сряда, 7 юли 2010 г.

ПАК ТЪРСИМ КОЙ УБИ ЕМИН!


Софийската районна прокуратура е възобновила разследването за смъртта на началника на политическия кабинет на Ахмед Доган - Ахмед Емин, съобщи в сряда главният прокурор Борис Велчев. Така разследването отново се връща в Районната прокуратура след подадена нова информация от ДАНС. Преди време премиерът Бойко Борисов поиска подновяване на разследването за смъртта на началника на политическия кабинет на Ахмед Доган – Ахмед Емин. Убеден съм, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки или поне небрежност при разследването на самоубийството на Ахмед Емин, каза премиерът.
По непотвърдена информация в справката от ДАНС се споменават показанията на бармана от резиденцията на ДПС. По неофициални данни има разминаване между твърденията на бармана и телефонните разпечатки от помещението, в което Емин е чакал за среща с лидера си. Барманът е заявил, че е звъннал в кабинета на Емин и е научил, че той чакал среща с Доган. Такъв разговор обаче не е намерен от разпечатките. Сега районните прокурори трябва подробно да проверят разпечатките от телефоните, за да установят дали има разминаване.
Предишното разследване беше прекратено с отказ за образуване на дело за склоняване към самоубийство. Шефът на политическия кабинет на Ахмед Доган беше намерен мъртъв на 17 октомври 2008 г. Тогава до трупа беше намерено и предсмъртно писмо до баща му, написано на три листа от тефтерче.До 10 дни и Станишев с обвинениеОт Софийската градска прокуратура съобщиха още, че е приключило разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев за изчезването на документи на ДАНС от секретната секция на МС. Очаква се до десетина дни да му бъде повдигнато обвинение.През август миналата година стана ясно, че от Министерския съвет са изчезнали 11 доклада на спецагенцията. За 6 от тях обаче няма данни да са съдържали класифицирана информация. Юристи обаче са категорични, че дори и делото срещу бившия премиер да влезе в съда, то ще завърши с глоба. По закон той може да бъде осъден да плати до 5000 лв. На 3 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Станишев, за да бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, която е държавна тайна. Тогава бившият министър-председател сам се отказа от депутатската си защита.

Няма коментари: