четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Съветник в Пентагона и ЦРУ:Поведението на САЩ по отношение на ситуацията в Египет е неадекватно

Алекс АЛЕКСИЕВ
Един от най-добрите анализатори на бившия СССР и комунистическия лагер Алекс Алексиев бе вчера гост в предаването „Свободна зона” по ТВ+. Той коментира случващото се в Египет и незатихващото напрежение в страната.
Към момента Алексиев е съветник по въпросите на националната сигурност в Пентагона и ЦРУ, водещ сътрудник в Центъра за политика по сигурността и ръководител на програмата “Ислямски радикализъм и международен тероризъм”. В ефира на ТВ+ той изрази мнението, че поведението на САЩ по отношение на случващото се в Египет, би могло да се определи като неадекватно. Алексиев визираше позицията на Обама спрямо случващото се в там, както и разговора на американския президент с Хосни Мубарак, в който Обама изразил мнението, че в Египет трябва да започне мирен и спокоен политически преход. По мнение на анализатора Алексиев американският народ се страхува много повече от идването на ислямистите на власт в Египет, отколкото администрацията на президента Барак Обама. Американците не вярвали, че това ще са хора, с които ще можело да се рабори и преговаря. Администрацията на Обама, обаче, подкрепяла противоположната теза.
„Трябва да се даде време на гражданското общество в Египет да се организира и да създаде алтернатива на ислямското братство. Ако това не се случи, братството би спечелило с голяма преднина при едни евентуални избори”, каза за зрителите на ТВ+ Алексиев.
В студиото на „Свободна зона” той изрази мнението, че не би трябвало в управлението на многовековната държава да взлизат хора, които защитават позицията, че Израел не би трябвало да съществува. Ако в управлението се появяли такива вярвания, това би означавало война.

Емилия ХУБАВЕНСКА

Няма коментари: