понеделник, 24 януари 2011 г.

ХОРА НА ЛЕЧКОВ ОПИТВАТ ДА ПОДКУПЯТ ПРОКУРОР?

Йордан ЛЕЧКОВ
СЛЕД РАЗВОДА - СЪПРУГАТА НА ЛЕЧКОВ МУ ВЗЕМА ВСИЧКО?

СЪПРУГАТА НА ЛЕЧКОВ ЩЕ СВИДЕТЕЛСТВА СРЕЩУ НЕГО?

Окръжната прокуратура в Сливен образува досъдебно производство срещу кмета на общината Йордан Лечков за безстопанственост и престъпление по служба.

Според съобщението на прокуратурата в периода август 2008 г. - февруари 2010 г. в качеството си на длъжностно лице кметът умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това е последвала значителна щета за общината. В хода на разследването експертизи трябва да установят какви са щетите от неположените грижи за общинското имущество. Твърди се, че досъдебното производство е за отдаването под наем на бившите казарми в центъра на града на занижени цени. Те бяха предоставени безвъзмездно на общината от военното министерство по времето на министър Николай Свинаров. Става въпрос за 116 дка бивши казарми на парашутния полк и няколко армейски батальона.

Наблюдаващ прокурор по досъдебното производство е изпълняващият длъжността окръжен прокурор Пламен Стефанов. Той води и неприключило досъдебно производство срещу неизвестен извършител по възлагане и изпълнение на обществени поръчки в община Сливен.

Първоначално не се поиска отстраняването му от кметския пост. Оставката му обаче се поиска в подписка в Сливен.

Недоволството в Сливен нарасна след проблемите между кметската управа и фирмата, която полага канализацията. Целият град е разкопан, а от фирмата спряха работа и излязоха на протест срещу Йордан Лечков.

В същото време в София на разпити бяха мнозина от общинските съветници в Сливен, за да дадат обяснения по сигнала за безстопанственост срещу Лечков, който изпратиха до премиера Бойко Борисов и до МВР-шефа Цветан Цветанов. Според някои от тях над Лечков е имало чадър от съдебната власт и затова той не е бил закачан досега.

В Сливен предстои избор на нов окръжен прокурор и хората се притесняват, че това може да е „човек на Лечков”.

На 15 април Окръжната прокуратура в Сливен съобщи, че е внесла искане в Окръжния съд за отстраняването на кмета на общината Йордан Лечков от длъжност заради повдигнатите срещу него 7 обвинения за престъпления по служба.

Наскоро Лечков заяви, че ще подаде сигнал до ДАНС и инспектората на прокуратурата за нередности в дейността на обвинителя. Според него не е малък сигнал колко дела има Стефанов, вкарани в съда, и колко прекратени „срещу негови съученици от милиционерското училище”. Преди няколко дни Йордан Лечков лансира идеята си прокурорите да се избират пряко от хората - както народните представители. Слухове от родният му град носят че той бил толкова бесен на обвинителите срещу себе си че пратил свои хора да ги заплашват. Според други източници обаче става въпрос за опит за подкуп, който хората на вече екс кмета искали да пробутат на обвинител за да осуети делата срещу него.

Лечков не е първият кмет, който попада на мушката на обвинителите. Обвинен е и кметът на Ямбол, както и кметът на Кърджали.

Йордан Лечков рекетирал и възрастни хора да спонсорират управлявания от него общински футболен отбор „Сливен“, за да им прокара вода. Тази негова дейност лъснала след проверката, която прокуратурата направи. През 2005 г. Лечков имал среща с 50 семейства от безводната зона в Асеновското дефиле. Възрастните хора от крайния квартал „Кироолу“, който е със статут на вилна зона, помолили Лечков да задвижи проекта за водоснабдяване, който отлежавал на бюрото му. Данчо най-безцеремонно обявил на пенсионерите: „Искате вода? Аз пък искам 5000 лева за издръжката на футболния клуб. Вие ще съберете парите, аз ще ви реша проблема!“. Пет години след тази случка вилната зона продължава да е безводна, нищо, че отдавна е в регулация. Язовир „Асеновец“ е само на 200 метра от квартал „Кироолу“, но макар да прелива, а общината да е отпуснала пари за водоснабдяване, чешмите на старите хора в квартала са пресъхнали.

Сливен се раздели на два лагера: в подкрепа на кмета и против него. Според първите, Лечков е направил много за града по време на кметуването си. Мащабните ремонти на детски градини, училища, спортни зали, газифицирането, водният проект са само част от примерите, които дават. „Сливен от години не е имал такъв кмет, който действа с размах и прави невъзможното градът да стане европейски”, смятат поддръжниците на Лечков.

От другата страна са противниците му, които смятат, че в града цари пълен хаос. „Кметът мисли само за себе си и за фирмите от „кръга Империа”, казват те. Много от нещата, които са построени, са извършени на силно завишени цени. Много фирми в града са поставени в шах и се чудят в кои градове да работят, за да оцелеят. Общината дължи милиони на фирмите, с които има сключени рамкови споразумения, не управлява добре общинския бюджет, не привлича инвеститори, и т.н., и т.н.” Обвиненията са много. „Сливен не е разделен на два лагера, а на независими и смели хора и подкупени от Лечков и страхливци! Това трябва да е краят на този нахален и безскрупулен кмет, който трябва да бъден осъден и да му се вземе всичко, което е присвоил, след като седна на кметския стол, като се разгледа и имуществото на приближените му”, са само част от мненията на недоволни сливенчани.

Приближени фирми и бизнесмени до сливенския кмет Йордан Лечков са завъртели 220 милиона лева от поръчки и сделки с общината през последните години. Това твърдят опозиционери на градоначалника, които вече открито се борят за неговото сваляне. Срещу него скочи и вече бившата му дясна ръка Радостин Русев. Именно той е дал ценна информация на прокуратурата, която започна разследване срещу Лечков. Русев даде и изявления в медиите, в които открито обвинява доскорошния си приятел в рекет. Обръчът от фирми около Лечков бе наречен кръгът „Империя“ заради едноименния хотелски комплекс в града, собственост на Лечков. Местни политици коментират, че кметът Йордан Лечков е успял да прибере близо 40 милиона лева от комисионни при общински сделки за периода 2005-2010 г. Сделките били за доставки на оборудване, ремонтни дейности, снабдяване с горива на детски градини и училища и др. Така немислимото се случи. Градът скочи срещу една от своите икони, срещу доскорошната си гордост и надежда. Сливен въстана срещу кмета Йордан Лечков! Въпреки че футболната легенда се прави на непукист, от скоро вече се движи с охрана.

Йордан Лечков се установи в родния си Сливен след края на спортната си кариера през 1998 г. Започва собствен бизнес, като вдига първия посткомунистически хотел в града - „Империя”. Въпреки че има и други мераклии, които искат също да строят хотели в Сливен, никой освен Лечков не успява да се сдобие с разрешително. Мястото обаче скоро се сдобива със съмнителна слава. Говори се, че едни от най-големите ъндърграунд босове редовно се гощават там. Лечков прави огромни софри и черпи щедро. Според различни информации гости на корем в неговия хотел са били и политици от най-висок калибър. Около строежа на хотела в града се носи много интересен слух. Говори се, че Лечков е взел заем от 600 хиляди марки от своя бивш съотборник Златко Янков. Върнал му ги чак след десет години, и то в левове. За този период сумата е девалвирала поне с 60 процента.

Не стига това, ами напира й слух, че Лечков и съпругата му Светлана са в процес на развод заради семейни и служебни проблеми. Не стигало това ами все още настоящата половинка на бившият национал имала намерение да му удари още няколко секири искайки да му вземе бизнеса и имотното състояние както и да свидетелства срещу него. Причината била че те двамата от години имали само фиктивен брак който съществувал само на документи. Жената не изпитвала грам чувства към гологлавият градоначалник и живеел с него само заради парите и властта. Сега когато те са на път да го напуснат, същото смятала да направи и тя. Доста големи рога поставила на мъжа си и Светлана с години назад – съпругата на Йордан Лечков, носи отдавна мълвата. Нещата датират още от футболните години на Данчо когато той е бил принуден да напусне турския „Бешикташ”, защото спипал жена си с масажиста на тима. Тази клюка се появи тогава из местния печат, макар че след това и Данчо, и Светла, се скъсваха да опровергават написаното. Днес се вижда че всичко е било май чистата истина...

Тео АНГЕЛОВ

Няма коментари: