събота, 29 януари 2011 г.

СНИМА ЛИ СЕ ПОРНО В АГЕНЦИЯ ВИЗАЖ?

Лого " Визаж"
Супер скандалната информация дойде от наш сътрудник в модните среди. За да извади фирмата си от кризата и да се опита отново да я превърне в емблема на модата шефката на “ Визаж” Жени Калканджиева, е решила да инвестира в доста странната посока. Информаторът ни уверява че в студията на агенцията повече от най силите и манекенки правят секс пред камера и материалите се продават на известни порно компании в чужбина.  Спор няма че това е една от на й- добре платените професии но това ли е истинското лица на българският моден бизнес, питат се стожерите на шева и кройката в България. След като тази новина се разнесла из гилдията някои от водещите дизайнери не само че са се възмутили но и обмисляли доста сериозно да прекратят договорите си с Калканждиева. “ Не мога да си представя че някаква си лека жена чийто задник е видян в нестандартна поза от цяла Европа, да представя дрехите ми които се с безспорен авторитет сред елита..” дава възмути мото си мнение известна модна дама. Тя е на мнение че това определено но няма да измъкне Жени от калта а напротив ще я забучи още толкова. Чува се че самите манекенки участвали в иначе незаконната дейност дори са се карали коя да се снима в продукциите защото парите били повече от примамливи и надхвърляли пъти тези които се изкарват от модният подиум.

КОРУПЦИЯТА В СЪВРЕМЕННАТА ЖУРНАЛИСТИКА! КОРУМПИРАНА ЛИ Е ЖУРНАЛИСТКАТА ЛЮБА КУЛЕЗИЧ?ОБВИНЯВАТ В КОРУПЦИЯ И ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РЕКЕТ РАЗСЛЕДВАЩ РЕПОРТЕР НА “ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА!*ГРАДИЛА ЛИ Е ПО ГРЪБ КАРИЕРАТА СИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА?

Последно време да работиш като журналист в България наистина започна да става доста престижно и доходно. Почти няма наш колега който да не работи в големя официозна медия и да не демонстрира не само холен начин на живот, надуто държание, да става част то политическият елит и дори да се тупа с властта си. Стигна се до там че хора които твърдят че са деца на свободното слово, взеха да носят очила за по 5000 лева, да карат коли за по 100 000 хиляди лева да се фукат че премиерът им честити рожденият ден и се движат с охрана сякаш са знатни олигарси. И всичко това само с една стабилна журналистическа заплата? Глупости. Факт е че “каймакът на каймакът” на българската журналистика е разработил в детайли корупционните практики в занаята. Да, големите ни журналисти са корумпирани и вече е редно някой да го каже. Ето например от месеци в гилдията се говори че една такава устата дама като Люба Кулезич от чиито очи лъхат жаждата за справедливост и честност всъщност си е изградила тарифа, оценила е в лева свободното си слово и от някои среди започнали ревностно да си го купуват. Средите са ясни за всички. Основната днес която е ревностен клиент на българските медии е червената династия и по специално нейният лидер. Другарят Станишев извънредно много прилича на онази маймунка от един популярен анекдот, която започнала сама да реже клона на който стои казват политическите анализатори с ирония. Сергей не само отряза клона на който удобно беше кацнал, но и със страшна сила е започнал да пада от него.
За да направи падението малко по-достойно той упорито обикаля медиите и проси участия съвсем като фолк певица, която за последен път е пяла пред публика някъде в последните години на миналия век.
Затова не бива да ни учудва упоритостта на другаря Сергей. Предстоят битки в Партията, а той трябва да спечели, защото явно му е скучно, а не поради причина на някаква особена компетенция. Вниманието на медиите може да бъде привлечено, но може да бъде и купено. Богата дотолкова, че да може да си закупи свободно ефирно време, през което Серго свободно да каже какво му е на сърце. Столетницата винаги внимателно е подбирала предаванията, в които ще се изяви любимият й лидер. На светлата дата девети май, ден неделя в студиото на скучната водеща Цветанка Ризова ще обсъжда със Серго за кръстосания огън, на който е подложен и от своите съпартийци и от политическите си опоненти, за предстоящите президентски избори – ще се кандидатира ли за президент Станишев или напротив. Ризова явно ще влезе в ролята на психотерапевт, тъй като ще попита бившия премиер за какво съжалява, чувства ли се жертва и чия, има ли основания за повдигане на обвинение срещу него, каква е истината за работата на ДАНС и за ролята на Алексей Петров, наистина ли смята България за полицейска държава, управлявана от хунта? Е, чак пък хунта… Очевиден беше фактът че Ризова буквално я болеше за Серго. Ами нормално е, всеки един магазин би го болял за редовните клиенти. Всъщност публична тайна е че госпожа Ризова също обича да продава словото си. Така поне шушукат нейните колеги. Не отдавна дори се чу слух че кариерата и е изградена изцяло по гръб. Потта се е проляла но не и напразно шегуват се медийните експерти. Днес Ризова показва завидна власт и видимо добро финансово състояние, за сметка разбира се на наивното чисто човешко дореве на народа.
Щемпел с надпис “корупция”, със сигурност трябва да бъде жигосано и името на популярното шоу “ Господари на ефира”. Слухове из медийната гилдия например носят че един от най – силните и м и способни репортери също продава услугите си срещу определена тарифа. От хора ползвали се от тях научихме и този пикантен факт. И какво излиза -Че свободната журналистика в България е на тотално изчезване? Тези които вярваме в утопията “свободно слово” сме обикновени наивници? Да. Така е. Журналистиката ни умира... Бог да я прости!

София
Деси Монева

петък, 28 януари 2011 г.

БЕЛЕЗНИЦИ ЗА МИНИСТЕРСКА ЩЕРКА!

Образувано е досъдебно производство срещу малката дъщеря на бившия заместник-министър на земеделието от НДСВ Димитър Пейчев - Кристина Пейчеваq съобщиха от националното общение преди седмица. Голямата дъщеря на Пейчев - Галина, нашумя с разкритието, че е получила европейска субсидия в размер на над 1,5 млн. лева, докато баща й беше заместник-министър в земеделското ведомство с ресор европейски програми. Досъдебното производство срещу малката дъщеря е за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз. По думите на обвинителите нейната персона е в основа на обвинението което по всяка вероятнст ще поиска и нейното задържане под стража с цел да не се укрие или прикрие следи. И малката дъщеря на Димитър Пейчев - Кристина, е поискала средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени. За разлика от сестра й - Галина, която с взетите близо 700 хиляди евро, се оказа сред най-сериозните получатели на европари като физическо лице през 2009 година.
Още в началото на юли миналата година стана ясно, че Софийска градска прокуратура проверява заместник-министъра на земеделието Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси от Главния инспекторат в Министерски съвет.

Ралица ВАСИЛЕВА

ИСТИНИ ПОД КЛЮЧ!

ИСТИНИ ПОД КЛЮЧ!

Борисов не зачита правовата държава и това няма как да остане без последствия, твърди Александър Андреев, главен редактор на БГ-секцията на Дойче Веле, в интервю за вестник "Гласове", което публикуваме и ние.
В едно свое изказване американският посланик Джеймс Уорлик каза, че скандали има навсякъде по света, по-важно е как се справя с тях обществото. Как се справя българското общество с последния скандал, предизвикан от подслушаните и огласени разговори? Преповтаря ли се обичайният сценарий на постепенно затихване и забрава без никакви последствия?
А. Андреев: Засега матрицата се повтаря и за съжаление мисля, че така и ще приключи – без да се разбере нищо конкретно, без да има никакви последствия, никакви виновни, никакви наказани. Просто всичко ще си остане постарому. Поне натам вървят нещата в момента. Темата изцяло се разми, най-вече благодарение на усилията на част от участниците в скандала. Всъщност забелязахме го още в самото начало, когато обществеността започна да се занимава не с казаното в тези разговори, а с тяхната автентичност, с това кой точно е бил подслушван, как са били набавени записите и пр. Логично стигнахме до момента, в който започна да се оспорва автентичността на записите, започна да се говори за манипулация и да излизат всякакви велемъдри технически и технологични експертизи.
"Подслушвай ме, подслушвай ме!"


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Подозрителността над всичко!


Онова, което е било казано във въпросните разговори, постепенно се разми и в крайна сметка всичко ще бъде забравено по живо, по здраво. Нека само припомня, че настоящият скандал се случи в контекста на един по-предишен сканадал, който пък съвсем заглъхна, и който, уви, за голяма част от българската публика дори не е скандал. Става дума за изявлението на министър-председателя, че е нормално да бъдат подслушвани министрите, и за ентусиазма, с който част от тези министри посрещнаха въпросното изявление и дори завъзклицаваха: „Подслушвай ме, подслушвай ме”.
Борисов каза още, че неговите министри трябва да се подозират един другиго и че няма какво толкова да приятелуват помежду си. Хора, които са близко до правителството, отдавна знаят, че това е стилът на общуване вътре в кабинета, че подозрителността и взаимното следене са в реда на нещата още откакто е дошъл на власт този кабинет. Част от колегите го наричат „милиционерщина” или „полицейщина” – и то наистина си е мека форма на полицейска държава, просто защото мисленето на тези хора е такова. Под „тези хора” имам предвид ключовите фигури в правителството, които произлизат от т.нар. служби и от МВР.
Споменахте, че още в самото начало обществеността и медиите изместиха акцента от съдържанието към автентичността и източника на тези записи. Какви са причините за това?
"С този човек сме се разбрали нещо"
А. Андреев: Уви, голяма част от хората не намират почти нищо осъдително в съдържанието на тези разговори и това прозвуча на няколко пъти в обществения ефир. За огромно съжаление една част от българите възприемат като нещо нормално факта, че премиерът се е обадил на шефа на митниците и му казал: „Я махай твоите хора оттам, защото с този човек сме се разбрали нещо”. Според тях в реалната политика е така и само някакви безнадеждни идеалисти могат да очакват от министър-председателя, министрите и хората на ключови позиции да бъдат морални и принципни и да следват някакви правила на поведение. Защото истинският живот е нещо съвсем друго – щом като са поети ангажименти към Мишо Бирата, X, Y, или Z, те трябва да бъдат изпълнени. Освен това, видите ли, премиерът спазва обещанията си, за разлика от някои други висши политици, които се отмятат от тях. Това беше едно от важните съпътстващи внушения.
Да, но от друга страна, тъкмо хората, за които говорите, отхвърлиха няколко правителства поред заради същите грехове. Иван Костов си отиде заради приватизация, която беше наречена кражба, а Тройната коалиция заради множество съмнения за корупция. Как да си обясним този парадокс – обществото приема подобни практики за нещо нормално и заедно с това си отмъщава на съответното управление по време на избори?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Какво ще изскача още
от тайните чекмеджета?
На власт е мегданът
А. Андреев: Първо, населението осъди Костов и Тройната коалиция след изтичане на 4-годишните им мандати. Настоящото правителство работи от година и половина. Нека си поговорим отново след две години и половина. Второ, има една фундаментална разлика между правителствата на Костов, Сакскобургготски и Тройната коалиция, от една страна, и сегашното управление, от друга. Сега наистина имаме народна власт. Сега на власт е народът, на власт е мегданът.
Населението с пълно основание припознава себе си в лицето на Борисов, Цветанов, Цецка Цачева и пр., в тях то се оглежда. То им разбира на тези хора приказките, разбира им мотивите. А разбирането вече е половин оправдание. Хората разбират защо евентуално Борисов защитава Мишо Бирата или нему подобни и фактът, че разбират, означава, че вече наполовина са му простили. Те припознават Борисов като един от своя мегдан, припознават го като един от тях и казват: „Да бе, то си е така”.
Вие как приемате оправданието на управляващите, че става дума за заговор от страна на задкулисни центрове, че зад сканадала стои вездесъщата Държавна сигурност?
А. Андреев: Лично аз смятам поведението на Борисов и на правителството в този скандал за осъдително и съм много доволен от публикуването на разговорите. В същото време обаче смятам, че това е заговор срещу правителството. Убеден съм, че тези записи не се търкалят по улицата, а Явор Дачков случайно ги намира, минавайки оттам.
Убеден съм, че тези записи не са току-така извадени от някое чекмедже. Естествено, някой ги вади с някаква цел, естествено, в дъното са не дизайнери или фризьори, а хора, свързани с тайните служби, навярно и с някогашната ДС. Съвсем естествено е, че тези хора имат някакъв бекграунд, свързан с ДС. Така че човек трябва да е идиот, за да не събере две и две и да не стигне до извода, че разбира се, има заговор срещу Борисов.
Какви ли не хипотези се чуват по въпроса, най-вероятно някоя от тях е вярна, а може би няколко от тях са верни заедно – бунт срещу Цветанов в МВР, бунт на ДАНС срещу правителството, съпротива на хората, свързани с ДС, както заради досиетата, така и поради това, че нова фракция е взела властта в сферата на сигурността.
Нека не забравяме нещо много важно, което особено старателно се премълчава в дискусията около досиетата. Първо, ограниченият достъп до архивите на Първо главно управление, на външнополитическото разузнаване. И второ, фактът, че в такива деликатни сфери, каквато е дипломацията, огласиха хората, които са работили за ДС, но вече са свалени от отчет, а онези, които продължават да работят за настоящите български тайни служби под дипломатическо прикритие или на дипломатическа служба, те са си там и си седят.
Каква е разликата – и едните са шпиони, и другите са шпиони, и едните работят против държавата домакин, и другите работят против държавата домакин. Аз не оправдавам по никакъв начин дипломатите с досиета от ДС и мисля, че шпионите няма какво да търсят в посолствата, но и в момента българските посолства са пълни с агенти на НРС, в това няма съмнение.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кой се страхува от него?
Пропуснатият златен шанс
Какво мислите за реакцията на Синята коалиция по отношение на този скандал? Иван Костов също измести акцента в посока Държавна сигурност, която диктувала дневния ред на обществото, и атакува Борисов не за подслушването и съдържанието на публикуваните разговори, а за това, че не бил готов да се противопостави на ДС.
А. Андреев: Така наречената Синя коалиция изпусна златния си шанс най-после да се профилира по някакъв начин и да се отграничи от правителството. Те категорично трябваше да гласуват срещу доверието в кабинета и най-после да се отърват от тази обвързаност с едно послушно и посредствено мнозинство и с правителство, което има неясен политически профил и е свързано със сили и интереси, които не са непременно най-светли, прозрачни и европейски, независимо от Е-то в абревиатурата.
В един наш предишен разговор обрисувахте основните разлики в начина, по който протичат политическите скандали в България и в една по-развита демокрация, каквато е Германия. Да предположим хипотетично, че скандалът с подслушаните разговори се е случил в Германия – как би се развил дебатът около него там и какви биха били реакциите на обществото и политиците?
А. Андреев: Ако канцлерката Меркел беше казала, че обича да подслушва своите министри и това е нещо нормално, че иска нейните министри взаимно да се следят и да се подозират, веднага щеше да се надигне невероятен протест. Сигурен съм, че поне няколко от министрите й щяха начаса да напуснат правителството, а медиите щяха да подхванат темата и да не я изпуснат, докато правителственият ръководител не си подаде оставката. Тоест, такова нещо в Германия би завършило задължително с оставка на министър-председателя.
"Е, какво пък толкова..."
Как ще коментирате реакциите на българските медии по отношение на изявлението на Борисов за подслушването и последвалото огласяване на разговора между премиера и Ваньо Танов?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: А медиите?
А. Андреев: Евфемистично формулирано, българските медии се държаха много предпазливо. По този начин една част от медиите – знаем, че определени медии представляват определени политически интереси – реагираха адекватно на интересите на своите спонсори, собственици и т.н. Освен това, все още мнозина се страхуват от Борисов и Цветанов и от милиционерското мнозинство в управлението на България. Така че хората не смеят много-много да говорят, макар че вече започват да си отварят устата все по-артикулирано.
Най-тъжното е обаче, че някои колеги не разпознаха скандала и реагираха така, както реагира нормалният български медиен потребител: „Е, какво пък толкова, нали така е в политиката. Мигар не знаем, че се подслушват? Мигар не знаем, че се дебнат? Пък то е и хубаво, защото всички са реално или потенциално корумпирани и е по-добре Бат`Бойко да ги слуша, а те да се дебнат помежду си”. За разлика от Германия голяма част от българските медии не разпознаха скандала, не сметнаха, че това е чудовищно, поуплашиха се, реагираха предпазливо. Разбира се, имаше медии и автори, които го разпознаха веднага и го нарекоха със собственото му име, но в общественото съзнание скандалът си остана в най-добрия случай скромен.
Всички са маскари?
В голяма степен тази безпомощност на обществото, която е видима и от публичните реакции във връзка с последните скандали, опира до тъжната констатация, че управленито на Борисов няма алтернатива. Как приемате този аргумент – по-добре това правителство да остане на власт, независимо от всичките му извращения, защото няма по-добър вариант?
А. Андреев: Този аргумент е реален в някакъв смисъл. В България има тежка деполитизация и много сериозна политическа апатия сред хората. Липсват импулс и енергия за някаква промяна. Хората се умориха от обещания, полуреформи, полумерки, казаха, че всички са маскари, махнаха с ръка и се отказаха. Единствено фактът, че хората припознават в Борисов и неговата партия самите себе си, осигурява комфортно мнозинство на това управление и обрича обществото на безалтернативност.

Александър Андреев в интервю за в. "Гласове"

ПАТРУЛНИ ПОЛИЦАИ ИЗНАСИЛИХА МАЛОЛЕТНА В СТУДЕНТСКИ ГРАД! Ако набиеш ченге – лошо ти се пише!.. А, ако то те набие?..

Преди една седмица малолетно момиче от ромски произход бе изнасилен от действащи патрулиращи полицаи в студентски град. Новината излезе от действащи ченгета от сектор “вътрешна сигурност” които разследват случая. Веднага след гаврата детето потърсило помощ от родителите, които не на себе си веднага алармирали местното РПУ а в последствие прокуратурата. Към днешна дата по случая се води разследване. Имало заподозрени... конкретни резултати никакви обаче. Ето защо родителите на жертвата се свързват с наш репортер. Не за друго а просто да намерят утеха. Те се страхуват да назоват имената си защото знаят че разследването няма да доведе до никъде. Те просто искат да излеят болката си. Болката от поредният полицейски произвол... “ За щастие детето поне не е бременна..” търси успокоението майката през сълзи. Тя с усилие разказва как дъщеря им имала среща с приятелка от провинцията. Закъсняла. Тръгнала да се прибира с градският транспорт но била засечена от полицейският патрул. Спрели я уж за проверка.. до тук стигат силите и да разказва. За станалото можем и сами да се досетим и заедно с нея да си зададем въпроса - до кога...?

„Който пипа полицай, двойно му се връща, това е неписано правило по цял свят...” Така медийният премиер Борисов формулира намеренията си за законодателни инициативи за инкриминиране на посегателствата срещу полицаи.

През 2008 г. България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека заради насилие, упражнено от полицаи върху арестант, което бе квалифицирано като „нечовешко отношение”.

Жалбоподателят Владимир Ангелов Георгиев на 32 години, подал жалба за това, че в продължение на близо две седмици в периода май-юни 1999 г. е бил малтретиран по време на престоя му в ареста на полицейски участък в София. Мъжът бил ритан, удрян с юмруци в опит да бъде принуден да подпише документи, свързани с повдигнатите срещу него обвинения. В знак на протест срещу малтретирането два дни по-късно той си прерязал вените и заради това бил удрян с полицейска палка от един от охранителите. Въпреки, че подал жалба пред прокуратурата, следствието заключило, че властите не са извършили никакво нарушение.

Съдът по правата на човека основава решението си на медицинските свидетелства и снимките на жалбоподателя, които показват рани по много части от тялото му, гръдния кош, хълбоците, таза и краката. Според съда тези наранявания явно са били причинени от безразборни удари с палка и употребата на „значителна сила” и заключава, че с това нечовешко и унизително отношение е нарушен член 3 от Европейската конвенция по правата на човека.

Жалбоподателят трябва да получи 6000 евро за нанесени морални щети.

През март тази година двама българи осъдиха България в Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/ за общо 19 000 евро заради упражнено върху тях насилие от полицейски служители. 57-годишният Светльо Шишков и неговият син Славейко, на 32 години, бяха нападнати изненадващо през 1999 г. от полицаи, докато карали лодка в езеро в България. Те били засипани с дъжд от куршуми, а после понесли и удари от полицаите. На Славейко Шишков били счупени две ребра. Той получил и травма на главата. Полицаите, които ги атакували, се оправдали впоследствие, че имали задача наблюдават тренировъчна база на българското вътрешно министерство на отсрещния бряг на езерото. Те заподозрели Светльо и Славейко, че шпионират базата и затова действали по този начин. В решението си ЕСПЧ постановява, че в демократично общество властите не трябва да отвръщат на извършените нарушения от гражданите с насилие срещу тях. Според съда полицаите са се отнесли унизително и нехуманно към двамата българи. В решението на съда се критикува и фактът, че полицаите не са наказани и че съдебното производство срещу тях е било прекратено през 2004 г.

ЕСПЧ осъди България да плати 10 000 евро обезщетение на Светльо Шишков и 9000 евро на сина му.

В рамките на мълчаливия полицейски протест в градинката до МВР за заплати, по-добри условия на работа, полицаите поискаха и промени в закона - по-строги наказания на гражданите, които им оказват съпротива, за да не могат да се отървават с административна глоба. Никой засега не е повдигнал въпроса, че има действащи закони, които полицаи с лекота игнорират, без страх от санкция.

В конституцията пише, че всеки има право на адвокат от момента, в който бъде задържан. Същото пише и в закона за МВР (чл.63, ал.5).

Но обичайно правило е в рамките на 24-часовото полицейско задържане да се отказва достъп на адвокат до арестантите, да се отказва посочен от тях лекар да ги освидетелства, да не им се разрешава декларираната от закона възможност да се обадят на близките си.

На всички задържани при влизането в РПУ-то се дава да подпишат декларации – дали искат адвокат, дали имат здравословни проблеми, дали искат медицински преглед от лекар по свой избор и за своя сметка, дали искат да се обадят на някого. Тези декларации обаче са чиста формалност, от поисканите права не можеш да се възползваш, а понякога могат да ти изкарат и някой бой – полицаите се обиждат, ако искаш адвокат и лекар.

Случва се адвокат да търси клиента си в РПУ-то, а дежурният да го лъже, че няма такъв задържан или директно да му отказва: „Не може сега да се виждате, утре, като дойде дознателят!” „Какво мога да направя в такъв случай”, пита столичен защитник. „И как да докажа, че през нощта съм бил в РПУ-то – да си нося камера и да се самоснимам, да си водя свидетели или, може би, нотариус? После дежурният казва: „Не е идвал никакъв адвокат. Ами той, ако беше дошъл, ние щяхме да го пуснем!” Когато длъжностно лице от МВР откаже среща на адвокат и задържан, то нарушава Закона за МВР и погазва основно конституционно право на арестанта. Това е престъпление по служба! Но военни съдии и прокурори не могат да си спомнят досега да е имало такова дело срещу човек от МВР. Което само по себе си е скандално, защото става дума за една трайна и порочна полицейска практика. По този повод военен магистрат печално коментира – не може да се иска от съдебната власт да изкорени полицейското насилие, след като то всъщност мълчаливо се толерира от най-големия до най-малкия началник в МВР.

МВР доказа, че все още е къртичата дупка от началото на прехода. Обитателите й правят неистови усилия деянията им да останат под земята и са алергични дори към думата прозрачност. Една-две лампи се пускат само за гости от Европа. Затова и къртиците от МВР са слепи за очевидното - че в този им вид от тях няма много смисъл.

„Докато не бъде задържано едно лице, ние можем само да предполагаме, че той може да бъде без оръжие, но винаги има хипотеза, че може да бъде с оръжие”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с демонстративните арести от последните дни. Преди време бяха арестувани бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов. Ден по-рано бе задържан председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. С изключение на ареста на съдията в останалите случаи маскираните полицаи употребяват физическа сила без задържаните да се съпротивляват. „Всяка една операция може да тръгне в различна посока”, допълни Цветанов по отношение на обвиненията, че арестът на Николай Цонев е бил брутален. От защитата на обвиняемите коментираха, че обмислят да заведат жалба в съда по правата на човека в Страсбург, заради начина по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към задържаните.

При 1/4 от арестите у нас има полицейско насилие върху задържаните, става ясно от доклада на Българския Хелзинкски комитет за правата на човека за 2009 г.

По спазване на правата на лишените от свобода България е на последно място в Европа. Процентите на полицейско насилие по време на задържане са 22,3, а вътре в управлението -24%, стана ясно още от доклада.

В края на миналата година двама полицаи са извършили сексуални действия с непълнолетно момиче по време на командировката си през летния сезон във Варна. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Министърът уточни, че служителите са били в командировка във Варна през летния сезон, за да помагат за осигуряване на обществения ред. „Те са прекрачили границата и са извършили неприлични сексуални действия с непълнолетно момиче. Приведени са към задържане. Това е изключително неприятен момент и към тези служители започват дисциплинарни производства”, посочи тогава Цветанов. 15-годишно е било момичето от Варна, с което са били извършени сексуалните действия от двамата полицаи, командировани във Варна. Това заяви комисар Димитър Димитров, директор на Областна дирекция на МВР – Варна. „Те сами са заснели и документирали извършените си действия. Трябва да бъдат уволнени само заради това, че идиотски са документирали престъплението си”, допълни той. „Момичето е избягало от вкъщи и е била на плажа с момче, което по нейни думи е направило опит да я изнасили. След това е отишла в полицията. При тях тя е търсила помощ и закрила, а е получила нещо друго”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Служителите на реда я завели в бунгало, в което те били настанени. Там правили секс с нея, като заснели извършеното с мобилни телефони.

сряда, 26 януари 2011 г.

ЯНЕ ЯНЕВ ИЗЧЕЗНА?

Яне и любимата!
Последно време Яне Янев не може да бъде намерен от никого. Пръв Алармира за изчезването му Мартин Карбовски, който се зачуди как така Яне не се явил в предаването му след предварителна уговорка. След това и други популярни личности и някои институции изразиха учудването си от неочакваното спотаяване на лидера на Ред, законност и справедливост. На повърхността изплува най-очевидната причина за това, а именно разкритието на Цецка Цачева за фалшификациите в подписката на Янев, внесена в парламента. За нередностите г-жа Цачева е сезирала ДАНС.
Какви са нередностите във въпросната подписка, подписана от 600 000 граждани, чиято цел беше референдум и разпускане на парламента?
Били са използвани неправомерно лични данни на гражданите. Сгрешени са адресите, имало подписи на хора с един и същи почерк, имена на починали хора и дори депутати от ГЕРБ.
Най-новата скандална подробност около подписката на Яне е на път да гръмне до дни. Вестник „Папарак” се е добрал до информация от хората, които правят експертизата на официалната документация, че повече от 2000 подписа са на момичето около 25- годишна връзка. Разследването разкрило, че става въпрос за компаньонки в известни еротични клубове, където се предлагат официално масажи и стриптийз. Налага се версията, че по всяка вероятност става въпрос за голяма част от прословутите жрици на любовта, собственост на Алексей Петров – Трактора. Интересното в случая е, че броят на младите поддръжнички на подписката на Яне е близък до този на всички подчинени на Трактора дами в лекия бранш, за които Razkritia.com писа наскоро. По случая отделно щяла да бъде образувана проверка, резултатите от която щели да излязат съвсем скоро.
Последно Яне Янев даде косвен отговор по темата „подписка” в „Тази сутрин” по Би Ти Ви. Според него, не може да идват хора от ДАНС по нощите и да питат хората дали са се подписвали за държавен преврат. Оттогава, както споменахме по-горе, от Яне няма вест.

СЕНЗАЦИЯ!!!! ГОТВЕН ПРЕВРАТ СРЕЩУ ДОГАН В АНКАРА!

Ахвед ДОГАН
Скандалите сред петата колона на Анкара издават страха й да не загуби позициите си у нас
Шумните скандали и размяната на упреци сред вождовете на ДПС извадиха на светло не само дълго скриваните вътрешни битки между отделни персони и кланове. Но и това кой всъщност стои зад случващото се в сепаратистката партия.При неотдавнашната си визита в София министър-председателят Реджеп Ердоган демонстративно отказа да се срещне с лидера на турската пета колона и предпочете да разговаря продължително с неговата доскорошна дясна ръка Касим Дал. Непосредствено след края на тази визита той обяви публично, че напуска Централното оперативно бюро на етнокорпорацията и обсипа Ахмед Доган с тежки обвинения. Че маргинализирал ДПС и от неговата кауза останали само "голямата далавера, голямата лъжа и корупцията за лично облагодетелстване" И че превърнал организацията в "лека жена, която се предлага на всеки, но никой не я иска"... За внимателните наблюдатели е ясно, че подобни резки движения са възможни само с благословията на Анкара. След като Движението бе изхвърлено от властта при последните парламентарни избори, тя видимо се разтревожи да не изгуби своите позиции у нас, което пък би навредило на нейните неоосмански апетити към България.
Някои анализатори се запитаха защо сподвижникът на Доган прави подобни признания чак сега, след като двамата са плътно заедно от 25 години - включително и по времето, когато през 1985 година създадоха нелегалната антибългарска организация ТНОДБ. Отговорът е ясен: Високата порта отдавна недолюбва компрометирания в обществото и агент на бившата Държавна сигурност Ахмед Доган, който вече се оказва неудобен за нейната имперска стратегия спрямо бившия Дунавски вилает. Затова предпочита да размести фигурите в полза на новия си фаворит и любимец на турските специални служби - Касим Дал, посредник между тях и антиконституционната му партия. За това сме писали неведнъж, а през 2008 година лидерът на АТАКА Волен Сидеров връчи на ДАНС уличаващи документи и факти срещу него. При управлението на тройната коалиция обаче агенцията, не без натиск отгоре, предпочете да запази мълчание по въпроса.
Позата на морален съдник, която Касим Дал си избра, за да обясни причините за своята оставка от Централното оперативно бюро и последвалите скандали в ДПС, е твърде фалшива и едва ли ще му донесе очакваните от него политически дивиденти - дори когато говори и някои истини за лидера на антиконституционната партия. Защото той е неотстъпно до Доган вече 25 години - от създаването на тайната подривно-шпионска организация ТНОДБ /чийто наследник е етнокорпорацията/ до деня, в който му бе наредено отвън да го елиминира. Заедно са, когато бомбите на турски терористи гърмяха на обществени места, взривяваха подбрани обекти като църкви и влакове и убиваха невинни хора и дори деца. Пак са един до друг, когато значителни суми от Анкара и разни ислямски фондации /прикритие на радикални групировки/ течаха към София, за да финансират ДПС - в нарушение на българските закони и всякакви митнически разпоредби. Двамата са заедно и когато през 90-те години бившият "Турски отдел" на НСС е залят от секретни оперативни доклади за масирано нашествие на агентура от югоизток и тотален шпионаж на депесарските вождове в полза на Високата порта. По същото време някои от тях получават специален инструктаж за ерозиране на българската държава в т. нар. Център за изучаване на турския свят, начело с “ястреба” проф. Туран Язган.
По-късно ще преминат и друг курс на обучение под контрола на тогавашния държавен министър, неофашистът Айваз Гьокдемир, и на разузнавателната централа МИТ. Сред основните лектори там е една забележителна по участията си в тайни операции и прехвърлянето на муджахидини в Косово и Босна личност - проф. Мустафа Кахраманьол, координатор на Междуведомствения съвет за работа с т. нар. външни турци. Начело на оперативното управление на съвета е Кямил Юджеорал, експерт по преврати на чужда територия. В същата компания е и Енвер Алтайлъ, агент на МИТ и шеф на европейските структури на неофашистката терористична групировка "Сивите вълци".
В инструктажа си проф. Кахраманьол изрично подчертава, че Турция не желае етнически конфликт в България и на Балканите, защото той би попречил на нейните стратегически интереси и многопосочното й проникване в бившите вилаети на империята
Каквото впрочем става, особено след като властта в Анкара бе поета от ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган. Колкото до турцизирането на българомохамеданите у нас, лекторът е категоричен:"Никакво насилие! Турцизирането трябва да се извършва с умна, последователна и добре обмислена политика. А в това отношение е нужно ДПС да прояви особена чувствителност и старание"...
Вярно е, Доган, Касим Дал и компания наистина проявиха голямо "старание", за да откъснат помаците от българския им родов корен - от Гоце Делчев до Якоруда, Велинград, Сърница и Смолян. Въпросният курс на обучение завършва с приемането и на специална програма, която трябва да гарантира турските имперски амбиции у нас и на Балканите във всички области - икономика, политика, религия, култура, образование.
Лидерът на ДПС и неговата дясна ръка са все така заедно, когато години наред етнокорпорацията използваше лостовете на властта за разграбване на българските национални богатства, за източване на държавния резерв, варварското изсичане на горите ни или за наливане на милиони от бюджета в касите на приближени обръчи от фирми. Докато велможите на турската пета колона потъваха в султански, парвенюшки разкош, електоратът им обедняваше стремглаво и за него се сещаха главно преди избори. Или в случаите, когато решат да дестабилизират страната с инспирирани от тях "протести" - без значение дали са на подучени имами или тютюнопроизводители.
Иначе сегашните скандали в ДПС са само проекция от желанието на Анкара и нейните специални служби да разхубавят образа му чрез подмяна на фигури. Твърде отдавна Доган усети, че почвата под краката му става нестабилна. Има и една знаменателна полуконспиративна среща между него и Ердоган в същия ден, когато Георги Първанов трябваше да окичи лидера на незаконната партия с най-високия български орден, а той пък направи реверанс към Високата порта и отказа да го вземе. Това обаче не направи очакваното от него впечатление на гостуващия у нас Ердоган и Доган беше смъмрен, че маргинализирал ДПС. По-късно Дръндарският "философ" направи нов сондажен ход, за да фокусира вниманието към себе си, и обяви, че може да се оттегли от политиката и да се отдаде на науката. Всъщност това бе поредният опит за мимикрия, подсказана от Анкара, за да се придаде на полувоенизираното ДПС образа на "модерна европейска партия". По същото време подготвеният от Анкара за наследник на лидера - Касим Дал, обяви публично, че при определена конюктура Движението може "само да управлява страната". Следващият знак, че лидерът вече е недолюбван от своите господари бяха посещенията на тогавашния външен министър, а сега президент - Абдула Гюл в Кърджали, последвано от визита на Ердоган в същия град. Доган не беше сред поканените там велможи от ДПС. Нямаше го /за разлика от Дал/ и на погребението на бившия шеф на кабинета му - Ахмед Емин, загинал при странно "самоубийство" в Боянските сараи. Нещо, което лукавият политик от Дръндар веднага използва, за да потърси спасение в етническата карта. И с познатото си азиатско хитруване и лавиране се опита да внуши на обществото, че някои съзнателно разпалвали етническо напрежение и на него му било трудно да успокои електората, а пък и не искал. Впрочем това бе познатият прийом на депесарския вожд - всяко обвинение срещу собствената му персона да се обявява едва ли не за атака срещу турците изобщо. След което се задейства
поредният рекет срещу институциите у нас - в смисъл, че ако бъде отстранен от властта, това би означавало сигурен етнически конфликт. Тези маневри, разбира се, не затоплиха силно охладнелите отношения на Анкара към все по-неудобния Доган и тя вече бе решила да го отстрани от ръководния пост. Ето защо не е изключена вероятността в "самоубийството" на Ахмед Емин да имат пръст и нейните специални служби.Колкото до Касим Дал, той проявява удивителна амнезия спрямо икономическите престъпления и серията от предателства на ДПС срещу България, докато години наред бе вторият човек в него. Кога разбра, че партията му е изолирана и каузата й се е превърнала в "голяма далавера и голяма лъжа?". Много бързо забрави и потокът от хвалби, когато в началото на 2009 година с Ремзи Осман поискаха

преялата с власт

етнокорпорация да

има и посланици,

представители в съдебната власт, специалните служби и във всички по-важни институции в държавата. Това според Дал се налагало, защото ДПС била "стабилна, конструктивна, предвидима, честна партия с коалиционна култура". Тя водела "умерена и балансирана политика за решаване на вътрешните и външните проблеми на страната". Затова имали втори мандат и успешно участвали в "изпълнителната власт и във всякакви институции на местно и централно равнище". Резултатите от това били "налице", а атаките срещу организацията им са предизвикани единствено от "нейното все по-разширяващо се влияние".

Ето защо неговите закъснели тежки обвинения /макар и верни/ срещу Доган трудно може да се приемат като загриженост към ДПС. Ако беше така, той трябваше да повдигне завесата далеч по-рано, вместо да мълчи или да сипе хвалби във всички посоки. Истината е другаде. Господарите му от Анкара и нейните специални служби съзряха заплаха за своята неоосманска политика спрямо България след като петата им колона бе изхвърлена от властта и затова решиха, че е настъпил моментът да се освободят от вече изчерпания и компрометиран Доган и да го подменят със своя нов фаворит - Касим Дал. Останалото е логично: непосредствено след срещата си с премиера Реджеп Ердоган, той напусна демонстративно Централното оперативно бюро и скандалът в ДПС избухна, следвайки подготвения от Високата порта сценарий.

ЩО ЗА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ?

Мила Родино, ти земен рай ли си?
Автор : Татяна Ваксберг


Търси се правна дефиниция на думата „мутра“. Това е краткият извод от обсъжданията на проектозакона за конфискация на имуществото. В текстовете на този проект се говори за това, че административен орган ще отнема всяко имущество, придобито с пари, за които няма обяснение как са получени, но на глас правителството твърди друго – че ще се отнемат само имотите на престъпниците, а не на обикновените хора. Тоест в текста няма никакви гаранции, че добрите незаконни пари наистина ще се отличат от лошите незаконни пари. И причината най-вероятно е в това, че липсва административно определение на гражданската единица „мутра“.
Направо да не повярваш...
Дори и нито един друг проблем да нямаше този закон, разминаването между писан текст и изречени думи пак щеше да си заслужава сатиричните коментари. За изненада обаче многобройните критици на този проект не се плъзнаха по този евтин път. Напротив. Това, което написаха, беше ценностно ориентирано и дебатираше по най-съществените въпроси за функционирането на една демокрация.
Проектът беше критикуван заради това, че заменя правосъдието с административни мерки; заради това, че подменя с произвол ефективните методи за борба срещу мафията; заради това, че отменя презумпцията за невиновност; заради това, че нарушава принципа на равнопоставеност на спорещите страни в гражданското правораздаване; заради това, че нарушава баланса между индивидуални права и обществен интерес.
Това натрупване на обвинения не е ново за публичното пространство, разбира се. Ново е разнообразието на ценностни преценки, дълбочината на критиките и постоянството, с което те се отстояват във времето. Ново е и това, че този път в обсъждането участват наистина представители на широки кръгове от обществото. Проектозаконът беше обсъждан едновременно от пресата, бизнеса, аналитичните центрове, правозащитниците, неправителствения сектор.
Ако съдим по качеството на реакцията, проектозаконът за конфискация на имуществото би следвало да се обяви за най-тежкото посегателство върху демокрацията, извършено до този момент. И той наистина представлява такова посегателство, след като иска да даде на един административен орган правомощието едностранно и без съдебен процес да определя вина и да налага наказателни мерки.
Има нещо гнило...
Но в случая става дума за друго – защо, все пак, точно този проектозакон породи водопад от ценностни реакции, а редица други смущаващи събития бяха или подминавани, или обсъждани съвсем накратко и доста повърхностно.
Ако отговорът е в това, че конфискацията застрашава материалния интерес на твърде много хора, а отмяната на ценности не застрашава ничий интерес и затова няма какво да й се обсъжда, значи не е ясно какво прави България в Европа дори и в географския смисъл на думата.
Без реакция отмина например миналогодишната забрана да се протестира около парламента и правителството. От подслушването пък стана само скандал с потенциал да провокира фейлетони, но не и тема за дебат къде се намира страната. Бизнесът, неправителственият сектор, аналитичните центрове, дори опозицията – къде точно се чуват те спрямо тези два цитирани примера? Май никъде. И както се вижда от обсъждането на така наречения конфискационен закон, проблемът не е в това, че нямат знания, дар слово или страст в аргументацията. Проблемът е, че нямат интерес от това.

Коментарът е публикуван в "Дойче Веле".

ДЪЛГИЯ ИЗДИГА СВОЙ КАНДИДАТ КМЕТ НА СОФИЯ! ВЕРСИИ КОЙ МОЖЕ ДА Е ТОЙ!

Слави ТРИФОНОВ
Слави Трифонов отдавна възнамерява да влезе в политиката. Първоначално тръгна слух, че, ще основе партия „Патриот”, която в коалиция с РЗС на Яне Янев ще се борят срещу властта на Бойко Борисов. Другата им цел в общите планове била съсипването кариерата на Волен Сидеров. Последното което излезе буквално преди няколко дни е че Дългия възнамерявал да издигне свой кандидат за кмет на София. Кой ще е той обаче питат се повечето наши колеги. Спрягат се иманата на главният му сценарист Иво Сиромахов, Тошко Йорданов и дори Иван Кулеков. Други обаче са убедени че Слави ще се опита да наложи ново и непознато име. По смелите дори очакват да номинира себе си но това според експертите е абсурд. Тези хипотези може дори да ги свържем със започналата война между Слави й министър-председателя Борисов, когато шоуменът е потърсил подкрепата на човек с опит в политическата кариера, за да сформират своята партия „Патриот”.
Освен това се говори за създаването на партия и от уволнения журналист Николай Бареков, но все още името и спонсорът й се пазят в тайна.
Пореден знак, че бъдещето на Слави Трифонов е в политиката, видяхме и преди време. Сценаристите на „Шоуто на Слави“ показаха резултати от социологическо проучване, което те самите са инициирали. Инициативата имаше за цел да даде отговори на това какво е общественото мнение за шоуто, съгласни ли са хората с изказваните в предаването политически позиции, които в последните месеци се изразяват в плюене срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Изследването е било проведено от института за маркетинг и социални изследвания MBMD и в анкетата са участвали над 1000 души от цялата страна. Не стана ясно само на базата на какво предаването на учиндолеца бе наредено до Парламента и Президентството?!
Резултатите показаха, че доверието към Слави Трифонов е доста близо до това на Бойко Борисов. На въпроса „Имате ли доверие в следните личности?”, за Слави са гласували 53,4%, за Бойко Борисов – 62,4%, а президентът е получил 50,3%. Проучването даде образ и за доверието в институциите. С най-голяма подкрепа от хората се ползва правителството на ГЕРБ – 52,3%, като само на 3,6% след него е шоуто на Дългия. Третата позиция е за Президентството – 45,4%.
Вече всички са убедени, че Първанов и Трифонов ще се обединят срещу Бойко при следващото раздаване на властта. С въпросното проучване Слави май намекна на Борисов, че само той му е сериозна опозиция и заедно с държавният глава могат да го детронират.
В политическите среди се обсъжда и друга версия за амбициите на Дългия към властта. Не е изключено шоуменът да се кандидатира за президент догодина и да поеме щафетата от Първанов, който оттам-нататък ще насочи вниманието си към своя политически проект. Дори и да не спечели изборите, Трифонов ще опъне докрай нервите на старата си дружка Бойко.
Преди година Шоуто на Слави на чело с водещия на предаването Слави Трифонов обявиха, че ще се опитат да издигнат кандидатурата на варненката Валерия Петрова за независим народен представител на предстоящите тогава парламентарни избори. Реакцията на сценарния екип и на Трифонов бе предизвикана от мълчаливия отказ на Народното събрание, Министерски съвет и Президента на Република България да предприемат стъпки за провеждане на референдум. Допитването до народа, което поискаха от предаването чрез подписите на 70 000 българи бе за промяна на избирателната ни система в мажоритарна. Кампанията по набирането на подписите течеше няколко месеца. Самият Трифонов заяви, че е очаквал подобна реакция от страна на трите институции, до които бяха отнесени подписите на 70 000 български граждани. Именно заради това те предприеха следващата стъпка в кампанията си, за да докажат, че чрез мажоритарни избори могат да бъдат вкарани в Парламента и свестни хора, а не само такива, които са посочени от политическите ръководства.
Валерия Петрова стана известна именно в Шоуто на Слави, където разказа за кратката си, но поучителна кариера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто министър бе Асен Гагаузов. 25-годишното момиче бе уволнено от Министерството скоропостижно, заради това, че подала сигнали за неспазване на заповедта, забраняваща тютюнопушенето в сградата на МРРБ. Петрова е била втрещена от неизпълнението на разпоредбите за вътрешния ред. Тя е забелязала служители, които пушат и след направена забележка й е било казано, че при положение, че Гагаузов пуши в сградата, то и служителите също могат да го правят. Заради това Петрова си е позволила да направи забележка на самия министър Гагаузов и разбира се е била уволнена благодарение на смелата си постъпка, разказа самата тя в студиото на Слави Трифонов. Слави направи дори и нова песен „No merсy”, в която пее: Скоро идва този, който ще изхвърли боклука. Валерия Петрова обаче успя да вземе само 35 000 гласа и остана извън парламента. Самият Слави също не посмя да се пусне директно в политиката, въпреки публичните си заявки да се занимава с по-важни дела от шоубизнеса и маневрите, които прави с напъните си да промени системата за гласуване на парламентарните избори. От единственото интервю, което Трифонов е дал тогава си личи, че Дългия е бил бесен от изхода от парламентарните избори. „Не мога да понасям Иван Костов!”, директно се изцепи Слави. За Бойко Борисов се произнася доста подигравателно, като не пропуска да намекне, че не е прочел много книги в живота си и нищо смислено не е направил като кмет на София. Слави се изказва ласкаво единствено за Доган, за когото не е тайна, че дълги години финансираше шоуто на учиндолеца и единствено той бе пощаден от политическите подигравки на гологлавия плевенски шоумен. Сега обаче Доган слезе от власт и Трифонов е трябвало да си търси нов спонсор, от което явно е бил допълнително притеснен. В интервю учиндолецът твърди, че никога не е получавал пари, за да атакува някоя политическа сила. „Приятелят” му обаче Кеворк Кеворкян недвусмислено го изобличава в своите „Дневници”, като цитира първия въпрос, който Слави обичал да задава при преговори: „А кой ще плати?” Досега явно се намираше кой да плаща, отсега нататък обаче за Дългия ще става все по-трудно, тъй като почти няма политическа фигура, която да не е оплюл, а пък любимият му Ахмед Доган точно сега едва ли има нужда от неговите пиар-услуги.
През последните години Слави Трифонов непрекъснато е сполетяван от фатални събития и болежки, а кариерата му определено върви към упадък, твърдят източници от кулоарите на бТВ.
Ще засвири ли „Ку –ку бенд” най-после „туш”- питат се наблюдателите, след като се пръкна последната клюка за Слави Трифонов? А именно - официалната премиерска половинка Цветелина Бориславова му била запорирала капиталите, които той имал неблагоразумието да депозира в СИБанк?! Поне това спряга градската мълва. Наистина звучи нелогично - врагът на Бойко Борисов да подсили с част от капиталите на компанията си „Седем осми” АД банката на неформалната премиерша! По-задълбочените анализатори все пак откриват смисъл - данъчните и ДАНС нюхат около делата на Дългия и той търси закрила. Къде другаде, ако не в най-сигурната банка в момента? Кой ще смее да рови в трезорите на Цветелина Бориславова? Официално никой не е обявил има ли разследване на финансовите дела на Дългия и искане за запор на негови сметки. Много вероятно е само да текат подмолни проверки и хвърляне на димки в медийното пространство в отговор на калномета, който месеци наред оплюваше имиджа на Бойко Борисов. Трифонов е подложен на огромен икономически натиск и от топящите се като ланшния сняг рекламодатели. Атаката от страна на близките до Бойко Борисов политици не е за подценяване. Волен Сидеров отдавна души за далавери около имотните дела на Дългия. Още повече след като стана известна причината за войната между Слави и Бойко - отказът на премиера, когато беше кмет, да лобира в интерес на Трифонов една купена от шоумена градинка да се деактува и на нейно място да цъфне блок, от който учиндолецът да спечели няколко десетки лесни милиона.
И тия дни като по поръчка цъфна новината, че е обран апартаментът на Слави! Прекрасен повод водещият да побеснее, че, видите ли, и новата власт е като предишните, не може да се справи с уличната престъпност, а само вдига пушилка с показни акции. Колко му е Трифонов да се тръсне и да каже: „Писна ми да съм жертва, влизам в политиката, за да оправя положението!”
Толкова го е закъсал, че напоследък е започнал да прави страничен бизнес в интернет. Сценаристът Светослав Митев и музикантът Георги Милчев-Годжи, са хората, които движат нещата на Дългия всекидневно пред компютъра. Митев е доста изявен уеб дизайнер. Той създал наскоро сайт за видеообмен, в който се провеждат състезания за най-продуктивни ъплоудери или иначе казано - този, който качи най-много клипове за един ден, печели известна сума пари. За да участвате обаче, е нужно да се регистрирате с sms. За да получите други екстри, достъпи до секции в портала и т.н. отново трябва да изпратите sms, чиято цена е 1.20 лв. Оказа се, че всеки sms важи само за един ден.
Започнаха отвсякъде да летят и все пикантни истории, за това как Трифонов си е счупил крака. Слави реши да разбули мистерията около счупения си крак, като отдели 1-2 минути да поговори и за това, колко много клюки излезли за два дни по негов адрес. Дори се пошегува: „Може би ще стана министър-председател! Ами нали Бойко си счупи крака и после стана премиер!”

Янаки ПЕТРОВ

ЧЕРНА СТАТИСТИКА - ВЕЧЕ 120 000 БЪЛГАРИ ТЕЖАТ НА СЪВЕСТТА НА НОВАТА ВЛАСТ!

Без коментар!
Група водещи млади независими социолози са на път да изправят косите на обществото от ужас. Само за последните няколко месеца държавата ни бележи ръст по смъртност на глава от населението. Оказва се че са никаквите 180 дни управление на новият кабинет на министър – председателят Бойко Борисов  в жертви на стреса, здравната реформа, пенсионната реформа, осигуряването, нерегламентираното законодателство за труда, лошите кредити, самоубийствата,  бедността и мизерията са си отишли повече от 120 хиляди българи. Според изготвилите изследването основният техен “убиец4 е властта в страната през последните няколко месеца. На въпроса дали излизането на тези тежи ужасяващи факти са поръчка от опозицията, социолозите отговорят че за истината няма нито граници нито цветове нито политически интереси. Целта била не да се прави скандал а да се вземат спешни мерки защото колкото и  лошо да звучи – България изчезва. Жалко е така без да се усеща никой нацията да се топи и трябвало да се направи нещо. Какво обаче трябвало тези които сме избрали да решат, при това моментално. В противен случая на съвестта им ще виснат още сума наши съграждани.

вторник, 25 януари 2011 г.

СЛЕД ТАЕН ТЪРГ СЪПРУГАТА НА ЦВЕТАНОВ КУПУВА ИЗЗЕТИЯТ БАСЕЙН СПАРТАК ЦЕНТРАЛАТА НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ!

Басейнът " Спартак"
От 3-4 месеца работна група проучва начините, по които МВР да си върне собствеността върху плувния комплекс “Спартак”. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.  Плувният комплекс „Спартак” е собственост на МВР от 1985 година, за което има и съответните документи. Договорът със сегашните наематели на терена е изтекъл. Знаете, че има доста интересни субекти, които имат общо със собствеността му, коментира Цветанов.  През 1999 година с решение на Столичния общински съвет земята на басейна, поради това, че на нея няма сгради, които да извършват социална дейност, влиза в актива на „Софийски имоти”, които в последствие апортират земята в “София сити къмпани”, обясни председателят на ОСК „Левски” Стоян Хранов . МВР от 9 години води дело да се възстанови собствеността на земята.  През последните месеци работи междуведомствена група, която да направи оценка на настоящото състояние на имоти на МВР, обяви още вицепремиерът Цветан Цветанов. До месец работната група трябва да излезе със стратегия относно подобни имоти на МВР. Слухове то централата на министерството носят обаче доста интересната вест че възстановените имоти ще бъдат обявени за продан с цел напълването на закъсалият бюджет на МВР а като бъдещ купувач на апетитният спортен комплекс на Трактора е сочена съпругата на министъра която ще го вземе печелейки таен търг. В ченгеджийските среди това била публична тайна която според тях ще се превърне до няколко месеца в абсолютен факт.

ПОДЗЕМНА МЕДИЯ НА ЕДНА ГОДИНА!НЕ НИ ЖАЛЕТЕ - ЧЕСТИТЕТЕ... ЗА ЕДНА ГОДИНА НИ ПРЕВЪРНАХТЕ ОТ МАЛЪК БЛОГ В ЕЛЕКТРОНЕН ТАБЛОИД С ПОВЕЧЕ ОТ 2000 НОВИНИ И МАТЕРИАЛИ И ПОВЕЧЕ ОТ 130 000 УНИКАЛНИ ПОСЕЩЕНИЯ ЗА ЕДНА ГОДИНА!

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО - КУЛМИНАЦИЯ НА МИТА ЗА НАСИЛСТВЕНА МАСОВА ИСЛЯМИЗАЦИЯ!

Засягам чувствителна - дори не само за отявлените политически националисти като активистите на ВМРО и "Атака" - но и за немалко неполитически мотивирани българи, чиито представи за процеса (NB!) на приемане на исляма от мнозина българи са формиран на база школските знания, базирани основно на текстовете на Вазов и Захари Стоянов; както и на продукцията на доцент-полковници от сорта на Божидар Димитров и на филми, създадени от властта с очевидно идеологически цели - какъвто е и случаят с филма "Времеа разделно". (За чудесното понятие "доцент-полковници" съм благодарна неговия автор - историкът, мой състудент и приятел Васко Мутафов.)
Смятам, че гражданите на Евросъюза в началото на ХХI век трябва да имат ясна и неидеологически мотивирана представа за историята си, включително и историята на отношенията със съседите си. За да има Евросъюз.
Христоматиен пример са отношенията Франция-Германия. Бидейки векове наред икономически, политически и военни противници, след II световна война те стават близки партньори - основа на Евросъюза, затваряйки, без да забравят, но и без да бъдат водени от тях, страниците на кървавите си многовековни отношения. Този процес тече постепенно в рамките на и благодарение на процеса на европейската интеграция, станала възможна както благодарение на гениалния план "Маршал" на САЩ, така и в резултат на невероятно активната дейност на политически великани като Конрад Аденауер, Уинстън Чърчил, Алчиде де Гаспери, Робер Шуман, Жан Моне...
С тази цел препубликувам една практически неизвестна на масовата публика статия на Мария Тодорова за мита "Време разделно". Мит, умишлено създаден и разгърнат от тогавашната комунистическа власт, за да мотивира, обоснове и обясни т.нар "възродителен процес". Като казвам "създаден", имам предвид, че безспорните художествени качества на едноименния роман на Антон Дончев - основа нае мита, нямат нищо общо както с фактите на историческата наука, така и с идеологическите цели на комунистическите лидери.

ОПИТ ДА УБИЯТ ХРИСТО КОВАЧКИ?!

Христо КОВАЧКИ
Брониран Мерцедес и умел шофьор спасили бизнесмена от сигурна смърт Преди дни срещу Христо Ковачки е имало безпощадно покушение, твърди сайтът Аfera.bg, като се позовава на свои източници. Срещу бизнесмена е стреляно в движение от двете страни на пътя, по който са се движили.
Христо Ковачки е пътувал без охрана, единствено с шофьора си в брониран Мерцедес. Само благодарение на виртуозните маневри на шофьора не се е стигнало до фатални последици.
Отдавна се говори, че срещу Ковачки има сериозни заплахи, включително и от страна на Сретен Йосич. През април преди повече от две години беше разстрелян Борислав Георгиев – дясната ръка на Ковачки в бизнеса.
Шефът в дружеството на самоковския безнесмен "Атоменергоремонт” въртеше делата на Ковачки в няколкото негови предприятия в Сърбия, които периодично бяха разтърсвани от стачки заради неплатени заплати. В документ, изготвен от ДАНС за разстрела на Борислав Георгиев, се допуска, че е възможно той да е разстрелян по нареждане на Сретан Йосич заради неизпълнени договорки с човека на Ковачки. /БЛИЦ

бел ред - ПОДЗЕМНА МЕДИЯ  не един път алармира за напрежение около живота  и личната сигурност на енергийният олигарх.
Припомняме с препратки нашите версии и новини
Странно или не малкият блог - елетронен таблоид доказва класа в занаята и това е катгоричен факт! Продължавайте да ни следите - има защо....

МВР НИ ПОДСЛУШВА ТАЙНО ПО ТЕЛЕФОНА?

НЕ  на подслушването!
МВР, ДАНС и специалните служби започват законно да ни следят. Това ще стане по силата на промените в Закона за електронните съобщения, които бяха приети с мотива, че така по-лесно ще могат да се предотвратяват и разкриват тежки престъпления.
С промените в Закона за електронните съобщения интернет доставчиците и мобилните оператори се задължават да предоставят данни на ДАНС, МВР, националната разузнавателна служба, но само след съдебно разрешение от шеф на районен съд или упълномощени магистрати. Съдържанието на съобщенията няма да се разкрива.
Магистратите имат право да откажат разрешение, ако искането не е достатъчно мотивирано или поисканите данни нямат връзка с конкретно престъпление. По всяка вероятност най-много искания ще бъдат отправени към Софийския съд. Разрешения там ще се дават от председателя и още трима магистрати. Водещи експерти по въпроса обаче категорично заявяват че това е формално. “ Стара практика е МВР и ДАНС да ни подслушват и следят още от няколко години насам. Всичко става без заповед и разрешение. Ежедневно сме обект да атаки без да го знаем..” заявяват най – отговорно те. Законово в срок до 72 часа след съдебното разрешение интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Законът ги задължава да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година. Според информаторите ни това също не е нещо ново. Операторите винаги са давали необходимата информация при поискване, което било още по скандално и показвало че България не е правова държава а територия частна собственост на всяка една власт. МВР искаше директен достъп до данните - т.нар. интерфейс, както и ползването им без ограничения.. Заради обществения скандал, който се разрази през февруари обаче се отказа да следи текущи данни от трафика в нета и мобилните ни телефони при разследване на криминални случаи, за които се полага затвор под 5 години. Указът за обнародване на закона беше подписан от президента Георги Първанов в началото на март. Тогава той отбеляза, че по-добре би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия отколкото предвиденото в закона. До колко обаче всичко ще се спазва е друг въпрос...

ТАЙНИТЕ АГЕНТИ НА ДАНС

ДАНС
Няма начин да си успешен разследващ журналист и да нямаш канали както от престъпния свят, така и от тайните служби – отбелязват хора от журналистическата гилдия.
Тайните служби винаги са искали да имат „пощенски кутии” в четвъртата власт, за каквито са ползвани известни журналисти.
Размяната на информация между разследващи журналисти и тайните служби е на бартер – „Аз ще ти кажа какво зная по интересен случай, ако ми подшушнеш по каква тема да се ровя следващия път” – казвали журналистите при обмена на информация с ДАНС.
 Привличането на знаковите фигури било елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори.
„Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали карти за нещатни сътрудници”, коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Казва, че през 1997 г. е събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов.
Юлий Георгиев, шеф на НСС тогава, отрече да е раздавал карти. Твърди се, че при кабинета на НДСВ също изземвали карти. Не е ясно обаче дали е станало.
Стотици агенти от ДАНС са били уволнение през изминалата година, а в службата се назначават хора с роднински връзки, твърдят депутати от партията „Ред, законност и справедливос”. Депутатите отказаха да назоват източниците си, но твърдят, че били проверили данните.
РЗС получили информацията в централата им в София преди няколко месеца. Тогава там дошли хора, които обявили, че са бивши служители на ДАНС, но отказали да съобщят имената си. Те обаче казали много неща, които, твърдят депутати от РЗС, били проверени и се оказали истина. Не е ясно как информацията е била проверена, но според депутата Емил Василев той и негови колеги заставали „с имената си” зад казаното.
Василев твърди, че служителите били така уволнени, че съдът да не може да ги възстанови на работа: „На нарочените първо се съобщава, че предстои да бъдат съкратени, единствената възможност да запазят службата си е да попълнят и подпишат молба за преназначаване. След като попълнят това заявление, г-н Цветлин Йовчев (шефът на ДАНС) създава една специална структура за уволняване, например - отдел, ние я наричаме „кадрова кошара”, и всички, които предстои да бъдат уволнение формално се назначават там, в специално създаден отдел, който предстои да бъде закрит като структура.”
По думите на Василев, съкратените служители не могат да осъдят ДАНС, защото законово нещата са уредени.
Според РЗС от учебния център на агенцията в Банкя били откраднати телевизори, генератори и друга техника, а в ДАНС имало служители в роднински или любовни отношения. Същите източници, които не искали да си кажат имената, съобщили и за алкохолни и сексуални злоупотреби в агенцията.
Ръководството на Държавна агенция „Национална сигурност” ще сезира прокуратурата срещу независимите народни представители от РЗС Емил Василев, Тодор Великов, Георги Терзийски и Кристияна Петрова за извършено престъпление.
ДАНС ще сезира и председателя на Народното събрание Цецка Цачева за поведението на народните представители. От ръководството ще насърчат всички лично засегнати от изявленията служители да потърсят правата си по съдебен ред, пише в писмо до медиите.
В ДАНС реализирането на кадровата политика се извършва при спазване Закона за ДАНС и Правилника за неговото прилагане, Концепция за организацията и управлението на Държавна агенция „Национална сигурност” и Стратегия за управление на „Човешките ресурси” в ДАНС. За подбора на кадри в ДАНС, както и за кариерното развитие на служителите в агенцията е създадена стройно изградена система. Въведен е механизъм, при който никой да не може да взима и изпълнява еднолично решения, включително и председателят на агенцията.
Директорите на основните структурни звена в агенцията, на базата на оперативната обстановка, предлагат да бъдат назначени служители със съответен профил. При проучване на кандидатите за работа в ДАНС се проверяват техните интелектуални, личностни и физически качества. Подлежи на проверка и тяхната медицинска и психологическа годност.
Кариерното развитие на служителите се основава на тяхната компетентност, квалификация, натрупан опит, доказани личностни качества и личен принос за постигане на целите на ДАНС. От особено значение е спазването на Конституцията и законите на Република България и на Етичния кодекс за поведението на държавните служители на ДАНС.
Въведена е система за оценяване на резултатите на всяко структурно звено на агенцията. Оценен е и приносът на всеки служител за крайния продукт на агенцията и това е обвързано с кариерното му развитие. Критериите са базирани на оценки не само на прекия ръководител, но и е съгласувано с всички последващи нива, като служителите имат възможност да възразяват срещу атестационните си оценки. Оценяването на служителите е обективен и справедлив процес.
От създаването на ДАНС досега в дирекция „Човешки ресурси” не са постъпвали декларации, че съществуват йерархични връзки между държавните служители в агенцията. Подобни декларации служителите са длъжни да подадат при постъпване на работа в ДАНС или в 7-дневен срок от настъпване на подобна зависимост. Проверки са извършвани и от дирекциите „Сигурност на ДАНС” и „Инспекторат”. Не са установени несъответствия, нито данни за наличие на йерархична зависимост между служителите на ДАНС.
Проверки за финансовото състояние и подбора на човешките ресурси в ДАНС са извършвани и от оторизираните за целта държавни институции - парламентарната Комисия за контрол на ДАНС и Сметната палата.
От Народното събрание са установили, че правилата за постъпване на работа и кариерното развитие на кадрите са спазени. Изцяло е премахната възможността за субективизъм при подбора. Одитните доклади на Сметната палата за 2009 г. (за 1.04.2008 - 31.12.2008 г.) и 2010 г. (за 1.01.2009 - 31.12.2009 г.) са констатирали, че действията на агенцията са законосъобразни.
Шефовете на ДАНС са убедени, че в агенцията работят почтени, честни и отдадени на работата си служители.
Агентите на ДАНС в чужбина, голяма част от които работят в дипломатическите ни мисии, да получават наполовина по-ниски възнаграждения. Такова предложение за промяна в Закона за ДАНС внесе за разглеждане в Министерския съвет вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
Промяната в закона е по наша инициатива, подчертаха от агенцията.
Създава се нов член 72а, който реже допълнителните възнаграждения, получавани от контраразузнавачите като командировъчни в чужбина. Текстът препраща към Закона за дипломатическата служба. Според наредбата към този закон всеки служител в мисиите ни получава определени пари във валута според държавата, ранга и поста си. Например базисната сума за САЩ е 154 долара на ден, военният аташе получава 95% от нея, задграничният представител на МВР (т. нар. офицер за свръзка) - 80%, а охранителят и готвачът - 54%. Във Великобритания базата на дневните е 85 лири, в Белгия - 109 евро, в Русия - 119 евро и т. н.
Изпълняването на задачи, обвързани с кръгове с позиции във властта, е сред основните причини за институционалната слабост на ДАНС, твърдят експертите. Реален е рискът от злоупотреби при назначаването на „служители на прикритие” - хора на ДАНС, пращани на работа в държавни органи, организации, та и във фирми. Назначението става при „оперативна необходимост”, преценявана само от шефа на ДАНС, без чужд контрол и без ограничение за щата „на прикритие”. Така няма никакви гаранции, че определени държавни институции няма да попаднат под „твърде силното влияние на ДАНС”, категорични са експертите. А безконтролното разрастване на щатовете в държавата е особено притеснително на фона на икономическата криза. Въпреки че от ДАНС са отчели разсекретяване на 21 808 документа, създадени от 2005 г. до 2009 г., те остават „тайни” за обществото, сочат още експертите. Защото справката се включва в годишния доклад за дейността на ДАНС, който е секретен.
Няма ограничение за броя на агентите от Държавната агенция за национална сигурност, които се назначават на прикритие в министерства и други ведомства, и така тези институции могат да попаднат под силното влияние на ДАНС. Това е една от констатациите на фондация „Риск монитор”, която представи преди месец мониторинг на българското ФБР. Според неофициални данни попаднали там сред хората които сътрудничат на службата има наистина шокиращи имена. Едно то тях е това на бан керката Цветелина Бориславова например която от години била таен агент на службите.
Палитрата се пълни с името на Миролюба Бенатова за която информацията вече е публична тайна. Новото попълнение обаче е това на бизнес дамата Петя Славова която по новата информация един от сериозните фактори във финансовото разузнаване на службите. Топ скандалното име е това на Мария Мургина която дори имала чин в отдел по икономическото разузнаване на ДАНС, бившата шефка на фонд “ Земеделие” също е била сред тайните агенти. Дори една от шефките на БЧК и дори зДравната каса са давали приноса си в националната сигурност твърдят с убеждение информаторите ни от фондация „Риск монитор”, които ни уверяват че изследването им ще продължи скоро. Изпълнителният директор на неправителствената организация Стефан Попов припомни и че ДАНС бе създадена заради конфликта между бившия премиер Сергей Станишев и вътрешния му министър Румен Петков и е направена с „главата наопаки”.
ДАНС е мощно овластена институция, която може да бъде и обществено опасна, смята Попов и най – големият и проблем според експерти е непрозрачното назначаване на агенти в службата, което давало да доста хора неограничена власт и чевството на безнаказаност.

понеделник, 24 януари 2011 г.

ХОРА НА ЛЕЧКОВ ОПИТВАТ ДА ПОДКУПЯТ ПРОКУРОР?

Йордан ЛЕЧКОВ
СЛЕД РАЗВОДА - СЪПРУГАТА НА ЛЕЧКОВ МУ ВЗЕМА ВСИЧКО?

СЪПРУГАТА НА ЛЕЧКОВ ЩЕ СВИДЕТЕЛСТВА СРЕЩУ НЕГО?

Окръжната прокуратура в Сливен образува досъдебно производство срещу кмета на общината Йордан Лечков за безстопанственост и престъпление по служба.

Според съобщението на прокуратурата в периода август 2008 г. - февруари 2010 г. в качеството си на длъжностно лице кметът умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това е последвала значителна щета за общината. В хода на разследването експертизи трябва да установят какви са щетите от неположените грижи за общинското имущество. Твърди се, че досъдебното производство е за отдаването под наем на бившите казарми в центъра на града на занижени цени. Те бяха предоставени безвъзмездно на общината от военното министерство по времето на министър Николай Свинаров. Става въпрос за 116 дка бивши казарми на парашутния полк и няколко армейски батальона.

Наблюдаващ прокурор по досъдебното производство е изпълняващият длъжността окръжен прокурор Пламен Стефанов. Той води и неприключило досъдебно производство срещу неизвестен извършител по възлагане и изпълнение на обществени поръчки в община Сливен.

Първоначално не се поиска отстраняването му от кметския пост. Оставката му обаче се поиска в подписка в Сливен.

Недоволството в Сливен нарасна след проблемите между кметската управа и фирмата, която полага канализацията. Целият град е разкопан, а от фирмата спряха работа и излязоха на протест срещу Йордан Лечков.

В същото време в София на разпити бяха мнозина от общинските съветници в Сливен, за да дадат обяснения по сигнала за безстопанственост срещу Лечков, който изпратиха до премиера Бойко Борисов и до МВР-шефа Цветан Цветанов. Според някои от тях над Лечков е имало чадър от съдебната власт и затова той не е бил закачан досега.

В Сливен предстои избор на нов окръжен прокурор и хората се притесняват, че това може да е „човек на Лечков”.

На 15 април Окръжната прокуратура в Сливен съобщи, че е внесла искане в Окръжния съд за отстраняването на кмета на общината Йордан Лечков от длъжност заради повдигнатите срещу него 7 обвинения за престъпления по служба.

Наскоро Лечков заяви, че ще подаде сигнал до ДАНС и инспектората на прокуратурата за нередности в дейността на обвинителя. Според него не е малък сигнал колко дела има Стефанов, вкарани в съда, и колко прекратени „срещу негови съученици от милиционерското училище”. Преди няколко дни Йордан Лечков лансира идеята си прокурорите да се избират пряко от хората - както народните представители. Слухове от родният му град носят че той бил толкова бесен на обвинителите срещу себе си че пратил свои хора да ги заплашват. Според други източници обаче става въпрос за опит за подкуп, който хората на вече екс кмета искали да пробутат на обвинител за да осуети делата срещу него.

Лечков не е първият кмет, който попада на мушката на обвинителите. Обвинен е и кметът на Ямбол, както и кметът на Кърджали.

Йордан Лечков рекетирал и възрастни хора да спонсорират управлявания от него общински футболен отбор „Сливен“, за да им прокара вода. Тази негова дейност лъснала след проверката, която прокуратурата направи. През 2005 г. Лечков имал среща с 50 семейства от безводната зона в Асеновското дефиле. Възрастните хора от крайния квартал „Кироолу“, който е със статут на вилна зона, помолили Лечков да задвижи проекта за водоснабдяване, който отлежавал на бюрото му. Данчо най-безцеремонно обявил на пенсионерите: „Искате вода? Аз пък искам 5000 лева за издръжката на футболния клуб. Вие ще съберете парите, аз ще ви реша проблема!“. Пет години след тази случка вилната зона продължава да е безводна, нищо, че отдавна е в регулация. Язовир „Асеновец“ е само на 200 метра от квартал „Кироолу“, но макар да прелива, а общината да е отпуснала пари за водоснабдяване, чешмите на старите хора в квартала са пресъхнали.

Сливен се раздели на два лагера: в подкрепа на кмета и против него. Според първите, Лечков е направил много за града по време на кметуването си. Мащабните ремонти на детски градини, училища, спортни зали, газифицирането, водният проект са само част от примерите, които дават. „Сливен от години не е имал такъв кмет, който действа с размах и прави невъзможното градът да стане европейски”, смятат поддръжниците на Лечков.

От другата страна са противниците му, които смятат, че в града цари пълен хаос. „Кметът мисли само за себе си и за фирмите от „кръга Империа”, казват те. Много от нещата, които са построени, са извършени на силно завишени цени. Много фирми в града са поставени в шах и се чудят в кои градове да работят, за да оцелеят. Общината дължи милиони на фирмите, с които има сключени рамкови споразумения, не управлява добре общинския бюджет, не привлича инвеститори, и т.н., и т.н.” Обвиненията са много. „Сливен не е разделен на два лагера, а на независими и смели хора и подкупени от Лечков и страхливци! Това трябва да е краят на този нахален и безскрупулен кмет, който трябва да бъден осъден и да му се вземе всичко, което е присвоил, след като седна на кметския стол, като се разгледа и имуществото на приближените му”, са само част от мненията на недоволни сливенчани.

Приближени фирми и бизнесмени до сливенския кмет Йордан Лечков са завъртели 220 милиона лева от поръчки и сделки с общината през последните години. Това твърдят опозиционери на градоначалника, които вече открито се борят за неговото сваляне. Срещу него скочи и вече бившата му дясна ръка Радостин Русев. Именно той е дал ценна информация на прокуратурата, която започна разследване срещу Лечков. Русев даде и изявления в медиите, в които открито обвинява доскорошния си приятел в рекет. Обръчът от фирми около Лечков бе наречен кръгът „Империя“ заради едноименния хотелски комплекс в града, собственост на Лечков. Местни политици коментират, че кметът Йордан Лечков е успял да прибере близо 40 милиона лева от комисионни при общински сделки за периода 2005-2010 г. Сделките били за доставки на оборудване, ремонтни дейности, снабдяване с горива на детски градини и училища и др. Така немислимото се случи. Градът скочи срещу една от своите икони, срещу доскорошната си гордост и надежда. Сливен въстана срещу кмета Йордан Лечков! Въпреки че футболната легенда се прави на непукист, от скоро вече се движи с охрана.

Йордан Лечков се установи в родния си Сливен след края на спортната си кариера през 1998 г. Започва собствен бизнес, като вдига първия посткомунистически хотел в града - „Империя”. Въпреки че има и други мераклии, които искат също да строят хотели в Сливен, никой освен Лечков не успява да се сдобие с разрешително. Мястото обаче скоро се сдобива със съмнителна слава. Говори се, че едни от най-големите ъндърграунд босове редовно се гощават там. Лечков прави огромни софри и черпи щедро. Според различни информации гости на корем в неговия хотел са били и политици от най-висок калибър. Около строежа на хотела в града се носи много интересен слух. Говори се, че Лечков е взел заем от 600 хиляди марки от своя бивш съотборник Златко Янков. Върнал му ги чак след десет години, и то в левове. За този период сумата е девалвирала поне с 60 процента.

Не стига това, ами напира й слух, че Лечков и съпругата му Светлана са в процес на развод заради семейни и служебни проблеми. Не стигало това ами все още настоящата половинка на бившият национал имала намерение да му удари още няколко секири искайки да му вземе бизнеса и имотното състояние както и да свидетелства срещу него. Причината била че те двамата от години имали само фиктивен брак който съществувал само на документи. Жената не изпитвала грам чувства към гологлавият градоначалник и живеел с него само заради парите и властта. Сега когато те са на път да го напуснат, същото смятала да направи и тя. Доста големи рога поставила на мъжа си и Светлана с години назад – съпругата на Йордан Лечков, носи отдавна мълвата. Нещата датират още от футболните години на Данчо когато той е бил принуден да напусне турския „Бешикташ”, защото спипал жена си с масажиста на тима. Тази клюка се появи тогава из местния печат, макар че след това и Данчо, и Светла, се скъсваха да опровергават написаното. Днес се вижда че всичко е било май чистата истина...

Тео АНГЕЛОВ

СЯНКАТА НА ТРАКТОРА ИЗПЛУВА ОТ ПОБОЯТ НА ОГНЯН СТЕФАНОВ?


Пребитият журналист Огнян СТЕФАНОВ

Ще съм доволен, когато има осъдени“, коментира пред „Атака“ журналистът
Доверен човек на Алексей Петров-Трактора и Антон Петров-Хамстера стоял зад нечовешкия побой с чукове над журналиста Огнян Стефанов. Информацията лансира столичен всекидневник, като се позова на свои източници от разследването.
Ужасът се разигра на 22 септември 2008 г. около 22,30 ч. пред хотел "Кипарисите" на ул. "Петко Каравелов" в столицата. Огнян излизал от среща в ресторанта, когато на улицата бил пресрещнат от 5-6 мъже, които започнали да го бият с чукове и метални прътове, като му счупили краката и ръцете. При побоя Стефанов загубил над 2 литра кръв. Той бе настанен в изкуствена кома и много тежко състояние във ВМА. Според новите данни бившата барета Кирил Симеонов, който участвал в мним грабеж на казино в столицата, е бил сред заподозрените за зверския побой на журналиста. По оперативна информация Симеонов бил близък с Антон Петров-Хамстера, задържан при операциите "Наглите" и "Октопод". При последната той бе спипан заедно с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.
В неделя вътрешният министър съобщи, че е разкрит мнимият грабеж на 428 хил. лв. от казино "Перла" в София. По първоначална информация трима бандити нападнали обекта в кв. "Красно село", където се събирал оборотът от няколко заведения. "Жертвата" разказала, че грабителите професионално го повалили на земята и вързали. После натъпкали парите в сак. Разследващите обаче установили, че управителят на казиното Явор Демирев сам е инсценирал грабежа. Оказало се, че чрез своя позната управителят се свързал с бившата барета. В уреченото време Кирил Симеонов влязъл в офиса, вързал управителя и взел парите. При обиските в събота са намерени 305 000 лв. в дома на баретата.
"Ще съм доволен, когато най-сетне някой влезе в затвора". Така Огнян Стефанов коментира пред "Атака" новото развитие по разследването за мелето отпреди две години. Той обяви още, че се надява биячите му да бъдат осветлени. "Когато това стане, може да се каже, че ще съм доволен, ако изобщо може човек да е доволен след такъв побой", отсече Стефанов.