петък, 28 януари 2011 г.

ПАТРУЛНИ ПОЛИЦАИ ИЗНАСИЛИХА МАЛОЛЕТНА В СТУДЕНТСКИ ГРАД! Ако набиеш ченге – лошо ти се пише!.. А, ако то те набие?..

Преди една седмица малолетно момиче от ромски произход бе изнасилен от действащи патрулиращи полицаи в студентски град. Новината излезе от действащи ченгета от сектор “вътрешна сигурност” които разследват случая. Веднага след гаврата детето потърсило помощ от родителите, които не на себе си веднага алармирали местното РПУ а в последствие прокуратурата. Към днешна дата по случая се води разследване. Имало заподозрени... конкретни резултати никакви обаче. Ето защо родителите на жертвата се свързват с наш репортер. Не за друго а просто да намерят утеха. Те се страхуват да назоват имената си защото знаят че разследването няма да доведе до никъде. Те просто искат да излеят болката си. Болката от поредният полицейски произвол... “ За щастие детето поне не е бременна..” търси успокоението майката през сълзи. Тя с усилие разказва как дъщеря им имала среща с приятелка от провинцията. Закъсняла. Тръгнала да се прибира с градският транспорт но била засечена от полицейският патрул. Спрели я уж за проверка.. до тук стигат силите и да разказва. За станалото можем и сами да се досетим и заедно с нея да си зададем въпроса - до кога...?

„Който пипа полицай, двойно му се връща, това е неписано правило по цял свят...” Така медийният премиер Борисов формулира намеренията си за законодателни инициативи за инкриминиране на посегателствата срещу полицаи.

През 2008 г. България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека заради насилие, упражнено от полицаи върху арестант, което бе квалифицирано като „нечовешко отношение”.

Жалбоподателят Владимир Ангелов Георгиев на 32 години, подал жалба за това, че в продължение на близо две седмици в периода май-юни 1999 г. е бил малтретиран по време на престоя му в ареста на полицейски участък в София. Мъжът бил ритан, удрян с юмруци в опит да бъде принуден да подпише документи, свързани с повдигнатите срещу него обвинения. В знак на протест срещу малтретирането два дни по-късно той си прерязал вените и заради това бил удрян с полицейска палка от един от охранителите. Въпреки, че подал жалба пред прокуратурата, следствието заключило, че властите не са извършили никакво нарушение.

Съдът по правата на човека основава решението си на медицинските свидетелства и снимките на жалбоподателя, които показват рани по много части от тялото му, гръдния кош, хълбоците, таза и краката. Според съда тези наранявания явно са били причинени от безразборни удари с палка и употребата на „значителна сила” и заключава, че с това нечовешко и унизително отношение е нарушен член 3 от Европейската конвенция по правата на човека.

Жалбоподателят трябва да получи 6000 евро за нанесени морални щети.

През март тази година двама българи осъдиха България в Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/ за общо 19 000 евро заради упражнено върху тях насилие от полицейски служители. 57-годишният Светльо Шишков и неговият син Славейко, на 32 години, бяха нападнати изненадващо през 1999 г. от полицаи, докато карали лодка в езеро в България. Те били засипани с дъжд от куршуми, а после понесли и удари от полицаите. На Славейко Шишков били счупени две ребра. Той получил и травма на главата. Полицаите, които ги атакували, се оправдали впоследствие, че имали задача наблюдават тренировъчна база на българското вътрешно министерство на отсрещния бряг на езерото. Те заподозрели Светльо и Славейко, че шпионират базата и затова действали по този начин. В решението си ЕСПЧ постановява, че в демократично общество властите не трябва да отвръщат на извършените нарушения от гражданите с насилие срещу тях. Според съда полицаите са се отнесли унизително и нехуманно към двамата българи. В решението на съда се критикува и фактът, че полицаите не са наказани и че съдебното производство срещу тях е било прекратено през 2004 г.

ЕСПЧ осъди България да плати 10 000 евро обезщетение на Светльо Шишков и 9000 евро на сина му.

В рамките на мълчаливия полицейски протест в градинката до МВР за заплати, по-добри условия на работа, полицаите поискаха и промени в закона - по-строги наказания на гражданите, които им оказват съпротива, за да не могат да се отървават с административна глоба. Никой засега не е повдигнал въпроса, че има действащи закони, които полицаи с лекота игнорират, без страх от санкция.

В конституцията пише, че всеки има право на адвокат от момента, в който бъде задържан. Същото пише и в закона за МВР (чл.63, ал.5).

Но обичайно правило е в рамките на 24-часовото полицейско задържане да се отказва достъп на адвокат до арестантите, да се отказва посочен от тях лекар да ги освидетелства, да не им се разрешава декларираната от закона възможност да се обадят на близките си.

На всички задържани при влизането в РПУ-то се дава да подпишат декларации – дали искат адвокат, дали имат здравословни проблеми, дали искат медицински преглед от лекар по свой избор и за своя сметка, дали искат да се обадят на някого. Тези декларации обаче са чиста формалност, от поисканите права не можеш да се възползваш, а понякога могат да ти изкарат и някой бой – полицаите се обиждат, ако искаш адвокат и лекар.

Случва се адвокат да търси клиента си в РПУ-то, а дежурният да го лъже, че няма такъв задържан или директно да му отказва: „Не може сега да се виждате, утре, като дойде дознателят!” „Какво мога да направя в такъв случай”, пита столичен защитник. „И как да докажа, че през нощта съм бил в РПУ-то – да си нося камера и да се самоснимам, да си водя свидетели или, може би, нотариус? После дежурният казва: „Не е идвал никакъв адвокат. Ами той, ако беше дошъл, ние щяхме да го пуснем!” Когато длъжностно лице от МВР откаже среща на адвокат и задържан, то нарушава Закона за МВР и погазва основно конституционно право на арестанта. Това е престъпление по служба! Но военни съдии и прокурори не могат да си спомнят досега да е имало такова дело срещу човек от МВР. Което само по себе си е скандално, защото става дума за една трайна и порочна полицейска практика. По този повод военен магистрат печално коментира – не може да се иска от съдебната власт да изкорени полицейското насилие, след като то всъщност мълчаливо се толерира от най-големия до най-малкия началник в МВР.

МВР доказа, че все още е къртичата дупка от началото на прехода. Обитателите й правят неистови усилия деянията им да останат под земята и са алергични дори към думата прозрачност. Една-две лампи се пускат само за гости от Европа. Затова и къртиците от МВР са слепи за очевидното - че в този им вид от тях няма много смисъл.

„Докато не бъде задържано едно лице, ние можем само да предполагаме, че той може да бъде без оръжие, но винаги има хипотеза, че може да бъде с оръжие”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с демонстративните арести от последните дни. Преди време бяха арестувани бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов. Ден по-рано бе задържан председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. С изключение на ареста на съдията в останалите случаи маскираните полицаи употребяват физическа сила без задържаните да се съпротивляват. „Всяка една операция може да тръгне в различна посока”, допълни Цветанов по отношение на обвиненията, че арестът на Николай Цонев е бил брутален. От защитата на обвиняемите коментираха, че обмислят да заведат жалба в съда по правата на човека в Страсбург, заради начина по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към задържаните.

При 1/4 от арестите у нас има полицейско насилие върху задържаните, става ясно от доклада на Българския Хелзинкски комитет за правата на човека за 2009 г.

По спазване на правата на лишените от свобода България е на последно място в Европа. Процентите на полицейско насилие по време на задържане са 22,3, а вътре в управлението -24%, стана ясно още от доклада.

В края на миналата година двама полицаи са извършили сексуални действия с непълнолетно момиче по време на командировката си през летния сезон във Варна. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Министърът уточни, че служителите са били в командировка във Варна през летния сезон, за да помагат за осигуряване на обществения ред. „Те са прекрачили границата и са извършили неприлични сексуални действия с непълнолетно момиче. Приведени са към задържане. Това е изключително неприятен момент и към тези служители започват дисциплинарни производства”, посочи тогава Цветанов. 15-годишно е било момичето от Варна, с което са били извършени сексуалните действия от двамата полицаи, командировани във Варна. Това заяви комисар Димитър Димитров, директор на Областна дирекция на МВР – Варна. „Те сами са заснели и документирали извършените си действия. Трябва да бъдат уволнени само заради това, че идиотски са документирали престъплението си”, допълни той. „Момичето е избягало от вкъщи и е била на плажа с момче, което по нейни думи е направило опит да я изнасили. След това е отишла в полицията. При тях тя е търсила помощ и закрила, а е получила нещо друго”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Служителите на реда я завели в бунгало, в което те били настанени. Там правили секс с нея, като заснели извършеното с мобилни телефони.

Няма коментари: