четвъртък, 11 ноември 2010 г.

„Трактора” - цапано дупе с разноцветни политически тикви

Колаж : ФорумЪт
Случайно ли изплува от приватизационното небитие само едно от над 300 външно търговски дружества, източили валутата на BG?„Когато се наливаха основите, какъв живот живяхме ний...”, „А га яди кибапити – ни рева...”. Нелепо е, но точни тия две изречения - напълно несъвместими - и по историческа хронология, и по жанр, подлярски се навързват в едно, когато наближи светлият, пореден юбилей, на „превратната” Десетоноемврийска дата. Автор на първото е един наивен може би, но талантлив поет, теглил си куршума заради предадената вяра в чистотата на социалистическия бизнес - „Хаинбоаз”, „Димитровград” и... прочие.
Авторът на лакардията за кебапите пък е неизвестен – минава в графата „Народно апокрифно творчество от епохата на чалга-прехода”.С днешна дата обаче, колкото и да е тъжно, и двете послания стават за реклама на 20-годишната демократична боза – „Две, пет, три и колкото и да е – все в едно!”
Лесно е да обвиним за това основните „медиатори”, зарибяващи електоралните единици – вечните обвиняеми, наречени „Четвърта власт”. Още по-лесно е „лекето” да турим на редовите пчели от гилдията и удобно да забравим назначените им от същата „боза” работодатели. А те „целите в бяло” услужливо ще „служат” на поръчката, която само на хартия е „обществена”.
Скромно, и някак интимно, доказателство за смущаващото ”явление” дава уважаваният и тиражен в. „Уикенд”. Сегашните му издатели дискретно не казват дали има съществена промяна в неговата собственост, след като един от основните им акционери бе нарочен за апологет на конкурентно новопоявилият се друг седмичник, свързван с героя на деня Алексей Петров.Въпросните издатели на „Уикенд” не разсеяха и мъглата около предполагаемото присъствие в техните редици на депутата от квотата на ДПС – Делян Пеевски, който заедно с майка си – бившата шефка на Тотото по времето на кабинета „Саксокобургготски”, при управлението на „Тройната коалиция”, с подкрепата на „Корпоративна банка”,сложи ръка на вестникарските медии на Блъсков (влюбен в паметника си на „българската журналистика”) и на телевизонната авантюра на някогашния седесар и „банкер” - Любомир Павлов (добил популярност като „Пъпката”, изтъргувал „Общинска банка” на злополучния към днешна дата бизнесмен и несъстоял се политик Ковачки).
Припомням – доколко е възможно накратко, тия до болка скучно познати подробности само заради едно заглавие – над „главата” в броя (6-ти ноември) на споменатия вече вестник за седмична почивка. То гласи: „Съдийката на Алексей лапна имот за 15 милиона”
От публикацията става ясно, че магистратката от Софийския апелативен съд Невена Грозева, която с останалите си две колежки, пусна под домашен арест скандалния Алексей Петров, сдобил се с атрактивното прозвище – „Трактора”, е съпруга на гражданина Кирил Недев. Същият пък, заедно с баща си – някогашният соц.шеф на външно търговското дружество „Агрокомерс” Ради Радев, по ръба на закона е приватизирал фирмата и нейните активи, респективно недвижими имоти, заради което се точат съдебни дела. Посочено е още, че сградата на същата фирма се намира на апетитното място на пъпа на София – на ъгъла на булевардите „Дондуков” и „Левски”, където в момента се подвизават под наем две посолства – на Дания и Бразилия. Подчертано е, че съдия по споменатия съдебен спор ще е небеизвестната Нели Куцкова. Вероятно случайно е пропуснато уточнението, че тя навремето бе кандидат-вицепремиер на бившия ни СДС-държавен глава Петър Стоянов в надпреварата му със сегашния Георги Първанов - иженарицаемият „Гоце”, който обеща днес - 11 ноември, да пусне в ход политическия си проект „АБВ”.
Излишен е въпросът дали тъкмо него „стреля” публикацията на „Уикенд”. А и фамозният Алексей Петров - за чиято евентуална кандидатура за президент (?!) „ФорумЪт” дочу, че е правено нарочно социологическо проучване, поръчано на агенцията на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев – „Галъп”, според което шансовете на „Трактора” възлизали на цели 12 процента.
Изобщо не съм фенка на подобен „благоприятен” успех - Службите за национална сигурност - ПУЦове за мутри и честни частници, А бяхме командоси..., Как „Лев инс" постави в шах външно министерство.
Впечатлява ме обаче друго – разбирам защо медията на Делян Пеевски сега атакува „Гоце” и „Трактора”, но не разбирам защо така левашки намесва в драмата и приватизацията на „Агрокомерс”? Като не вади далеч по-любопитните в нея неща, или може би не ги знае. Ами ако ще е удар срещу „Гоце” да е – защото гъшите кланици, приватизирани от „Агрокомерс” са свързани и с убития Фатик, и с прочулите се около европарите спонсори на Първанов – Марио Николов и Людмил Стойков. И още нещо – по време на съмнителната приватизация на „Агрокомерс”, през вече далечната 1999 г., главен шеф на държавната „продавачница” (АП) бе Захари Желязков. Брояха го за „човек” на хасковлията – от един край са, Христо Бисеров. По онова време Бисеров бе нарочван за „сив кардинал” на СДС, а днес е депутат от една и съща парламентарна група - ДПС, със спрягания за издател на „Уикенд” и прочие медии - Делян Пеевски.
Странно нали? Не по-малко странно е и, че някогашният секретар на екс държавния глава Петър Стоянов – Илия Лазаров, се оказва съдружник на вече цитирания играч в приватизацията на „Агрокомерс” – Кирил Недев, съпруг видите ли на една от съдийките Невена Грозева, пуснали зелена светлина пред Алексей – Трактора.

Няма коментари: