вторник, 3 август 2010 г.

АТАНАС ПАНАЙОТОВ : ДИМО ГЯУРОВ ЧУКАШЕ АНТОНИНА СТОЯНОВА И НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА!


- Наско, как така при толкова много твои известни заглавия, каквито са „Българският Великден 2”, „Разделно време (Рожен 2000), „Заговорът”,„ Крадецът – най-големият” и други, ти нямаш нито една филмирана твоя творба? Алек Попов с „Мисия Лондон” изби рибата.
- Това момче дори не бях го чувал, а се оказа, че има доста книги, разкази и е носител на различни награди. Аз се радвам, че българин е постигнал всичко това. Замислял съм се да екранизирам тетралогията „Окови”, защото съм антикомунист, може би единственият останал в България. Но никога не съм искал да филмирам героите от тетралогията „Заговорът”, макар че цял свят трябва да разбере какви сме и кои сме ние българите. БКП и ДС управляват страната от 1944 г. насам. Без значение дали президентът ще е Желю Желев, Първанов или Цветанов. Всичките до един са били членове на БКП. Желю на два пъти е бил приеман в партията. Първанов беше председател на БКП (БСП). Цветанчо пък е бил милиционер от народната милиция и също член на БКП. За да са наясно читателите, трябва да им кажа, че БКП беше най-криминалната, най-престъпната, най-зловещата и най-жестоката и безмилостна организация в съвременната българска история. И тези престъпници, вместо да бъдат разстреляни или вкарани доживот в затвора, биват избирани за премиери, президенти, министри, депутати, кметове и т.н. А добрият комунист е мъртвият комунист. Та затова и винаги съм предпочитал да се появят на големия екран „Краставицата”, „Пъпешът” „Окови” или „В името на народа – сказки за шумкарите”.
- Да, но много от младите хора не си го спомнят това време и те не знаят, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са били членове на компартията у нас.
- Те не си спомнят и че Цветелина Бориславова не е била милиардерка преди 20 години, а обикновена гражданка на държавна заплата, както повечето българи до 1989 г. И не се питат откъде са и́ парите? И какво я свързва с БКП и ДС? Защото 1 000 000 000 лева не се печелят с честен труд, та ако щеш и 10 висши образования да имаш.
Чучундерът Станишев да не пита откъде са и́ парите, а направо да каже, защото той много добре знае. И да не пита само за нея, а и за Лидия Шулева или Надежда Михайлова – Неинска!
Алек Попов се е занимавал с кинематография, там му е силата, познанието и е успял да направи добър филм. Трябва да се обърна към някой сценарист и наистина да помислим върху филм или дори няколко, защото и тетралогиите „Кокаин” и „Заговорът” могат да бъдат филмирани.
За режисьор не знам. Може би ще трябва да се обърна към Емир Костурица. А както трябва да докараме в България чужди прокурори, митничари и съдии, така ще трябва да намеря и чужди актьори. Рачков и Мъйнов ли ще играят? За ролята на Иван Костов ще ми трябва сръбски или румънски циганин. От българите Виктор Калев бих поканил. За ролята на Станчо Трифонов – Плашилото ще ми е трудно да намеря толкова прост актьор, но това ще си е работа на режисьорът и продуцентите.
Тодор Живков може да бъде игран от Галин Йорданов, който го имитира много успешно. Но когато реша да филмирам някоя от книгите ми, било то поотделно или заедно, а защо не и сериал, ще се обърна към професионалисти.
Смятам, че по-важно е да преведа цялото си творчество поне на петте най-говорящи се езика. По света много малко знаят за България – ние сме малка страна.
- Е как ще го възприемат Бойко Борисов като мутра? Никой извън България няма да повярва, те и тук много хора не вярват, че е един от основоположниците на охранителния бизнес у нас. Имал е съвместна фирма с Алексей Петров, което означава, че и той е част от „Октопода”.
- Аз много съм писал за Шурла-бурла тиквен гъз, Рапона или Тиквата, но искрено се надявам да е приключил с криминалното си минало и да се е отдал на ползу роду. В началото на 90-те години, когато се сформираха борческите бригади, регистрираха се фирми за охрана, а после застрахователни дружества, така наречените мутри, Бойко Борисов имаше винаги активна и водеща роля. И той е рекетирал, отвличал, пребивал прохождащи бизнесмени. Тогава се извършваха наказателни акции, изобщо изпълняваше се повелята на партията и всичко се ръководеше от бивши кадри на ДС. Много ясно, че е бил с Алексей Петров и останалите другари от народната милиция, които предпочетоха да са мутри, а не обикновени труженици и да бачкат за едната надница. Сегашният премиер е много богата личност. Но никой не смее да попита как е забогатял?
И въпреки всичко това, ако е сложил черта и е казал: дотук с грабежите и убийствата, аз също бих му гласувал доверие, защото много хора са минали по кривия път, за да тръгнат по правия.
Вече друг е въпросът що за министър-председател е той? И кой ще изиграе неговата роля, ако тръгна да филмирам книгите си? На 50 години той не говори никакъв език, освен уличен и то шопски. В кметството посрещаше гости по потник, долни гащи и джапанки – дано не го прави и в министерски съвет. Учители му са Бай Тодор Живков, ужасно дървен селянин, и Бай Симо Ментата – Царо́, измамник пар ексаланс. Изобщо гаргамут, откъдето и да го погледнем. Аз искам в тази унищожена държава, да се направи нещичко в положителна посока. Стига са я рушили.
Но да погледнем новата кметица – Фандъкова. Абсолютно копие на Софиянски, същата тикова усмивка, същото изражение, същото благо говорене. А се надяваме нещата в столицата да се оправят. Отсега ви казвам: няма! Защото всичко у нас е пунта-мара и ни управляват същите комуняги, които ни управляваха преди това, само дето са по-богати и по-арогантни. А народът, него – кучета го яли. Така че надежда всяка оставете, защото Първанов ще го смени Цветанов, после я пак Станишев, Лилов или някой друг син или дъщеря на другар или другарка от партийната номенклатура. И когато ви се говори за ГЕРБ, Атака, ДПС, БСП, ДСБ, разбирай не РЗС, а БКП. И пак ще се повторя: добрият комунист е мъртвият комунист!
- Наско, не си ли малко радикален?
- Не съм! Питаш ме дали ще филмирам книгите си и защо досега не съм го направил, нали? Аз не искам да осмивам никой. За мен не е важно, че Димо Гяуров е чукал Антонина Стоянова или Надежда Михайлова е била и с Петър Стоянов и с Иван Костов, а това, че Димо Гяуров бе произведен в генерал на 28 години, защото е любовник на президентшата. И че двамата „мачовци” – циганин и помак – разбиха СДС, заради една курва. И в моите филми ще се търси чрез комичното трагичното, защото България изживява през последните 20 години най-голямата си трагедия, откакто Аспарух е създал нашата държава. И оправия няма.
- Благодаря за това толкова искрено интервю.

1 коментар:

Анонимен каза...

Добре звучи , а ти какъв си бил от 1980 до 1990год?