четвъртък, 23 декември 2010 г.

ДАНС ЧАСТНА ГРУПИРОВКА! ДАНС ЗАКРИЛЯЛА КОНТРАБАНДИ КАНАЛИ!

Оръжие
ДАНС частна групировка ли е в момента? На този въпрос ще се опитаме да отговорим в днешният поглед на обективната и реална обстановка там. Преди няколко седмици скандална секретна справка на ДАНС разкри че от 27 август 2008 г. става ясно, че настоящият зам. председател на агенцията Иван Драшков е получавал по 50 000 долара на месец от сочения за кръстник на енергийната мафия Богомил Манчев, за да обслужва звеното за сигурност на енергийната му структура. Същата сума е получил и приближения на Драшков бивш служител на ДАНС Веселин Марков.

Според справката двамата са получавали крупни суми и от разследвания за източване на ДДС олигарх Христо Ковачки и са обслужвали директно икономически и политически интереси на кръга „Монтерей”.

По-долу публикуваме текста от справката, появила се в медийното пространство.

Според източници зад електронния сайт „Опасните новини” стои информационната агенция Frognews на оръжейния търговец Младен Мутафчийски. Съпричастен към разпространяваните клевети, касаещи лица от държавното управление, е и бизнесменът-журнапист Огнян Стефанов близък до кръга „Монтерей”.

Компрометиращите атаки срещу ръководството на ДАНС се осъществява с помощта на принадлежащите към същия кръг ръководни служители в спецслужбата Иван Драшков и Веселин Марков.

Поддържаните от двамата взаимно ангажирани отношения с енергийното лоби на Богомил Манчев (Риск инженеринг), строителната компания „Вечна Р” (собственост на бизнесмена Любомир Ранчев) и други лица и фирми от едрия бизнес показват стремеж към единение и изграждане на широк корпоративен фронт срещу сегашното политическо управление на страната.

Заявления на ръководни фигури в Риск инженеринг - финансирали сме предизборната кампания на БСП, но сме готови да дадем два пъти повече пари, за да я свалим от власт.

Енергийното лоби на Богомил Манчев включва водещи имена в науката и енергетиката (професори, доценти и т.н.), финансисти като Гибински и Райчев (бивши собственици на Туристспортбанк), Николай Вълканов (Мултигруп), а в един предишен период и бившите енергийни министри Милко Ковачев и Румен Овчаров (вече не, след създаването на „Фронтиер”).

Риск инженеринг партнира с енергийния гигант Парсънс-САЩ. Представител на Парсънс в България е сърбин, агент на ЦРУ.

Налице са данни, че звеното за сигурност на енергийната структура на Б. Манчев се обслужва от Драшков и Марков срещу месечно възнаграждение от $ 50 000 (информацията е от кръга на Б. Манчев). Поисканият и проведен от Драшков и Марков разговор с Христо Ковачки за съдействие потвърждават тези намерения. Известно е, че двамата са оказвали услуги на Ковачки, за което на два пъти им е изплащана значителна сума. Конкретната амбиция на двамата е свързана с отстраняването на Петко Сертов от службата и пълното овладяване на ДАНС с оглед гарантиране на лични и на „Монтерей” икономически (и политически) интереси. Крачка в тази посока е проведената в началото на юли 2008 г. в кабинета на Васил Филипов (бивш шеф на „Булгаргаз”, близък с Бойко Борисов) среща между Любо Трифонов (бивш зам.-шеф на НРС), Иван Драшков и Веселин Марков. Разговорът е бил по повод предлагана техника от израелска фирма, чийто представител в България е Трифонов, за ефирен контрол на мобилните оператори. (Предимства: не оставя следи; необходим е 4-секунден интервал за гласов анализ; покрива 1 кв. км в населено място и 50 км извън населено място). На тази среща Иван Драшков е помоли Филипов да гарантира пред Бойко Борисов, че винаги може да разчита на него и В. Марков. Осъществяването на целта се подсигурява чрез интензивни контакти с представители на американските спецслужби в България и максимално разширяване на кръга от лоялни на тях служители от спецслужбите. За всичко това отговарял преко Драшков. Той бил познат като човек който държал винаги да върши работата си сам без да разчита на другите. Това било доста добре като го правило ценен и важен кадър във всяка схема но от друга страната застрашавало животът му, дават мнение видни специалисти. Те се позовават на не толкова отдавнашна информация излязла именно от службите в която се казва че имало сериозни опасения за убийството на Иван Драшков. По наша информация те не са отминали и до днес, което застрашавало разпадът и дори разкриването на доста пъклени схеми на така изграденият кръг.

Данни за изградения кръг на настоящия етап:

1. Иван Драшков - в системата на МВР работи от 1985 г. (ВГУ ДС - 04 отдел, „немското” отделение). Напуснал през 1991 г. по собствено желание и започнал частен бизнес (с Румен Тошев, също офицер от НСС). През 1992 г. е върнат в НСС- МВР с протекцията на Владимир Манолов (заявен мотив от него – „Навън е много трудно. Бизнесът не върви, няма пари, няма изгледи за успех в търговията”). Израства в йерархията с помощта на кръга „Банкя”/”Монтерей” (основно Чавдар Чернев) и бизнесмените Димитър Събев, Петър Манджуков и др. (Връзката и сближаването с тях осигурява чрез брат си Петър Драшков - дипломат от кариерата, изп. директор на БОДК през 1994 г., когато е изведен от системата след скандал и следствие за отклоняване на средства) началник на „руския” сектор „Б-02” от началото на 1997 г.

В този период са реализирани показните изгонвания на зам.-военния аташе Домакин и двама други дипломати, на бизнесмените Майкъл Чорни, Денис Ершов и други граждани на бившия Съветски съюз. На сектора е поверен и контролът на медиите, третиращи руската тема. Известно е, че тогава служителите от сектора са осигурявали връзката между престъпния свят и Атанасов и Драшков зам.-директор на НСС от м. октомври 1999 г. по предложение на Атанас Атанасов. Кандидат да оглави НСС след отстраняването на Иван Чобанов през 2003 г. със силната политическа протекция на Бойко Борисов. Зам.-председател на ДАНС от м. 2008 г. Семеен приятел с ген. Атанасов (посрещали са заедно Новата година 2001 г. в х-л „Кемпински-Зографски”, в следващите дни към компанията се присъединява и Бойко Борисов; луксозният апартамент на Атанас Атанасов в жк. Белите брези от контингента на БОДК е предоставен от Петър Драшков).

Като зам. директор на НСС е изпълнявал негови поръчки по разработката на политически дейци и други неудобни по времето на управлението на СДС лица.

Ръководени от него офицери са събирали данни за контактите на дипломати, политици от ДПС, БСП и от някои групи в СДС, за главни редактори. Разработките са обобщавани от Драшков и са докладвани на Атанасов в специална „бяла” стая.

Има сведения от митничари, че е осигурявал чадър над контрабандните канали. Петко Петков (бивш директор на РМД - София и ключова фигура в осъществяваната по време на кабинета „Костов” контрабанда), като нещатен сътрудник на НСС, е бил ръководен от Иван Драшков.

През януари 2008 г. г. Иван Драшков е изискал от тогавашния шеф на „Вътрешна сигурност” Диян Нанов да го запознае със справката от разработката на зам. началника на Инспекторат-МВР Младен Георгиев. (В тази справка е фиксиран и телефонният номер на Драшков.) Мнението му е, че в отдел „Вътрешна сигурност” е налице проблем, Диян Нанов следва да бъде отстранен и отделът да се оглави от настоящия началник на Инспекторат-МВР Николай Спасов.

Близка връзка на Иван Драшков е Арбен Ефремов Хавальов. Последния поддържа близки контакти с лица от силовата групировка ВИС. Занимава се с търговия на наркотици и оръжие. Замесен е с разпространението на фалшиви пари и документи. Изградил е схема за незаконно теглене на ДДС чрез гръцки фирми. В края на месец септември 2004 г. Арбен Хавальов е предал на братовчед си Ебузер Баадинов Хавальов един автомат, който е трябвало да бъде прехвърлен нелегално през държавната граница за Р Гърция. Източникът на информация твърди, че с автомата са извършени две убийства на територията на България и поради тази причина било наложително същият да „изчезне”.

Ебузер Хавальов и баща му - Баадин Исмаилов Хавальов, поддържат канали за трафик на: хора, наркотици, оръжие, фалшиви пари и документи и други през ДГ за Гърция.

вторник, 21 декември 2010 г.

СРАМ! ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХОРА В ЧУЖБИНА НАГЛО ОБРАН?

Обещаните от държавата 10 хиляди евро, още след първата операция от Фонда за лечение на българи в чужбина, така и не са преведени. Не се знае по какви причини.Няма ги и парите от шумната дарителска кампания, обявена от ГЕРБ на 5 април, в която се включи лично премиера Бойко Борисов.
На 5 април в Пловдив се проведе благотворителен бал на ГЕРБ в полза на лечението на двама млади хора- 19 год. Александър Димитров и 21 годишната Цветелина Костадинова от Белово. Четирима министри присъстваха на бляскавото събитие, уважено и от премиера Бойко Борисов.
Балът се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов и Областния управител на Пловдив Иван Тотев. Гостите бяха над 400, всеки с покана на цена от 50 до 100 лева. Имаше и урна за дарения, в която желаещи оставяха данните си, за да се свържат с тях организаторите и да уточнят превода.
Преди шумното благотворително събитие, съучениците на Сашо Димитров от Математическата гимназия сами набираха средства за лечение на момчето. Помагаха и други деца- от училището за сценични кадри например. Пловдивските ученици събраха 21 000 лв за момчето, пострадало от катастрофа. Той е на хормонално лечение в Испания, като терапията му ще продължи още поне година. На месец процедурите му струват 1500 евро.
След бала в Пловдив и присъствието на високите гости, правителството реши да подкрепи активното гражданско поведение на пловдивските ученици и възложи на министър Сергей Игнатов да осигури 60 000 лв от бюджета на министерството за лечението на Александър и Цвети. Решението бе по предложение лично на премиера Борисов. Освен този жест, на бала той направи лично дарение от 1400 лева. .
21-годишната Цветелина от Белово има тумор в челюстта, тя е студентка в Аграрния университет в Пловдив, има малко синче.
Сигнал, че парите не са постъпили по предназначение отправи към медиите д-р Георги Кръстев, шеф на ДКЦ 1 в Пловдив. Той съобщи, че има информация от лелята на Цвети, Наташа Маркова, че парите не са преведни по сметката й.
В момента Цвети е отново във Франция със съпруга си. Заминала е по спешност заради болки и влошаване на състоянието и след четвъртата операция. Усеща се растеж на тумора и тя отново се надува, каза лелята. Там и е направен ядрено-магнитен резонанс и прегледи от онколози, които са дали становище, че лечението трябва да се продължи или чрез химиотерапия, или с операция.
В дарителската сметка на Цвети, обаче, има само 5 хиляди евро.
В момента тя и съпруга и са във Франция с последните 800 евро и не знаят как точно ще заплатят вероятна химиотерапия, която струва 1 600 евро, или операция, която е десетократно повече, каза Маркова. Обещаните от държавата 10 хиляди евро, още след първата операция от Фонда за лечение на българи в чужбина, така и не са преведени. Не се знае по какви причини.
Няма ги и парите от шумната дарителска кампания, обявена от ГЕРБ на 5 април, в която се включи лично премиера Бойко Борисов. За лечението си досега Цвети използва единствено парите от дарителите от община Пазарджик и Септември и съучениците и от университета в Пловдив. Не е ясно каква сума е внесена от благотворителния бал, организиран от ГЕРБ Пловдив и от кого, каза лелята. Но нямаше такава сума, която беше обявена, сподели тя.ДЕВЕТ ГОДИНИ ОТ ТРАГЕДИЯТА "ИНДИГО"!

Паметната плоча на трагедията
Точно преди девет години, минути след 18,30ч. вратите на дискотека "Индиго" внезапно се отварят. Под напора на тълпата 24 деца на възраст между 10 и 14 години са премазани, седем от тях умират, разказва bTV. На 21 декември 2001 година, затиснати при влизане в дискотека "Индиго", загинаха Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска. Причината за смъртта е задушаване.
След трагичния инцидент е образувано следствие по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по немарливост. Обвиняеми са четирима души от управата и охраната на дискотеката, както и бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски и бившият главен архитект на София Стоян Янев. Според обвинителния акт дискотека "Индиго" е изградена без разрешения и против разпоредбите на службата за пожарна безопасност. Делото многократно е отлагано.
Пет години след трагедията е даден ход на делото. Заключението на вещите лица е, че смъртта на децата е настъпила заради незаконно и некачествено построени стълби. Лошата организация на мероприятието допринася за трагичното развитие на събитията.
Осъдени за трагедията пред дискотека "Индиго" на глоба от по 800 лв. са охранителите Георги Василев и Анри Силаги, бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски – на три месеца условно с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1 500 лева, както и управителят на дискотеката Ангел Николов - с глоба от 1 000 лева. /БЛИЦ

понеделник, 20 декември 2010 г.

ВЛАДИ ВЪРГАЛА : СТАВИСКИ ТРЯБВАШЕ ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА!

СКАНДАЛНО ИНТЕРВЮ ПО ТВ ПЛЮС

ПРОКЛЯТИЕТО "ТУРСКИ ТИР" БЕЛЯЗА 2010 Г.

Стимка : Интернет
Анкара предизвиква изкуствени престои и загуби на българските превозвачи, София мълчи
Белгийски ТИР падна в пропаст и затвори Прохода на републиката. Миналата седмица на ГККП Лесово митничарите откриха 50 кг хероин в специален тайник на германски ТИР, пътуващ за Турция. Това стана три дни, след като граничната полиция откри трима нелегални имигранти от Швеция в ТИР с холандска регистрация. Русите, синеоки бежанци, търсещи политическо убежище в Арабия, били скрити в ходовата част на машината."
Споко, скъпи читатели! Това е фантазия. Реалността е точно обратната. Поредният ТИР, който се обърна в Прохода на републиката, близо до Вонеща вода на 15 декември т.г., е турски. На един мост 50-тонният товарен влекач внезапно напуснал платното, разкъсал металната мантинела и полетял от 30 метра надолу в пропастта. Понеже не може да бъде изваден с обикновен кран, с ваденето му се зае "Гражданска защита", която единствено разполага с тежкотоварна подемна техника.
ТИР-овете, в които българските гранични власти откриват нелегални мигранти към Европа, са турски. С турска регистрация са и ТИР-овете, в които сегиз-тогиз митничарите откриват жълто-кафевите пакети хероин за ЕС.
През страната ни минават ТИР-ове на всички европейски държави. Досега не се помни случай някой германски, шведски или испански ТИР да е паднал в пропаст или да се е обърнал с колелата нагоре, запушвайки важна магистрала. Затова пък съобщения като "турски ТИР падна в пропаст", "турски ТИР уби българско семейство", "Турски ТИР се обърна на еди-коя си магистрала, движението е отбито", са ежедневие.

В България има няколко професионални обединения на превозвачите. Най-стара и авторитетна е Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ). Тя е създадена преди близо 50 години и членува в Световния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) от 1964 година. След нея са Националната транспортна камара (НТК), учредена през 1990 година, Съюзът на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) ) и Българска асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт (БАСАТ). Всички те, заедно или поотделно, нееднократно апелираха към правителствата на прехода да спасят България от турската ТИР-ова напаст и да защитят интересите на българския превозвач, а не на турския, както е сега. През 2007 г. 130 български ТИР-а протестираха в София срещу протурската политика на кабинета "Станишев" в бранша на автомобилните превози. Таксата на турските ТИР-ове бе вдигната до 83 евро, но министър Петър Мутафчиев не можа да я отстои. Демонстрациите на турските тираджии пред българското посолство в Анкара, пред което те сложиха черен, траурен венец, заплахите на Турция, че ще вдигне таксите за български превозвачи реципрочно и ще им създава други трудности, бяха достатъчни и българската страна се огъна.
Досега нито един български или европейски политик не е обяснил защо търпим проклятието "турски ТИР" и докога ще го понасяме.
През България всяка година минават по 500 хиляди турски ТИР-а, по данни на БАСАТ. Това е огромно натоварване за българските пътища. За реципрочност изобщо не може да се мисли - българските превозвачи в обратна посока, от България през Турция, са поне 10 пъти по-малко. Загубите за България не свършват с разбитите български пътища. Всяка година десетина българи биват убити от пияни или некадърни шофьори на турски ТИР-ове, стотици биват ранени, колите им - смачкани. Кой плаща щетите на тези хора? Не е Турция. Вече свикнахме с гледката на обърнати насред магистралата грамадни камиони от Турция. Пътят е задръстен, маса български фирми търпят денгуби. Третият вид поражения, които турските превозвачи нанасят на България, идва от криминалния трафик. Турският ТИР е любимото превозно средство на от наркобейове и султаните на трафика на мюсюлмани към Европа от югоизточната ни съседка.

Така е от 20-тина години. От 2003 г. насам
всички опити за

преговори с кабинета

на Ердоган завършват

с поражение

за българската страна. Затова, независимо дали преговаряме с Анкара или не, нищо не се променя - щом става дума за турските ТИР-ове през България, всяко наше правителство, включително и сегашното, изпада в ступор и Турция постига своето.

Вече близо 10 години живеем с надеждата България да реши проблема чрез Ро-Ла технологията, при която ТИР-овете се качват на жп платформи. Така решаваме поне 3 проблема - 1) слагаме край на убийствата на хора по българските пътища; 2) слагаме край на разбиването на пътищата от турските ТИР-ове; 3) намаляваме вредните емисии; 4) Прекратяваме трафика на наркотици и хора от Турция за Европа, тъй като при Ро-Ла технологията има достатъчно време за щателна проверка на товара, докато шофьорът на ТИР-а спи в спалния вагон.

Но на някого тези предимства не са изгодни?

Изминаващата 2010 година започна с убийството на младото семейство Марина и Свилен Захариеви от турски ТИР в Прохода на републиката (виж карето). И завърши с обърнат турски ТИР в същия проход.

След убийството на семейството край Вонеща вода на 17 януари 2010 г. транспортният зам.-министър Камен Кичев заяви в интервю за в. "24 часа", че категорично подкрепя Ро-Ла технологията. Трябвало само да се изградят паркинги за ТИР-ове с условия за почивка на шофьорите. "Надявам се, че колегите от Пътната агенция са в състояние да реализират необходимите инфраструктурни проекти, които да отговарят на европейските директиви, за да стане тази идея реалност", каза Кичев.

На 6 юли министърът на транспорта Александър Цветков направи първата копка на Ро-Ла терминал в Драгоман, който трябваше да бъде готов до края на същия месец и да свърже жп превоза с изградения вече терминал в Свиленград.

И въпреки това турските ТИР-ове продължават да падат като круши из планинските проходи, за запречват магистрали и да трепят хора.
Само
преди месец

турски ТИР уби

двама младежи

по пътя Пловдив-Хасково, а опашка от около 400 турски ТИР-а задръсти ГКПП Капитан Андреево. (Медиите от 23 ноември 2010 г.) По думите на ръководителя на турската митница на Капъкуле Каптан Кълъч ТИР-овете тръгнали преди Курбан Байрам, сега се връщали в Турция. На турската страна нямало опашка, проблемът е на българската страна. "Преди Курбан Байрам за 24 часа излязоха около 900 ТИР-а. Сега се връщат", каза той за БТА.

Турските тираджии стават все по-нагли. Един от най-гледаните клипове във Vbox e репортажът на телевизия Про.бг от 24 октомври тази година, който показва как един пиян турски тираджия се гаври с българската държава и полиция. Свален е от камиона с 2.11 промила алкохол в кръвта при рутинна проверка на кръстовището на "Околовръстния път" и "Ломско шосе". Не може да се държи на краката си, заспива в патрулката на КАТ.

Пияният се прави, че не разбира дума български и не дава на служителите на реда дори шофьорската си книжка. Полицаите викат на помощ друг екип. Репортажът продължава в 2:00 часа след полунощ в Първа градска болница, където турчинът за втори път отказва да даде кръвна проба!

- Какво сте пил? - пита го репортерката Венелина Григорова.

- Не разбирам български - казва той на чист български език.

След 40 минути увещания в болницата, при коитобуйства и проявява агресия срещу полицаите, той е откаран в 9-то РПУ, където … какво?! Съставят му акт за шофиране в нетрезво състояние. Голям праз!

Друг турски негодник разби с ТИР-а си една къща в пловдивското с. Поповица, разруши я, остави селото без ток, след което избяга и на стоп се прибра в Турция.

Турция продължава гаврите с българи и на своя територия. Инж. Койчо Русев, председател на СОАТ и НТК и член на УС на АЕБТРИ, заяви пред Агенция "Фокус" преди няколко месеца, че "турската администрация, главно митническите и гранични служби, създаваха ипродължават да създават пречки пред българските превозвачи,

измисляйки си нови поводи без основание, незачитайки не само договореностите между двете страни, но и тези от международните и ратифицираните конвенции. За всичко това сме информирали ИА "Автомобилна администрация" и Министерство на транспорта, водени са разговори на най-високо ниво, изпращани са ноти, но почти няма промяна."

Докога България ще бъде длъжна да се съобразява с европейското законодателство и коректно да спазва конвенциите, докато турците предизвикват принудителни престои на нашите автомобили, ползващи СЕМТ разрешителни? Те чакат по няколко дни на границата, за да изтече срока, който според турската страна бил "нормален", за да се извърши курс до и от Европа. Това, че нашите автомобили се движат на територията на ЕС без да бъдат спирани на границите, не чакат на опашки за проверки, в повечето случаи са с двама водачи (и курсът се извършва много по-бързо) не интересува турците. Русев предлага да се приложат реципрочни действия, които по принцип не подхождат на страна от ЕС.

Време е! Докога ще търпим терора на турските превозвачи? И през 2011 -та ли?

Вестник АТАКА

ПИТАМЕ ВИ КОЙ Е НАЙ - ВЕЛИКИЯТ СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРИН!

ГЛАСУВАЙТЕ В НАШАТА АНКЕТА! ВАШИЯТ ГЛАС Е ВАЖЕН!

ДОГАН НАЙ - ГОЛЕМИЯТ МАФИОТ В ДЪРЖАВАТА!

ПОПИТАХМЕ ВИ КОЙ Е НАЙ - ГОЛЕМИЯТ ПОЛИТИК - МАФИОТ В ДЪРЖАВАТА. КАКВО НИ ОТГОВОРИХТЕ :

Ахмед ДОГАН
Ахмед Доган 409 (29%)


Бойко Борисов 280 (20%)

Иван Костов 77 (5%

Румен Петков 54 (3%)

Яне Янев 21 (1%)

Волен Сидеров 22 (1%)

Симеон Сакскобурготски 20 (1%)

Сергей Станишев 21 (1%)

Георги Първанов 90 (6%)

В България няма политици мафиоти 32 (2%)

всичките на арената 342 (25%)

Няма спор. Лидерът на ДПС Ахмед Доган е най – големият политик мафиот в държавата. Това е кардиналният резултат на анкетата на ПОДЗЕМНА МЕДИЯ, която течеше в продължение на няколко месеца. Веднага след името на Сокола се нарежда мнението че всички политици в тази държава са мафиоти. Премиерът Бойко Борисов е заел авторитетното трето място, следван от Георги Първанов, Иван Костов и Румен Петков. Данните са красноречиви. Всеки коментар е излишен! Освен вашия разбира се...

БРАТЪТ НА КРУШАТА : ВИС И СИК БЯХА ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛИ! ПАРИТЕ ГИ СЪСИПАХА!

Баткото на Крушата - Иван
"Стефан и Васил Илиев бяха приятели и съученици в Националното спортно училище "Олимпийски надежди", заедно служиха и като войници в ЦСКА", разкрива пред "168 часа" Иван Мирославов - брат на убития преди 17 години край Ловеч Стефан Мирославов-Крушата. От същото време са и контактите на Крушата с Красимир Маринов-Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо.
"Васил беше много симпатично момче. С брат ми прекарваха заедно по-голяма част от времето си. Учеха в София, тренираха, ходеха по състезания, по лагери. Бяха заедно от осми клас до завършването на училището. Васил е идвал на гости в дома ни. В онези години нямаше как да се предвиди, че след време ще стане бос на застрахователна групировка. Тогава всички момчета от училището на Стефан бяха млади, амбицирани да стигнат върхове в спорта" - разказва Иван Мирославов.
Допълва, че за брат му борбата е на първо място.
"Стефан хвърляше цялата си енергия на тепиха. Учението беше на заден план. На една родителска среща майка ми потъва вдън земя от срам. Пред всички родители преподаватели порицават брат ми и Васил Илиев за понижен успех, а това смъква класирането на училището спрямо останалите. Тогава брат ми казва, че ще е велик борец
Ако е искал да става учен, щял да се запише в математическата гимназия." В онези далечни години нищо не подсказва, че някои от възпитаниците на "Олимпийски надежди" ще станат силови босове.
"Предимството на борците пред другите спортисти е, че са много единни, защото са израснали заедно от тийнейджърска възраст, когато се формира характерът. В техните среди има йерархичност.
Най-силният обикновено е лидер на групата. Това качество не съм забелязал тогава у Васил Илиев. Вероятно си го е носил, но подходящият момент да го реализира е след промените през 1990 г. Тогава държавата беше абдикирала от задълженията си. Вероятно заради това не е било трудно да се създадат силовите групировки първоначално ВИС-1, после ВИС-2, а след това и СИК." Спортът е допирната точка между Крушата и Васил Илиев. Двамата не са имали общ бизнес, обяснява Иван Мирославов. Той е по-големият от двамата братя, родени в ловешкото село Кирчево в семейството на обикновени работници. Майка им работи като готвачка, фрезистка. Баща им - дървосекач, а после товарач на рампа в месокомбината в Ловеч. Умира едва на 54 години от инфаркт. "Родителите ни държаха да се образоваме. Изискваха от нас да бъдем честни, да се държим прилично, да уважаваме себе си и хората около нас. Баща ни казваше: "Учете, за да не работите като мен." Считал е, че само физическата работа е тежка. Не е оценявал колко енергия коства на човек умственият труд."
По пътя на славата
До 5-и клас Иван и Стефан учат в родното си село. "В началото на 70-те години има правителствена политика за развитие на спорта. Започва откриване на спортни училища, а по села и паланки тръгват хора да търсят подходящи деца за тях. Учителят по физкултура заведе мен и още няколко момчета на изпити за спортното училище в Ловеч. Записаха ме в паралелка по свободна борба", спомня си Иван. Още тогава негов съученик му лепнал прякора Крушата. "В селото му имало мъж Иван, на когото викали Крушата, и той реши, че и аз ще съм Крушата. Три години по-късно брат ми Стефан беше приет класическа борба в същото училище и аз станах Голямата Круша, а той Малката. В 9-и клас сложих очила и ми лепнаха прякор Цайса, а за Стефан остана Крушата. Още като ученик в "Олимпийски надежди" той печели куп отличия на тепиха. На 19 години става втори на Европейско по борба за младежи в Дания. Година по-късно се бори за световна титла за младежи до 20 години в Колорадо спрингс, САЩ. Взема сребърен медал. "Брат ми много пъти бе шампион на България - като юноша, при младежите и мъжете. След училището по-изявените ги вземаха в големите отбори. Така Стефан попадна в ЦСКА. Дадоха му офицерски чин. Мисля, че стигна до лейтенант" - спомня си Иван. След пиянско сбиване в дискотека Крушата е осъден на една година затвор. Отнемат му офицерския чин.

"Брат ми излежа осем месеца в Казичене. Когато излезе от затвора, продължи да се бори. Много му тежеше, че е загубил ценно време. След затвора премина в "Славия". Беше в националния отбор за олимпиадата в Барселона през 1992 г., но не се бори. От името на България се състезава Ивайло Йорданов" - разказва Иван Мирославов. Покрай спортната си кариера Крушата дружи с Ангел Бончев, Димитър Джамов, Евгени Стамов, Тодор Ангелов.

ДОГАН С ПОЗЛАТЕНА ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ? ДЖАКУЗИ ЗА 50 БОНА, ЛИЧЕН СПА ЦЕНТЪР И БАНЯ 120 КВАДРАТА!

Ахмед ДОГАН
Има ли султански дворец в Бояна? За повече наши колеги познавачи това е риторичен въпрос, както предполагаме и за вас ревностните читатели на вестник “ПАПАРАК”. В няколко броя на любимият ви вестник ние пряко ви осветлихме какво се крие зад маската на честен политик пред лицето на Ахмед Доган – българският султан. След като в миналият брой разбрахте с какво се храни един от водачите в българската политика, дали днес ще ви изненадата информацията че типично в стил на арабски шейх оган е позлатил тоалетната си чиния. От верни наши сътрудници работели в сараят на лидера на ДПС, разбрахме че във120 квадрат вата си баня, Доган е позлатил седалото си. Апартаментът ми бил овален и се намирал в най – защитената висока точка в огромният му личен дворец. Наред с отходното бижу в банята му имало и поръчково джакузи с над двадесет вида подводен масаж, където известният политик обичал да се плацика със здравословни океански соли, етерични масла, розови листа а понякога и мляко. Но как можеш да се сдобиеш с всичко това? С честност и лоялност в политиката? Едва ли. Един от примерите по въпроса гръмна преди седмици – аферата “Цанков камък”. Но пак ли ще се изненадате ако ви каже че това е просто детайл в работата на Доган. ако си мислите че скандалните 1 500 000 лева които той е взел като комисионна са единственото му нарушение пред избирателите и обществото – жестоко се лъжете. Само от “ПАПАРАК”.днес ще научите за един още по голям скандал около Сокола който тепърва ще разкрие начините за позлатяване на бидето му Това е аферата с водното огледало край Кърджали. Кметът на Кърджали Хасан Азис, който според вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов е обвиняем по делото за „Водното огледало”, определи случая като „балон, който ще се спука в съдебната зала”. Той каза още, че е спокоен и е без притеснения, и ще изчака съдът да се произнесе. По време на парламентарния контрол министър Цветанов определи корекцията на река Арда в чертите на града като „само атракционен обект” и после огласи, че кметът Хасан Азис е привлечен като обвиняем. Според него това е един нефункционален обект на стойност 78 млн. лева. По думите му „Водното огледало” е пример за източване на държавни средства. Преди седмица Прокуратурата повдигна обвинение на Хасан Азис, като длъжностно лице – кмет на община Кърджали, с цел да набави за другиго – „Устра холдинг” АД, гр. Кърджали имотна облага e направил опит да възбуди и поддържа заблуждение у Пламен Орешарски, министър на финансите на Република България и Асен Гагаузов – министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България, относно цената на имот с площ 15,966 кв. м., намиращ се в землището на град Кърджали и попадащ в реализацията на обект „Укрепване бреговете на река Арда”, а именно, че цената на този имот е 8 940 960 лева, след като действителната цена е 846 200 лева и с това направил опит да причини вреда в големи размери - 8 094 760 лева. На Хасан Азис е взета мярка за неотклонение „подписка”. Нашата информация по случая е че от въпросното разследване отново ще изплува дългата ръка на Доган, който по наша информация е взел повече от 8 милиона лева комисионна от целият този проект.

Водното огледало е най-модерното хидротехническо съоръжение в България.. За изграждането му МРРБ осигури над 77 милиона лева. То защитава Кърджали от наводнения и превръща Арда в плавателна река в рамките на града. Водното огледало придава уникален облик на Кърджали и е отлична база за развитие на водните спортове и туризма в Източните Родопи. Със заря посред бял ден и атракция от бръмчащи по водата скутери бе открито уникалното съоръжение през юни 2009 г. Инж. Станилов уточни тогава, че това е единственото по рода си в България подобно укрепване на речно корито. При неотдавнашното си посещение в Китай той видял подобно съоръжение, но в много по-малки размери и с огромната инвестиция от 200 милиона долара. Местните фирми „Ардастрой” и „Саварона” изпълниха строително-монтажните работи за 18 месеца, вместо за предвидените 30. Михалевски припомни, че проектът е с 38-годишна история, която започва през 1971 г. с първото възлагане на предпроектните проучвания. Почти 9 пъти е поскъпнал строежът на „Водното огледало” в Кърджали за 8 г. През 2001 г., когато стартира за първи път строителството на корекцията на Арда, бяха заделени 8,7 млн. лв. по последни данни обаче са похарчени над 77 млн.

Първият договор е подписан през 2001 г. между МРРБ и строителния холдинг „Хидровиатехстрой”. През пролетта на 2002 г. строителството бе спряно, а правителството на НДСВ изпрати две комисии за проверка. Резултати от нея не бяха огласени.

3 г. по-късно БСП се амбицира да завърши „Водното огледало”. Наливането на средства започна в края на 2005 г. с 2 млн. лв.

В началото на 2008 г. бе сключен нов договор за 58,480 млн. с обединение „Арда Кърджали”. В него са фирмите „Станилов” ЕООД, „Ардастрой”, „Саварона” и АБ. По-голямата сума бе обяснена с предвиденото изграждане на 9 шлюза на бетоновия яз в района на Ардински мост.

Според проекта укрепването на бреговете на река Арда обхваща общо 2,5 км. Включва изграждане на подпорни стени, колектори и други съоръжения.

„Водното огледало” се превърна в лайтмотив на предизборната кампания на БСП в Кърджали. По време на официалното откриване шефът на една от фирмите изпълнители - Георги Станилов, заяви, че на вече бившия зам.-министър на строителството Димчо Михалевски, който е от Кърджали, трябва да се издигне паметник приживе за проекта.

Единственият засега обвиняем по казуса с „Водното огледало“ Хасан Азис определи случващото се като лош политически театър в три действия, умишлено разиграван преди подготовката за местните избори, като прогнозира още политически репресии. На извънреден брифинг в кметството той изложи своята гледна точка за обвинението му за имотна измама и не пропусна да поздрави артистите от театралната и политическата сцена с Международния ден на театъра. „От вчера започна и продължава политическият театър с основни артисти управляващите, опозицията и кметовете. Вчерашното изложение на вицепремиера след „случайно” зададения въпрос от депутата от Кърджали Цвета Караянчева беше добре планиран, но за мен лошо изигран политически театър”, посочи Азис. Той подчерта, че е спокоен за съвестта си, тъй като по закон е изпълнил решение на Общинския съвет и обвини управляващите в смесване на властите и в изземване на функциите на власт от друга, което, според него, се прави с цел нещата да се политизират. Азис изрази категорично убеждение, че предстоят още подобни политически репресии, целящи омаскаряването на отделни личности заради предстоящите местни избори през 2011 г. Кметът поясни, че е принуден да работи под натиска на тенденциозни, но измислени проверки. „Аз твърдя, че община Кърджали е най-проверяваната община в България. Справката ни показва, че от началото на активната работа на кабинета през септември м.г. до март т. г. общината е проверявана 93 пъти. Всяка проверка продължава от един до три месеца. Всяка 10-а проверка е по сигнал на областната управа”, подчерта той. Азис припомни, че на срещата си с премиера Борисов в началото на март т. г. един от основните въпроси, които поставил, била „липсата на диалог между местната власт и областната администрация, между местната власт и народния представител Цвета Караянчева от ГЕРБ”. Той обаче акцентира върху факта, че подписът на Караянчева в качеството й на общински съветник от ГЕРБ /преди да се озове в парламента/ фигурира под единодушното решение на сесията от 23 декември 2008 г. “Според протокол 14 от заседанието тогава, всички общински съветници приемат подробен устройствен план, предвиждащ изграждането на обекти от публична общинска собственост „Укрепване бреговете на река Арда в чертите на Кърджали”. Моля това решение да бъде припомнено на г-жа Караянчева, когато тя задава въпроси, свързани с изграждането на коритото на река Арда”, настоя кметът. Той посочи, че „за съжаление, тези три действия на политическия театър са много предвидими”. „Няма тръпка в очакването на следващите действия на правителството. Ако първото действие е свързано с продължаващи проверки от различни органи, ако второто са ударни проверки за формулиране на обвинителни актове, ако третото са шумните политически процеси в навечерието на местните избори, ако една община се проверява 93 пъти, аз поставям под съмнение демократичния процес у нас”, подчерта Азис. Той огласи и намерението си да сезира всички възможни институции у нас и в Европейския съюз. Въпросът с политическата репресия спрямо него ще бъде отнесен не само към представителите на всички политически партии в парламента, но и към Комитета на регионите в ЕС, където Хасан Азис участва. Той ще изготви справка на всички проверки в общината, ще поиска такава информация и от своите колеги в други общини, и ще представи данните на всички групи от Комитета в Брюксел. Освен това той смята да запознае и всички политически групи в Европейския парламент. Тази информация ще бъде представена и на премиера Борисов, и на Народното събрание, но със забележката да се уточни къде в другите общини се проверяват проектите, посочи Азис. Според него в настоящия момент той е най-удобният и логичният политически бушон за сегашните управляващи, нарочен да гръмне след министрите и след лидера на ДПС Ахмед Доган. В Движението обаче не били изненадани от този развой на събитията, дори се учудили на закъснението. „Заприлича ми на народен трибунал – министърът на вътрешните работи прочете обвинението срещу мен от трибуната на парламента. Тук има два въпроса – защо обвинителният акт се чете от представител на изпълнителната власт, това не е ли работа на представител на законодателната власт? По Конституция няма ли разделение на властите?”, запита Азис.

Тина Червенкова

неделя, 19 декември 2010 г.

ДЕМБИ ТРУП ДО СЕДМИЦИ?


Декември 2010 г. Златомир Иванов-Баретата (вдясно), изтупан като за модния подиум, бъбри с адвокатите си в съда преди поредното заседание. На малката снимка: Димитър Вучев-Демби

Главорези, преоблечени като полицаи, трябвало да отвлекат от сградата на съда свидетеля срещу Златко Баретата.
Димитър Вучев-Демби бил предупреден да не ходи на предишното заседание на съда по делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и 20 негови авери. Тогава ключовият свидетел срещу екскомандоса е щял да бъде похитен от бандити, преоблечени като полицаи, разкриват източници на „ШОУ”.
Под предлог че изтеглят важен свидетел при повишени мерки за сигурност, главорезите е трябвало да натъпчат Демби в краден автомобил с отличителни полицейски знаци и да го откарат в тайна бърлога, където в присъствието на Златко Баретата са щели да му светят маслото. Отвличането било планирано като похищението на сина на шефа на „Славия” Венцислав Йосифов, но с тази разлика, че Баретата е настоявал да присъства на екзекуцията.
Обсъждани са били различни начини за убийството му, сред които бой до смърт и хвърляне на тялото във врачанска пещера, или инжектиране на голяма доза наркотик, с което да се имитира смърт вследствие на предозиране. В публичните си коментари Златко Баретата непрекъснато нарича Демби „наркоман” и се стреми да омаловажи по този начин показанията му срещу себе си.
Причината Вучев да е още сред живите била, че тайният замисъл за похищението и ликвидирането му е бил издаден от криминално проявен субект, който случайно е научил подробности, преди планът да бъде реализиран. Той веднага доложил на Демби какво е научил и той сюрпризирал похитителите си, като не се появил на мястото, където го очаквали. Главорезите, завардили три от входовете на Съдебната палата, напразно чакали повече от два часа свидетеля да се появи. В крайна сметка загрели, че има издънка в плана и се оттеглили, за да не попаднат на свой ред в полицейска клопка. Това била и причината  ликвидирането на Демби да бъде отложено за известно време.
На 9 декември той все пак се яви под засилена охрана в съдебната зала, където нарече Златко Баретата „Дон Корлеоне на българската мафия”.  В показанията си Демби натопи висши магистрати и министри, че са се срещали с Баретата. Вучев призна още истинската причина да е на нож с него – а именно, че е бил в комбина с Антон Милтенов-Клюна, но бизнесът им е бил прецакан от Баретата, който е завзел териториите им. В същото време обаче Демби твърди, че е спрял да се занимава с наркотици още през 2002 г., след като станал женен и сериозен мъж.  В показанията си свидетелят се отрече още и от приятелството си с Мартин Станков-Рашо. Запознати припомнят как двамата са кибичели по кафенета, докато Самоковеца и Клюна са били живи. Сега обаче Демби вече бил осъзнал, че
Рашо само го е използвал  и си развалили приятелството.
Демби свидетелства за втори път по това дело, след като предишният процес бе прекратен поради установяването на замесен в педофилска мрежа съдебен заседател. Очаква се пак показания да дадат и останалите свидетели, сред които Димитър Йоневски, който твърди, че Вучев е споделял на всеослушание, че иска Баретата мъртъв. Йоневски твърди, че на няколко пъти Демби е искал от него да убие Златомир Иванов, Антон Савов-Тони Мамата, както и бившия му другар Мартин Станков-Рашо. Освен това се заканвал, че ще наложи глоба от 20 000 евро на Йоневски, за да го накаже, че не е на негова страна. В резултат на това по него дори било стреляно. Йоневски твърди, че не Баретата, а Вучев се е занимавал с наркоразпространение и че той е „натопил” Златко, за да си разчисти сметките с него. Същото твърди и друг ключов свидетел в полза на Златомир Иванов – Марио Божков, който се познава с Баретата още от 93 година. Божков още преди половин година разправяше, че Демби е спазарил бъдещето си със службите, както и че има информация, че Вучев е поставил миза от 100 000 лева на Маргините, за да не ги „кове” пред ченгетата, на които сътрудничи. Вучев спекулирал много с познанствата си с хора от службите и дори предложил на Божков да му уреди съкратена присъда, ако застане на негова страна.
За разлика от повечето ключови свидетели, които напоследък масово се отказват от показанията си, Демби ще отстоява твърденията си докрай, защото няма друг избор. Знае се обаче, че Златко Баретата, който беше окончателно освободен от ареста от Апелативния съд в София, няма да му прости за атаката срещу него, а и няма шанс двамата вече да се споразумеят.

Камен ДИМОВ

ТРАКТОРА : ЦВЕТАНОВ Е КОНТРАБАНДИСТ!