събота, 12 февруари 2011 г.

ОБСТРЕЛВАХА КОЛАТА НА КОВАЧКИ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ!

Христо КОВАЧКИ
Енергийният бос действително е преживял лек атентат, самият той отрича това.
Атентат срещу Христо Ковачки действително е имало, но охраната му разбира за това едва след самия инцидент. Колата е обстрелвана при опит за изпреварване. Първоначално бодигардовете чули само шум като от удар и помислили, че двете коли са се сблъскали при опита за изпреварване. Едва след като спрели автомобила, с който се движел енергийният бос, видели по капака му дупки от куршум. Това разкриват пред “ШОУ” източници от обкръжението на бизнесмена. Самият той отрича да е имало какъвто и да е опит за нападение и твърди, че това са просто поредните спекулации около името му. Независимо че отрича, Ковачки получава няколко предупреждения, че се готви убийството му. От две години той се движи със засилена охрана. Колите, които той кара, са бронирани в Германия. За неговата сигурност се грижат бивши барети. С по няколко бодигардове ходят съпругата му Деси и детето на олигарха.
Офисите на ул. “Индустриална”, където се намира империята на боса, също са със засилени мерки за сигурност. Преди да се стигне до кабинета на Ковачки,
трябва да се премине през няколко импровизирани КПП-та.Вратите на кабинета също са бронирани. Етажите, където се помещават офисите на бизнесмена, са опасани с камери и се следят денонощно. Постове има и около самата сграда, където е Ковачки. До колата на бизнесмена също пазят двама бодигардове – в случай че някой реши да сложи взрив.
До момента заплахите за живота на Ковачки се свързват предимно с бизнес отношенията му със Сретен Йосич. Както “ШОУ” писа, сърбинът е бесен, че енергийният бос не е спазил договорките си за взаимно сътрудничество.
Ковачки навлезе ударно на сръбския пазар преди около три години, когато в рамките на няколко месеца изкупи основните пакети от акциите на ключови сръбски промишлени предприятия. Независимо от усилията му бизнесът там не потръгна и се стигна до момент, в който работници от предприятията на Ковачки обявиха стачка и протестираха срещу управлението му. Сръбските медии също се присъединиха към критиките към Ковачки и обявиха, че Сретен Йосич е лобирал пред служители от Агенцията за приватизация в Белград, за да може партньорът му от България да се уреди с ключовите сделки. В замяна Ковачки е трябвало да осигури позиции на Сретен Йосич в енергийния сектор у нас. Апетитите на сръбския бос към този бранш датират още от времето когато той се е укривал у нас. В същия този период Йосич е правил опити чрез подставени лица да инвестира в закупуването на топлофикационно дружество.
Макар и Ковачки да отрича да има каквито и да е отношения със Сретен Йосич, двамата са забелязвани на няколко пъти по време на бизнес срещи в белградски ресторант. Срещата е увековечена и от сръбските медии. От обкръжението на бизнесмена официално твърдят, че критиките срещу него от сръбска страна
били насочени всъщност срещу управлението на премиера Бойко Борисов: “Това не се отнася само за г-н Ковачки, но и за всички български бизнесмени, правят опит за дискредитирането на страната като цяло”, убедени са хора, приближени до енергийния бос.
Източници на “ШОУ” обаче твърдят, че напоследък той понася няколко тежки удара. Освен че е под постоянна заплаха за убийство, той се раздели и с някои от най-близките си приятели.
Първият идва през 2008 г. с убийството на Борислав Георгиев - прокурист на "Атоменергоремонт". Той бе застрелян във входа на кооперацията, в която живее, в столичния квартал "Люлин". Самият Ковачки призна, че това е тежък удар и заяви, че ще направи всичко възможно да открие убийците. До днес обаче  престъплението се води неразкрито – както от полицията, така и от частните структури, наети от Христо Ковачки.
Самият Борислав Георгиев бе един от хората, на които Ковачки бе делегирал управлението на част от енергийния си бизнес в Сърбия. Именно заради това смъртта му се свързваше със Сретен Йосич като предупреждение от негова страна.
Следващият удар по енергийния бос дойде от Никифор Вангелов. Бизнесменът бе един от най-приближените му хора. Освен че е участва в управлението на повечето от фирмите му, той е и роднина – съпругата му е сестра на фолкпевицата Деси, за която е женен Ковачки.
Екстравагантният бос на “Миньор Перник” от доста време опитва да се дистанцира от партньора си. Двамата все по-рядко са забелязвани на съвместни прояви, засичат се единствено на роднински сбирки.
Източници на “ШОУ” твърдят още, че Вангелов се дразнел от начина, по който управлявал Ковачки. Според него колегата му се държал твърде надуто и дистанцирал хората от себе си. Факт е, че през годините енергийният бос на няколко пъти смени екипите от лични сътрудници. Други от пиар отдела му го напуснаха и предпочетоха да започнат работа за рекламни агенции.
Христо Ковачки: Не е имало опит за покушение срещу мен!
Макар и да говори охотно с медиите, енергийният бос в момента отказва да дава изявления с мотива, че предстои дело и ако говори на дадени “парливи” теми, това може да се отрази на предстоящия процес. Съветван е така от адвокатите си, които настояват да запази за момента мълчание както за бизнеса си, така и за отношенията си със Сретен Йосич.
Твърди, че има какво да разкаже, но след време, когато приключи делото му. Отрича да е имало каквото и да е нападение срещу него:

- Г-н Ковачки, на няколко места вече излезе информация, че е имало опит за убийството ви, вярно ли е това?- Не, в никакъв случай, работя си както преди, никой не се е опитвал да ме убие.

- Защо тогава се появи такава информация?- За мен непрекъснато се казват неверни неща, не мога да коментирам всичко.

- Твърди се още, че нападението срещу вас е поръчано от сърбина Сретен Йосич, който си отмъщавал за неизпълнени договорености?- Това е просто опит от страна на определени структури в Сърбия да дискредитират не само мен, но и българския бизнес като цяло, опитват се да провалят и премиера Бойко Борисов!

Мария НИКОЛАЕВА

НИВОТО НА ШОУТО НА СЛАВИ ПАДНА ТОТАЛНО!

Пуснаха три пъти Кънчо Стойчев
Гаф спря "Шоуто на Слави" към 23 ч. След като социологът Кънчо Стойчев дълго и напоително обясняваше, че правителството трябва да си ходи и особено Цветан Цветанов, малко преди края на гостуването му го спряха за реклама.
Вместо реклама обаче отново се появи Кънчо Стойчев, но отначало: "А сега ви представяме Кънчо Стойчев и т.н." Не стана ясно дали някой лошо беше монтирал шоуто, което се излъчва на запис, или беше решил да се погаври, повтаряйки смешните напъни на редколегията.
В един момент обаче режисьорът се събуди, спря записа и пусна рекламна заставка. Интересно е кой ще плати тези 2 минути, в които логото на популярна дъвка се въдреше на екрана. След това рекламата тръгна, но на второто изречение спря и отново се появи ...Кънчо Стойчев, но към края на гостуването си.
Междувременно публиката се колебае дали Слави, който вече втора седмица боледува от пневмония, ще се появи в понеделник на екран. В публичното пространство вече се носят слухове, че той всъщност готви старта на нова телевизия и затова не се показва.

петък, 11 февруари 2011 г.

НОВ УДАР ПОД КРЪСТА - ГОТВИ СЕ УДАРЕН БАНКРУТ НА СЛАВИ?

Слави ТРИФОНОВ
Редколегия по никое време се изгаври за пореден път с българския премиер преди седмица  в „Шоуто на Слави“. След кратко експозе на Трифонов, очертаващо измеренията на кризата, Иво Сиромахов и компания заеха високите столчета срещу Дългия и се почна сеч. Според голяма част от опзнавачите този път нещата минаха границата. Преди рекламите закачките с Бойко Борисов бяха на равнище „Ку-ку“ – лек бъзик, беззъба читалищна сатира. Обвинението на Трифонов, че властта излъчва противоречиви сигнали към бизнеса и гражданите, вечното „задно колело“ в сценарния екип Филип Станев обори на минутата. Според Филип – напротив, кабинетът „Борисов“ всеки месец излъчва от ясен по-ясен сигнал, за пример сценаристът даде прословутия проблем с ДДС. Сагата „ще го сваляме – ще го вдигаме“ бе проследена по дати и подкрепена с цитати на премиера. Главата на сценарния екип – Иво Сиромахов, пък защити тезата, че не бива да разглеждаме лидера на ГЕРБ като политик, понеже той е много повече, а именно – велик учен. Според Сиромахов Борисов е открил нови хоризонти пред езикознанието, създавайки думи и променяйки значението на съществуващи. Ето например, аргументира се Сиромахов, преди „популизъм“ означаваше „политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на суверена (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми)“, докато в устата на настоящия ни премиер понятието означава „обичам хората“. Заявка за това, което ще се случи след паузата, даде Иван Кулеков, определяйки политическото управление на страната като тройна коалиция Борисов-Сидеров-СИБанк. След рекламите „лошите в страшния филм“ извадиха наистина голямата балтия. Хаджи Тошко Йорданов направо заяви, че никога досега не сме имали толкова необразован и прост министър-председател, който при това си мисли, че разбира от всичко. Борисов се държи с министрите си като мутра – с борчетата си, изригна Йорданов, за българите като цяло пък каза, че сме поданици (с целия негативизъм, който носи това понятие). Тошко се затруднявал да определи дали управлението на страната е просто некомпетентно, или пък е димна завеса, зад която се случват нещата. Кои са тия неща – леко открехна завесата пак Иван Кулеков. Писателят директно обвини премиера в конфликт на интереси, давайки за пример факта, че таксите за новите документи за самоличност се събират от СИБанк, а посредническият й дял е в размер на 7 лева, които ще прибере от всеки българин. Според Кулеков управлението на Борисов ни е върнало с години назад и ако продължава така, скоро ще живеем в епохата на свинаря Ивайло.
Само ден след тази плеяда от плюнки, в средите на управляващите се говори че отговорът на Бойко няма да закъснее. Чува се че той е гледал предаване тон запис и този път излязъл извън кожата си. “ Слави ще си плати прекалено скъпо за тази гавра..” коментира случая виден гербаджия и продължава ...” Трифонов май забравя че премиера му знае всички слаби места. Клеветите и обидите които той и хората му ръсиха срещу господин Борисов този път ще му струвате доста скъпо за да може да си ги плати а като не може да плати ... ще банкрутира..”

Иван ИВАНОВ

СКАНДАЛ!!! БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРЕД ФАЛИТ

Армия
Армията на крачка от фалит бе установено в дните около Гергьвден. Такъв подарък получи за професионалния си празник родната отбрана, алармира военният министър ген. Аню Ангелов. Причината е дупка от 76 милиона лева, зейнала в бюджета на ведомството още от миналата година.  Заради кризисната ситуация ген. Ангелов е поискал среща с президента Георги Първанов. Той ще представи на държавния глава и доклад за финансовото състояние на българската армия и проблемите около модернизацията на армията. "Като върховен главнокомандващ, той трябва да бъде запознат. Абсолютно застрашена е текущата издръжка на Българската армия. Санкцията по отношение на "Юрокоптер" е страхотна", каза Ангелов. Внушителната сума е била изтеглена като неустойка по договора между министерството и френската фирма "Юрокоптер", с която имаме договор за доставка на 12 хеликоптера "Кугър" и шест "Пантера". Парите са част от внесения от нас депозит в размер на 240 млн. евро, поясни министър Ангелов. По силата на подписания договор при невъзможност на българската страна да плаща френската банка "Сосиете Женерал" автоматично изтегля 60% от стойността на всеки вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер". По думите на Ангелов при сключването на сделката на държавата не е оставен никакъв механизъм за въздействие на този процес. Именно затова и изтеглянето на пари може да продължи. Да прекратим договора със "Сосиете Женерал", обаче е невъзможно заради предвидената 5% неустойка, категоричен беше военният министър. Той припомни, че общата стойност на сделката за вертолетите е 383 милиона евро, от които до момента сме изплатили 184 милиона евро. Въпреки железните клаузи по договора обаче финансовият министър Симеон Дянков и експерти от военното министерство ще търсят начин да развалят контракта с "Юрокоптер". По сделката ще тръгне и допълнително разследване. Оказа се, че предишният кабинет е искал още през първото тримесечие на миналата година авансови средства за плащане на хеликоптерите. До юли обаче вноските не са били направени. Разследващите органи ще проверяват къде са отишли тези пари, каза още министър Ангелов. Той разкри и друга дупка в бюджета на армията - в размер на 20 милиона лева за доставката на третия самолет "Спартан". Неговата стойност е двадесет милиона лева.

Тони ИВАНОВ

ЯДЕМ ОТРОВНИ ГРЪЦКИ ДОМАТИ

Мирослав НАЙДЕНОВ
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е разпоредил на Националната служба за растителна защита да засили контрола при вноса на домати от Гърция. Това съобщиха от земеделското министерство преди седмица. Причината е наличието на доматен миниращ молец. На зеленчуковите пазари в Благоевградския регион е установена зараза в домати, произведени в Гърция,  на остров Крит Това съобщиха от Регионална служба за растителна защита Благоевград. Специалистите поясниха, че заразата е във вид на ларва по зеленчуците и се причинява от много опасния неприятел "миниращ молец". Заразата не е опасна за здравето на хората, ако доматите обилно се измиват и се изрязват паразитите, обясняват експерти. Н опри по засилена консумация може сериозно да увреди стомаха, научихме пък ние от наши източници. Тя е много вредна за посевите в България, защото може да се предаде от вносните зеленчуците по пазарите, казват от своя страна земеделски експерти. Разсадите могат да бъдат повредени и унищожени от молеца, който в жизнен цикъл от 29 до 38 дни, в зависимост от температурата, може да се размножи много бързо. Наши хора в министерството отказаха да коментират тази информация и само засилиха подозрението че нещата стоят недоизказани. По неофициална информация се знае че страната ни е залята с отровният плод, но нищо не се коментира за да не се сее паника. Но нормално ли е да се компенсира паниката за сметка на здравето но хората? - питаме се ние. Вярно е че ако коварната стока бъде изтеглена доста търговци ще загубят пари, и толкова всъщност ли струва нашият живот...

вторник, 8 февруари 2011 г.

БОМБА В КЛАКСОНА НА ЖЕНАТА НА МАРГИНА! СЪПРУГАТА В ШОК!

Маргините
Красимир и Николай Маринови израстват в бедно, но честно и почтено семейство. Преди да станат известни като босове на СИК и стратези на престъпна група, двамата братя са известни като добри деца в Смолян.
Майката на Маргините, Соня, е санитарка, а баща им - миньор. Соня се слави в квартала като много оправна жена. Притеснена от недоимъка, тя започва да събира стъклени шишета от отделението, в което работи. Връща ги на вторични суровини, а синовете й помагат. Едва ли някой би повярвал, че известните като едни от най-богатите българи имат детство като това. Двамата се отличават от връстниците си с дисциплинираност и амбиция. В града още ги помнят със спортните им успехи по борба.
„Те нямаха провинения. Никакви пакости не са правили. Бяха добри момчета, възпитани и трудолюбиви, което се дължи на усилията на родителите им” - спомня си учителят им по физическо възпитание. Семейство Маринови се изявяват и като благодетели. Те непрекъснато се интересуват дали познатите им имат нужда от нещо, и с какво да помогнат. В Смолян под сурдинка се говори, че родителите на Маргините са помаци. „Двамата са повече християни от много други” - казват близки на семейството и допълват: „Макар че по-възрастните се знаем, Андрей отрича да е помак. Тук го наричаме Графа. Едва ли някой си спомня откога и защо му е този прякор, но и децата му казват така”. „Краси ми каза: Татко, пас сме”. Слушам синовете, а те казаха да не даваме интервюта” - добронамерено казва скромният Андрей.
Андрей Маринов е работил като миньор 16 г. в Мадан, сега е пенсионер. Бащата на Маргините минава за един от кварталните чешити с вечното бомбе на главата и хвалби за величието на синовете си. Соня Маринова е също чешит, твърдят близки на семейството. „Ненадмината е в приказките, никой не може да я надговори”, споделят местни лекари. Често парадирала с могъществото на синовете си в подземния свят. По-рано дори обещавала покровителство на дребни фирмаджии, но никой не я вземал насериозно.
Смолянчани отричат да е вярна мълвата, че старите Маринови са оставени от децата си да мизерстват. Напротив, младите винаги помагали на родителите си. Графа почти винаги ходел с голяма сума в себе си и казвал: „Кой ще посмее да ме ограби. Нали съм баща на Маргините!” Е, добре е поне един човек в тази държава да не го е страх, че ще го окрадат. Останалите може да сме нащрек през деня, но поне нощем спим спокойно...
Красимир и Николай имат трети брат Димитър, много по едър и висок от тях, както и сестра Марияна. Родителите на Маргините и до днес живеят скромно в неугледна кооперация. Въпреки това местните твърдят, че братята помагат финансово на семейството си. Соня и Андрей не коментират по никакъв начин дейността на синовете си и едва ли вярват, че Красимир и Николай са престъпници – коментират хора от Смолян. Въпреки това преди време тръгна слух, че апартаментът, където са израснали братята Маргини в Смолян, е без ток и вода. Причината е, че родителите им Соня и Андрей не са си платили сметките. „Имат пари, но не плащат, Графа има във вътрешния джоб поне 4-5 бона”, казват от квартал Устово, където е жилището им. Родителите на Маргините живеят в блок на 1-ия етаж в комплекс Прогрес на изхода на Смолян за Мадан. Допреди няколко години го обитавали като социално слаби под наем, но после го купили.
Красимир и Николай не са се връщали от години в родния си квартал. По-рано си уреждали срещи в курорта Пампорово.
Единствен се появявал, и то за часове, третият брат Димитър Маринов-Макарона.

Скоро стана ясно пък, че ченгета залагат „женски капан” на Малкия Маргин, който бе обявен за издирване след убийството на радио водещия Боби Цанков. Криминалисти предполагат, че Николай Маринов е забягнал зад граница и се укрива в Доминиканската република. За да .го стреснат и той уплашен да се покаже от хралупата си ченгетата имали за идея да го направят именно със съпругата му. Преди седмица в ъндърграунда гръмна слух за открита бомба в колата на съпругата на Маргина, която все още е в България. Адската машина била поставена професионално и трябвало да се активира чрез натискане на клаксона. До сериозен инцидент не стигнало защото в мига в който тя влезнала в колата си получила анонимен есемес за бомбата. “ това е само постановка на ченгетата. Идеята е Маргина да се уплаши и да направи постъпки да покрие жена си. Точно тогава той ще се покаже и ... ще бъде сгащен.” Коментират представителите на подземният свят. По думите им това са стари номера които все още действат защото семейството е слабост за всеки човек. Колкото и да му се носеше славата на женкар маргина обича жена си казват в допълнение те.
Малкия Маргин е известен с фобията си към всякакъв вид мобилни комуникации и проследяването му се оказало на практика невъзможно. Заради това полицаите се опитвали да го локализират през някоя от интимните му приятелки. А те не са една и две, разкриват негови авери. Малко известен факт е, че именно Николай е откривателят на манекенката Цеци Красимирова. Години преди тя да завърти главата на Константин Димитров – Сакомовеца, той я води като свое протеже в агенция „Визаж”. Сред по-известните завоевания на палавия Маргин е и манекенката Таня Илиева, която той забил много преди да стане гадже на Руши Виденлиев. В тефтерчето на Николай Маринов е и биг брадърката Зара. Тя паднала в обятията му, след като скъсала с бизнесмена Христо Сираков. Около Маргина се е отърквала и фолк амбицията Андреа. Преди време двамата бяха засечени да интимничат в сепаре в едно от баровските заведения на Слънчев бряг. Публична тайна е и че милионерът Динко Динев и Малкия Маргин са баджанаци покрай плеймейтката Мария Цветкова. Самата сексбомба признава, че Николай Маринов бил изключително надарен любовник и твърди, че я топлел споменът как той я вързал на един лост край морските скали с белезници, турил й превръзка на очите и там “дали воля на страстта си”. Сред най-любимите жени на Малкия Маргин обаче си остава журналистката Ади Аспарухова, с която се запознал преди няколко години на парти в клуб „Червило”. Твърди се дори, че той има дете от нея! Днес ченгетата се надяват чрез някоя от бройките на Николай Маринов да успеят да попаднат на следите му.
Още в средата на януари и Големия Маргин се заканил, че в момента, в който излезе от арестантската килия, ще последва брат си Николай и ще изчезне от България.
Босът на СИК стигнал до това решение на 14-и януари, когато бе тикнат в ареста буквално минути след като Софийският апелативен съд разпореди освобождаването му от килията. Тогава от прокуратурата внесоха ново обвинение срещу гангстера и той за пореден път се запъти към килията на следствения арест. „Разиграват ме като панаирджийска мечка. Следващия път като ме пуснат, изчезвам!”, обявил в съда Големия Маргин. Изглежда, че думите му не са били плод на емоция, тъй като в ъндърграунда упорито се говори, че вече е организиран канал за бягството на подземния бос. Маргина планирал да напусне държавата през граничен пункт на България с Гърция, а след това със свой южноамерикански паспорт щял да се отправи към Африка. Според запознати на Черния континент от началото на годината се укрива по-малкият му брат Николай.
Несметното богатство на братя Маргини ги прави желани гости почти навсякъде в Африка, но най-вече в ЮАР, където от години се укриват престъпни босове.
В ЮАР живеят Христофорос Аманатидис - Таки, и Веска Меджидиева, които са с международна заповед за арест.
От прокуратурата са запознати с плановете за бягство на Големия Маргин. Поради тази причина Красимир Маринов е държан в ареста вече четвърти месец.
Разкритието, че босът на СИК Красимир Маринов - Големия Маргин, разполага с огромен апартамент в баровски квартал в Барселона на стойност близо 2 милиона евро, провокира по-мащабно дирене на задграничните имоти на сикаджията още през 2008 г. Оказва се, че апартаментите, с които семейството на Маргина разполага в испанския град не са единствените имоти на „добре облечения бизнесмен” извън България. Големия Маргин купил за близо 1 милион евро апартамент и в Лондон. Жилището било подарък за голямата дъщеря на сикаджията – Александра. Първородната щерка на Маргина учи в един от престижните университети в Лондон, чието име не споменава от съображения за сигурност. 20-годишната Александра била приета още през пролетта на 2007 г. в лондонски университет, след като положила изпит и родителите й гарантирали, че могат да плащат годишната такса от 30 00 паунда. В края на август 2007 г. Александра заминала съвсем сама за Лондон и оттогава обитава самостоятелен апартамент в английската столица. Първородната дъщеря на Големия Маргин е старателно крита от татко си, както и останалите му две деца. Босът на СИК има две дъщери и син от съпругата си Мария. „Маргина не искаше децата му да го виждат в инвалидната количка и да го гледат с белезници в съдебната зала. Затова семейството му замина в чужбина, докато върви процеса срещу него”, твърдят от обкръжението на сикаджията.

София
Вяра Апостолова

НА ВОЙНА С МОБИЛНИТЕ! БЪЛГАРИ, ПРАВЕТЕ ТАКА ....

СЦЕНАРИСТИТЕ НА СЛАВИ: ДЯНКОВ, КЪДЕ СА ПАРИТЕ?

Сценаристите на Шоуто изпратиха писмо до министъра на финансите Симеон Дянков. По време на Редколегията в петък (4 февруари 2011 г.) колегите обявиха и повода за писмото - появилите се информации, че всяка година от държавния бюджет се харчат огромни суми за реклама на всяко едно министерство.
Различни медии и рекламни агенции получават милиони левове под формата на рекламни бюджети и съвместни проекти. Според сценаристите, това поставя въпроса дали медиите са в състояние „да хапят ръката, която ги храни”.
В писмото Редколегията пита има ли неправомерно завишени разходи и фрапиращи несъответствия между стойността на получените услуги и заплатената за тях цена.
Министър Дянков трябва да отговори какви суми от държавния бюджет са изразходени през 2010 година за реклама и за съвместни проекти на министерства с медии и рекламни агенции; проведен ли е бил публичен търг при възлагането на тези проекти; кои фирми са спечелили и при какви условия; какви продукти са били изработени срещу заплатените от държавата средства; контролирал ли е министърът тези разходи.
Редколегията очаква отговор в законовия срок, а ако такъв не бъде получен, писмото ще бъде изпратено до съответните органи в Европейската комисия.

неделя, 6 февруари 2011 г.

ВРАЧКИ УБИЙЦИ

Все още няма закон, който да регламентира и контролира дейността на т. нар. гадателки и лечителки и да отчита парите, които те печелят. Така тези жени свободно практикуват професията си за сметка на наивността на хората.
Едва 21 са регистрираните психотерапевти, които имат право да оказват помощ у нас. Няма точна статистика за това колко са врачките и феномените. Жени с претенцията за лечителки и гадателки се разхождат из улиците и спират хората, за да им предскажат бъдещето. Естествено срещу заплащане. Схемите, по които заговарят жертвите си, са две - или предсказват щастие и успехи, или пък голяма беда. Някои от гадателките отиват и по-далеч като избират за свое работно място големите болници в столицата. Там причакват болни и им предлагат изцерение за всичко.
От СДВР казват, че те не могат да ги контролират, защото няма закон, по който да бъдат задържани. Освен това случаи на измама като тези са изключително трудно доказуеми.
Така все още никоя институция не се занимава с дейността на тези жени. Дори новият законопроект за т.нар. психотерапевти и лечители няма да реши проблема, защото всички гадателки, врачки, баячки и т.н. остават извън него.
От ГЕРБ обещават да инициират законови промени, засягащи самозванките по улиците. „Не скривам, че по този въпрос не е мислено така поставен, но пък от друга страна това е една тема, която си струва да бъде обсъдена в ГЕРБ и съответно да можем наистина да регламентираме такъв тип поведение”, казва Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ.
Още по-опасни стават деянията на тези жени, когато са придружени и с джебчийство.
В много от случаите докато предсказват бъдещето или лекуват, сръчните гадателки и преджобват клиента си.
Когато са изправени на кръстопът, хората често прибягват до услугите на гадатели и астролози. Правят го понякога дори крайно религиозни, които знаят, че църквата го забранява. В най-добрия случай причината е любопитството, а в най-лошия – отчаянието. Никой не е застрахован. Дори наскоро чухме че екс премиерът Иван Костов дори е оставен от съпругата си Елена защото гадателка и казал че той и изневерява.
 Има безброй методи, към които може да се прибегне – гледане на кафе, леене на куршум, топене на восък, разваляне на магии, хороскопи, биоенерголечение и т.н. В 90% от случаите става въпрос за измама, както свидетелстват опарени пациенти.
От нашето време познаваме великата пророчица Ванга, от Средновековието – Нострадамус, а от ранните християнски времена – евангелиста Йоан. От още по-отдавна фигурират старозаветните пророци Йеремия, Исая, Илия и др. На кои от тях може да се вярва и на кои не?! А къде е мястото на днешните ясновидци?!
„Срамно и грозно е тези врачки да се гаврят с мъката на хората. Да бъркат в раните им, за да си пълнят джобовете. Аз изгорях с 6000 лв. Не стига че семейството ми се разпадна, сега имам и голям борч. Ужасена съм, че стотици наивни хора са измамени като мен. Тези хора буквално правят милиони. Само аз съм чакала на опашка от тредесет човека за да се добера до пишман – феноменката. Това е страшно и много опасно. ” Тези думи са на една 49-годишна жена от Попово. Тя усетила, че мъжът й си има любовница, семейството й се разпада и потърсила спасение в чудодейната сила на ясновидките магьосници. Днес обаче тази жена съди врачката Иванка Н. (44 г.) за 6224лв. - толкова пари жената от Попово дала за сеансите.
„Човек лудва! Имаме 30-годишен брак, две дъщери и внуче. В един миг семейството ми започна да се разпада, бизнесът на мъжа ми също. За месец отслабнах 10 кг”, разказва още тя. Дни наред жената гледала как мъжът й се прибира вкъщи като на гости и със зареян поглед. Мълчал и от нищо не се интересувал. „Повече от 2 месеца се опитвах да си затварям очите, да си повтарям, че греша, че не е истина”, разказва жената. Така ден след ден, докато попаднала на обява във вестник на ясновидката Иванка – „брачен хармонизатор” от Софийско. Гадателката се рекламира с това, че само за седмица оправяла семейните проблеми. Жената веднага й се обадила и разказала историята си. Отсреща врачката й отвърнала, че нещата са зле и отиват на развод. Трябвало да прати 260 лв. и имената на близките си, за да получи пакет, с който ще „оправи нещата”. След няколко дни врачката Иванка пак се обадила и казала, че клиентката трябва да й даде 2000 лв. от семейните пари, които са „мръсни” и трябва да им се бае. После щяла да ги върне. „Отказах й, но тя продължи да ми звъни колко страшно ще стане, ако не намеря поне 1000 лв.”, казвапотърпевшата. Случайно тя открила в гардероба сред дрехите на мъжа си пачка от 1000 лв. Ясновидката й обяснила да ги сложи в плик, да напише имената на близките си и да го хвърли във вода. После да ги изсуши и на другия ден да й ги прати, за да ги „пречисти”. „Пратих парите. Тя продължаваше да звъни да пращам още. Вайкаше се, че заради мен всичко я боляло от лошата магия, която съм имала. Повтаряше ми: „Ти каква майка си, ще ти умре детето!” Точно в това време дъщеря ми беше болна и аз откачих. Пратих още близо 4000 лв.”, разказва жената. После тя самата започнала да звъни на Иванка да си иска да й върне „пречистените” пари. Отначало врачката лъжела, че не е получила сумите, но накрая отсякла: „Съжалявам, ти се държа колебливо и въобще не помисли за децата си. Ако ти върна парите, финал с детето ти до довечера”, предава разговора жената. Тя се уплашила и най-накрая разказала всичко на мъжа си. Той веднага я изпратил в полицията, за да подаде жалба като жертва на измама. Полицаите я посъветвали, ако получи дългоочаквания пакет от Иванка, да ги извика, преди да отиде в пощата. Да води и други свидетели. Така и станало, когато пристигнала пратката. Оказало се, че вътре има шише с мътна течност, в която плували песъчинки и листчета.
По време на разпитите в полицията врачката Иванка казала, че работила дълго по случая на жената и затова парите били повече. Но пък семейните й проблеми вече били оправени. „Нищо подобно. Даже е по-зле, чувствам се много виновна за парите. Важното е, че вече изтрезнях от глупостите й и децата ми са добре”, обяснява тя.
За да проверят как работи Иванка, от прокуратурата накарали своя служителка да се обади на Иванка със семеен проблем. Ясновидката обяснила по телефона същите неща като на Вяра. Служителката дълго слушала „прозренията” за семейството си, въпреки че не била омъжена и нямала деца. „Иванка е била осъждана за кражба, но отдавна. Тя се занимава с ясновидство и окултизъм. Установихме, че декларира семеен доход от 100 лв. на месец, докато изплаща на лизинг „Мерцедес”, коментира прокурор Пламен Трифонов. Срещу Иванка е повдигнато обвинение за измама по чл. 209 от НК и е заплашена от затвор до 6 години и това е станало след сигнал че жена е сложила край на животът си след нейно коварно “предсказание”- Иванка и казала че ще умре от рак в адски мъки но ако и дадяла 10 000 лева тя щяла да набере сили за да я спаси. “пациентката” обаче не сдържала емоцията си и се гътнала от инфаркт. .
Небезизвестната гадателка Тотка Тотевска от Плевен бе задържана в следствения арест с повдигнато обвинение за „измама в особено големи размери, представляващо особено тежък случай” още през лятото на 2009 г. Повод за разследването бе жалба от 38-годишна жена от Враца, която имала гинекологично заболяване. Тотевска е „лекувала” жената срещу сумата от 100 000 лева, като в тях влизали 60 сеанса. До онзи момент измамената жена бе дала на „лечителката” 60 000 лв. Докато посещавала курсовете на гадателката, жената ходила и при лекар специалист, който установил, че заболяването й не само, че не се лекува, но и се е задълбочава.
На 8 август 2009 г. е проведена полицейска операция, съвместно с прокуратурата, в дома на Тотевска. Събрани са доказателства, че тя се занимава с лечителска дейност, без да има това право. От дома й са иззети вещи, които доказват, че приема пациенти с обещание да ги лекува. Самата тя твърди, че се е занимавала само с гадателска дейност, а не с лечение. Това не пречи обаче на пуснати реклами от нея да пише че лекува повече от двадесет болести...