събота, 17 юли 2010 г.

МАДЖО ПОЕМА БИЗНЕСА С РЕКЕТ В СОФИЯ!?


Усилено и все по натрапчиво от няколко дни из столицата се говори че, подземният бос Младен Михалев който се връща с бум и фанфари в родният бизнес се опитва да върне методите на печалба от деветдесетте години. Многото версии и преполовения за събитията последните дни и месеци малко по малко започват да избледняват, пред версията че Маджо завладява територии. Някои от публичните убийства, разкрития и атентати извършени в София,всъщност били официалното предупреждение на Михалев говори се из дъното на дребните риби. Босът от „СИК” си служи с методи на групировката, като предупреждавал официално знакови имена на ъндърграунда убивайки техни слуги.
„ До месец всеки от бизнеса в София, ще започне да се отчита да Маджо, по скоро на хората му…” каза пред наш репортер виден представител на столичният подземен свят. Според неговата информация, преди време основни ните конкуренти и врагове на Михалев, братята Маргини също опитали да стъпят отново на здрава нога в София взривявайки няколко известни публични домове, за да убедят собствениците и клиентите им да започнат редовен месечен отчет в касите им. За съжаление на тях обаче, тази тяхна операция удари на камък. Не така щели да стоят нещата при Маджо обаче, той с годините изградил здрава крепост във властта и сега имал ресурсите и гърбът да превземе столицата. Било въпрос на време.

София
„ъндърграунд-медия”

УБИВАТ АНГЕЛ БОНЧЕВ?


Отвлеченият преди малко повече от година бизнесмен Ангел Бончев от скоро треперел за животът си заради афера с черното тото, говори се в родният му Ловеч. Слуховете носят че след специализираната акция на МВР по разбиване на ядрата на нелегалният хазарт в Ловеч, Гоце Делчев и София станало ясно че един от информаторите на службите по случая иб именно той. Пиперливите езици казват че името на Бончев дълго време се спрягало като сериозна фигура в управлението на сивият евро-футбол. След скандалното отвличане на бизнесмена обаче и публичният отвод от него на Гриша Ганчев, Бончев бил изхвърлен от бизнеса. „Папарак” не един път писа че наши сътрудници са забелязвали Бончев да влиза на няколко пъти в сградата на ДАНС. По всяка вероятност е давал сведения за схемите за черно тото които управлявал, убедени са хора познаващи бизнеса доста отвътре. За негово съжаление обаче така мислели и главните действащи лица в играта, които по всяка вероятност ще търсят мъст заради поратата на Бончев. Говори се че след плъзналите слухове за физическото му елиминиране, Бончев и семейството му изпаднали в дълбока нервна криза и почти не са се появявали на публични места в родният им град. Други обаче са убедени че той в момента е със статут на защитен свидетел и под постоянното наблюдение на ДАНС.

Проф. Кръсто Петков: БАНКИТЕ СЪСИПВАТ КЛИЕНТИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ!



Докато стотици хиляди българи гладуват, гърчат се от кризата и не могат да си изплащат кредитите, банките трупат космически печалби. Нещо повече – Уникредит Булбанк раздаде 195 млн. лв. на акционерите си. Корпоративна търговска банка раздаде 30 млн. лв дивиденти - половината от финансовия й резултат за миналата година, Райфайзенбанк-България раздаде под формата на дивиденти също половината си печалба - 25.42 млн. лв. Докато трупат свръхпечалби, банкерите покачват и лихвите по кредитите, което породи ожесточен конфликт между банките и техните клиентите. За това как този конфликт прераства в опасна война, разговаряме с проф. Кръстьо Петков.

- Проф. Петков, що за война е това?

- Това е странна война. В нея няма човешки жертви и кръвопролития, но се понасят материални загуби и парични щети. Дотук губещите са кредитополучателите, а печелившите са: самите банки /от нереално високи лихвени проценти по кредитите/ и частните съдии-изпълнители /чиито джобове се пълнят от исковете срещу „неизправни” длъжници/. Само от държавата, по-точно от правителството, зависи, дали конфликтът ще се превърне в открит сблъсък. Навлизаме в решаващата фаза на тази битка. Ще си послужа с метафора, за да вдъхна кураж на потърпевшите банкови клиенти. Очаквам, че подобно на историческото сражение при Ватерло, обединените сили на граждани, независими експерти и национално отговорни медии ще принудят банковите Наполеони да прекратят своята колониална агресия в България.

- Кои са двата лагера в тази „война” , кой напада и кой се отбранява?

- Пряко засегнатите и силно мотивирани участници в конфликта са ясни: от една страна, са търговските банки, от другата, са клиентите - кредитополучатели. Доскоро се смяташе, че пострадалите от едностранните промени в договорите за обслужване на кредити са няколко хиляди, т.е. проблемът е дребен и периферен. Не е така - вижте данните за кредитите, по които е спряно обслужването повече от 90 дни. Такива са 7,8% от отпуснатите кредити. При над 12 милиона броя раздадени кредити е ясно, че

в беда са изпаднали стотици хиляди българи!

Този факт би трябвало да разтревожи БНБ и правителството. Не ми е известно обаче да е направена някаква сериозна стъпка от страна на държавата в подкрепа на изпадналите в несъстоятелност български граждани. Точно обратното - внесоха се промени в Закона за потребителските кредити, които са в пряка услуга на банките-кредитори.
Нашата идея е друга – на базата на финансови източници, осигурени от държавата, да се създаде национална, високо конкурентна търговска банка, която да се насочи главно към българския перспективен бизнес. Тя не трябва да дели бизнеса и домакинствата по браншов признак. Целевите групи - кредитополучатели следва да са главно самозаети , средни и дребни фирми, които биха се ангажирали с проекти в областта на зелената икономика, зелената енергия, с международни проекти, които изискват съфинансиране.

- Как биха погледнали на тези предложения банкерите у нас?

- Те да не би да са господари на тази страна! Всеки си преследва интереса! Те управляват чужди банки - да ги управляват добре и да получават високи заплати и бонуси. Българите не разполагат с контролен пакет върху банковия сектор - защо да не го придобият! И изобщо, какво лошо има в една промяна - наред с вече съществуващите банки, част от които според Любомир Христов са се превърнали в казина, да се открият банки, работещи по европейски стандарти. Защото сега стандартите са двойни: ако работиш с банката-майка, обслужват те като европеец; ако си клиент на българския клон, третират те като абориген?! Има и още един момент: в България масово не се спазва Директива 48/ЕО на ЕП и ЕС от април 2008 г., която гарантира правата на потребителите на банкови услуги. Какво ще кажат по този въпрос господата топбанкери и техните застъпници, които през ден в медиите ни преподават уроци по свободна пазарна икономика? И защо си траят БНБ, другите държавни институции, както и сдруженията на потребителите при очевидните нарушения на европейските правни норми при договарянето на кредитите? Тук е същността на спора, а не дали има право българската държава или браншови съюз да създаде своя банка или небанков инвестиционен фонд. Това е въпрос на нашия национален суверенитет. Нито повече, нито по-малко!

- Кой и как ни колонизира?

- Българската държава се е предала сама, предала е интересите на своите граждани. Вината е на няколко поредни правителства, но инициативата е на Иван Костов и неговия екип. Какво излиза? У нас не са нахлули окупатори и грабители - ние сами сме ги поканили. Когато държавният двор е разграден, всеки пришълец прави каквото си поиска – влиза, открива лихварска институция, събира спестените пари, изнася солидни печалби.
Кой е двигателят на този супер печеливш бизнес? Парите на българите - на домакинства, фирми, държавни предприятия. Да се обърнем към езика на цифрите - в България днес има около 37 милиарда лева депозити, което е около 60% от БВП. По-голямата част от влоговете /25 милиарда лева/ е осигурена от българските домакинства. Представяте ли си какъв огромен ресурс е това, което е предоставено за управление и пазене, но и за раздаване от страна на банките чрез кредитни операции. Днес те отказват да го правят по нормалния европейски начин. Позовават се на рисковете в българската икономика, но забравят, че тъкмо тази рискова икономика е източникът на нарастващия депозитен ресурс в годините на кризата.

- А как действат немските и френски банки?

- Факт е, че финансово-валутният крах на Гърция засегна най-вече интересите на крупни банки във Франция и Германия. Те са най-големите притежатели на дългови инструменти за Гърция. Затова оказаха комбиниран групов натиск върху своите национални правителства да се намесят /чрез механизмите на еврозоната, и отделно от МВФ, нова координирана акция/ по начин, който гарантира техните вземания. Онези 110 милиарда евро, които отпусна Клубът на богатите в ЕС, не отиват докрай и пряко за гръцката икономика и гръцките банки. Рано или късно ще стане ясно, че аргументът за взаимната обвързаност и демонстрираната солидарност на държавите в еврозоната е верен, но стои на втори план.

- Банковият сектор ли управлява България!

- В прекия политически смисъл-не! Банкерите не ги избират и не са отговорни пред електората. Но стара максима е, че който държи парите, той властва /поне в своя периметър на интереси/. Ако не съм прав, опровергайте ме. Вижте какво стана със закона за потребителските кредити. Каквито промени поръчаха банкерите, такива им сервираха. Сега научаваме за още една подмолна промяна в ГПК /Глава 37, чл. 417, ал. 2/: достатъчно е банката да се позове на неизплатени задължения по кредита, и съдята изпълнител автоматично санкционира „нарушителя”, без той да има гарантирано право на защита. Така банките ги приравниха с държавата и общините, що се отнася за събиране на вземанията.

- Кой ще спечели войната с банковия октопод, проф. Петков?

- Ще спечелят обединените българи! Говоря за икономически обединени и солидарни българи. Вече виждам признаци на това. Няма как да се спрат публичните дискусии, активността на медиите, мрежата във Фейсбук по темата за кредитите, лихвите, таксите и измамите. Показателно е ,че през няколко дни банкери, техни политически лобисти и платени експерти излизат да се оправдават, да се защитават по медиите. А понякога - да говорят откровени глупости в телевизионни дискусии. Както стана наскоро с препоръката на трима известни финансисти / Хърсев, Хампарцумян, Каролев – б.а./българите да живеят, работят и печелят, прилагайки закона за джунглата...

Мария ДРУМЕВА

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ: АЗ СЪМ КОРУМПИРАН ЖУРНАЛИСТ – ЧИТАТЕЛИТЕ МИ ПЛАЩАТ ЗА ДА РАБОТЯ В ТЕХЕН ИНТЕРЕС!


- Г-н Стаменов, да започнем с един особен въпрос. Има една стара приказка в журналистиката че писател става умореният журналист. При теб изглежда процесът е обратен?

- Питаш ме как от писател станах журналист. Какво особено има? За мен няма нищо странно в това. Просто сядаш и пишеш. Словото е за всички стига да можеш да работиш с него. Правя това което мога и обичам и което чувствам за правилно. Писането е начин на живот, старая се да живея така както искам.

- Да, но журналистическата работа е доста по отговорна. Реалността не е както в художественият свят на автора...

- Въпрос на гледна точка, както е казал Стиви Уондър. Аз виждам света през моите очи и го пресъздавам така на хората. Словото е мирогледът на автора. Около нас текат процеси които аз виждам по един начин. Не гледам лустросаното лице, а търся реалното, ровя се и търся информация за да дам повече на читателите. Всъщност в тази посока работата ми като писател и журналист се припокрива.

- Полето за изява ти като журналист си избрал да бъде в жълтите медии. Защо точно там?

- Защото те поне имат смелостта да си признаят жанра. Другите -така наречените официози не го правят макар и за тях да е лепната по една емблема – я поръчкова медия, я медията на еди кой си, я придворната медия на премиера и коя ли още не. Смея да кажа че истинската жълта преса в България е най – свободната. Там термините “цензура” и “ свещена крава” са табу. В България жълта преса е синоним на свободно слово. Навсякъде другаде свободното слово е заключено в касата на главният редактор или скрият собственик на медията и се пуска когато има инсетес.

- Често чета твои статии и разследвания предимно във вестник “ПАПАРАК”, остри са и на моменти парят. А темите са страшни, Октоподи, Трактори, ъндърграунд, афери... Да не би да искаш да запишеш името си сред имената на българската разследваща журналистика?


- Абе, колежке! Не един път съм напомнял и дори с риска да се потретя ще кажа че съм ученик на великия Христо Калчев. Той винаги ми казваше да не вписвам името си в нечие стадо – я на писатели, я на журналисти, на поети и какво ли още не. Не, не искам името ми да бъде вписано никъде освен на корицата на някоя моя книга или под написаната от мен статия. Не отричам никого, но аз така виждам нещата. Пиша за това за което ме е гъдел, пиша там където се чувствам свободен и полезен. Това е.

- Така поднесени нещата звучат толкова невинно. Но понякога от статиите ти гръмват обвинения, дори разкрития... нали се сещаш че подобни скандали не са като на литературен форум...

- Не са, наистина. Дори вече не един път съм усетил силната горчилка на занаята. Но как по друг начин можеш да усетиш истинската сила на словото. Последният подобен скандал с който се сблъсках беше с някакъв шеф от отдел на БНБ. Поводът беше едно разследване за банковите измами и жертвите на банковият картел в България. Ставаше въпрос за банковият рекет, измамени потребители и най – скандалното – измамата с банковите депозити с промоционални лихви. Самата реакция от разследването ми показа че аз и моят екип сме бръкнали надълбоко в една коварна система за пладнешки обир на нацията. Показали сме горчивата истина. От БНБ дори ме поканиха на среща за да ми покажат че информацията до която сме стигнали е невярна. Защо мислите? Защото е точно обратното. Имах десетки похвални писма от читатели, поздравяваха ме и дори ми писаха че такива като мен са им надеждата към спасението от банкерите – паразити. Един такъв подобен случай ме зарежда да работя с години напред...

- Бъркаш надълбоко и в политиката...

- Навсякъде където трябва. Хората, читателите за които работя искат истината и ние непрестанно я търсим. В политиката, в медиите, в шоубизнеса .. в църквата ако щеш. Когато видим реалното лице на света който ни заобикаля, тогава ще разберем в каква държава живеем и как да променим нещата които не ни харесват.

- Толкова привързано, говориш за работата си като журналист, че ме изнанадваш. Да не би да си казал край на книгите и писателската дейност?

- В никакъв случай. Не съм спрял да работя. В момента подготвям няколко проекта които скоро ще излязат на пазара. Ще останете изненадани. Повече няма да Ви кажа защото не обичам да говоря за народени деца. Пробвах възможностите си в няколко нови идеи. За тях ми трябваше повече време за работа. Събирах доста време информация за да мога да им дам нужното качество. Но до тук с това!

- Четох някъде че те представят като писател – бизнесмен. Приемаш ли я тази емблема и как разграничаваш писането от бизнеса?

- Сещам се къде ме представиха така. Ще ти кажа само че това за мен е опит на твой колега да се прави на интересен. Преди време се запознах с един поет с китара - собственик на две фабрики. Познавам рок музикант който внася и продава гуми. Аз съм в строителният бизнес. Не виждам нищо лошо или смешно до тук. Фактът че успяваш е важен. Това показва че си истински талантлив човек. А колкото до писането и бизнеса, ще ти кажа че самото писане се превръща в бизнес а това вече е нещо добро. Да правиш пари от любимата си работа си е чист кеф и надежда за много други хора които искат за се занимават с писане. Преди години дори имах спор по темата с писателя Владо Даверов, който ми зададе що годе същият въпрос. Кога намирам време да пиша, щом се занимавам бизнес. Според него писането било постоянен къртовски труд и от него не се печелило. За него може и да е така, но за мен творенето е релаксиране и бизнес. Аз си почивам докато пиша и се радвам на добри приходи.

- Какво ти е мнението на корумпираните журналисти и корупцията в медиите?

- Допада ми. Шегувам се разбира се. Ще ти отговоря с едно мое авторско клише – българският читател не е глупав, колкото и да не им се иска на някои. Той отсява нещата. Не може да бъде подведен. Мислиш ли че ако утре съдът оправдае един човек като... Вальо Топлото например, хората ще повярват в неговата невинност дори и да има медии които да го хвалят. Най – големият съдник и покровител това е народът, читателят, избирателят... Ако трябва някой да ми плаща за работата ми това е той. В този смисъл на думата аз съм корумпиран журналист, хората ми плащат купувайки си моите продукти за да гледам техният интерес.

София
Деси Монева
desimoneva@mail.bg

БЪЛГАРИО - ЗАРАДИ ТЕБЕ ТЕ УМИРАТ!


13-годишната Лили е на път да загуби живота си заради чиновническото безхаберие.
Младото момиче бавно гасне в една от най-елитните болници в Англия (King’s College Hospital), защото никой в държавата не иска да издаде един лист хартия – формуляр Е112. Неразбираемата абревиатура на практика е билет към спасението на Лили Бандова.
Документът се издава от Касата или здравното министерство. Той служи за доказателство в ЕС, че нашата страна ще плати лечението на притежателя му. В случаят на Лили обаче той трябва не за да се дадат пари.
Средствата – 155 хил. паунда, вече са осигурени от Фонда за лечение на деца в чужбина. Формулярът е нужен на английските лекари само за да включат момиченцето в листата с чакащи за трансплантация в Англия.
Детето е с много рядък вид заболяване – автоимунен хепатит. Ако спешно не се направи трансплантация на черен дроб, му остават броени дни живот. Въпреки десетките разговори и писма в продължение на месеци нито здравната каса, нито здравното министерство дават разрешение за издаването на формуляра. В петък бе поредното заседание на експертите от здравното министерство по проблема.
До окончателен отговор не се стигна вчера до 18 часа, когато майката на Лили – Мариана, със свито сърце още чакаше да разбере за пореден ден каква ще е съдбата на детето й. Цял ден журналистите от „Стандарт“ търсили здравната каса, министерството и фонда, отговорни за безхаберието.
За щастие в 18,10 ч след десетки разговори с всички институции решение на проблема намери Касата. Лично шефката на фонда д-р Нели Нешева се обадила в редакцията на „Стандарт“, за да съобщи, че формулярът ще бъде издаден. Здравната каса е подготвила документа, който ще връчи на шефа на фонда Христо Аначков. Той пък трябва да го прати в английската болница.
„Не мога да повярвам, че е възможно това да се случва, да виждаш как детето ти умира заради един формуляр“, плаче Мариана.
Тя вече е на ръба на силите си. Неравната битка с болестта на Лили води от 11 години. И борбата с родната бюрокрация й идва съвсем в повече.
„В края на миналата година разбрахме, че на Лили ще й трябва чернодробна трансплантация“, казва Мариана.
Оттогава досега те се опитват да осигурят всички документи, за да заминат в Англия. Н апрактика клиниката там е почти единствената в света, където се лекува това рядко заболяване.
През цялото време обаче Мариана среща трудности. Първата голяма битка е с осигуряването на средствата от Фонда за лечение на деца. Там чакат няколко месеца, документите разглеждат четирима външни специалисти вместо обичайните двама. Накрая Мариана ходи да обяснява на всеки поотделно за какво става дума. В крайна сметка обаче, ако „Стандарт“ не се бе намесил навреме, Лили наистина можеше да загуби живота си, твърдят от вестника.
„Не мога да разбера как този формуляр се дава на деца от Кипър, от Гърция, от Хърватска, от Румъния, а на деца от България – не може“, казва жената.
Абсурдът е толкова голям, че прави впечатление и на англичаните. В края на юни детският координатор по донорство на болницата пише специално писмо до всички заинтересовани страни в България. В него той за пореден път обяснява за какво е този формуляр.
„Лилия няма да оцелее дълго без нов черен дроб. Надявам се искрено, че това семейство ще получи формуляр Е112 и ще ни даде възможност да дадем най-доброто от себе си за спасяването на това дете“, се казва в писмото на д-р Гил Уилсън.
Междувременно Лили се влошава все повече.
„От 10 дни е на морфин, от 7 не може да става“, казва Мариана и добавя: „Не мога да гледам как Лили гасне, идва ми да се откажа от българското си гражданство„.
КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО ЧАСОВЕ
14,30 часаМинистерството да реши проблемаСтановище на Националнатаздравноосигурителна касаВ случая е незаконосъобразно да се издава формуляр Е112. Този документ не се полага при извършване на трансплантации. Той се дава само за болести, които се покриват от здравното осигуряване, а тези операции не са сред тях. За трансплантациите трябва да отговаря здравното министерство. За да може да се осъществи сложната операция в друга страна, България трябва да е подписала двустранни или многостранни спогодби с други държави. Засега обаче това не е станало. По тази причина и Лили не може да се включи в листата с реципиенти на Англия.
16 часаПравим всичко, за да убедим касатаХристо Аначков, директор на Фонда за лечение на децаПравим всичко възможно и ние, и колегите от министерството на здравеопазването да помогнем на Лили. Опитваме се да убедим здравната каса да издаде формуляр Е112 най-късно в понеделник. Този документ е нужен, за да се третира детето като пациент на националната здравна служба в Англия.18,10 часаЛично ще връча документаНели Нешева, шеф на НЗОКИскам лично да ви съобщя, че намерихме решение на проблема с Лили. Досега се консултирахме с различни юристи. Оказа се, че Фондът за лечение на деца трябва да издаде формуляр Е112, тъй като той е финансиращият орган. Ние в здравната каса обаче подготвихме документа. В момента чакам Христо Аначков, за да му го връча. Моето желание е формулярът да пристигне в Англия още тази вечер (бел. ред. петък), но това ще зависи от фонда.

НЯМА ЗАКОНИ ЗА КРАСЬО ЧЕРНИЯ И СЕМЕЙСТВОТО МУ!


Академичната справка, с която Даниела Георгиева - сестрата на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния, се е прехвърлила да учи право от Великотърновския в Софийския университет, е нередовна. "Липсват част от имената на преподавателите, които са я изпитвали, а това е задължително", казва за вестника доц. Огнян Стоичков, шеф на парламентарната комисия по образование. Освен това прехвърляне се позволява на студенти първи или втори курс, докато Даниела, която в момента е завършила сесеместриално пети в Алма Матер, се е прехвърлила вече като четвъртокурсничка. Стоичков е поискал от двата университета пълна справка за обучението на Георгиева. Красьо и неговите безбройни контакти с магистрати предизвикаха един от най-големите скандали в българската съдебна система.

петък, 16 юли 2010 г.

ДО КОЛКО Е ЗАСТРАШЕН ЖИВОТЪТ НА ОЛИГАРСИТЕ?


Следващите няколко месеца ще бъдат високорискови, а може би и фатални за някои „олигарси” и местни „феодали”, доверяват източници от ДАНС и ГДБОП. Надвиснала е опасност над крупен бизнесмен, когото килърите буквално държали на прицел, алармират спецслужбите. Единият от набелязаните „олигарси” от Варна е във връзка с разстреляния в главата пернишки наркобос Петър Крумов – Пупи. Говори се, че става въпрос за контрагент на “медузата” Борислав Гуцанов, и се покровителства от “червените” кръгове в морската столица.Изострянето на ситуацията след разстрела на един от основните дилъри на синтетична дрога в Перник нажежи обстановката и около олигарха. Неговите връзки във Варна и Бургас лъснаха. Не се изключва вероятността координаторът му в морската столица да бъде вкаран на топло, за да бъде изведен извън обсега на поръчителите. Но така ще бъде сложен край на уж перспективната му политическа кариера. Поставени са под наблюдение всички връзки на олигарха с фигури от Сандански и Дупница, докладват източници от висшите среди в МВР. Не е в безопасност и довереното лице на ДАНС, което е внедрено в наркосредите в Перник, София и Варна. „Вътрешна сигурност” в ДАНС работи на пълни обороти, за да се съхрани животът на вклинения в трафика на синтетична дрога източник на информация. Изтеглянето му вероятно няма да бъде светкавично, за да не лъсне връзката му с ДАНС, която и без това е сериозно компрометирана в определени среди. Тъй като се знае, че и бандитите имат свои информатори в службите, не е изключено агенти да се дебнат един друг. Така докато агенти на службите се дебнат един друг, вече са поставени на мушката на килърите.Ситуацията много напомня за списъка, който се появи през лятото на 2004 г., три дни преди да убият Бай Миле. Профилирането на фигура като Милчо Бонев като „Дъч Шулц”, поставен пръв в списъка за убиване и описанието на мястото на разстрела – в кръчмата му, потресе мнозина играчи в София и Варна. Специалистите смятат, че в този момент се е засилила до предел борбата за преразпределяне на влиянието върху доставките и пласирането на дрога заради повишеното търсене в туристически сезон. Скандално ще е, ако в действителност очистят забъркани в схемите с наркотици полицаи и бизнесмени-политици.

Шефката на afera.bg Веси Томова:ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е НА ТИМ! АЗ СЪМ ПЪРВИЯТ ЖУРНАЛИСТ КОЙТО ИМ СЕ ОПЪЛЧИ


За мен:

Родена съм във Варна. Завършила съм българска филология във Велико Търновския университет. С журналистика се занимавам от 1990 година. Никой не ме е учил, влязох направо в дълбокото, създавайки във Варна първият демократичен вестник, дори преди в. “Демокрация”, който се казваше “Демократ”. Работила съм в куп варненски вестници, пишех за “24 часа”, Радио – Варна, МСАТ, Алфа радио, правех свой седмичник. Общо взето в повечето случаи или ме освобождаваха директно, или елегантно и причината винаги е била люта битка със съществуващата цензура в съответното издание. От една година правя сайтът afera.bg Зодия Стрелец съм. Все още търся “рицаря на белия кон”, защото останалите по незнайни причини се страхуват от мен.

- Как се роди идеята за afera.bg?

- Беше си отвсякъде предизвикателство, тъй като никога до този момент не се бях потапяла до този тип интернет - издания. Във Варна, а и не само там, работата на разследващия журналист е свързана с непрекъснати битки с главни редактори, издатели и чорбаджии на медии – не защо трябва да бъде написано нещо, а защо не трябва да излезе. Аз съм от онази порода, която ужасно много държи на независимостта и свободата на позицията и така и не се научих да се примирявам с журналистиката тип “копи-пейс”, която сега е масова практика, или тази, която се плъзга единствено по повърхността на нещата, само и само “хонораро-потока” да тече. Във Варна има няколко сайта, огледах ги и видях, че никъде в тях не можеш да прочетеш защо се случват събитията. Всичко друго можеш да прочетеш, но не и онова, което стои зад новината, и което в крайна сметка води до истината. Решителният тласък на идеята обаче даде Веселин Данов, който също има изострено чувство за справедливост и афинитет към медиите, и журналистиката. Той помогна да бъде създаден сайта и оттам нататък колелото се завъртя. Още на шестия месец от създаването си afera.bg издуха зад гърба си всички варненски сайтове, а останалите медии започнаха да се съобразяват с нас. Бях изумена обаче от влиянието на Интернет и от факта, че сайтът доби невероятна популярност в страната и в София. И ще ти кажа, че това не се случи, защото аз съм велика, а просто защото никога не съм си позволила да цензурирам каквато и да е предложена позиция за публикуване. Това се усеща от хората, а и от колеги, които сами ме потърсиха за да се чуе истината им.

- Ти си една от най – смелите журналисти в България. Била ли си жертва на заплахи и атаки?

- Разследващата журналистика е танц по острието на бръснача. Това е едно занимание, в което неусетно превръщаш живота си във война, въпреки че погледнато от друг ъгъл, това звучи смешно. Всяко едно разследване е дълъг процес, това не е написана дописка, която утре да забравиш. В нормалните страни разследващата журналистика е висш пилотаж в професията не само заради риска и уменията, но и е изключително скъпо платена, защото е свързана с търсене на информация. У нас, разследващите журналисти са най-необичани, както от тези, срещу които пишат, така и от шефовете си и колегите си. Тук никой не ти плаща камерите и техническите средства, с които задължително трябва да си оборудван, никой не ти отпуска пари за да платиш за информация, както много често се случва по света. По нашите ширини сам се буташ в шамарите и ако нещо ти се случи, обикновено не само никой не те защитава, но и те оплюват подобаващо по български. През всичките тези години, захващайки се със сериозни журналистически разследвания, винаги съм имала заплахи. Слава богу, до този момент физически оцелявам, но никой няма да ми върне нервите и напрежението от другия тип посегателство – елегантно, с “кадифени ръкавици”. То включва уволнения, непрекъснато викане в прокуратурата, съдене, присъди. По времето на Иван Костов и неговият областен управител Добрин Митев имах заведени 18 прокурорски проверки, само защото първа в България предупреждавах за скандалната скрита приватизация на Златни пясъци, която впоследствие стана печален факт. Илия Павлов, бог да го прости, с железни нотки в гласа ме предупреждаваше, че такива като мене ги хвърлят в морето и те просто изчезват... Посланици на ТИМ преди години искаха да ми режат пръстите на дясната ръка, винаги се намира някой, който да ти слухти в телефона и да те смразява с думите: “Ако не спреш, с всички начини и средства ще бъдеш унищожена!”, сега пък ме заплашват, че ще ме залеят с киселина, и че са ми намерили място между Пода и Приселци за да ме закопаят. Ако ти кажа, че не ме е било страх, значи трябва да плюя на душата си. Разбира се, че човек изпитва страх, но с годините се научих да го гледам право в очите и никога да не допускам да навляза в територията на параноята, защото това е краят. Наскоро един читател на afera.bg от София, когото не познавам лично, дори ми се обади да ми предложи персонална охрана. Отказах, защото знам, че никоя охрана не може да опази никого, ако някой е решил да го премахне. Дългото време на пистата на разследващата журналистика, разбира се, те прави и по-опитен, по-повратлив, превръщаш се в една хиена с изострени инстинкти, която усеща с фибрите си откъде дебне опасността. През всичките тези години обаче разбрах кристално ясно едно – по-опасни не са т.нар. мутри и мафиоти, а “белите якички”, които дирижират покушенията. Зад всяко едно посегателство срещу журналист не стои някой с мутряшки прякор, а ченгета и “праведни” влиятелни кръгове. Затова винаги съм казвала, че ако се случи нещо с мен, не търсете Брадвата, Теслата, Железния, или бог знае кой прякор още, търсете ченгетата, бивши или настоящи, свързани с олигархични кръгове, те дърпат конците на чуковете.

- Свързват те в творчески тандем с варненският бизнесмен Веселин Данов, нещо като Стефанов – Мутафчийски. Има ли истина в това твърдение?

- Никога не съм крила, че Веселин Данов ми е приятел от години. Нямам нищо общо с онези, които “падне ли от коня” техен приятел, моментално се правят, че никога не са го познавали. Не виждам от какво трябва да се срамувам и едва ли не да изпитвам вина, че виждате ли, на сайта единият от хората, които помага е Веселин Данов. Това, че Данов в момента лежи в ареста все още не е присъда, а и там историята е толкова мръсна, че тепърва ще гърмят грандиозни скандали. Когато пребиха Огнян Стефанов с чукове, бях омерзена от това, че повечето т.нар. официозни медии не пишеха защо и кой би могъл да стои зад този акт, а непрекъснато внушаваха на обществото как Огнян бил свързан с Младен Мутафчийски и вечерял с Брендо. Ами с кого да вечеря – с Лепа Брена ли? Един разследващ журналист непрекъснато се меша с бандити, съмнителни бизнесмени, хора от ъндърграунда, защото това са хора с изключителна информация. Далеч по-стойностна и ценна от тази на полицаите. В същото време разследващият журналист се среща и с политици, ченгета, “бели якички”, и изобщо трябва да играе една роля, в която хем да набира информация, хем да е почтен с всички. Само идиоти в професията могат да се възмутят от това какви контакти имал еди кой си журналист. Ако не ги има, значи изобщо не става за журналист и е по-добре да отиде да продава семки. Отвратителното обаче е друго. Чувала съм безумия по свой адрес, че едва ли не Веселин Данов ми диктува какво да пиша, навярно това се е случвало и с Огнян Стефанов, нямам представа. Данов обаче не си е позволил да ми повлияе и на йота какво да се пише в сайта и какво не. Впрочем, онези, които ме познават знаят, че аз правя това, в което съм убедена. Ако някой можеше да ми влияе, досега да съм станала “топ” журналистка, наградена с “Черноризец Храбър”. В същото време журналисти, които наричат себе си водещи и сериозни, и които тихичко и потайно делят пачки под масата с далеч по-интересни и влиятелни лица от Данов, които са превърнали журналистиката от четвърта власт в четвъртата проститутка, раздават морални присъди срещу тоя или оня колега. Това е особено гнусна подмяна на темата и цели скриването на гузни съвести и злокобни схеми зад превръщането на някой в “лошата” мишена. Същото се случи и с Георги Коритаров.

- Кои известни разследвания и скандали излязоха от afera.bg?

- Много са, за една година даже са прекалено много, но в България където бръкнеш излиза цяла криминална сага. От 18 години се занимавам с разследваща журналистика, но такава мръсотия, в която съм се заровила покрай т.нар. “мега”дознание, свързано с арестите във Варна, не съм виждала. За тези, които ме обвиняват, че защитавам Веселин Данов, ще кажа, че ако Данов е виновен, то той ще си понесе вината, но аз няма да спра да разследвам отвратителните връзки на полицията и прокуратурата в морската столица с мафията. Месеци наред се занимавам с това. Благодарение на разследванията в afera.bg целият сектор БОП – Варна бе разпердушинен. Не посмяха да уволнят висшите антимафиоти, които се бяха срастили с нарко-групировката “Фирмата” не защото не искаха, а защото скандалът щеше да е грандиозен. МВР си ги покри елегантно и ги премести по районните управления. С идиотските си рокади обаче, без да даде никакви обяснения защо го прави, само доказа верността на истините, които бяха написани от afera.bg Сега продължавам да ровя във взаимовръзките на определени престъпници от нарко-мафията с висши ченгета и прокурори, тъй като месеци след арестите във Варна, по безпрецедентен начин прокурорка и шеф на вътрешната дирекция сключиха сделки с няколко лица, които спасиха от арести. Две от тях – Близнаците – дори се водят със статут на “защитени свидетели” и пазени от ченгетата въртят с пълна сила бизнеса с дрога и проституция във Варна. Алармирала съм всички възможни институции, защото това няма как да се прави без протекцията на полицията и прокуратурата. Засега мълчанието е гробовно. Гробовно, защото става дума за пари, които изтичат в джобовете не на социално-слабите. Алармирана е ДАНС, впрочем седмица преди да бъде арестуван Веселин Данов заедно отидохме на среща с хора от ДАНС. Усещайки накъде задуха вятъра местните ченгета, обвързани до погнуса с мафиотите, отвърнаха подобаващо на удара. Няма такава държава, в която “защитен свидетел” по цял ден събира пари от дрога и проституция и го пазят полицаи, и се обръща към шефа на ОДП – Варна с “Митак” и “Митенце”.

- Без съмнение това е единствената по рода си криминална медия. Имаш ли контакти с хора от подземният свят? И с кои…

- Разбира се, че имам. Сама разбираш, че няма как да ти кажа имената им, защото най-важното правило в разследващата журналистика е да пазиш източниците като зеницата на окото си. За да спечелиш доверието на лице от подземния свят трябва да мине много време. Това е една игра на котка и мишка, докато то се увери, че не си някакъв малоумник, който заради едната сензация е готов да му отреже главата. Той те пробва, ти го пробваш, влизаш в света им и така докато станете своеобразни партньори по информация. Такива контакти се изграждат с години, но пък и траят години. Хората от подземния свят са невероятно информирани и разполагат с такава информация, която на моменти може да те втрещи. Има и нещо много любопитно – те са своеобразна порода хора на честта и никога не се сърдят ако напишеш нещо вярно за тях. Побесняват, ако си написал пълни лъжи и дочути оттук оттам глупотевини. Иначе през годините познавах много от онези, които вече се преселиха на Оня свят – много интересни личности. На другия полюс са ченгетата – с тях контактите също се изграждат по същия принцип. Тъжната разлика обаче е, че ако си спечелил доверието на източник от ъндърграунда, той никога няма да те подложи, за ченгетата – това обаче е практика.

- Ти си един от малкото журналисти, които толерират българските криминални писатели. Как подбираш творците?

- Не ги подбирам, те ме намират. И нямам нищо против да публикувам авторските им материали, защото смятам, че това е “нива”, която все още не разорана качествено. Много книги се написаха – кой чул, кой недочул, кой си измислил, всеки журналист стана писател, но все още няма такава книга, която да извади хастара на душите на онези “лоши момчета”, които пишеха обърканата ни най-нова история на България. Аз също пиша книга, но все отлагам финала и, защото винаги се случва нещо, което да смятам, че непременно трябва да влезе в нея. А и се дразня от това обезценяване на криминални писатели. Щом и една пълна некадърница, проститутка Даниела Великова, която разтръби на цяла България, че е била първата стреляна журналистка, а такава изобщо не е била, написа куп книги и не слиза от телевизиите, мисля, че книгата ми още ще отлежи. Просто нямам място на този тезгях. Когато я публикувам обаче, тя наистина ще взриви много важни пластове у нас.

- Много наши колеги, заимстват от теб идеи, теми, материали сърдиш ли им се?

- В началото се дразнех, че не се позовават на afera.bg И трябва да ти кажа, че такива проблеми съм имала само с т.нар. официозни медии. “Жълтите”, както ги наричат, бяха много коректни. Сега вече не се нервя. Ако могат да развият една идея или тема още по-дълбоко, искрено ще се зарадвам. Аз се радвам като дете, когато прочета или видя нещо в журналистиката, което излиза от калъпа на “вървенето след победителите”.

- Печели ли се от криминално – разследваща журналистика в България?

- Отговорът на този въпрос има две страни. Ако правиш наистина разследваща журналистика, в България можеш да си умреш от глад. Аз нямам голяма редакция, нямам голям екип и ако някой от големите сайтове знае как се прави afera.bg ще умре от смях. Чрез реклами осигурявам пари, достатъчни за техническата подръжка на сайта и за хонорари на авторите в него, които също са смешни. За такъв тип журналистика големите рекламодатели не се бъркат в джоба, а и ако пък те засипят с реклами, това означава, че трябва да се простиш с разследванията. На шега мога да ти кажа, че моята работа е малко като Филип Марлоу на Реймънд Чандлър. От друга страна има журналисти, които използват разследващата журналистика за да правят пари и то не лоши. Посветеното професионално око моментално съзира такива “разследвания”, или материали – зад тях стои поръчка, която струва много пари. Това обаче не е разследваща, а слугинска журналистика, която рано или късно лъсва. Иначе, както ги казах, по света разследващите журналисти са най-скъпо платените. И им се дава ресурс да изпипат докрай едно разследване. Те работят само върху това месеци наред и са осигурени с всичко онова, което пискат – техника, пътувания.

-Какво е мнението ти за други твои колеги, като Анна Заркова, Маргарита Михнева, Люба Манолова…

- С Маргарита сме в приятелски отношения и много я ценя. Тя е от онези шила, които никога не стоят в торбата и е изумително естествена, и недокосната от безумната грандоманщина, обзела повечето родни “светилища” в журналистиката. Маргарита плати невероятно висока цена със здравето си за всички тези години, в които се рови в мръсотията на България. И и прави чест, че продължава да го прави без да и пука от този, или онзи. Люба Манолова също е много сериозен разследваш журналист, с нея подържаме контакти и си помагаме, тя също има сайт, който е изключително стойностен. Анна Заркова не познавам лично, но като се има предвид, че работи във в. “Труд”, в който влиянията са повече от навсякъде, съм респектирана от пробивите, които прави с истории, които целят точно в десятката. Много ми се иска да има млади журналисти, които да поемат по пътя на разследващата журналистика, но съм свидетел, че това почти не се случва. Това е неблагодарна работа, мръсна, изтощителна, безкрайно интересна, но изсмукваща личния ти живот. Решен да помогнеш да излезе истината, даваш толкова време и енергия от себе си, че като се обърнеш внезапно разбираш, че личния ти живот е избягал зад ъгъла със страхотна скорост. Интересното е, че добрите разследващи журналисти са жени. За да се вречеш на тази професия трябват няколко неща – много да я обичаш, да се забавляваш, а не да се вкопчваш в нещата, да имаш куража да забиеш словесно кроше в мутрата на всеки, без значение дали е президент, или Маджо, да си готов да бъдеш винаги изхвърлен отвсякъде и да не продаваш. Има едно чудесно стихотворение на Франсоа Вийон, което важи за нас: “Навсякъде добре приет и нежелан съм аз”.

- Публикуваш и жълти материали, сърдят ли ти се за това?

- Аз харесвам жълтата преса и изобщо не ме интересуват всички морализатори, които я клеймят. Когато си популярна личност трябва да си готов да не слизаш от страниците на вестниците и вместо да пищиш, че написали клевети и лъжи срещу теб, да им дадеш интервю и да отговориш на всичките им въпроси честно. В т.нар. жълта преса могат днес да бъдат прочетени много по-стойностни материали от тези в иначе, зовящата себе си сериозна преса. А това е така, защото официозните вестници, както и да сменят графиката си, стават все по-малко читаеми, заради натиска на властта, на който се поддават и цензурата, която няма как да се скрие.

- Някои те свързват с ТИМ…

- Е, това вече ме разсмя. Мога да кажа, че аз бях първата журналистка в България, която се опълчи на ТИМ. Това беше през 1995 година, когато тогавашният военен прокурор на България, по-късно застрелян, Николай Колев арестува варненския антимафиот №1 полк. Стамо Стамов по скалъпено обвинение за подкуп. Колев винаги се е спрягал като един от бащиците на ТИМ. По онова време среща с мен поиска един от босовете на ТИМ Марин Митев, който ми предложи да стана пресаташе на спортния им клуб. Естествено, отказах. Писала съм много против тях и никога не съм ги наричала “трибуквената групировка”, както правят обикновено повечето журналисти, като ли другите групировки са с шест букви. Имала съм заплахи от тях, чувала съм дори, че хора от техните среди са оценили живота ми на 20 000 долара. В интерес на истината обаче трябва да кажа, че тези хора не предприеха нищо срещу мен и то не защото съм техен човек. Това е смешно и най-много биха се смели на това самите Марин Митев и Иво Каменов. Но те са бивши военни и докато влизахме в битки някак се уважавахме като противници. Иначе не съм ги жалела никога, въпреки че те стигнаха толкова далеч, докато трябваше някой да ги хване за гушата, че вече половината България е тяхна.

- Говори се че повечето твои читатели са ченгета. Какво е твоето послание към тях?

- Не мисля, че повечето са ченгета, но със сигурност сайтът се чете и анализира от настоящи и бивши ченгета. Посланието ми към тях? Че ще съм безпощадна към измекярството и продажничеството им! Защото корумпираното ченге е много по-голям престъпник, отколкото един бандит. Ченге, което търгува с влияние, трябва да бъде разжалвано на площада и да влезе в затвора, защото се е изгаврило с надеждата на хората, че пази сигурността им. Аз имам приятели ченгета, с които в годините сме се проверили достатъчно за да не си правим мръсни номера. Но те са страшно малко. Познавам и хора от спецслужбите, които са много читави, но самата система не им позволяла да проявят и 30% от капацитета, който имат. В момента наблюдавам висши полицаи, които се изживяват като босове на мафията, много внимателно ги наблюдавам и тъй като знам, че четат сайта, ще ми кажа:
Ще ви закова!

- А към читателите ти….

- Да са живи и здрави. Когато след някой ужасяващо нервен ден, вляза в пощата и прочета някое чистосърдечно писмо от читател, в което ми пожелава здраве и успех, се разплаквам. Понякога и “железните” като мен плачат... Тогава разбирам, че винаги има смисъл. Дори и когато цялата държавна машина е застанала срещу теб, винаги има смисъл да кажеш истината, пък дори и само един човек да има уши да я чуе. И още нещо много важно, което трябва да знаят читателите на afera.bg, които коментират във форума е, че да говориш за бикове и да бъдеш на арената, не едно и също.

Деси Монева
ЪНДЪРГРАУНД-МЕДИЯ”
desimoneva@mail.bg

ГОЛЕМИЯТ МАРГИН КУПУВА ЦСКА!?


Поредният слух около именно на скандалният бизнесмен Красимир Маринов – Големият Маргин, е на футболна тематика. Хора въртящи се около централата на Българският Футболен Съюз, изпортиха че известни юристи, за които се знае че обслужват интересите на сикаджията, правели постъпки за закупуването на спортният клуб ЦСКА. Бизнесменът се чувствал изключително стабилен финансово и имал намерение да инвестира в скандалният клуб. Дори амбициите му били доста смели, искал да възроди клуба, да го върне на първите места на класациите. Още повече че идващата от запад икономическа криза, започна да се удеща от родните футболни шефове и те предпазливо да се посготвят финансово за новият сезон.
Познавачи в гилдията са убедени, че този път офертата за червените ще бъде значително по малка предвид ситуацията и имало голяма вероятност сделката да се превърне във факт. Маргините отдавна искали да инвестират в родният спорт, но множеството дела и престои зад решетките им пречели. Сега обаче нищо не им пречело и те са се насочили към една от най – големите хапки, убедени са наблюдателите.

МЕДИЙНА БОМБА! ПРЕЗИДЕНТЪТ ХВАЛИ ГЕРБ - ОБЯВИ ВОЙНА НА БСП?


Президентът Георги Първанов даде днес висока оценка за позицията на правителството да отпаднат посредниците при доставката на руски газ за България и каза, че това е позиция, която и той е отстоявал в продължение на 7-8 години.
"Вероятно ще се наложи проблемът за цената на газа да се решава заедно с договореностите, които ще постигаме по "Южен поток", смята президентът.
Той отбеляза, че и днес в рамките на парламентарния контрол е имало дебат по конкретни теми, свързани с "Южен поток"- дали ще се използва досегашната газопреносна мрежа и дали това ще става по досегашните условия.
Когато сме в условия на преговори, ние просто трябва да съдействаме на правителството, да стискаме палци, категоричен бе Първанов.
Така президентът индиректно подкрепи премиера Бойко Борисов, който по-рано днес каза, че е можело опозицията да изчака една седмица, а не да го пита за цените на газа в момент, в който се водят преговори между двете страни именно по този въпрос. Ето това е антибългарска позиция, коментира той.

"Мисля, че поне г-н Станишев има разбиране. Ако успеем да направим преговорите добре, ако успеем да постигнем добри резултати за крайния потребител, ще бъде в наша полза, на държавата. Ако не успеем, просто ще продължи тази лоша традиция", каза премиерът.
Първанов отново поиска
компромис по въпроса за режима на използване на натрупаните отпуски,
защото, по думите му, това е проблем за граждански права и за нормалното функциониране на институциите.
Държавният глава коментира, че ако промените в Кодекса на труда бъдат прегласувани във вида, в който бяха приети и който той оспори, е твърде вероятно да има питане до Конституционния съд, защото въпросът е конституционен, има и европейски нормативни измерения.
Според него не би могло със стара дата да се отнемат конституционни права, защото хората са си заработили право да ползват отпуски.
Първанов припомни, че е предложил по-гъвкаво решение - удължаване на срока за ползването на отпуските, така че и държавата да изчисти проблема, което трябва да стане, и да не се влиза в конфликт с изискванията на конституцията.
Ако обаче управляващите държат на досегашната си позиция, вероятно ще трябва да се произнесе Конституционният съд, а принципното произнасяне на съда би могло да създаде доста затруднения в перспектива - тогава може би срок не е възможно да се установи, вероятно решението ще трябва да бъде взето от следващата година нататък, не със стара дата, отбеляза президентът.
По повод на идеята за опрощаване по линия на президентските правомощия на част от
задълженията на майките, които са ползвали обезщетения за майчинство,
въпреки че децата им са посещавали детски ясли, президентът коментира, че опрощаване не може да има анблок.
Той обясни, че опрощаването може да бъде само конкретно решение и да засяга онези вземания, които са несъбираеми. Това може да бъде констатирано от специална комисия, която е създадена към президентската институция, след като бъдат направени съответните проверки към общините и когато има предложение на самите общини.
Решението за всеки един конкретен случаи трябва да е конкретно и трябва да отговаря на конкретната информация, посочи президентът.
Георги Първанов коментира още, че в случая става дума за неправомерно взети обезщетения. Той обаче посочи, че трябва да си дадем сметка, че не би трябвало да се стоварва върху майките тежестта на кризата и че строгостта на държавата трябва да се осъществява така, че да се запази техният социален ангажимент.
В отговор на въпрос за необходимостта от закон за лобизма и
зачестили случаи на нерегламентиран лобизъм
сред парламентарното мнозинство, президентът каза, че без съмнение такъв закон е необходим, макар че сам по себе си той също няма да е окончателното решение.
Трябва да има много строг управленски, политически, граждански - в т.ч. и медиен контрол, смята той.
Първанов изрази удовлетворение, че случаят с поправката в закона за наркотичните вещества, разкрита от президентската институция, е получил ясно публично решение. Какво ще бъде оттук-нататък, каква ще бъде оценката и позицията на прокуратурата и съда не мога да кажа, но в случая става дума за откровен лобизъм, каза той.
Добре е, че вече се бие отбой по някои от тези законодателни идеи, но самият факт, че толкова масово, може би по-масово, отколкото в който и друг парламент, за единица време се появиха такива идеи, идва да покаже, че законодателна уредба е необходима и че строг контрол трябва да се осъществява, и то не само в лицето на премиера, трябва да има контрол от всички компетентни органи, каза държавният глава.
Попитан за
обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев
за загубата на седем секретни документа, Георги Първанов каза, че смята, че не това е най-важният проблем на България в момента.
Предполагам, че ще се изясни за какъв характер документи става дума, но мисля, че случаят се преекспонира, посочи президентът.
Защото в момент, в който обществото очаква сериозен управленски дебат по мерките за изхода от кризата, ние да се занимаваме с няколко документа, с чисто деловодната дейност, не мисля, че това е най-отговорното сериозно държавно поведение, каза президентът.

УБИХА ЧОВЕК НА ДАНЧО ЛЕЧКОВ!


Тялото на убит мъж е било открито преди седмица в градчето Шивачево – на 20-ина километра от Сливен, съобщиха от пресцентъра на МВР- След направена проверка било установено че мъжът е не толкова известен бизнесмен от Сливен, познат с топлите си отношения с кмета на града Данчо Лечков. За повечето жители на града на стоте войводи смъртта на въпросният мъж не била кой знае каква изненада защото из улиците му от доста време се носели легенди за неговите големи дългове и проблеми. Същият е познат и като салонен управител в комплексът “Империал” собственост на днешният градоначалник там Йордан Лечков. По късно с протекциите на босът си убития отворил свое заведения, а в последствие и магазини. Бизнесът му обаче не провървял и той потънал в страшни дългове. Преди месеци дори се чуло че буквално рекетирал кмета за пари иначе щял да го натопи за редица афери. По случаят самият Лечков вече бил разпитан но за се га е вън от подозрение чува се още от регионалното звено на МВР. Основната версия по която се работило била тази че мъжът е убит от свои кредитори получили ясната представа че няма да получат парите си.

ЧЕНГЕТА СТРЕЛЯТ ПО ЦИГАНИ!


Полицаи спират масовката със стрелба, само двама арестувани 20-ина човека от две фамилии участваха в масов бой в Чирпан, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Мелето е станало вчера вечерта.Малко преди 21,00 ч. в Районно управление на Чирпан е получено съобщение за възникнал скандал в кв."Запад" пред дом № 59 на ул. "Дружба" между 43-годишния Н.О. и 30-годишния Ш.И. Конфликтът прераснал в масов бой, в който се включили около 20 души - роднини и близки на Н.О. и Ш.И.С цел неутрализиране на ескалиралото напрежение и предвид неизпълнението на полицейски разпореждания, униформени служители произведени два предупредителни изстрела със стоп патрони във въздуха.Н.О. и Ш.И. са задържани за срок от 24 часа. От масовото сбиване между фамилиите няма пострадали.

НАЙ -СЕТНЕ ПОКАЗАХА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА "ШОУТО НА СЛАВИ"!

Тор разкритие От архивите на службите!КАЛКАНДЖИЕВА ПОРЪЧАЛА УБИЙСТВОТО НА ВАСИЛ ПАПАЗОВ!



ЖЕНЯТА Е ФИЗИЧЕСКИЯТ КИЛЪР НА МОДНИЯТ БОС!Васил Папазов, шеф на модната агенция „Интерсаунд“, организира от 1990-а „Мис България“, който праща най-красивата българка на международния конкурс „Мис Свят“ – манекенката Симона Величкова. Модният бос влиза в открит конфликт с Жени Калканджиева, която през 1995-а печели приза за най-красива българка, а впоследствие достига до полуфинала на „Мис Свят “. Той бе ликвидиран на 12 декември 1997-а на столичния булевард „Черни връх“, след като килър пуска куршум в слепоочието му, докато модният началник помпа предната гума на колата си.Според криминалисти физическият убиец на Васил Папазов е покойният Евгени Стефанов – Женята, който изпълнява перфектно мократа поръчка на началника си Поли Пантев. Ченгетата твърдят, че единственият слаб момент в хипотезата им, че наркобосът Поли Пантев подписва смъртната присъда на Васил Папазов, е мотивът му. Сикаджията дори не се познава с организатора на конкурса „Мис България“. Съмненията на криминалистите обаче са, че Поли Пантев праща Женята да убие модния бос, за да угоди на братя Маргини, с които е започнал да работи година по-рано. Най – новата версия излеза скоро от устата на информатор и лигитимацията на един отколешен слух че истинският поръчител е самата Евгения Калканджиева. След международната си легитимация Жени основава модната агенция „Визаж“, която е под контрола на близкия ? Красимир Маринов – Големия Маргин.Точка на напрежението в модните среди слага куршумът, пратен в слепоочието на Васил Папазов.На 12 декември 1997-а някой спуска гумата на автомобила на Папазов, паркиран пред офиса му на булевард „Черни връх“ 41. Босът на „Интерсаунд“ не усеща опасността и докато помпа спадналата гума, звъни на съпругата си Ирина, за да ? каже, че ще закъснее за вечеря. В този момент Евгени Стефанов – Женята приближава в гръб Папазов и от упор пуска куршум в главата му.Сега усилено се говори че разсладването по случая ще продължи. В средите усилон се говори дори че Жени има реален шанс да кърми детето си в затвора.


Деси Монева
“ъндърграунд-емдия”
desimoneva@mail.bg

КОРИТАРОВ ТРОВЕН?


Опит да бъде отровен преживял известният журналист Георги Коретаров преди години. Това разказва самият в в критичен материал от личният си сайт към управлението на Бойко Борисов.” Преди години в качеството си на журналист ми се наложи да преживея какво ли не. Включително и фактът че по времето на тоталитарният режим дори се опитваха да ме отровят...” пише в резюмето си Коритаров. “Днес изпитвам същият страх.... Дали защото бодигардът на Тодор Живков се е върнал на власт или просто защото прави неговата политика...”, изразява метафорично опасенията си топ журналистът. Малка справка с по зрели представители на журналистическата гилдия доказа че наистина по онова време е имало подобен слух описващ опит за убийството на тогава журналистът от радио “Свободна Евпора” Жоро Коритаров, той самият дори го обявил предаванията си. Дали через този спомен той неофициално иска да сподели че наистина чевства заплаха за животът си което между другото се разчу из гилдията или просто иска да захапе болезнено със словото си настоящият премиер, питат се водещите медийни представители.

ВОЛЕН СИДЕРОВ : ПЪРВАНОВ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА!

четвъртък, 15 юли 2010 г.

РУМЕН ПЕТКОВ ПИЕ С ГЕРБ!


След гуляя бившият министър МВР шеф спа в изтрезвителното! През изминалата седмица плевенския футбол отбеляза своята 90 годишнина. По повод "празника" се проведе международен турнир за ветерани в два дни на стадион "Белите орли" На вечерята, която се проведе след края на турнира в ресторанта на хотел "Ростов". За да отпразнуват юбилеяна плевенския футбол на богатата софра на една маса се събраха известни личности: Иван Славков - Батето, Иван Вуцов, Румен Петков, кметът на Плевен Найден Зеленогорски, , депутатите от ГЕРБ Ивелин Николов и Пламен Тачев, футболния шеф в Литекс Величко Дихонов... От мъка, от радост или от сутринта изгоненият от столетницата политик се напи явно повлиян от положителните емоции прекарани с представителите на новата власт. Стигна се до там че в разгара на купона Румен Петков припадна в тоалетната което панира организаторите и ги потопи в дън земя от срам. Разбира се веднага бе повикана спешна медицинска помощ която на място установи че червеният политик е меко казано попрекалил с алкохола и бе закаран за стомашна промивка. После по наша информация бил подложен на няколко часово медицинско наблюдение в специално отделение на болницата в Плевен играещо роля на изтрезвително и пуснат по живо по здраво. Лекарите доволно разказват как гузен сутринта Петков се е опитал да ги почерпи със сладки и сок с надеждата забравят за случая. Уви обаче те не са се оказали корумпирани....

Жоро Стоенов
Плевен

СКАНДАЛ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ - ЧЕНГЕ ПО ГОЛЯМО ОТ БАНДИТ!


Камерите-манекени на полицията висят, но не снимат, ченгетата без право да мият ръце с топла вода и да пускат климатици в жегата От три години камерите на Районното управление на МВР в Дупница не работят, съобщи “Струма” по повод откраднатия от двора джип БМВ Х5, зад волана на който седяла полицейската дъщеря Моника Кръстева. Няма информация защо Районното управление е оставено без камери и кога за последен път шефовете на полицията са сигнализирали до по-висшестоящите, че не работят.Дупнишкото РПУ има не само проблеми с камерите, са оживените коментари в града по повод факта, че два автомобила бяха изкарани от двора на РПУ-то и по щастливо стечение на обстоятелствата единият беше намерен, а другият опожарен. В повечето РПУ-та записи се правят по необходимост, като повечето камери не записват, издадоха от полицията.Вероятно РПУ - Дупница скоро няма да има камери, ако се съди по последните икономии в МВР. Полицаите в София получиха например изрична забрана да ползват климатици, защото хабят ток. На повечето места на полицаите им е забранено да си мият ръцете с топла вода, но и да искат, няма как да нарушат заповедта, защото топла вода няма в нито едно от полицейските управления в София, още по-малко в Дупница или Кюстендил.Въпросът кой е изкарал БМВ Х5 от двора на РПУ-то остава загадка за полицаите, но не и за дупничани, които усилено коментират, че власт да изкарат от двора на РПУ-то подобен суперлуксозен джип имат само един-двама души. Дори и голяма кримка не би могла да го направи.Шефът на ОДП - Кюстендил Георги Джоглев обеща днес на официална пресконференция да даде подробна информация за това кой от РПУ е отговорен за проспаната кражба и защо е издадена заповед за арест на дъщерята на бившия полицай Валери Тодоров.За скандала дупничани смятат, че е чисто вътрешнополицейски конфликт, и чакат с нетърпение резултатите и констатациите на проверяващите от Инспектората на МВР. Ръководителят на акцията, заместник-шефът на РПУ-то БорислаВ Динев, отказва да коментира отправените обвинения срещу него, че е действал прибързано и е превишил правата си.

ГЕОРГИ ГЕРГОВ : ГЕРБ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ!


Ден след като Бойко Борисов обяви, че отлюспената от ГЕРБ общинска съветничка Дани Каназирева е работила за прокарване на интересите на Георги Гергов, самият бизнесмен отговори остро от страниците на в „Труд".
„Поласкан съм, че премиерът отдава такова значение на моята личност в Пловдив дотам, че да мога да влияя на процесите в ГЕРБ. Нямам никакво отношение към тази партия и съжалявам за случилото се с Дани Каназирева, но тя е получила доверието на ГЕРБ заради своите лични качества", казва в коментара на Гергов. Той предупреждава премиера, че партия ГЕРБ, също като СДС и НДСВ, е създадена на гребена на очакваното влизане във властта, а това
действа като магнит за партийни номади, които се присламчват към "новите", за да спечелят от властта.
"Когато реализират първата си цел - да влязат на всяка цена в управляващата партия - те се оглеждат за втората цел - как да спечелят от властта, и то за кратко време. Това е най-лошата и лицемерна членска маса и вие, г-н премиер, вече ставате свидетел на бунта на честните, истински привърженици на ГЕРБ срещу тази партийна властова прослойка, която не е удовлетворила очакванията си за бърза печалба", дава съвети олигархът.
"Приятелски" той предупреждава Бойо Борисов, че процесите на разпад скоро ще засегнат и неговата партия. Гергов предрича, че съдбата на СДС, НДСВ и ДСБ ще настигне ГЕРБ. "Във всеки подобен партиен скандал е неприложима теорията за "световната конспирация", казва Гергов, явно засегат от обвинението на Борисов към Каназирева.
По-интересното е, че и
пловдивският бизнесмен използва за нападките си същата трибуна - в. „Труд", която бе използвана за медийна изява и от Дани Каназирева.
Тя депозира оставката си не пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, откъдето й я искаха, а в кабинета на председателя на Съюза на издателите в България Тошо Тошев, който е и главен редактор на „Труд".
Междувременно стана ясно, че група олигарси от хотелиерския, комуникационния, рекламния, енергийния, банковия и оръжейния бранш готвят лятна завера срещу правителството. Според информация на в. Галерия
българските богаташи ще се съберат на средиземноморски остров край Италия и ще бистрят как да свалят кабинета или поне да намерят инструмент на влияят върху решенията му.
Сбирката на олигарсите ще бъде под формата на "случайна" отпускарска среща. Те са наели луксозен имот за 200 000 евро и 30-метрова яхта за 50 000 евро.
Според информацията във вестника българските олигарси са силно притеснени, че за разлика от предишни правителства сега нямат възможност да се облагодетелстват от неплащане на данъци и обществени поръчки.

СЕНЗАЦИЯ! МАРТО ЛУДИЯ СТРЕЛЯЛ ПО МАНОЛ ВЕЛЕВ!? Весела Лечева поръчала убийството на младият килър!?




Стрелецът преди години по известният бизвесмен Манол Велев е познатият на всички в криминалният свят.- Мартин Иванов – Лудия, изтече информация от подновеното разследване на коварното деяние. Имало сериозни подозрения и за поръчителят на деянието но никой не посмява да каже име. Бизнесменът и съпруг на министърката на спорта Весела Лечева бе прострелян във входа на офиса си на ул. “Мизия” 3 в центъра на София преди години. Известният и като спонсор на президента имал траен конфликт с известно лице от криминалните среди на столицата, покрай апетитите му за стоковият пазар “Илиенци”. Флагманът на свободното слово пръв пусна тиражираната версия че вероятно това е изчезналият Таки. Марто Лудия е добре познат на службите и с добите си контакти с известният наркобос. За съжаление и той също бе прострелян смъртоносно с четири куршума. на 11 юли 2007 година пред дома си, казват познавачите. До сега няма реално обяснение за убийството му допълниха още те. Лудия на няколко пъти споделял намеренията си да стане поръчков килър и явно това бира първата му стъпка в бизнеса. Видимо обаче неуспешна. След изтичането на информацията веднага се заговори и за още по скандалният факт че убийството му било поръчано от съпругата на Велев . Весела, това било доста вероятно и може би точно тази версия е възбудила новото разследване.

ТОП РАЗКРИТИЕ - ПОЛИ ПАНТЕВ ПОРЪЧАЛ САМОКОВЕЦА!



Кървав конфликт зреел между двата колока на ъндърграунда в България дни преди Пантев да бъде разтрелян. Това разкрива в най новата си книга немският журналист Юрген Рот. “Папарак” беше една от първите медии които осветлиха най – новият проект на скандалният немски журналист, чието име е с лаботно заглавие “гансктерите от Изтока”, в него той разкрива истини от личните отношения между ганкстеритге. Така напрамир въпросният конфликт между Пантев възникнал от хфакта че той познавал Косьо Самоковеца в качеството му само и единствено на пиколо от Боровец. Босът но СИК бил буквално бесен за бързото му изкачване и решил да го превърне в курбан за назидание на останалине алчни за бързи пари. Само и единствено убиецът на осторв Аруба спрявл намеренията на Пантев иначе известният контрабандист бил труп, пише категорично разследващият журналист.

АРЕСТ ЗА ТАТЯНА ДОНЧЕВА?


Публичен арест с цел уронване на авторитета щяла да изживее желязната ледйди на българската политика Татяна Дончева. Това разбра един от нашите репортери, от доста добре освмедомен човек част от социалистическата партия. По неговите думи хора с голяма власт в партията планували пулчинитят арест за Дончева, заради факта че на няколко пъти тя изнасяла класифицирана информация в медиите с цел уронване на пестижа в партията. Публичният арест нямал за цел да вкара бившата прокурорка зад решетките а просто да я сплаши и убие всякакви амбиции в политиката. З ацелта били потготвени и здрави зедийни компромати и снички за да подсилят крахът на кариерата и Така било планувано пълното тмъщение на дебелите глави в пратията з атова че Дончева ги удари здраво при това пред иизборите, напускайки домнстративно партията майка. За нейно щастие сценарлият бил осуетен часове преди да бъде реализиран, от висш човек в службите с който тя потдържала до ден днешен изключително топла връзка. Н отова нямало ка да спер еатаките срещу нея, казва инвформатотър ни коойто е убеден че вече има нов сценарий срещу депутатката.

ПОДЗЕМНА МЕДИЯ ПИТА : ЗАЩО ПО ТАЗИ ТЕМА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ МЪЛЧИ???

МАСОВА ПСИХОЗА СРЕД ТАКСИДЖИИТЕ!


За започване на работа шофьорите задължително трябва да се явят на психотест "Таксиметровите шофьори озверяват, защото не изкарват пари, а през зимата ексцесиите ще зачестят", казва пред „Новинар” зам.-председателят на Националната федерация на таксиметровите водачи Димчо Иванов. Той коментира след убийството, което разтърси София в сряда, когато 33-годишен таксиметров шофьор уби свой 57-годишен колега.Иванов уточни, че подобни случаи не са рядкост, и сподели за подобен инцидент във Варна, при който шофьор е ударил свой колега с дървен кол, а пострадалият впоследствие е починал.Според Наредба №36 за изискванията за психологическа годност преди започване на работа шофьорите задължително трябва да се явят на психотест. След навършване на 55 години те трябва отново да положат теста, а когато станат на 60, тестът трябва да се полага всяка година. От транспортното министерство обясниха, че това не е тест, който определя дали кандидатът е психически здрав, а дали има моторно-двигателни рефлекси.Според психолога Иван Игов един от проблемите с насилието е, че хората, които предлагат таксиметрови услуги, не подбират служителите си. “Те искат от тях книжка, някакъв фиктивен тест, че познават улиците на града, и след това ги пускат на улицата, без да бъдат обучавани.“ Той е на мнение, че таксиметровите шофьори задължително трябва да преминават редовно през лабораториите по транспортна психология, защото работата им е изнервяща и работят с клиенти.

сряда, 14 юли 2010 г.

МВР ПОСТАНОВКА – ПОДХВЪРЛЯТ ДРОГА В КОЛАТА НА СЛАВИ?


Коварната партенка за която се твърди че има голям процент достоверност дошла в самият екип на известният шоумен. Хора работещи там разказват че ченгета с които Дългия бил в доста топли отношения му подхвърлили че техни колеги му готвят коварната постановка. Идеята била в рутинна проверка в колата на слави дъб аде намерена дрога и той да бъде арестуван. Както може да се очаква заповедта дошла направо отгоре, и видимо целяла тотално да окепази иначе така и така сринатото име на Трифонов. “ Ако слави бъде арестуван заради дрога и разбира се после пуснат под гаранция с него е свършено. Феновете му ще се почувстват предадени а хората му повече от уплашени. Това ще е краят на Слави..” прогнозират медийни експерти. Чува се че самият Слави се съмнявал че новата власт ще падне до там но въпреки всичко взел мерки резила да не се случи. Но застраховани срещу такова чудо –няма. Най хора в ченгедйските среди съветват шоумена да се моли да не се е превърнал в мишена. Защото превърнал ли се е рано или късно ще бъде улучен...

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ОТ ЗАТВОРА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ЖИВ

Автор : интервю на Соня СИРОМАХОВА
КРАСЬО ЧЕРНИЯ Е ДРЕБНА ФИГУРА В РЪЦЕТЕ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКАВАНЬО ТАНОВ НЕ СТАВА ЗА ТАЗИ РАБОТА, НЕ СТАВА ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН НАЧАЛНИК НА НИКАКВО НИВО. МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНО ЛОШОТО Е, ЧЕ НАШЕТО НАСЕЛЕНИЕ ИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ ГОРЕ ДОЛУ КАТО НА 10 - 12 ГОДИШНО ДЕТЕ И ВЯРВА НА ТИЯ ПРИКАЗКИ, КАЗВА ОЩЕ НИКОЛАЙ КОЛЕВ
Господин Колев, в интервю за Общество.нет от 12 февруари т.г. направихте прогноза, че Алексей Петров няма да излезе от ареста. Оказахте се прав. Какво предстои да видим по това дело?Нещата се развиват според сценария. Алексей Петров от затвора няма да излезе жив. Това го зная още от момента, в който го задържаха, защото знам как се действа. Той има интересен архив. Човекът, който работеше при него и му завеждаше архива, е бившият полковник от Националната служба за сигурност Николай Начев. Той беше арестуван в един и същи ден с Алексей Петров и след няколко часа бе пуснат, което може да се тълкува, че е разказал всичко, което е знаел, разбира се, т.е. къде има архиви, къде са изпратени и т.н. Аз лично, със сигурност знам, че архиви, документи при Трактора имаше страшно много за почти всички политици. Сега, с тия модерни средства за комуникация, компютри, тия документи могат да бъдат сканирани и складирани на другия край на света, и по тоя начин да се заличат дирите им и да не могат да бъдат открити. И в момента, в който излезе, че Алексей Петров е мъртъв, било то от собствена смърт или...и тия документи излизат наяве. И затова в момента съм 100 % сигурен, че тия документи се търсят непрекъснато. Търси се начин те да бъдат прихванати и разбира се, че няма да бъдат унищожени. Някой ще стане с по-голям властови ресурс, защото ще държи компроматите за останалите.Това, до което имаше достъп Алексей Петров, до което имаша достъп началникът на управление B в Националнта служба за сигурност Николай Начев, тази информация е изключително интересна, макар че не всичката е достоверна. Защото има някои неща, които са уловени, но не достатъчно добре са разработени. Въпреки това тя и документите са от изключителна важност за развитието на голяма част от политиците и политическите партии в България, т.нар. политически партии. От тях зависи кариерата им, богатството, свободата и т.н. И затова страхът е толкова голям. От друга страна е недопустимо в една страна един човек или група хора да могат да съберат толкова много компромати, че да застрашават политическата стабилност на държавата. Което означава що за държава сме. И точно този страх няма да позволи Алексей Петров да остане жив и да управлява политиката според корпоративни актове, тъй като определено той не е на върха на пирамидата.Как така здрав, прав няма да излезе жив от затвора?Много здрави мъже умират - кой от инфаркт, кой от инсулт, кой от рицин... Логиката показва, че там не може да се стигне до удобен вариант за всички. Ако се стигне до такъв скандал България ще остане без политическа система. То, в момента се чувства остър недостиг на политика, не толкова по отношение на броя на партиите, които имат някакви ресурси, а поради липсата на политически стратегии, програми и подготвени кадри.Една политическа партия трябва да бъде построена по модерен начин, тя не трябва да бъде многобройна. Това, че ние сме еди колко си хиляди е пълна глупост. Защото членската маса са хора, които подкрепят по някакви си причини някакво си търговско дружество, наречено партия. Аз мога да кажа, че в момента “Пепси кола“ има много повече подръжници и симпатизани, от която и да е партия, но “Пепси кола” няма да дойде на власт. Партията трябва да се състои от три типа хора – експертите, които подготвят програмите; политиците, които трябва да намерят политически решения за внедряването на тези програми; организаторите, които могат да направят една не многобройна, но гъвкава и работеща администрация. Една партия в нашите условия трябва да наброява не повече от хиляда души. Останалите трябва да бъдат симпатизанти, които преди и по време на избори ще бъдат използвани по някакъв начин. В Америка Републиканската и Демократическата партии наброяват около 100-120 000 души, но при техните мащаби. Не може в България Румен Овчаров да ми дудне,че са 170 000 и хората да се съобразяват с това. Не може така да се говори и хората в тази партия-експертите, политиците, тези, които работят, са не повече от 100 души и са крайно недостатъчно. Това личи и по начина, по който се подбират депутати, по начина, по който се разполагат в държавната администрация, избират кметове и т.н. Това са хора дълбоко некомпетентни, неорганизирани и съответно и политически неподготвени. Навремето имаше АОНСУ, което бълваше кадри, но в абсолютно погрешна посока. И точно тези кадри докараха дъжавата до фалит. Посоката им е била абсолютно погрешна. А в момента никой не гледа и за посока. Тъпчем на едно място и на някой това много му изнася, защото това е едно блато, една мъгла, в която нищо не се вижда. Който има повече информация, гледа да вземе и сложи в джоба повечко и да си трае.По данни на НЦИОМ вътрешният министър и вицепремиер Цветанов сериозно, със 7 %, изпреварва по рейтинг Бойко Борисов. Вашият коментар?Всичко това с рейтингите са медийни балони. Аз мога да ви посоча два конкретни случая как работят хората на Цветанов. Преди два месеца едно момче, Петър Владимиров от Попово, изчезна. Изчезна в Американското посолство, което се намира в района на IV РПУ. Има ДАНС, ДОИ и т.н. Това са най-секретните служби, но те въобще не са се задействали – изчезнал е български гражданин на чужда територия.Бащата на изчезналото момче ми се обади веднага и ние вдигнахме гюрултията. На третия ден отидохме в Американското посолство, разпитахме хората, които живеят и работят наоколо. А полицията е направила един безмислен тараш на Южния парк – чак след две седмици. И да е имало някакви следи те са унищожени от времето, от хората. Има един принцип в полицията – работа по горещи следи, която е 90 % в основата на успеха. Такава не беше извършена. Ако са го извършили несъзнателно значи са некомпетентни и да си ходят. Ако е съзнателно – трябва да бъдат вкарани в затвора, а цялата система да бъде разтурена.Оказа се така, че шефът на IV РПУ в момента е изпратен във Велико Търново за временно изпълняващ длъжността началник на Областната дирекция на МВР, т.е. издигнат е много нагоре, без да е показал някакви резултати.Вторият пример, който ще посоча, е зверският побой над проф. Янко Янков преди около 20 дни до Съдебната палата. Всички медии покриха случая категорично. Полицията не го разпита въпреки, че в “Пирогов” има дознател, който е длъжен да направи веднага разпит, да даде сигнал. Пълно мълчание. Прокуратурата – пълно мълчание. И в медиите – пак пълно мълчание. Аз и тук вдигнах гюрултия, сезирах прокуратурата, която не си мръдна пръста. Полицията също. А навсякъде около Съдебната палата има камери. Нито една не е погледната. Т.е. при това положение вече със сигурност може да се каже, че някой от високо място в полицията знае от кого е организиран този побой и че не трябва да се говори за него. Проф. Янков е достатъчно известна фигура, бил е шест години политзатворник, а хората, които го вкараха в затвора са известни – Никола Филчев, Огнян Герджиков и Георги Петканов. И тримата бяха издигнати на достатъчно високи постове и сега вече може да се разбере, че това е станало по заслуги. Само че не заради качествата си, заради това, че някога са извършили услуга на репресивния апарат и на Комунистическата партия.По тези два случая аз категорично мога да напиша не двойка, а единица /защото нула не може/ на работата на полицията. Така, че рейтингът на Цветанов е изкуствено създаден с тези т.нар. акции, от които 99 % се оказват медийни балони.Одобрението на Цветанов не показва ли, че хората искат да видят, че има битка с престъпността?Първо, те трябва да бъдат информирани каква е престъпността. А те не са. Свикнали са както едно време, да възприемат от телевизията и радиото, каквото се подаде. Излизайте на митинг за Виетнам! Излизат. Излизайте на митинг за Куба! Излизат. Овча работа. А информация има, но хората не желаят да я възприемат. Една малка част от хората имат интерес да бъдат информирани. Въпросът е вече кой как ще употреби тази информация.По отношение на информираността бих казал, че медийната политика е нулева. В момента по телевизията текат скъпи държавни реклами, които не информират достатъчно – примерно, ако решиш да продаваш земя, постъпи еди как си, ако имаш крава... Хората не им вярват и мислят, че ще ги облагат с данък. Не може националната телевизия по такъв идиотски начин, хем да прибира парите, хем да пречи на хората. Заради това нещата не вървят. Правих опити да се срещна с Мирослав Найденов, земеделският министър, с министър Дончев по еврофондовете, исках да обясня каква голяма грешка правят с медийната си политика, но така и не успях. И че това трябва да става на местно ниво и не само да става, но и да се посочват положителните примери.Като че ли ДАНС остана втора писта след ГДБОП. Така ли е ?ДАНС е с много вътрешни проблеми, тя е парализирана на практика. Има голям разнобой, вътре има от различни партии, които се борят за надмощие. Не виждам смисъл от съществуването на ДАНС в този й вид. Първо ДАНС трябва да бъде не многобройна, но много високо професионална институция, която да обединява информация, която има в страната. Това означава, че Националната разузнавателна служба и Националната служба за сигурност, т.е. бившите Първо и Второ главни управления да бъдат обединени, за да могат да ползват информацията пълноценно. Сега в момента информацията от НРС отива при президента и той решава какво да пусне на другите. НСС не изпраща своята информация на президента, освен някои данни, и по този начин се блокира дейността им. В този си вид ДАНС не е необходима. От друга страна ГДБОП трябва да бъде много реформирана, в този си вид обслужва повече престъпността, те са се срастнали с нея и много трудно там може да се направи пробив. Олигарсите си назначиха офицери на възлови места и в БОП, и в ДАНС и те на практика обслужват хора или групи от хора, но не и националната сигурност на държавата.В съдебната система все още заглъхва ехото от Красьо Чeрния. Има ли още какво да излезе оттам?Красьо Черния е дребна фигура в ръцете на няколко човека. Един от тях бих казал, че е Румен Петков, но не мога да кажа, че той управлява съдебната система, опазил ме Господ. Той управлява част от нея. Други управляват друга част. Ето, в Пловдив Георги Гергов управлява. И не само съдебната, а и административната и всичко. Той си е сложил хора навсякъде и те го обслужват.Ножът е опрял до кокала. С тези институции и с тази липса на програми, на кадри ние сме обречени на една дълга агония и накрая трябва да чакаме да дойде Александър Македонски да разсече Гордиевия възел. От това се нуждаем, нуждаем се от Александър Македонски, но не пожарникар или друга личност. Аз като казвам Александър Македонски имам предвид една интелегентна и организирана група от хора, които са готови да направят една много сериозна реформа във всички области на държавата – политическа, административна, медийна, правосъдна... Това става с хора, с група хора, а не с тримата братя и златната ябълка. Не може и царския син да дойде и да оправи нещата. Това го има в приказките. Лошото е, че нашето население има интелектуално развитие горе долу като на 10 - 12 годишно дете и вярва на тия приказки.Това е проблемът. Непрекъснато ни захранват с митове, а те не са нищо друго освен едни народни приказки.Бойко Борисов има глупостта да поеме властта без абсолютно никаква подготовка – нито стратегическа, нито кадрова, нито организационна. Абсолютно нищо. Тръгнаха да правят реформи. Симеон Дянков да прави реформи! Той не е на ясно какво става. Те не знаят, че една институция, за да се реформира, най-напред трябва да се уточнят целите и задачите. От това се започва. В момента старите институции, които работят в България, имат други цели, друг тип организация – пирамидална. Ако искаме да се свърши някаква работа, трябва да се променят целите и задачите. В момента законите и подзаконовите актове обслужват повече администрацията, отколкото гражданите.Има фаворизация на администрацията.След като задачите и целите се уточнят трябва да се направи стратегия – да се види от къде тръгваме и къде искаме да отидем, да намерим по какъв най-ефективен начин да го направим. И още – стратегията трябва изцяло да бъде подплатена с програми – прости, но изпълними и ефективни. Една програма не може да бъде сложна, защото ще даде много дефекти. Не на последно място е въпросът за подготовката и преподготовката на кадрите. Нещо, което у нас въобще не се прави. Обади се някой депутат, министър или президент и на висок ръководен пост веднага назначават някого, без да има качества. Стига се до там, че един вифаджия го назначават примерно в Министерството на земеделието, или агроном го правят банков чиновник. Извинявам се много, но какви качества има той? Трябва да се въведе атестация за квалификация, за да станем една организирана, подредена държава. Но тези, с високи постове, независимо от коя партия да са те, нямат интерес това да стане, защото няма да имат място никъде – нито в политиката, нито в администрацията, нито в бизнеса. Примерът, който пряко кореспондира с казаното, е Ана – Мария Борисова. Борисов я среща на пътя и я прави министър. Той е некомпетентен, и то дълбоко, по отношение на здравеопазването. Тя – също. Тя, преди да беше избрана за министър, трябваше да представи програма, за която трябваше да се изкажат както медиците, така и пациентските неправителствени организации. Това нещо трябва да се види. В момента тя не знае защо има Министерство на здравеопазването. За какво да говорим? Тя отива в Стара Загора и казва двете болници се събират и ви давам милиони или не се събират и не ви давам стотинка. Това само полуидиот може да го каже. Първо, парите не ги разпределя тя. Затова си има бюджет, който се прави от Народнотосъбрание, а не от министъра на здравеопазването. Второ, дали ще има 1, 2 или 5 болници не зависи от кефа на министъра, а от натоварването на болниците. Ако са претоварени, ще се открие нова, ако – не , ще се закрие. Коя е тя, че ще отива и ще дава милиони? Това министерство е абсолютно излишно, защото има НЗОК. В някои държави здравното министерство е към социалното. Сега, както е у нас, от кого да се търси отговорност – от МЗ или от НЗОК? И министърът и шефът на НЗОК се приемат от парламента. Това е типичен случай на липса на стратегии и програми. Все пак става дума за около 830 души, които работят в Министерството на здравеопазването и регионалните структури, само в министерството са 386 души. Ако министърът може да обясни с какво се занимават, халал и вяра. Прехвърлят си топката един на друг, с това се занимават. Не мога да си обясня и липсата на диалог с неправителствените организации, което е много важно за една институция, когато се касае за прилагането на законите и когато се нуждае от промяна. Ние сме демократична държава, трябва да се взема мнението на хората. Не е нужно за всяко нещо референдум, достатъчен е диалогът с неправителствените организации, които го представляват. В момента чиновникът е абсолютно отделен от гражданите, от обществото. Гражданският контрол във всяка област е в полза както на гражданите, така и на администрациятаМного скандали има около митниците. Какво мислите за Ваньо Танов – на мястото ли си е или е напазаруван?В митниците нещата са пределно ясни. Първо, човекът, който беше шеф на РДВР в Русе и не е хванал нито един контрабандист, и то преди влизането ни в ЕС, т.е. когато там имаше действаща митница, имаше много голяма контрабанда, тогава казваше, че това е работа на митницата. Сега, когато го направиха шеф на митниците, казва, че ловенето на контрабандата е работа на полицията. Само това е достатъчно да се разбре що за човек е. Освен това той е удобен човек. Излезе му досието, че е бил агент на Шесто управление, така че самата му подготовка и психологическа нагласа не е такава, че да ръководи такава агенция. Неговата нагласа е да наблюдава и да донася. Къде е подготовката му за шеф на митничарите? Хайде някой да ми каже как подготвят митничарите? Как става така, че хора, които са си купили дипломите и нямат нищо общо с икономическите науки и законите, стават митничари, и то на много високо ниво? Как става така, че на български митници, да се разхождат разни мутри и да организират контрабандните канали? А има толкова много световни практики, които можеха да се въведат до сега. Не ги виждат. Информацията за това, което се декларира от едната страна трябва да излезе от другата. Ако с Турция се направи това, 90% от контрабандата ще бъде хваната. Защо не се подпише такава митническа спогодба с Турция, Македония, Сърбия , Украйна? Там, където има особено голям трафик на стоки, трябва да си имаме хора и там, на място. И те трябва много бързо да бъдат сменяни, за да не могат да влязат в схемите. А, за да работят ефективно трябва да бъдат много добре подготвени. Но тука има и много неподготвени, и няма и смисъл да ги подготвят, защото ако един митничар е добре подготвен и има и морал, той ще бъде като трън в петата и веднага ще бъде изхвърлен. Ако той не вие в стадото с вълци, просто го изяждат. До там сме стигнали. Ваньо Танов не става за тази работа, не става за административен началник на никакво ниво. В България принцип на работа е да си некомпетентн, послушен, оцапан, да държат за теб компромат, за да вървиш нагоре. Това е навсякъде!
ОБЩЕСТВО.НЕТ