпреки всичко не направи нищо за да спре престъпниците с бели якички. Замълча си и ги остави да си заработят комисионните.
Историята има иОПЕРЕТНИ ПРОДЪЛЖЕНИЯ

През септември 2009 година Асен Агов и Димо Гяуров (Синята коалиция), Стоян Мавродиев (ГЕРБ) и Бойко Великов (Коалиция за България) предлагат в народното събрание, на екип от икономисти да бъде възложено цялостно проучване по въпроса. Темата на проучването да бъде “Анализ на замяната на българския дълг и оценка на последствията от замяната за българския данъкоплатец”. Назовават се и конкретни имена на специалисти.
От цялата тая пушилка, поне на мене не ми е известно да е произлязло нещо за споменаване.
Половин години по-късно обаче, тази история много напомняща ми на вица с трите маймуни отново мръдва от мъртва точка, този път с очевиден тласък като потеглящ трен. Разследването бе задвижено, като експертизата бе възложена на независимото аналитично звено „Индъстри Уоч“от Министерството на финансите с конкурс, след като парламентът възложи извършването й с решение от 14 април 2010 г.
Тук веднага трябва да отбележим прелюбопитния, но логичен факт, че конкурса е спечелен, не от кой да е, а от въпросният „Индъстри Уоч”. Това небългарски звучащо образувание, по състава си е съвсем българско, драги читатели. В него можем да срещнем названия, които са местни, локални така да се каже като Георги Стоев, Лъчезар Богданов и подобни, и което е особено важно, въпросните наименования са тясно свързани с разни организации като Институт за пазарна икономика, Макро Уоч и други, които на свой ред са популярни сателити, кръжащи около нашето слънчице, нашият извор на ум и разум, гарантът на националното ни спасение – института Отворено общество на бащицата Сорос. Мисля, това ви стига за аналитична храна по въпроса…
И отново дълбока тишина и спецване на блатото българско, където стане ли дума за търсене на отговорност на грабителите на нацията, политическите жаби се разкрякват за парлама и после всичко заглъхва в тежките блатни изпарения.
Така и в случая – проверката на три документа на кръст и елементарен компютърен анализ на кръстосаните курсови разлики по години забиха в дълбоки води и изчезнаха от хоризонта за близо цяла година.
И изведнъж не щеш ли – чудо!
След многоседмични информации, дезинформации и контрадезинформации със и без СРС-та, отклоняващи маньоври и снишавания, къде в Япония, къде у нас, г-н министра на финансиите се изсипва с 1 милиард разобличения, услужливо подадени му от соросчетата. Изпълнението беше гарнирано със свободен преразказ на г-н министра за пред депутатите, в който Дянковият излезе с редица тези и заключения, или липсващи в соросчевия доклад или диаметрално противоположни на изводите в доклада. Лошо нема, като нямал с какво да си играе, си поиграл с онуйцък…
А ОПЕРЕТАТА ПРОДЪЛЖАВА
Има комисионни, няма комисионни. Тука има, тука нема! Важното е, колкото е възможно повече да се изтикат от фокуса на общественото внимание тия сересета – класическа механика на манипулацията.Как става ли? Ако приемем дневната доза новини за 100%, като изскочиха тия убийствени за гербаджиите сересета, направо си заеха всичкото място -
СРС-та 100% !
Поосвестиха се малко политическите сатрапи и пратиха ДАНС да изфабрикува мъртви души в референдума на Яне, и хоп картинката се наклони –
СРС-та 70% + „Мъртви души-Референдум” 30% !
После Борисов отлетя до другия край на земята да се отспи в сянката на Голямата Буда, поритаха се малко с министъра, правиха си ключове, скъсаха му копчето, пълзяха да го търсят пред камерите – бананов дипломатически протокол, акъла да ти се вземе и хоп –
СРС-та 40% + „Мъртви души-Референдум” 30% + Японски маймунджилъци Бойкови 30%!
И ето, че финансовото генийче измъкна като някой фокусник от ръкава си тая стара новина с нов доклад и –
СРС-та 10% + „Мъртви души-Референдум” 30% + Японски маймунджилъци Бойкови 30% + Соросчев доклад 30%!
И каква стана тя – навряха ги най-сетне в тъмния ъгъл проклетите СРС-та…
Ще ме прощавате за грубото отразяване, не държа и за точността на процентите, но като цяло – това е начинът да се манипулира медийното пространство. Или поне така си го представя финансовия министър…
Свети небеса! А бре Симеоне, а бре Дянков, ти за какви ни вземаш! Наистина ли си мислиш, че патки пасем, па и да ги пасем след 20 години живот в блатото, мислиш ли, че не сме научили когато гръм удари, как ехото заглъхва! Толкова за поредната сензация на соросовото правителство. Единственото, което си струва да направим в случая е за мозъчна гимнастика, вместо да решаваме кръстословици, да поумуваме тая патица дето ни я подхвърлиха – информация ли е, дезинформация или контрадезинформация…Или пък просто ни се присмиват!


Анализът е публикуван във в.Десант

НОВ ДРУГАРСКИ СЪД ЗА ВЕСТНИК SHOW

ФАКСИМИЛЕ
„Проклеха новородения син на Албена Денкова и Максим Стависки!”, пише в новия брой на в. „ШОУ”. Седмичното издание отново заимства информация от Razkritia.com. Макар да не са се позовали на идейния си източник, колегите от таблоида са били достатъчно коректни и не са ползвали дословно нашия материал.
Творческият преразказ на „ШОУ” върху публикацията ни, доказа за пореден път, че Razkritia.com се утвърди като информационна агенция и ценен източник на информация за колегите.
Материалът ни „Форумци кълнат бебето на Албена и Максим” бе преразказан и дообогатен с нови коментари в „ШОУ”.
Жалко е наистина, че жестокото отношение на потребителите трябва да става предмет на публикации в медиите. Коментари от типа „Пожелавам детето на Стависки да не доживее до 5 годинки” стряскат със злобата и жестокостта, които лъхат от тях. Именно такива статии обаче понякога ни помагат да се опомним, да се погледнем отстрани и да осъзнаем, че сме загубили човешкото в себе си.
Razkritia.com не одобрява негативното и злобно отношение на хората към новороденото бебе на Максим и Албена и отново апелира към своите читатели да прекратят злобните коментари и клетвите срещу малкия Даниел.

ЦИТАТ ОТ РАЗКРИТИЯ.КОМ

ЛЮБИМОТО ЯСТИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА – ОКТОПОД!

Мръсните тайни на властта!
Това наше журналистическо разследване не цели за ориз или някой. То е нормален акт за търсене на истината. Такава каквато е. Не изопачената, ни тази която е угодна за виновниците. Всеки който се е почувствал засегнат, обиден и накърнен от нея нека се свърже с нас и ни представи своята истина. Ние ще си свършим работата и ще я поднесем на хората – нека те бъдат истинските съдници.

Има ли топла връзка между президента на България и аферите на Октопода? Да или не! Това ще се опитаме да разберем сега. Като начало ще започнем от факта как Георги Първанов е спрял заповед за уволнение на Алексей Петров през 2003 г. По това време Трактора е щатен служител в НСС. Назначен е от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Същият обаче подписва заповедта за уволнението на Петров през 2003 г. Президентската намеса стопира процеса и бившата барета запазва службата си. Това твърди ген. Атанас Атанасов.
Отдавна се говори под сурдинка за евентуално познанство между Георги Първанов и Алексей Петров. Президентът отрича всяка връзка с Трактора. Не очакваме и да признае. След скандала със стенограмата от разговора Първанов-Дянков, която президентът изнесе, от ДСБ го заядоха да пусне и записи от срещите си с Алексей Петров. С циничната си усмивка Първанов отсече, че никога не се е виждал с Трактора на четири очи. Президентът обвини Костов и Атанасов в заговор срещу него.
Факт е обаче, че Първанов не е толкова „чист”, както се опитва да се покаже. Публична тайна са връзките на президента с видни олигарси, някои от които доста компрометирани. Людмил Стойков, Манол Велев, Васил Божков, Христо Ковачки, са сред неогласените спонсори.
Преди дни Сидеров също атакува президента Първанов, допускайки, че е възможно представители на организираната престъпност в държавата да са намирали протекция в неговата „президентска обител”.
Припомняме изказване на Георги Първанов, в което той обяснява, че това не е целият октопод и няма смисъл да се отклонява вниманието на хората, като се показват репортажи за джебчиите, а трябва да бъде ударена главата на подземната престъпност. Следователно в представите на президента за „октопода” Алексей Петров е на нивото на джебчиите. Коментарът на Волен Сидеров беше следният: „Едва ли, защото той го води в няколко делегации в чужбина. Като какъв го води? Като джебчия ли? Алексей Петров е включен в делегация на президента при посещения в Китай, в Швеция – като бизнесмен”. Оказа се, че според сайта на президентството Първанов е бил в Китай през август 2008 г. по време на Олимпиадата. Съобщава се, че е поздравил шампионката ни Румяна Нейкова, че е посетил българския лагер в Олимпийското село, 14-о основно училище в Пекин и се е срещнал със своя китайски колега Ху Цзинтао. Няма информация за никакви бизнес срещи, нито за придружаващи президента лица. Още повече посещението на Първанов в Китай тогава беше обявено като частно. А и по това време Алексей Петров вече не може да мине за бизнесмен, защото работи в ДАНС.
Друг е въпросът с посещението на президента в Швеция по покана на крал Карл ХVI Густав, направено от 9 до 11 октомври 2007 г. В делегацията на Първанов тогава са били министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министърът на отбраната Веселин Близнаков, заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, секретари и съветници на президента. Придружавала го е и бизнес делегация. Имена на бизнесмени не са споменати.
Явно прозрачността, за която пледираше Първанов, когато публикува стенограмата от разговора си с вицепремиера Симеон Дянков, се прилага избирателно. Само в случаите, когато му изнася.
„Хора като Алексей Петров вършат черната работа на всяка власт”, смята Илия Божинов от Българската левица. „Аз пречех на Алексей Петров да влезе в борда на директорите на такситата, на който бях председател, и той ме заплаши, че ще ме убие”. На следващият ден пък му се обадил червеният Васил Калинов, който тогава бил секретар на БСП, и му казал следното: „Ти недей да пречиш на Алексей Петров, че той се е разбрал с председателя”. Лидер на БСП тогава бе настоящият президент Георги Първанов. Илия Божинов е категоричен, че Алексей Петров е имал добра комуникация с всички партии – СДС, НДСВ, БСП. „Единствено с ДПС не са забелязани връзки засега, но времето е пред нас”, добави той. Сега обаче и Никола Филчев, и Емануил Йорданов излъгали за връзките си с Петров. „Филчев се отказа публично от него. Емануил Йорданов също. Освен това той излъга, защото такситата, които протестираха пред парламента през 2001 г., бяха 2121. Не 12-80. Не фирмата на Алексей се опитваше да свали правителството на Костов”, коментира Божинов. Именно БСП помогнали на баретата да превзема таксиметровата фирма 12-80.
Въпреки всичко обаче Илия Божинов е скептичен, че обвиненията срещу Петров ще се докажат в съда. „Това е все едно да се оплачете, че някой ви е изнасилил преди 10 години”, даде пример той.
Съветник на президента Георги Първанов е в топли взаимоотношения с хора, които се свързват с Октопода. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на въпроса има ли връзка между Октопода, Алексей Петров, президента Първанов и партията на Яне Янев, които през последните месеци се превърнаха в основни критици на правителството на ГЕРБ.
Става дума за шефа на правния съвет към държавния глава Сашо Пенов. Той е ортак в сдружението „Алианс за правно взаимодействие“ с Иван Димов, който бе отстранен от ВСС, след като името му се оказа в списъка на плевенския бизнесмен Красьо Черния, както и с арестувания при акция „Октопод“ Николай Велков, разясни МВР шефът.
„Сдружението се оглавява от Иван Димов – представителя на ВСС, отстранен, защото беше в списъка на Красьо Черния. Срещу него започна и дисциплинарно производство. В сдружението е и Сашо Пенов, който е президентски юридически съветник. В него е и Николай Велков – човекът, който беше оправдан по „Опицвет“, но беше един от основните играчи в този случай и човекът, който беше сред задържаните при акция „Октопод“, когато бе арестуван и Алексей Петров. Велков е човекът, който в килията отправяше заплахи и който говореше за един висш магистрат, с когото са в добри приятелски отношения“, разказа Цветанов. Той смята, че всеки сам трябва да си направи изводите каква е връзката и какъв е начинът да се обединяват подобни хора и да правят подобно сдружение.
„Това са хора, които са осъществявали активна дейност, те са се възползвали и от оперативна програма „Административен капацитет“, от която са ползвали средства за повишаване на капацитета в съдебната власт“, каза още министърът. Скандален се оказва и фактът, че Димов е сключил договора по европрограмата с ВСС, което го вкарва автоматично в конфликт на интереси.
Преди време финансистът на Трактора Николай Велков пък беше засечен в разговор в килията, която делеше с Пламен Стоянов – Големия Дамбовец, да се заканва, че когато излезе навън, на „светът ще му се стори тесен на онова лице Цветанов“.
След като Цветанов заяви, че следващият президент няма да бъде обвързан с определени кръгове и няма да има съветници, които са част от странни сдружения, които са свързани и с Октопода, отговорът от „Дондуков“ 2 не закъсня. „От изявлението на министъра се разбра защо Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, защото той е човекът, който има най-пряка връзка с Октопода чрез съвместната си фирма с Алексей Петров“, коментира прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева.
Към тази информация трябва да припомним и друга, в която се появи името на важен човек от президентския антураж във връзка с криминалната хроника. Оказа се, че простреляният в навечерието на новата 2010 г. в столичния квартал “Овча купел” Иван Митовски е управляващ в Жилищностроителна кооперация „Зора 10” заедно с бившия шеф на НСБОП Кирил Радев и с главния секретар на президента Георги Първанов – Красимир Стоянов. „Навремето учредихме кооперация за един строеж. Нещата се провалиха и тя на практика не е развивала дейност. А на този човек дори му бях забравил името“, казва Кирил Радев.
В крайна сметка президентът пожела да има прозрачност във всичко и е добре да докаже своята искреност, като я демонстрира по отношение на най-близките си хора.


Страницата подготви
Златко Марин

понеделник, 31 януари 2011 г.

ГОТВИ СЕ УБИЙСТВОТО НА БАНКЕРКАТА ПЕТЯ СЛАВОВА? СЪПРУГАТА НА КОСЬО САМОКОВЕЦА ГОТВИ УБИЙСТВОТО НА БАНКЕРКАТА ПЕТЯ СЛАВОВА!

Петя СЛАВОВА
Ангелина, вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца, си поиска обратно милионите от банкерката Петя Славова., информацията излезе преди  седмица от средите на столичният едър бизнес. Публична тайна бе, че доскоро двете демонстрираха приятелските си отношения. Спор за милиони обаче охладил дружбата им.  Драмата настъпила, след като Ангелинка поискала среща с Петя Славова, на която обяснила, че тя е длъжна да й върне парите, вложени в луксозни довършителни работи на хотел “Феста Уинтър Палас”. Сградата е уникална - преди Самоковеца да умре, той твърдеше, че това ще е най-луксозният хотел, виждан някога на Балканите. Фамилията на Константин Димитров действително вложила милиони, за да може всичко в хотела да бъде на ниво. Дори и кранчетата за водата в баните били позлатени. Самите мебели пък Самоковеца и Ангелинка избрали и поръчали лично по каталози на Версаче. “В момента ми липсват пари, държавата ме преследва, ти ми обеща да платиш и за обзавеждането, но не съм получила нищо до момента. Трябват ми спешно 2 милиона лева”, обяснила Ангелинка на Петя Славова. Банкерката обаче отказала. Вместо това предложила на вдовицата тя да купи обратно хотела срещу 20 млн. лева.  След като комисията “Кушлев” обяви, че има намерение да заведе дело срещу Ангелина Димитрова, тя побърза да се отърве от наследството си.  Благодарение на приятелството си с Петя Славова вдовицата успя да продаде "Константин Палас" за 4 млн. лева. Впоследствие хотелът бе прекръстен на “Феста Уинтър Палас”. Според запознати това също вбесило вдовицата на Самоковеца, която имала изискване името да не се сменя, за да не изневери на паметта на съпруга си. Нейни близки познати разказват че Димитрова била толкова бясна на измамата от страна Славова че дори обмисляла варианта за кървава мъст ако тя не склони. До колко думите и могат да бъдат взети на сериозно не се знае, от седмици насам банкерката ходи със засилена охрана а приближените и обясняват това със сигнал който стигнал до нея че се готви убийството и. Нещата плашещо се съвпадат, коментират случая информаторите ни убедени че наистина Ангелинка ще направи всичко но да постигне своето. Хотелът е доста печеливша карта и наистина може трудно да бъде прежален. Постепенно мафиотската слава на хотела беше забравена и там дори започнаха да се провеждат срещи на хора от властта. Тази зима във “Феста Уинтър Палас” бяха забелязани дори министърът на икономиката Трайчо Трайков и вицепремиерът Симеон Дянков, което показва че той наистина е апетитен извор за правене на много пари.

Тодор НАНЕВ

ЩЕ УБИЯТ ЛИ ПРОГОВОРИЛЯТ АГЕНТ ОТ ДАНС?

Росен МИЛЕНОВ
Мания за преследване и подслушване тресе всичко живо в държавата. За обикновения човек е мисия невъзможна да разбере кой пие, кой плаща, кой и защо проговаря, и какво се цели в крайна сметка. Съществува ли възможност да се въведе ред, спокойствие и сигурност в държавата. Понеже отговор на тези въпроси никой властимеещ или авторитетен човек не може да даде, без да бъде оспорен от нечия контра истина, всяка новост или разкритие във връзка с изтичащата информация от най-секретни служби, кара хората да се чувстват още по-объркани.
Напоследък в публичното пространство гастролира една спорна от гледна точка на властта личност. Това е бившият агент от ДАНС Росен Миленов. Негово видео се появи в „Шоуто на Слави”, в което свидетелства за това, че записите на премиера Бойко Борисов и Ваньо Танов не са манипулирани откъм съдържание. Той заяви, че застава за думите си и е съгласен да бъде изслушан в парламента, след което парламентарната комисия да се произнесе за думите му. Шефът на парламентарната комисия Явор Нотев потвърди, че Миленов е бил служител на ДАНС и през март миналата година, точно когато е подслушван Ваньо Танов. „Папарак” е проследил ставащото с дръзналия да проговори бивш агент на ДАНС и разкрива, че в момента Росен Миленов е в смъртна опасност. Дори е обявен за предател от структурите на МВР, а може би с „голямата си уста” е объркал плановете на знакови фигури от ъндърграунда. Във вестника са постъпили сигнали, че Миленов е получил анонимни смъртни заплахи и затова в момента му е назначена физическа охрана. Даже още след изказването си в Народното събрание Миленов бил изведен от сградата при изключително засилени мерки за сигурност. Излизането му беше в такава степен обвито с тайнственост, че нито един репортер не е могъл да има достъп до него. В момента местонахождението му се крие старателно и никой не знае къде всъщност се намира.