вторник, 21 декември 2010 г.

СРАМ! ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХОРА В ЧУЖБИНА НАГЛО ОБРАН?

Обещаните от държавата 10 хиляди евро, още след първата операция от Фонда за лечение на българи в чужбина, така и не са преведени. Не се знае по какви причини.Няма ги и парите от шумната дарителска кампания, обявена от ГЕРБ на 5 април, в която се включи лично премиера Бойко Борисов.
На 5 април в Пловдив се проведе благотворителен бал на ГЕРБ в полза на лечението на двама млади хора- 19 год. Александър Димитров и 21 годишната Цветелина Костадинова от Белово. Четирима министри присъстваха на бляскавото събитие, уважено и от премиера Бойко Борисов.
Балът се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов и Областния управител на Пловдив Иван Тотев. Гостите бяха над 400, всеки с покана на цена от 50 до 100 лева. Имаше и урна за дарения, в която желаещи оставяха данните си, за да се свържат с тях организаторите и да уточнят превода.
Преди шумното благотворително събитие, съучениците на Сашо Димитров от Математическата гимназия сами набираха средства за лечение на момчето. Помагаха и други деца- от училището за сценични кадри например. Пловдивските ученици събраха 21 000 лв за момчето, пострадало от катастрофа. Той е на хормонално лечение в Испания, като терапията му ще продължи още поне година. На месец процедурите му струват 1500 евро.
След бала в Пловдив и присъствието на високите гости, правителството реши да подкрепи активното гражданско поведение на пловдивските ученици и възложи на министър Сергей Игнатов да осигури 60 000 лв от бюджета на министерството за лечението на Александър и Цвети. Решението бе по предложение лично на премиера Борисов. Освен този жест, на бала той направи лично дарение от 1400 лева. .
21-годишната Цветелина от Белово има тумор в челюстта, тя е студентка в Аграрния университет в Пловдив, има малко синче.
Сигнал, че парите не са постъпили по предназначение отправи към медиите д-р Георги Кръстев, шеф на ДКЦ 1 в Пловдив. Той съобщи, че има информация от лелята на Цвети, Наташа Маркова, че парите не са преведни по сметката й.
В момента Цвети е отново във Франция със съпруга си. Заминала е по спешност заради болки и влошаване на състоянието и след четвъртата операция. Усеща се растеж на тумора и тя отново се надува, каза лелята. Там и е направен ядрено-магнитен резонанс и прегледи от онколози, които са дали становище, че лечението трябва да се продължи или чрез химиотерапия, или с операция.
В дарителската сметка на Цвети, обаче, има само 5 хиляди евро.
В момента тя и съпруга и са във Франция с последните 800 евро и не знаят как точно ще заплатят вероятна химиотерапия, която струва 1 600 евро, или операция, която е десетократно повече, каза Маркова. Обещаните от държавата 10 хиляди евро, още след първата операция от Фонда за лечение на българи в чужбина, така и не са преведени. Не се знае по какви причини.
Няма ги и парите от шумната дарителска кампания, обявена от ГЕРБ на 5 април, в която се включи лично премиера Бойко Борисов. За лечението си досега Цвети използва единствено парите от дарителите от община Пазарджик и Септември и съучениците и от университета в Пловдив. Не е ясно каква сума е внесена от благотворителния бал, организиран от ГЕРБ Пловдив и от кого, каза лелята. Но нямаше такава сума, която беше обявена, сподели тя.



Няма коментари: