понеделник, 12 юли 2010 г.

ХОРА НА ТРАКТОРА ЗАПЛАШВАЛИ СВИДЕТЕЛИ!


Част от свидетелите по делото срещу престъпната група на Октопода са започнали да получават заплашителни обаждания. Това научи „Монитор“ от източници сред разследващите. Те обясниха, че преди няколко седмици част от жертвите на престъпната група, оглавявана от Алексей Петров – Трактора, започнали да получават заплахи по телефона. Марчело Джотолов е сочен за шеф на наказателните бригади на Октопода.Обажданията били кратки и предупредителни, обяснили пред разследващите заплашваните свидетели. Често се случвало обаче в слушалката да се чува само мълчание. Загадъчни били и телефонните номера, от които се получавали обажданията. След проверка се оказало, че те са на виетнамски и хондураски мобилни оператори. Разследващи обясниха, че най-вероятно СИМ картите са внесени нелегално у нас чрез някой от контрабандните канали. Тези карти се използват често от представителите на организираната престъпност, тъй като обажданията от тях много трудно се проверяват, освен това собствениците им са анонимни.
По данни на разследващите странните заплахи съвпадат времево с настаняването на Алексей Петров в МВР болница.
Преди десетина дни Петров смени килията в националното следствие с болнична стая. Трактора е настанен в МВР болница за нагревки на стари рани, получени при двата атентата срещу него.
На 15 август 2002 г. срещу Петров бе извършен неуспешен опит за убийство на басейна „Спартак". Тогава на излизане от офиса си в комплекса той бе застигнат от няколко куршума, но извади късмет и оцеля. На една от мерките му за неотклонение преди няколко месеца Трактора дори се появи с патерици в съда. Според разследващите в бъдеще Петров ще използва здравословното си състояние като мотив да бъде пуснат от килията.
Преди няколко дни съдът отказа за пети пореден път да пусне от килията сочения за тартор на групата на Октопода. Според магистратите от Софийския градски съд, ако той излезе на свобода, докато тече разследването срещу него, има опасност да влияе на свидетели. Освен това съдът прие, че все още е налице обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен. Отхвърлено бе и искането за по-лека мярка за неотклонение заради влошеното здравословно състояние на бившата барета. Според магистратите лечението в МВР болница напълно отговаря на нуждите на арестанта.
Източници от съдебната власт обясниха, че до момента прокуратурата е събрала над 50 тома с доказателства срещу бившата барета. 15 от тях засягат пряко престъпната дейност на Трактора. В останалите папки пък са събрани материали срещу останалите му авери, голяма част от които от няколко месеца са на свобода.
Трактора бе закопчан на 10 февруари при спецакцията "Октопод". Заедно с него тогава в ареста попаднаха Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. В момента от седемте задържани зад решетките са единствено Петров и Джотолов.
.
При Филчев скрили разработка срещу него

Волен СидеровПо времето на бившия главен прокурор Никола Филчев е изчезнала разработка срещу Алексей Петров. Това заяви лидерът на „Атака” и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров.
В предаването „Неделя 150” на БНР той поясни: „Оказа се, че е имало някаква разработка срещу него през годините, но тя някак си е изчезнала, както и някои други неща са изчезвали. Въобще много загадки има около неговото пребиваване в службите и някои от тях ги разяснихме.
Други остават неизяснени, тъй като шефове и бивши министри получават странна амнезия, правят се на деца, не отговарят и т.н. Но това, което от нас зависи, сме го направили – да установим, че този човек е имал чадъра на службите през всички тези години, през които е вършил дейности, по които сега се води съдебно дело”, каза още Волен Сидеров.
Очакваме тези писма и отговори и от тези институции, които се бавят, не знам защо, изрази недоумение той.
.
Баровеца с ново обвинение до дни
С още едно ново обвинение ще се сдобие до броени дни бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, известен още като Баровеца. Бившата барета ще отговаря пред Темида за помагачество и подбудителство за рекет.
Според държавното обвинение Петров е „упълномощил“ авера си Марчело Джотолов да изнудва бизнесмени от негово име. Освен това, когато се налагало да се прибират пари от „некоректен длъжник“ или да се „убеждават“ бизнесмени, Петров давал „поръчката“ на Джотолов.
До момента Трактора е обвиняем за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с рекет, незаконно използване на жени за платени сексуални услуги, разпространение на наркотици. Според разследващите бандата на Октопода се е занимавала и с незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на „Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци, източване на ДДС от държавния бюджет. Петров е обвинен и в рекет и изнудване на няколко бизнесмени, както и в издаване на държавна тайна.

Няма коментари: