неделя, 23 януари 2011 г.

АРЕСТУВАХА ХОРА НА ГЕРГОВ ОПИТАЛИ ДА ПОДКУПЯТ ШЕФА НА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ ПЛОВДИВ! ТОЙ ОТРИЧА ДА ГИ ПОЗНАВА! ГОТВИ СЕ АКЦИЯ – БАРЕТИ В ОФИСА И ДОМА НА ГЕОРГИ ГЕРГОВ!


Георги ГЕРГОВ

Това, което прави генерал Борисов сега, това трябваше да го направи БСП преди 4 години. Такава равносметка направи червеният лидер и бизнесмен Георги Гергов. Според него още в началото на мандата социалистите е трябвало да започнат с ревизии на предишната власт, вместо да „покриват” управлението на НДСВ и ДПС. „Сега в крайна сметка ние платихме целия масраф”, обобщи той. Гергов е категоричен, че който е грешил, трябва да си носи отговорността.
Започва прокурорско разследване на крупния пловдивски бизнесмен Георги Гергов. Обект на проверката е създаването на смесеното публично-частно дружество „Пълдин туринвест“, което стопанисва имоти в резервата Старинен Пловдив и чрез което Гергов влезе като акционер в Международния панаир Пловдив, а с след това го „лапна” след серия врътки. Слухове носят че ударите по въпросната разследване ще са доста мощни. Очаква се дори спец части да нахлуят и окупират офисите на олигарха да изземат документация свързана изцяло с бизнеса на маститият хотелиер. Междувременно из елита на град Пловдив от седмица насам се говори за още един скандал който е на път да избухне, роден от факта че хора на Гергов са опитали да подкупят инспектор от икономическа полиция участващ в разследването за да го привлекат на своя страна. Ченгето обаче не само че отказва но и подава сигнал в прокуратурата по случая. Чува се че дори вече имало полицейско дознание, Гергов ще бъде привикан на разпит а хората му дори арестувани. Всичко било въпрос на малко време. Ако това е истина то тя показва само едно – свинарят е уплашен, дава мнение наш колега от Пловдив познавайки в детайли олигарха. Според него босът на панаира е пътник само че все още не иска да си го признае и осъзнае.

Още през януари пловдивската прокуратура бе поискала писмени обяснения от кмета Славчо Атанасов за общата фирма на общината и скандалният бизнесмен „Пълдинтур Инвест”. За пореден път на проверка е подложена и „странната” сделка за Пловдивския панаир. Пловдивската прокуратура проверява начина, по който е създадено смесеното публично-частно дружество „Пълдин Туринвест”. Акционерното дружество стопанисва редица апетитни имоти в Стария Пловдив и е мажоритарен собственик на „Международен панаир Пловдив” АД.

Преди време прокуратурата поиска писмени обяснения от кмета на Пловдив Славчо Атанасов за условията на учредяване на смесеното дружество „Пълдин Туринвест” през 2006 г. Тогава кмет на града беше д-р Иван Чомаков. След време Славчо Атанасов съобщи, че вече е готов с отговора си на питането на прокуратурата. Той припомни, че по това време е бил районен кмет на Тракия и няма отношение към сделката, макар тя да е гласувана в Общинския съвет и с гласовете на ВМРО, чийто член е пловдивският кмет.

От създаването на дружеството Общината не е получила нито стотинка дивидент от публично-частното дружество, а то уж беше създадено, за да подпомага социалните програми на градската управа.

Според обяснението на Атанасов безпомощността на общината да защити интересите на гражданите се дължи на скандалния договор, изготвен от кмета Чомаков и гласуван от предишния общински съвет.

Припомняме, че бездействието на екипа на Славчо Атанасов по повод дивидентите от смесеното дружество станаха причина съветникът от ДСБ Даниела Желязкова да обвини кмета, че разпъва политически чадър над олигарха.

Според запознати това дружество е пример за задкулисна приватизация в ущърб на гражданите на втория град в България. В него бизнесменът апортира имоти в курорта „Слънчев ден” край Варна и хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, а община Пловдив – атрактивни къщи в архитектурния резерват Старинен Пловдив. След това, чрез класическа схема за увеличаване на частния капитал в „Пълдин Туринвест”, Гергов придобива над 75% от смесеното дружество, а делът на общината се стопи до по-малко от 25%. Междувременно чрез сделка, окачествена от министър Трайчо Трайков като „странна”, „Пълдин Туринвест” получава даром от държавата миноритарен дял в най-голямото изложение на Балканите – международния панаир в Пловдив.

Две години по-късно, през 2008 г., чрез поредица юридически процедури и изкупуване на дяловете на частни реститути, контролираното от Гергов дружество става мажоритарен собственик на международния панаир и в момента държи 51% от капитала. В края на 2008 г. Георги Гергов купува и пловдивската телевизия „Евроком България” и за благодарност назначава бившия вече кмет Чомаков за управител на дружеството.

След няколко месеца „Евроком” става Нова българска телевизия (NBTv), а малко по-късно олигархът започва да издава и вестник „Новия Глас” – опит за възобновяване на най-големия местен вестник от времето на социализма „Отечествен глас”. Заговори се дори, че Гергов преговаря със Степан Ерамян за придобиване на мажоритарен дял в най-големия извънстоличен вестник „Марица”.

Според запознати обаче медийната „империя” на бизнесмена е колос на глинени крака, защото от телевизията и редакцията на вестника са уволнени близо 30 журналисти. Обяснението било, че се налагат рестрикции поради липсващите приходи от реклама. Съкращения са направени и в Панаира – уволнени са около 150 души, като изцяло е ликвидиран отдел „Маркетинг и реклама”.

За всичките години откакто Гергов управлява двете дружества „Пълдин Туринвест” и „Международен панаир Пловдив” нито Общината, нито Държавата са получавали дивиденти от участието си в тях - цялата печалба е реинвестирана според решенията на Общото събрание на дружеството. Тези решения са оспорвани от министъра на икономиката Трайчо Трайков, който месец след влизането си във ведомството обяви, че ще заведе дело срещу Пловдивския панаир за неизплатени 1,3 милиона лева дивиденти, натрупани през времето, когато дружеството е било преобладаващо държавно.

Министърът назначи специална комисия, която да провери „странната” сделка и обеща редовно да информира медиите за дейността й, но засега съществена промяна на статуквото няма, въпреки проверките, които НАП, Икономическа полиция и прокуратурата направиха на фирмите на Гергов в края на миналата година .

Вероятно сегашното разследване има връзка със сигнала, подаден още през октомври лично до министър Цветан Цветанов и отнасящ се до действията на бизнесмена около придобиването на панаира. Самият Гергов тогава коментира, че било нормално прокуратурата да прави проверки на българските фирми. Той не се притеснявал, защото всичко било документално изрядно.

Месец след първите проверки Пловдивската обществена телевизия „Тракия” излъчи запис, на който служител на Икономическа полиция обяснява какво е открил при проверката на скандалната приватизация на Панаира. Според него изводите от разследването били изпратени на Цветан Цветанов шест седмици по-рано и че доказват по-скоро обратното – документите на дружествата, управлявани от Гергов, съдържат факти за „крупни злоупотреби”, извършени при приватизацията.

Според служителите от Икономическа полиция в града край Марица той си е послужил с документи с невярно съдържание, а оценките на апортните вноски, с които е увеличаван делът на фирмите на Гергов в публично-частното дружество „Пълдин Туринвест”, са завишени от 10 до 100 пъти. Освен това е укрил данъци в особено големи размери.

В доклада подробно се описва схемата за „превземане” на бившето държавно дружество „Международен панаир Пловдив" и се посочват сделките, които Министерството на икономиката, енергетиката и туризма би могло да обяви за несъстоятелни в случай, че реши да си върне мажоритарния дял.

Месец след излъчването на записа непотвърдена информация на източници от Пловдив гласеше, че пропялото ченге е било заплашвано от олигарха, който казал, че „ще му спре часовника” заради разкритията му пред камера. Скандалните сделки на Гергов и смъртната заплаха са поводът полицаят и бизнесмен Петър Станчев да излезе на светло. След груб натиск от страна на олигархични кръгове той беше изхвърлен от сметосъбирането в Пловдив, където беше ключова фигура.

„При наличието на толкова много очевидни и неоспорими доказателства за финансовите далавери и схеми на Гергов нито една прокурорска проверка до този момент не е била ефективна. Т.е. може да се заключи, че или има преднамерено замазване от прокуратурата на Герговите далавери, или има изключително некомпетентно водене на следствията”, споделя той. „В едно тв предаване по Пловдивска обществена телевизия аз си позволих да пусна запис, който беше технически обработен и реално погледнато не се виждаше нито лицето, нито реалния звук, а само чрез променения говор можеше да се идентифицира служител на МВР. Той си беше направил труда само на база и единствено на документи от търговския регистър да изготви сериозен икономически анализ и да си позволи да изнесе този анализ чрез доклад официално към министъра на МВР Цветан Цветанов. Полицаят констатира груби закононарушения при приватизацията на Международен панаир Пловдив (МПП), в това число и това, че неправомерно се увеличава уставният капитал с договори за прихващане от Георги Гергов, както и създаването на документи с невярно съдържание от същия с цел лично облагодетелстване чрез неплащане на данъци, ощетяващи държавата със сумата, която може да нарасне над 100 милиона и става някъде от порядъка на 250-300 милиона. Тези констатации са направени от специалист, служил в икономическа полиция и запознат със законите в България. Той съответно уведомява за закононарушенията на Георги Гергов и сие компетентните органи в лицето на министъра на вътрешните работа Цветан Цветанов и местния шеф на РДВР Тодор Чонов. След уведомлението изтича информация, най-вероятно от пловдивската служба на полицията. За моя голяма изненада полицаят е бил предупреден от бивш шеф на РДВР-Пловдив, че Гергов е поръчал убийството му. Полицаят логично е пуснал официален сигнал до полицията и е уведомил компетентните органи и шефовете си за това, което е получил като информация. Нормално е да се стресне и да се изплаши за семейството си. Полицаят е упоменал в доклада си точно лицето, което му е казало, че Гергов е поръчал убийството му. И като единствена нормална защита след пускане на сигнала за убийство човекът търси вече публични изяви, за да е ясно и да се знае за това и ако някой посегне на живота му, да се търси пряка връзка с този, който е направил поръчката за убийството. Дай, Боже, да не се случва…”, заключва Станчев.

Ники Дудуков

Няма коментари: