понеделник, 8 ноември 2010 г.

НЕДИМ ГЕНДЖЕВ : БЪЛГАРИЯ Е ЯДРО НА РАДИКАЛНИЯТ ИСЛЯМ!

Недим ГЕНДЖЕВ
НЯМА ДА ДОПУСНА ДЪРЖАВА, ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА МЮСЮЛМАНСКОТО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ У НАС
НЕ МОЖЕШ ДА СТАНЕШ ОТ ТРАКТОРИСТ ГЛАВЕН МЮФТИЯ, НАЛИ
ИМАМЕ ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ В ДЕЛЧЕВО, РАЗГРАДСКО, ИМА НЕЛЕГАЛНА ШКОЛА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ИМАМИ. УЧИТЕЛИ ИДВАТ ОТ ПАКИСТАН, АФГАНИСТАН, ТУРЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, КАЗВА ОЩЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ В БЪЛГАРИЯ

Недим Геднжев е роден през 1945 г. в село Глоджево, Разградско. През 1974 завършва висше юридическо образование. Впоследствие работи в МВР. Защитава докторат на тема "Социалната справедливост в исляма и социализма". Професор. През 1986 г. е избран за главен мюфтия, като остава на поста до 1992 г. От 1990 - 1994 г. – Председател на Висшия духовен мюсюлмански съвет. През май 2010 Върховният касационен съд го възстановява като председател на Висшия мюсюлмански съвет. Женен, с пет деца.

Г-н Генджев, въпреки че вие сте легитимния председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет в България, премиерът на Турция Ердоган се срещна с нелегитимното ръководство. Това намеса ли е във вътрешните работи на страната според вас?

За мен срещата на г-н Ердоган с нелегитимното ръководство определено намеса на чужда държава във вътрешните работи на мюсюлманското вероизповедание, въпреки че на пресконференцията, съвместно с премиера г-н Бойко Борисов, бе декларирано, че мюсюлманите ще бъдат оставени свободно да проведат конференцията си. Бих добавил и следното - преди месец по покана на премиера г-н Борисов ние, представители на Висшия мюсюлмански съвет, го посетихме. На тази среща той беше поканил и бившия главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който дойде с още двама бивши зам.главни мюфтии. Тогава премиерът заяви буквално, че провежда тази среща по молба на своя приятел Реджеб Ердоган, министър-председател на Турция и че няма право като министър-председател да се намесва във вътрешните работи на вероизповеданията, няма и да се намеси, защото в противен случай съдът би реагирал. Но като човек, който уважава мюсюлманите се обърна към всички присъстващи да не се разделяме.
Аз, естествено подкрепих думите на г-н Бойко Борисов. Казах, че ние винаги сме с подадена ръка. През всичките тези години моята ръка винаги е била подадена. Неадекватно реагира Мустафа Алиш Хаджи, който каза, че мюсюлманите, едва ли не, не са ме искали. Това не отговаря на истината, защото първо – турците мюсюлмани не го приемат, т.к. е помак. Второ – циганите мюсюлмани също не го приемат, защото ги нарича цигани. Трето – той няма нито необходмите качества, нито необходимата подготовка за тази работа. Учил е 2 години в Йордания, където може да учиш само арабски, но висше образование не може да имаш, а и не би могъл да надскочи боя си – не можеш да станеш от тракторист главен мюфтия, нали?
Тракторист беше, не се учудвайте! Аз лично го взех на работа, като имам и всъщност той е от мойте кадри. Само, че когато аз го привлякох, още по време на комунизма, през 1989 година за имам в село Драгиново, тогавашната Държавна сигурност го е вербувала под псевдонима Андрей, да работи срещу мен. Един път седмично той идваше в София и понеже имаше много доставени Корани, за да се раздават на джамиите, разбрахме, по-късно, че той не ги е раздавал, а ги е продавал.

Защо е трябвало да се донася в Държавна сигурност за вас? Нали сте били офицер там?

Наистина бях офицер, но бях уволнен дисциплинарно през 1982 година от ДС-Шумен, при това 3 години преди Възродителния процес. А офицер станах, защото след като завърших право бях изпратен по разпределение в МВР. Нещо повече – след като ме уволниха 3 години стоях без работа. Сигурен съм, че Мустафа Алиш е донасял за мен, защото пратих човек в комисията на Емил Костадинов (Комисия по досиетата. Бел.ред.) да прочете информациите му за мен.

След срещата с министър-председателя какво се случи?

Проведохме още 2 срещи в Дирекцията по вероизповеданията, но там ходихме с Мустафа Алиш Хаджи поотделно. Аз занесох нашите условия за провеждането на национална мюсюлманска конференция.  Съгласно действащия в момента устав на мюсюлманското изповедания Висшия мюсюлмански духовен съвет, който се състои от 30 души, в момента има няколко незаети места, поради това, че има починали, избира Главния мюфтия. А Мустафа Алиш е избран за такъв през 2008 година, на конференция, която е нелегитимна и е проведена с фалшив устав. Съдът заличи тази конференция именно, защото е проведена по този начин. Такова е съдебното решение на Апелативния съд. Хаджи е избран за мюфтия с устава от 2008, който фактически е обявен за фалшив. През 2009 г. отново е проведена фалшива конференция от нелегитимния главен мюфтия, поради което не може да бъде регистрирана.
В момента върви дознание срещу Българската национална телевизия, затова че при обявяването на празника Рамазан, не само допуснаха Хаджи на екран, но изписаха под името му „Главен мюфтия”.

А как би трябвало да пише?

Искам чрез вашето издание да кажа на всички, че мюсюлманите в България нямат Главен мюфтия. Предстои изборът му.
Конференцията ще се проведе, но не Ердоган, не председателят на ООН да заповядат, пак никой не може да ни каже кога и как да я проведем. Такава не мога да проведа извън действащия устав. В устава се казва следното: първо конференцията се провежда от имамите, а не от депутатите на ДПС. Второ, провежда се съгласно действащия устав. Трето, делегати са имамите. Четвърто, пълна ненамеса на политическите партии. Пето, да се организира предварително комисия, която ще подготви устав, който да се изпрати на всенародно обсъждане по джамиите.

Докога ще продължи историята с окупирането на мюфтийството?

Това е най-трагичният въпрос, защото хората на Хаджи окупираха сградата и не дават възможност за ревизия, да влязат ревизори.

При това положение няма ли опасност да изчезнат архивите?

А, те са изчезнали, но казвам ви, дори в Турция, дори в къщата на Ердоган да ги закарат, пак ще ги открия. Защото в България скрити документи няма. Дали в НАП, дали в договори, дали в статистиката... Все ще излязат някъде. Сега в момента ми донесоха един договор, съгласно който на пъпа на Балчик, 7 дка. терен, наша собственост са заменени с нивичка в Балкана, която за нищо не става.

Има ли връзка и каква е тя между Мустафа Алиш Хаджи и ДПС, което непрекъснато ви атакува?

Връзката е съвсем конкретна, защото на конференцията, която го избра, делегати бяха 180 селски кметове, разписани като имами, отделно 220 селски кметове, разписани като председатели на джамийски настоятелства. Скроена работа! А на трибуната стояха Юнал Лютфи, Емел Етем, Рамадан Аталай. А Рамадан Аталай е казълбаш. Той не е мюсюлманин, не ходи в джамията, а ходи на джем, кълчат се там, пеят... Всъщност техните обряди не ме интересуват. Но между другото той се оказа организатор на мюсюлманска конференция. Това е връзката на Хаджи с ДПС.

Духовниците по места минават ли на ваша страна?

Те знаят много добре, че по времето на д-р Геджев на имамите се плащаха заплати. А днес? Вече 12 години нищо не им е плащано. Трагична работа. Това дава повод за навлизане на нерегламентирани ислямски секти, които идват с пари. Какво става на практика? Да речем в джамията няма имам, идва пришълец и поставя условия – ще дам пари, но наш имам да бъде.

Вие наблюдавате ли поява на радикален ислям в България?

Наблюдавам. Например имаме информация, че в Делчево, Разградско, има нелегална школа за обучение на имами. В Устино, в Сърница също имаше подобни. В България има три регламентирани средни духовни училища от Министерство на образованието - в Шумен, Русе и Момчилград и в София – Висш ислямски институт. Всички други са незаконни. И кой им е дал разрешение за разкриване? Разбира се Мустафа Алиш.

Откъде идват учителите и как влизат в страната?

Учители идват от Пакистан, Афганистан, Турция, Германия, от най-различни места. И след като им е дадено разрешение, че могат тук да проповядват, влизат безпрепятствено в страната. А това е много опасно.

Оттук нататък накъде ще насочите усилията си?

За обединение на мюсюлманите в България. Искам българското общество едно да знае – разделение в мюсюлманското общество няма. Има една малка клика начело с Мустафа Алиш, който се представя за главен мюфтия. Такъв, подчертава, няма в България. И заместник-главни мюфтии няма.
Мустафа Алиш е господин Никой, но не желае да го разбере.
Искам да заявя, че аз работя за националните интереси на България и няма да допусна държава, извън Европейския съюз да се меси във вътрешните работи на мюсюлманското вероизповедание у нас.

заглавието е на редакцията

1 коментар:

Анонимен каза...

Това мнение само доказва какво голямо зло е исляма. Бог да ни пази от тези хора.