четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ЛЮБИМОТО ЯСТИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА – ОКТОПОД!

Мръсните тайни на властта!
Това наше журналистическо разследване не цели за ориз или някой. То е нормален акт за търсене на истината. Такава каквато е. Не изопачената, ни тази която е угодна за виновниците. Всеки който се е почувствал засегнат, обиден и накърнен от нея нека се свърже с нас и ни представи своята истина. Ние ще си свършим работата и ще я поднесем на хората – нека те бъдат истинските съдници.

Има ли топла връзка между президента на България и аферите на Октопода? Да или не! Това ще се опитаме да разберем сега. Като начало ще започнем от факта как Георги Първанов е спрял заповед за уволнение на Алексей Петров през 2003 г. По това време Трактора е щатен служител в НСС. Назначен е от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Същият обаче подписва заповедта за уволнението на Петров през 2003 г. Президентската намеса стопира процеса и бившата барета запазва службата си. Това твърди ген. Атанас Атанасов.
Отдавна се говори под сурдинка за евентуално познанство между Георги Първанов и Алексей Петров. Президентът отрича всяка връзка с Трактора. Не очакваме и да признае. След скандала със стенограмата от разговора Първанов-Дянков, която президентът изнесе, от ДСБ го заядоха да пусне и записи от срещите си с Алексей Петров. С циничната си усмивка Първанов отсече, че никога не се е виждал с Трактора на четири очи. Президентът обвини Костов и Атанасов в заговор срещу него.
Факт е обаче, че Първанов не е толкова „чист”, както се опитва да се покаже. Публична тайна са връзките на президента с видни олигарси, някои от които доста компрометирани. Людмил Стойков, Манол Велев, Васил Божков, Христо Ковачки, са сред неогласените спонсори.
Преди дни Сидеров също атакува президента Първанов, допускайки, че е възможно представители на организираната престъпност в държавата да са намирали протекция в неговата „президентска обител”.
Припомняме изказване на Георги Първанов, в което той обяснява, че това не е целият октопод и няма смисъл да се отклонява вниманието на хората, като се показват репортажи за джебчиите, а трябва да бъде ударена главата на подземната престъпност. Следователно в представите на президента за „октопода” Алексей Петров е на нивото на джебчиите. Коментарът на Волен Сидеров беше следният: „Едва ли, защото той го води в няколко делегации в чужбина. Като какъв го води? Като джебчия ли? Алексей Петров е включен в делегация на президента при посещения в Китай, в Швеция – като бизнесмен”. Оказа се, че според сайта на президентството Първанов е бил в Китай през август 2008 г. по време на Олимпиадата. Съобщава се, че е поздравил шампионката ни Румяна Нейкова, че е посетил българския лагер в Олимпийското село, 14-о основно училище в Пекин и се е срещнал със своя китайски колега Ху Цзинтао. Няма информация за никакви бизнес срещи, нито за придружаващи президента лица. Още повече посещението на Първанов в Китай тогава беше обявено като частно. А и по това време Алексей Петров вече не може да мине за бизнесмен, защото работи в ДАНС.
Друг е въпросът с посещението на президента в Швеция по покана на крал Карл ХVI Густав, направено от 9 до 11 октомври 2007 г. В делегацията на Първанов тогава са били министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министърът на отбраната Веселин Близнаков, заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, секретари и съветници на президента. Придружавала го е и бизнес делегация. Имена на бизнесмени не са споменати.
Явно прозрачността, за която пледираше Първанов, когато публикува стенограмата от разговора си с вицепремиера Симеон Дянков, се прилага избирателно. Само в случаите, когато му изнася.
„Хора като Алексей Петров вършат черната работа на всяка власт”, смята Илия Божинов от Българската левица. „Аз пречех на Алексей Петров да влезе в борда на директорите на такситата, на който бях председател, и той ме заплаши, че ще ме убие”. На следващият ден пък му се обадил червеният Васил Калинов, който тогава бил секретар на БСП, и му казал следното: „Ти недей да пречиш на Алексей Петров, че той се е разбрал с председателя”. Лидер на БСП тогава бе настоящият президент Георги Първанов. Илия Божинов е категоричен, че Алексей Петров е имал добра комуникация с всички партии – СДС, НДСВ, БСП. „Единствено с ДПС не са забелязани връзки засега, но времето е пред нас”, добави той. Сега обаче и Никола Филчев, и Емануил Йорданов излъгали за връзките си с Петров. „Филчев се отказа публично от него. Емануил Йорданов също. Освен това той излъга, защото такситата, които протестираха пред парламента през 2001 г., бяха 2121. Не 12-80. Не фирмата на Алексей се опитваше да свали правителството на Костов”, коментира Божинов. Именно БСП помогнали на баретата да превзема таксиметровата фирма 12-80.
Въпреки всичко обаче Илия Божинов е скептичен, че обвиненията срещу Петров ще се докажат в съда. „Това е все едно да се оплачете, че някой ви е изнасилил преди 10 години”, даде пример той.
Съветник на президента Георги Първанов е в топли взаимоотношения с хора, които се свързват с Октопода. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на въпроса има ли връзка между Октопода, Алексей Петров, президента Първанов и партията на Яне Янев, които през последните месеци се превърнаха в основни критици на правителството на ГЕРБ.
Става дума за шефа на правния съвет към държавния глава Сашо Пенов. Той е ортак в сдружението „Алианс за правно взаимодействие“ с Иван Димов, който бе отстранен от ВСС, след като името му се оказа в списъка на плевенския бизнесмен Красьо Черния, както и с арестувания при акция „Октопод“ Николай Велков, разясни МВР шефът.
„Сдружението се оглавява от Иван Димов – представителя на ВСС, отстранен, защото беше в списъка на Красьо Черния. Срещу него започна и дисциплинарно производство. В сдружението е и Сашо Пенов, който е президентски юридически съветник. В него е и Николай Велков – човекът, който беше оправдан по „Опицвет“, но беше един от основните играчи в този случай и човекът, който беше сред задържаните при акция „Октопод“, когато бе арестуван и Алексей Петров. Велков е човекът, който в килията отправяше заплахи и който говореше за един висш магистрат, с когото са в добри приятелски отношения“, разказа Цветанов. Той смята, че всеки сам трябва да си направи изводите каква е връзката и какъв е начинът да се обединяват подобни хора и да правят подобно сдружение.
„Това са хора, които са осъществявали активна дейност, те са се възползвали и от оперативна програма „Административен капацитет“, от която са ползвали средства за повишаване на капацитета в съдебната власт“, каза още министърът. Скандален се оказва и фактът, че Димов е сключил договора по европрограмата с ВСС, което го вкарва автоматично в конфликт на интереси.
Преди време финансистът на Трактора Николай Велков пък беше засечен в разговор в килията, която делеше с Пламен Стоянов – Големия Дамбовец, да се заканва, че когато излезе навън, на „светът ще му се стори тесен на онова лице Цветанов“.
След като Цветанов заяви, че следващият президент няма да бъде обвързан с определени кръгове и няма да има съветници, които са част от странни сдружения, които са свързани и с Октопода, отговорът от „Дондуков“ 2 не закъсня. „От изявлението на министъра се разбра защо Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, защото той е човекът, който има най-пряка връзка с Октопода чрез съвместната си фирма с Алексей Петров“, коментира прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева.
Към тази информация трябва да припомним и друга, в която се появи името на важен човек от президентския антураж във връзка с криминалната хроника. Оказа се, че простреляният в навечерието на новата 2010 г. в столичния квартал “Овча купел” Иван Митовски е управляващ в Жилищностроителна кооперация „Зора 10” заедно с бившия шеф на НСБОП Кирил Радев и с главния секретар на президента Георги Първанов – Красимир Стоянов. „Навремето учредихме кооперация за един строеж. Нещата се провалиха и тя на практика не е развивала дейност. А на този човек дори му бях забравил името“, казва Кирил Радев.
В крайна сметка президентът пожела да има прозрачност във всичко и е добре да докаже своята искреност, като я демонстрира по отношение на най-близките си хора.


Страницата подготви
Златко Марин

Няма коментари: