събота, 25 септември 2010 г.

ПОДЗЕМНА МЕДИЯ :Да не забравяме и за кортежа на Борисов, връщайки се от В. Златев, помлял мотоциклетист?

Бойко нна гости у Златев
Раздуханата „сензанция” с президентския кортеж, предизвикал катастрофа, попълни дупките за уикенда в медиите. Естествено, президенството отрича да има такъв скандал. Знайни и незнайни коментатори си припомнят гафове на коли с НСО, но някак услужливо забравят грандиозния случай с кортежа на Бойко Борисов миналата година. Тогава, запрашвайки към Варна от хотела на Валентин Златев в Обзор, уловен единствено от телевизия СКАТ, премиерът Борисов с кортежа си по абсолютно подобен начин, пресира насрещното движение и един мотоциклетист си счупи главата. Слава богу, остана жив, но след моменталното „загрижено” посещение на областния управител от ГЕРБ на Варна, както и шефа на ГЕРБ – Варна в болницата, той и близките му завинаги замлъкнаха. Тогава първоначално шефът на варненската полиция комисар Митко Димитров каза, че мотористът бил виновен. Сегашният му заместник – тогава шеф на Четвърто РПУ пък пред журналисти призна, че „който им е казал, че мотоциклетистът е виновен, значи лъже”. По-късно същият шеф на Четвърто бе направен заместник директор на лъжещия комисар. Борисов отрече да има нещо общо. Потърпевшите от катастрофата и до днес не искат да застават пред медиите, сещате се защо. Шефът на ОДП – Варна бе наречен лично от вътрешния министър Цветанов „достоен офицер”, а медиите надупено замазаха безобразието. Сега обаче става дума за президента, не за Бойко.
 И същите медии не пропускат да „разследват”. Долна история.

ПОДЗЕМНА МЕДИЯ : КАК НЕ ВИ Е СРАМ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ?!

Георги ПЪРВАНОВ
Президентският кортеж е предизвикал катастрофа близо до град Ловеч. Трите коли са преминали в насрещното, блъскайки микробус – това казват очевидци на пътния инцидент. Официалната версия обаче е съвсем друга – охраната на Георги Първанов твърди, че един от участниците в движението се опитал да изпревари друга кола, но като видял президентския кортеж, се върнал бързо назад, след което блъснал буса, а той – друг автомобил.

Кой лъже – президентът или хората?

Макар гардовете на президента да са категорични, че по колите им няма и една драскотина, много местни твърдят, че именно кортежът на агент Гоце е премазал микробуса.

Гардовете на президента дори не са видяли ПТП-то

Държавният глава днес бил поканен в Севлиево, където присъствал на тържествата по случай 430 години от обявяването на Севлието за град. Според неофициалната информация, на излизане от сградата на общината, двама мъже с викове обяснили на Първанов, че кортежът му е предизвикал пътно-транспортно произшествие, при което дори е пострадал един човек.

Но от пресслужбата на президента казват, че кортежът на държавния глава въобще не е участвал в този инцидент.

Георги Първанов с кмета на Севлиево Йордан Стойков

Ген. Димитър Димитров, който е шеф на НСО, твърди, че се е обадил на колегите си в Ловеч, за да разбере какво се е случило. От там обяснили, че няколко автомобила, които са се разминали с кортежа, наистина са катастрофирали, тъй като единият се движел доста бързо, не спазил нужната дистанция и се ударил в предната кола. Кортежът на Първанов дори не е разбрал за ПТП-то.

Освен това, от президентството са категорични, че няма пострадали.

Участниците в катастрофата вече дават обяснение в полицията.

Остава въпросът кой лъже.

Не е за пренебрегване твърдението на гардовете на Първанов, които преди време се оплакаха от многото събития в различни градове, събрани в един ден. За да може държавният ни глава да е на определено място в точно определен час, често кортежът му кара с бясна скорост. А високите скорости не прощават на никого – нито на президента, нито на нас – обикновените хора.Изскочиха черните коли, профучаха, избягах встрани. Не съм карал бързо, не съм изпреварвал, но няма да обжалвам акта - провинциалист съм, на 55 г.

Слави Вълков e собственик на фирма за поправка на мебели в Габрово. Той катастрофира днес заради бясното каране на президентския кортеж. Бусът му е потрошен, но не му е той грижата.

Съставиха му акт за шофиране с несъобразена скорост и го обявиха за виновник за инцидента, защото се бил опитал да изпреварва. Той казва, че е карал с не повече от 50 км. и не си е подавал носа в насрещното платно. Но няма да обжалва, защото е убеден, че като обикновен човечец е безсилен пред държавната машина.

Ето ексклузивното интервю, което той даде за "БЛИЦ".

Какво се случи днес на пътя, г-н Вълков, как стана катастрофата?

- Чух по новините сега от къщи да опровергават, че въобще е имало такъв инцидент. Но аз мога да вярвам само на очите си и на това, което съм видял и чул.


Разкажете какво точно се случи?

- Първо една корекция - казаха че е на разклона за Малиново, но това място е далече от всякакво е населено място. Спускахме се от Севлиево, има едно възвишение там. Прав, хубав път, два градуса завой, повече не е. Срещу нас се движи ТИР, който задържа колите, пред нас също един камион голям, 5-6 коли имаше пред мен. Не се движехме с голяма скорост, някъде около 80 км в час, нормално - извън населено място сме. И изведнъж излязоха черни коли, откъде изскочиха не видях, минаха по средата на двете колони, всеки бяга вляво, вдясно ...

Те се движеха срещу вас, така ли?

- Те идват от София за Севлиево, пък ние пътувахме от Севлиево за София

Това в колко часа стана?

- В 9.40. Толкова много коли имаше, че няма как да изпревариш, и камионите задържаха колоните. Явно е решил да мине по-бързо, та се наложи колите да отбият кой вляво, кой вдясно. И аз излязох извън пътя, на банкета, ударих се в мантинелата. Тъй стана. Там спирам, задницата се вдига и пада на 45 градуса на пътя, като засяга на човека предния калник. В момента на удара видях сините лампи, че светят и настана един калабалък... В момента, в който аз се вдигам, отзад шофьорът докато спре, аз падам върху него.

Какво стана след това?

- Аз съм провинциалист човек, не съм много младо момче, 55-годишен съм. Нали знаете ние габровци какви сме, всеки си носи характера. Не съм такъв човек да се заяждам. Но тези хора, на които ударих колата, бяха доста възмутени. Повикаха КАТ, бързо дойде милицията, провериха ни за алкохол. Питаме - кажи кои преминаха, милиционерите не искат да отговарят, викат - нямаме никаква информация. Другите хора им казват - трябва да ни предупреждавате, като има такива мероприятия. И стана една ситуация, която вие, журналистите ще я раздуете още повече. Но за мен инцидентът си го предизвика ескортът. Закъде толкова бързаха, не знам.

Как приключи произшествието?

- На мен, като на по-прост човек, веднага ми направиха акт, че карам с несъобразена скорост. Имаше коли и в двете ленти – и да искаш да караш по-бързо, не можеш. Те го виждат това полицаите. Пътят си е с две ленти. Могат да се разминат колите, но внезапно стана това с ескорта. Иначе аз нямам никакви претенции, защото предполагам, че сега ще ме вкарат в такива ситуации, че нямам представа какво ще стане. Пък и колата ми е разрушена цялата.

На колко си изчислявате ремонта?

- Аз я закарах на един приятел, едното колело не е в движение, понеже е с предно предаване, двигателят е счупен, картера, маслото изтече. Може би трябва да търся двигател. По ламарините нямам нищо, благодарение на мантинелата. Иначе бяхме в дерето, 3-4 метра надолу, макар че имаше дървета, може би щяха да ме спрат.

Вие този акт ще го оспорите ли?

- Аз съм го подписал и нямам възражения, защото не мога да се преборя с тези хора. Мога като гражданин да кажа – бил съм в неподходящото време на неподходящото място.

Колко е глобата?

- Предполагам, че ще има някаква глоба, след един месец ще се появи. Но можеш ли да кажеш нещо, след като те казват, че ескортът на президента не е участвал? Аз какво мога да докажа? Ако можех да запомня номерата на всичките автомобили около мен.. . Само този човек, който спря заради катастрофата, зная. И той е много възмутен - защото като толкова бързат, можеха да пуснат една кола половин час преди тях и да стане по такъв начин. Времето хубаво, пътят сух, а ни поставиха в конфликтна ситуация, в която всеки се чуди как да отреагира. Аз се радвам, че не ударих другите коли. Ами ако мантинелата ме беше изхвърлила на средата на пътя, може би пък щяха да напишат, че съм искал да убия президента. Политиците и журналистите, знаете какво правят...

Как се чувствате сега?

- Малко съм натъртен, ходих на лекар, няма счупено, няма нищо. Радвам се, че няма никой пострадал и от двете коли. Но не е редно да карат така. Може да си президент, ама с толкова дълга колона, около 40 метра, да се включиш по средата, макар и да си пуснал сигнализация, е опасно. Но ще кажа - Бог да пази президента, ние ще се оправим. Довечера ще пием по едно, че сме се отървали.




СКАНДАЛ! 150 000 ЖЕРТВИ НА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА!

Хиляди ще умрат заради глупостта на властта!
Със закриването на болници и учреждения и орязаният здравен бюджет около 150 000 души остават изолирани и обречени на явна гибел, сочи официалната статистика направена от независими политически наши здравни организации. Без да нападат никого те апелират към управлението че обрича на явна гибел толкова хора колкото жертви не се дават и при война за една година. Това на практика не можело да се нарече нищо друго освен явен държавен геноцид продиктуван от не добре направена сметка. На всичкото отгоре на пролет се очаква броят на безработните и хората в нужда се стигне своят връх а в цифри това ще каже – 400 000 човека. На практика само за 2010 година държавата обрича на гибел десет процента от населението си. Това не е криза а катастрофа, с мащабите на Хаити не скриват емоцията си водещи експерти по темата. Разликата обаче е че там основен виновник за трагедията е природата, докато у нас е некадърността на управляващите завършват уверено те. Спешните мерки които дават те кат решените и изход от катастрофата е блокиране не всички други сектори и вливане на още пари в здравеопазването и социалните помощи. В момент на явна трагедия не може да се мисли за развитие а за спасение....


петък, 24 септември 2010 г.

БАРЕКОВ ОБЕДИНИ БОЙКО И ДОГАН - МЕДИЙНО!

Николай БАРЕКОВ
Николай Бареков се връща на екран в сутрешния блок на ТВ7. Освен това Дудука, който бе разкаран от bTV по причини ясни на целия свят, само не оповестени официално, щял да бъде и шеф в ТВ7.“Ако това стане, ще бъде голямо предизвикателство за другите национални телевизии. Ще ги върна обратнона “Уембли”, образно казано, където ще могат да играят пак с шампиона. Засега нито потвърждавам, нито отричам”, се пъчи с необяснимо самочувствие за възможностите му, Бареков. И продължава:“Върна ли се, ще променя кардинално нещата и ще предложа нов начин на възприемане на журналистиката. Чрез камера и интернет зрителите ще имат обратна връзка, защото сега телевизиите сякаш забравиха за нея. А техните интереси са в публицистиката заради проблемите в здравеопазването, образованието, корупционните скандали в управлението. През последната година публицистиката затихна на всякакво тв ниво”. Бареков само не казва каква публицистика ще прави като е на наколенки пред бате си Бойко и властта. ТВ7 бе една от медийните придобивки на медийната групировка на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. По-късно ТВ7, твърдят запознати, влезе в ръцете на приятелския кръг на Борисов „Котараците”. Така че Бареков всъщност си е на мястото. И потвърждава всички слухове за финансовото му захранване от кръга на Кръстева – Пеевски.

ЛЪСНА ТАЙНИЯТ БИЗНЕС НА СТАНИШЕВ!

Сергей СТАНИШЕВ
Лидерът на БСП – Сергей Станишев, въртял бизнес със своя „много близък приятел“ Азер Меликов – това съобщава в последния си брой в. „Папарак“. Скандалното разкритие е направено от червени опозиционери, които изгаряли от желание да покажат истинското лице на своя лидер. Според техни думи Азер Меликов притежава верига развлекателни заведения из цяла Европа, а човекът, който е финансирал скъпия проект, е именно Станишев. „Сергей е съдружник с Азер. Меликов работи с парите му. Има верига дискотеки и развлекателни секс заведения почти във всички европейски държави“, са думите на информаторите, разкрили скандалната новина.
Говори се, че във всички заведения тайно се предлагат нестандартни сексуални услуги с цел по-голяма печалба. Благодарение на тази печеливша стратегия, двамата съдружници не са усетили жестоките удари на финансовата криза и дори били на печалба.
Друго скандално разкритие е, че ексшефът на „Информационно обслужване“ Меликов преди време е бил пряко подчинен на главата на „Октопада“ – Алексей Петров. Трактора дори направил „особено близкия“ до Станишев Азер свой агент в ДАНС, което прави ситуацията още по-напечена.
След като ГЕРБ яхна коня на властта, Азер Меликов беше отстранен от „Информационно обслужване“, където лъснаха далавери на стария кабинет. Преди това Меликов беше мозъкът на черната пиар кампания срещу Борисов и Костов преди изборите. Все още се помни клипът с брадвата, който недвусмислено внушаваше, че комбината Костов-Борисов ще разсипят държавата. След като беше отбит от държавната ясла, Меликов се покри за няколко месеца в Лондон, докато утихнат ветровете. Тъй като разбра, че няма да бъде съден за злоупотреби, той се върна в България. В родината ръка му подаде пак Станишев, който го уреди на партийна работа.
За да опровергае всичките обвинения срещу себе си, включително и за своята сексуалност, Меликов даде едно-единствено интервю за голям столичен всекидневник. В него той твърдеше, че не носи червени прашки, че е получавал скромна заплата в „Информационно обслужване“ и че Станишев е истински мъж, защото го е виждал с няколко приятелки.

АФЕРАТА "ДЖЕЙЛАН" - КОСТОВ РАБОТИ С ТУРСКАТА МАФИЯ!

Само аферата „Джейлан“ е достатъчна да изправи Командира пред прокурор
Грабежът на България при управлението на Иван Костов е много добре документиран. В 4-те години на неговия мандат редица анализатори описваха как правителството на сините разрушава българската индустрия, с какви мотиви и какво възнамерява да затрие по-нататък. В. "Атака" ще публикува някои от най-силните анализи от онова време. Започваме с анализа на Волен Сидеров във в. "Монитор" от май 2000 г. за Костовия гешефт с турските мафиоти "Джейлан Холдинг". В. "Монитор",
31 октомври 2000 г.
Историята с Джейлан заприлича на комедиен филм за Коза Ностра. Още преди една година "Монитор" обясни на държавното ръководство ясно и аргументирано като на бавно развиващи се защо не трябва да се обвързва с "Джейлан". Това не бе взето предвид и резултатът не закъсня. Тия дни турската държава конфискува за неплатежоспособност "Банк капитал", в която основен акционер е "Джейлан холдинг". Президент на "Банк капитал" е Махмуд Джейлан. Същият, на когото БНТ щедро даде ефирно време в най-гледаните часове, в емисиите на "По света и у нас" и в "Екип 4", за да си прави реклама. Арогантният турчин огласи тогава в български медии, че тенденциозно съсипвали имиджа на холдинга му, при положение, че те само повтаряха турските си колеги. В Турция името "Джейлан" беше станало нарицателно за лошо строителство заради жертвите след земетресението, при което строените от фирмата блокове падаха като пясъчни кули. Срещу холдинга се водеха и дела от няколко турски банки, които искаха да си върнат лошите заеми, на стойност близо половин милиард долара. В същото време хората на Джейлан в България не можеха да отговорят на журналистическия въпрос имат ли тези $200 милиона, нужни за строежа на каскада Горна Арда", и ако ги нямат, кой би могъл да им ги даде. Стана ясно, че джейланци не само нямат пари, но и представа нямат кого могат да излъжат още веднъж за подобна сума. Фактът, че искаха българската държава да им стане гарант, говори за нивото на наглостта им. Но по-важното е  кой изобщо пусна
"Джейлан" в България
"Джейлан холдинг" са строителна компания без никакъв опит в строеж на водни централи и язовири. Те имат верига от магазини в Турция, строят основно жилища. Енергетиците са категорични, че строителството на жилищни блокове е на космическо разстояние от това на хидроцентрали. Освен това при договарянето между кабинета Костов и "Джейлан" вече течеше дело срещу турския холдинг в съда в Ялова, Турция, за некачествено строителство. Не знаеше ли това Костов, преди да сключи сделката? Това, че ще бъдат съсипани уникални екосистеми в Родопите, също не смути българския държавен и партиен ръководител. Беше му обяснено, че строежът на каскадата е част от турското домогване за водите на България, които само след десет години ще станат по-скъпи от петрола. Нищо от тези аргументи не промениха правителственото решение. Без търг, в нарушение на Закона за държавните поръчки, който изисква задължително търг при проекти с голямо обществено значение, строителството на "Горна Арда" (наречено "Проект на века") бе джиросано на една съмнителна турска фирма. Която днес е преследвана и за пране на пари. Това е едно от основанията за конфискацията на "Банк капитал".

Такава упоритост от страна на Костов може да има само една причина. Че той и негови приближени са намазали нещо от прането на пари на "Джейлан". Не трябва да забравяме, че фирмата беше препоръчана от бившия турски премиер Месут Йълмъз, който скоро след това падна заради подозрения във връзки с турската мафия. Костов често отскачаше на неофициални визити в Турция и вечеряше на свещи с Йълмъз на четири очи. Наши депутати и висши чиновници от НЕК също гостуваха за сметка на "Джейлан" в хотела на холдинга в Истанбул.

Излиза, че
докато ни баламосваха с руската мафия, турската е превземала
българския кабинет Имаше ли нужда от Горна Арда?
Обективният анализ показва, че самият проект "Горна Арда", който беше открит с голям пропаганден шум и фойерверки на 26 октомври 1999 г., е напълно излишен от гледна точка на българските национални интереси. Според проекта "Горна Арда" ще произвежда ток за около 25 милиона долара. Количество, което сега АЕЦ "Козлодуй" може да поеме без проблем. Ядрената централа работи с понижен капацитет в момента. Още тази година тя може да изнесе за Турция 10 млрд. киловатчаса електроенергия. А с новия проект НЕК предвижда да изнася 2 млрд. киловатчаса. Значи нещо куца в идеята за проект "Горна Арда" изобщо. Турците, които стават съдружници с НЕК, не казват как ще се разпределят парите от продадения ток след това и не казват също как смятат да намерят инвеститори.

Като се прибави и това, че около 90% от строителните работи ще се извършват от български фирми, възникват въпросите: За какво ни е "Джейлан" тогава? Защо даваме зорлен в ръцете на една тъмна структура правото да вземе парите от мащабната поръчка? Нима не можем да възложим подобен строеж на българска фирма? За разлика от Турция, у нас има изключително добри хидростроители и енергетици, които се котираха по цял свят допреди десетина години. 1989 г. ни завари с 3200 язовира и 43 ВЕЦ-а, строени от българи като проекти и изпълнение. Сред тези обекти са язовирът на най-високо надморско ниво в Източна Европа, "Калин", най-големите по площ на Балканите водохранилища, "Студен кладенец" и "Копринка". Десетки страни в света ползваха български хидростроители. Според доклад на международния симпозиум по хидростроителство, проведен в Канада през 1986 г., България е на 11-о място в света по изградена хидортехническа и енергийна мрежа и на 10-о място по ниво на научните, инженерни и технически кадри в областта. С Турция изобщо не може да става сравнение.

Защо днес си плюем в лицето и възлагаме нещо, което можем да правим прекрасно и това е признато от света, на полукриминални турски групировки? Отговорът може да даде лично Иван Костов и то ако го запита настойчиво някой прокурор.



Странната любов на българското правителство към турски фирми не е от вчера

През май в турския печат гръмнаха обвинения срещу бизнесмена Суди Озкан за укриване на данъци и пране на пари. Същият Озкан купи у нас "Новотел Европа" в София, "Тримонциум" в Пловдив и софийския кореком. Това стана пак след романтични вечери в Истанбул, този път с Йордан Соколов и Екатерина Михайлова. Жената на зам.-министъра на икономиката Христо Михайловски пък е юридически консултант на фирмата на Озкан. Михайловски е кумец на Иван Костов и зет на Соколов. Тази оплетена връзка вкарва премиера в отношения, за които би трябвало не само да подаде оставка, но и да застане пред следовател. Вместо това днес се дава ход на мощна пропагандна кампания срещу Бисеров, който имал икономически интереси в приватизацията, според Екатерина Михайлова. На този фон Костов трябва да изглежда "чистият седесар", който гони "крадливите момчета" Бисеров и Цонев, по израза на Сугарев. Тъмната сделка с "Джейлан" обаче не е дело на Бисеров, а на Костов. Тя, освен че е предателство на националните интереси, силно мирише на подкуп. Допускането на Озкан и други турски босове у нас също е работа на най-близкото обкръжение на Костов, не на Бисеров и Цонев. Нека, когато се разглежда клиентелизмът в СДС, това да става обективно. Не само по посока на "предателя на деня", който в този момент е казал нещо неправилно за Командира.

Преди броени дни
край Варна пък се събраха големи турски корпорации, които заявиха
интереси към транзита на газ, ток и петрол през България

Те пак искат да изместят българските интереси в тази област и за целта привличат работещи в България, но служещи на чужди интереси бизнесмени. Цялата завера стана под шапката на масонския клуб "Билдерберг", който е известен с преразпределянето на сферите на влияние и с купуването на местни елити за геополитически цели. Освободил се от конкуренти в партията, Костов днес може да разчита, че турците, които пуска у нас, ще му се отплатят, както трябва. Без значение дали на челото им пише "Мафия", важното е да са от приятелска на САЩ страна.

УБИТА СУРОГАТНА МАЙКА! СПИРАТ ЗАКОНА НА КАЛИНКА ОТ "АТАКА"!

Калина Крумова
Инициативата на кокетното парче от партията на Волен Сидеров – Калинка Крумова, за узаконяването на сурогатното майчинство по всичко личи, че е пред провал. Причината е, че е факт първото убийство на сурогатна майка. Журналистът Георги Терзиев от „Папарак” изнася данни на МВР за това, че в Ямболско млада родилка – сурогатна майка, е убита по крайно жесток начин. Жената родила дете на бездетно семейство и това й докарало кървавата разправа. Наумила си, че може да рекетира официалните родители. На младия баща му причерняло от тормоза, който съпроводил дълго очаквания щастлив миг – появата в дома му на малката рожба. На предизвикана от сурогатната майка, оказала се последна среща, мъжът не издържал и заколил изнудвачката като животно с кухненски нож. След стореното младото семейство направило пред полицията пълни самопризнания. Поради възможността легализирането на сурогатното майчинство да направи възможно такива страховити случаи да се превърнат в практика, парламентарист се е заел открито и неотклонно да опонира на каузата на Калинка от „Атака”. Младата активистка също е шокирана от инцидента. Заставайки зад каузата за заместващото майчинство, Калинка Крумова защити тезата, че сурогатното майчинство е нужно за България по причина на демографския срив и заради черния пазар на деца. Калина Крумова е вносител на законопроекта за сурогатното майчинство. Депутатката още в началото предупреди, че този законов проект е съгласуван с лекари, юристи, с пациентските организации, например фондация „Искам бебе”. Според нея ще се включат всички, които помагат на двойките с репродуктивни проблеми. „Съобразили сме със здравната уредба във всички държави, където сурогатството действа и то действа добре, работи от години. Естествено не можем да направим copy-paste, както е терминът, защото всяка една държава има своите закони и те са съобразени с останалите такива. Мога да кажа, че сме взели най-доброто като практика и като идеи и сме съобразили с това каква е обстановката тук в страната. Опитваме се да се застраховаме от всякъде”, така защитаваше идеята си инициаторката на законопроекта Калинка от „Атака”.

 

ИСТИНАТА ЗА БИЗНЕСА С ТЕЧНА ДРОГА!

ГДБОП
Русенският наркобос бил натопен от конкуренти, издали на ченгетата явки и адреси на дилърите. Русенският наркобос Андиамото е бил натопен от румънски конкуренти, които се е опитал да прецака при търговията с нов вид течна дрога. Те са предали на българските ченгета списък с имена и адреси на хора, които отговаряли за разпространението на дрогата. В данните се съдържала и информация и за явките, където се пласирал наркотикът.
алери Дончев Берберов, който преди време бе обявен за човек на Клюна, бе арестуван при спецакция заедно с още шест души. Групата му е била наблюдавана в продължение на няколко месеца, използвани са и специални разузнавателни средства. По време на обиските на посочените от румънците адреси са намерени около 150 грама марихуана на дози и 200 грама амфетамини на дози, 10 000 лева в брой, 600 долара и около 85-90 евро, чийто произход безработните наркодилъри не можели да докажат. Иззети са и един “Мерцедес” ML, BMW, както и още една кола, по-нисък клас, които са ползвани за пласирането на дрогата.
Валери Андиамото получи 11 години ефективно затвор през 2004 г. Оказва се, че е бил предсрочно освободен миналата година, като според русенски източници през цялото време, докато е бил в затвора, ефективно е ръководил пласьорската си мрежа. От известно време обаче в града имало тежка румънска конкуренция, която е развалила организацията. Хората на Андиамото решили да издънят румънската конкуренция и изпортили производителите на новия синтетичен наркотик.
Така станало ясно, че дрогата се пакетирала и разпращала с куриерски пратки. Трафикантите декларирали, че изнасят соли за баня, но във всичките пакети имало две разновидности на амфетамина - метаамфетамин, или т.нар айс. Той е известен с това, че от него се получават халюцинации и психически разстройства, а при дълга употреба се стига до пълно пристрастяване. В пратките е имало и наркотик от вида етиламфетамин. За Китай стоката се доставяла в пластмасови механизирани и други играчки от магазините за левче. Веднага след като разбрали откъде е дошла атаката, маскирана като проверка на метода на случайния риск, румънците, които действали с протекциите на важен човек в града, организирали контраатака срещу Андиамото, който преди години тръгна като човек на Клюна, но след убийството му си обособи собствена група. След освобождаването му за маскировка Андиамото се е пренесъл със семейството си да живеят в София, но бизнесът му е бил съсредоточен изцяло в дунавския град. Според запознати целта му с разконспирирането на румънците е била да им вземе схемите и рецептурника за течната дрога, като им било предложено да започнат да работят за него, след като им бъдат поети гаранциите и им бъде осигурена най-добра адвокатска защита. Последвалият ход не бил разчетен.
Валери Андиамото е известен на полицията не от вчера. Някои го сочеха като човек на покойния вече наркобос Антон Милтенов-Клюна. През 2003 г. Андиамото бе арестуван в Русе в квартирата му, в момент когато разфасовал дози с хероин. При акцията полицията иззе близо 400 дози твърд наркотик на стойност 3000 лева. Според някои източници тогава месечните обороти на Андиамото от продажбата на дрога са достигали 100 000 лева. През 2004 г. русенските магистрати го осъдиха на 11 години затвор, но вероятно заради добро поведение наркодилърът е пуснат предсрочно през 2009 г.

Камен ДИМОВ

четвъртък, 23 септември 2010 г.

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ : КОГАТО ТЪРСИШ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ НАМИРАШ ОТДОЛУ ТАШАЦИТЕ МУ!


Господин Стаменов, гръмна скандал – Обвиниха ви, че си играете със съдбите на хората в новата ви книга…
- Съжалявам, че трябва да започнем това интервю така, но обстоятелствата го изискват. Става въпрос за възмущението и драмата в личния живот, които са предизвикани от излизащата ми книга “БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ” у един родител. Родител на изчезнало дете. Той се свърза с мен и пожела да махна историята за детето му от книгата. Това няма как да стане. В никакъв случай няма да изневеря на читателите си. Съобщих му го и той заяви, че ще търси медии, в които да изрази отношение си към книгата. Нека го направи. Даже държа да го направи. Това ще събуди нови поредици от скандали…
- Какви скандали..?
- О, ни най-малко аз ще съм първият, който ще започне със шамарите. Това е, което ще кажа по темата, за мен тя не е интересна. Предварително благодаря на тези медии, които ще участват в скандала. В крайна сметка лоша реклама няма.
- Но само преди няколко дни вие разкрихте, че има родители, замесени в отвличането на децата си…
- Точната дума е „изчезването” на децата си. Да, има ги. И ако искате да знаете повече прочетете книгата. Другата седмица е на пазара. Във вторник…
- Коментирах книгата ви с хора, така да се каже хроникьори в книгоиздателския бизнес у нас. От там чух мнение, че сте се уплашил да пишете повече за мафията и сте го „ударили” на социални теми. Мнението ви по въпроса…?
- За да запазим благоприличие, ще си спестя мнението за тези хора, тези литературни плюнки. Конкретно, за казаното, не ми се иска да се вживявам много. Накратко, това са глупости. Те какво очакват – да вземем да се мерим за смелост ли? Жалко е да завиждаш по толкова долен начин. Имам две преиздадени книги от три издателства – „Ню медия груп – Милениум” , „Ъндърграунд медия” и „Феникс Дизайн”, при това за ударно смешния книжен пазар у нас. Дай да спрем да се мерим по приказките, защото темата малко се изтърка. Резултатите са важни.
- Излиза, че аз като взема да разкажа художествено или документално десет драматични случая в България, мога да напиша книга… ?
- Що не си го направила? Говориш смешни неща. Ако говорим конкретно за БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ ще ти кажа, че се гавриш с паметта на едни невинни жертви. Не случайно казват, че аз „лая” по темата. „Лая” от страниците си с показани зъби. За да бъда чут. Така, както сега лаеш ти, за да се правиш на журналистка…
- За теб журналистиката е само да те хвалят ли?
- В никакъв случай. Тя е обективност. Не самоцел – да търсиш под вола теле. А когато въпреки това решиш да търсиш под вола теле, какво намираш – ташаците му.
- Звучиш като истински „литератор”!
- Звуча единствено и само като себе си. Такъв, какъвто съм и такъв, какъвто ме познават читателите ми. Те знаят, че няма да ги подведа. Между другото, тази мисъл преди малко не е моя лична, а на уважаваната от мен Маргарита Михнева, ако се смяташ за по-добра журналистка от нея – добре. Поздравявам те.
- Виждам, че обичаш да нараняваш хората в името на общия сеир!
- О, не ми се изкарвай жертва, де. Както виждаш, аз никога не удрям пръв шамарите. Това е принцип. Умея да се защитавам. Ако ме критикуваш в по-общ план, ще ти кажа, че много грешиш. С текстовете си аз се стремя да вдигна булото на втълпената ни чисто човешка заблуда и да покажа истинското лице на една част от обществото. В определени моменти книгите ми може да послужат и като огледало, за да видим в него истинската си човешка същност. Такава каквато е… – неопетнена и забулена от задръжки и демагогия. Смея да кажа, че понякога хората, обществото пишат книгите ми, някой наистина трябва да събере смелост и да покаже – ето вижте се, това сме ние.
- Значи спираш с критиките си към властта и се обръщаш към хората?
- Не, казвам го за пореден път. Никой не е пощаден в творчеството ми и – власт и народ. Не щадя дори и себе си, за това се забърквам в постоянни скандали. Истината е като аналния секс – когато не ти харесва, боли. Постарал съм се, разбира се, да съм информиран добре. Прилично добре. Информацията е моята стока и не спирам да инвестирам в нея. За това се чувствам силен да критикувам и да пиша. В крайна сметка читателите решават дали съм си свършил работата или не.
- Да, разбирам, че информацията ти за подземния свят ти е секнала и си търсиш ново поприще?
- Май ме бъркаш с някой или поне искаш да ме наместиш на нечий друг стол. Стаменов никога не се е вживявал като фактор в даден сектор. Стаменов прави това, което го съветва сърцето му. Жалко е, наистина, ако мислиш по подобен и елементарен начин. Още повече, че си личи, че не познаваш творчеството ми, а ме критикуваш или дори леко го иронизираш. Това не е професионализъм. Но все пак ще ти кажа – аз нито съм представител на подземния свят, нито съм тайно ченге, нито нищо… Претендирам да се наричам писател. Честен драскач. Не пиша по поръчка или под натиск. Пиша за това, което ме впечатлява и което ме вдъхновява. Нямам тайни информационни канали, но разговарям с познавачи в дадени области. Получавам информация, но в качеството си на писател и журналист. Тя е от всякакво естество. Водиме единствено нюхът и усещането. Това е синдромът на истинския творец, според мен.
- Разбрах, не искаш да имаш конкретен писателски профил, какъвто имаше твоят учител Христо Калчев…
- Легендата Христо Калчев! Този човек си отиде недооценен и до ден днешен е смятан за нещо преходно и посредствено. Само читателите му знаят, че това не е така. Смешно е, че неща, за които той е говорил преди и са му се смели, днес да са скандалите на деня. Пример мога да дам пример с Трактора и „Октопода”. Малко известен факт е, че преди години не кой да е, ами самият Алексей Петров съди Калчев за клевета. Причината е, че Ицо описа днешния обвинителен акт на „Октопода” в едно свое интервю. Да, тогава това беше клевета. Днес е чиста истина, според МВР и министър Цветанов. България е страна, която си подценява качеството на хората си, уменията им, талантите си. България е страна, която убива народа си с реформи и погрешна политика. България е държава – убиец. За това пет човека управляват пет милиона.
- Решението е да четем книги?
- Да намерим себе си. Книгите са само помощен материал. Така както са свободните медии и журналисти. Не случайно те винаги са били гонени от една власт, скрито и явно. Не случайно започнаха да се купуват. Защото те са сила.
- Във вторник излиза книгата ти БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ. Какво очакваш да кажат хората след като я прочетат?
- „Заслужаваше си.”
- Благодаря ти за откровеното интервю, желая ти искрено успех!
- И аз благодаря на теб и вашата свободна медия за подкрепата! Оценявам го!


Десислава МОНЕВА – ДНЕС И УТРЕ

СЛАВИ СЕ ЛЕКУВА В САЩ?


Слави Трифонов ще използва престоя си в Америка, за да се лекува. Дългия е предплатил още през юни терапията си в една от най-елитните клиники във Вашингтон, твърди столичен вестник. Най-вероятно ще бъде приложено лечение със стволови клетки, цената на което надхвърля 30 хил. долара. Трифонов и екипът му заминаха за Америка във вторник със специално нает частен самолет.Преди да се качат на самолета Трифонов и подчинените му не пропуснаха да запалят свещ в столичния храм "Свети Георги". Няколко минути шоуменът замислено се взираше в пламъчето на вощеницата и по всичко личеше, че е изключително съсредоточен в молитвата си към Всевишния.Отдавна не е тайна, че здравословното състояние на плевенчанина никак не е розово. Слави има сериозни проблеми с очния си нерв, които го докараха до частична слепота и болезнени спазми при излагане на силна светлина.Дългия ще трябва да вмести консултациите в елитната вашингтонска клиника в една натегната програма от 6 концерта. Продадени са хиляди билети. Заключителното шоу ще бъде на 6 октомври в Торонто, а на 10-и трупата се връща в София.

САМОУБИ СЕ СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА!


48 – годишният Калин Найденов един от съветническият екип на президента Първанов по въпросите за социалната политика сложил мистериозно край на животът си в собствената си вила в провинцията.. Новината изтече от хора кълнящи се че са вещи в кухнята на администрацията на държавния глава. Мъжът се обесил без да остави предсмъртно писмо, което било най- странното. По предварителна информация се знаеше че става въпрос за експерт в екипа отговарящ за социалната политика на Гоце но след наша проверка беше установено че е дребен чиновник. Знае се че полицията работи уверено по случая и нито една от вероятните версии за смъртта му не е изхвърлена. Негови приближени и близки споделят че той бил година пред пенсия, не е семеен е и последно време се чувствал доста самотен. Но дали това е причината той да сложи край на животът си или нещо друго тепърва ще се установява. Но фактът че не заема значим пост макар и в една сериозна институция не може и да предполага че нещо в работата му може да е разбило психиката му до толкова че да се самоубие, коментират уверено случая експерти.

ПЛЕМЕННИЦА НА ИВАН КОСТОВ ЗАМЕСЕНА В МИТНИЧЕСКА КОНТРАБАНДА!

Митническият инспектор в Митница Югозападна в Благоевград Ивета Георгиева стана “жертва” на недостатъчен семеен пиар. Явно без да има идея за височайшия й роднина - лидера на ДСБ Иван Костов, шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов я уволни заради факта че дамата била уличена в митически афери с контрабандни стоки, но се наложи в разстояние на няколко часа да оправи “гафа” си и дори да и се извини, новината изтече от наши колеги в южният район, които се позовават на свои източници в структурата на агенцията. По техна информация поводът за уволнението на Георгиева бил фактът че тя била осветлена в схема за внос на контрабандни стоки. Чува се дори че било доказано участието и като чадър на пъкленият бизнес. Връзките и и”вуйчото владика” обаче не само че я спасили от сигурно уволнение но и преписката подготвена за прокуратурата изчезнала мистериозно. Само за няколко часа след обаждане от високо обвиненията отпаднали и били протоколирани, като пълно недоразумение. Към днешна дата госпожа Георгиева продължавала да си изпълнява задълженията а най – пресни слухови дори довяват информацията за нейното скорошно повишение...

ОТВЛИЧАТ БЪЛГАРЧЕТА ЗА ОРГАНИ И СЕКС!

В доклад на ООН разполага се посочват 6 страни, където незаконният трафик с хора е най- голям- България, Румъния, Италия, Испания, Дания и Великобритания. От документа става ясно, че хиляди деца и младежи на възраст от 8 до 18 години стават жертви на трафик и органи. Общият брой на децата, станали жертва на трафик, е много по-голям от официалната статистика. Жертвите са привличани чрез обяви във вестниците, лъжливи обещания за работа и по-добър живот в чужбина. Според Тодор Деянов, бащата, посветил целият живот на издирването на сина си Съвестин, днес най- добрите канали за експресно извеждане на българско дете през граница са прокарани през Капитан Андреево на запад или на юг през Кулата. А най-лесно се изкарват деца през Дуранкулак към Румъния. Схемата започва с крадците на деца,т.е. хората,специализирани в отвличането. После трафикантите получават стоката. Втората брънка на веригата са домовете за сираци,където се покрива отвлеченото дете. Трафиканти и директори на приюти си получават комисионата - между 10 и 45 хил. долара, и нещата след това се поемат от юристи и агенции,специализирани в осиновяването на българчета от чужденци. Документите се подготвят навън от специализирани по осиновяването агенции. Докато детето се крие в дома за сираци,му се оформят документи на друго дете, т.е. подменя се самоличността му и се изкарва легално с чужда самоличност. Българче може да бъде подготвено за трафик на Запад и в румънски домове. Прави се обратното- подменя се самоличността на украинчета и молдовчета в България и се изнасят навън. Основните разработени канали са три. Единият е София- Солун-Кипър- Израел. В Израел децата се разпределят за САЩ, а оттам някои се прехвърлят обратно в Европа. Другият канал е София- Букурещ- Будапеща-Амстердам. От Холандия децата поемат в различни посоки. С българчета се захранват най- вече педофилските канали в Белгия, Франция и Германия. Третият канал е София- Солун-Рим. Италианската столица е разпределителният център за Австралия, САЩ, Западна Европа и Южна Африка. Децата се изкарват с дипломатически коли, но в България за разлика от Гърция още няма такъв случай. Детето може лесно да се доведе до състояние на частична амнезия по време на отвличането. Как става това? Има достатъчно медикаменти, които могат да бъдат закупени направо от аптеката. Когато се опомни в чужда държава, детето се оказва смачкано от депресиращата и парализиращата ситуация - като географска ориентация и конкретна обстановка понятията му са объркани. За осиновителите трафикантите имат подготвена легенда- родителите са загинали в катастрофа ,убити са или се измисля друга мътна и трогателна история. Подобен ефект може да се измисли и без психотропни лекарства, когато детето се обработва силово - стресира се, плаши се, малтретират го и го дресират като животно. Схемата е като при кражба на скъпа кола-само се сменят номерата,но каналите са същите. Цинично звучи, но в тази схема проблемът остава единствено за стария „собственик”на детето и новият му купувач. Ако си родител на изчезнало дете, първо се опитват да те купят. Ако не стане- започват да те рекетират. В началото казват примерно на майката: „Трай си, каналът е много страшен, направо режат глави, но ние сме по следите на момичето ти и ще върнем. Минават месец, два, които са фатални - без разпространение на снимков материал, обявено издирване и т.н. Накрая в жертви се превръщат самите родители на отвлеченото. Някои се алкохолизират, други изпадат в депресия, изолират се от родители, роднини и приятели. Други стигат до лудост, живеейки с надеждата, че детето им, аха, ще се върне. Има автоматизирана система, където децата се залагат веднага за издирване, когато има съмнение, че може да са изведени зад граница. У нас обаче няма техника, която да „състари“ детето и да покаже как би изглеждало пораснало.Неправителствена организация в САЩ безвъзмездно помага на нашите полицаи. За целта се изпращат набор от снимки на роднини в различна възраст.За единен телефонен номер за изчезнали деца във всички европейски страни настоява Европейската комисия от 2007 година. Поредният призив беше отправен преди месец. Телефонът засега е активиран само в няколко страни, в България тече подготовка.

сряда, 22 септември 2010 г.

ПАПАРАК: ТРУПЪТ НА ДЕТЕТО - АУТИСТ ВЕСКО ИГНАТОВ НАМЕРЕН БЕЗ БЪБРЕЦИ!




Седемгодишният Веско Игнатов от Нови Искър стана печално известен на цяла България като детето аутистче, което изчезна от дома си на 27 април по мистериозен начин. Беше издирван неуспешно в продължение на месец и пет дни и накрая бе открит мъртъв. Смъртта му развълнува цялата общественост и хората живо се интересуваха от съдбата на детето и от резултатите от издирвателните действия. Много се писа по въпроса за вероятните причини за нещастието. Сайтът ни също проследи случващото се с няколко поредни статии. От всички изнесени данни остана впечатлението за криминален подтекст и по-точно за замесени в отвличанията на деца с цел продажба на органи.
Още когато бе открит трупът на Веско, частният детектив Марин Маринов, който също се бе заел с издирването, каза, че може детето да е насила удавено. Заключението му се основаваше на факта, че лично той е правил оглед на мястото, където е открито тялото. Бил е на моста над р. Искър, близо до центъра на с. Реброво, където е паднал Веско. Същият участък е бил претърсван от и от полицаи, жандармеристи и водолази преди него и тяло не е било намерено. Детективът обясни, че в издирването е бил включен и хеликоптер. Тези факти го усъмнили в странната поява на тялото на детето там около 35 дни след изчезването.
Най-новото, в резултат на упоритото ровене в случая от страна на криминалните репортери на „Папарак”, до което се добраха те, е разкритието, че когато е бил открит трупът на детето, бъбреците са липсвали. Всъщност занимаващите се с продължението на случая не са оставили без внимание скандалните факти тайното погребение на момчето доста дългия престой на тялото му в Съдебна медицина.
Откритието за липсващите два органа на Веско е направено всъщност въз основа на данните, предоставени на журналистите от проговорили служители и медици от Съдебна медицина. Уникално изобличаващият факт за изтръгнатите органи на малолетното дете не бе огласен в пресата. Затова сега този скандален случай отново стои на вниманието на хората. Ужасяващото е, ако отново става въпрос за неконтролируемия и ненаказуем бизнес с трафик на органи. Масло в огъня налива и странното и подозрително мълчание на родителите по въпроса. В случай, че те са знаели страшната причина за изчезването на болното им дете, необяснимо е поведението им, което не дава индикации за търсено справедливо възмездие. Или опечалените хора се страхуват от нещо и някого.

СКАНДАЛ! РОДИТЕЛИ ЗАМЕСЕНИ В ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ДЕЦАТА СИ!


На редакционната поща на ПОДЗЕМНА МЕДИЯ се получи сигнал от родител чието дете е изчезнало преди години, разтревожен от излизането на книгата “ БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ”. Оказва се че още не излязъл романа ва писателя – журналист Веселин Стаменов вече разпалва скандали. Пред наш репортер родителят чието име все още няма да споменем от уважение и възпитание сподели че е върло против излизането на тази книга, защото историята с неговото дете била вътре. Той призна че е разговарял с автора на книгата, по този въпрос но поради факта че той отказал да уважи искането му се свързва с един от медийните му партньори.
Ние претендираме за свободна журналистика. За това даваме думата на всички. В името на коректността обаче се свързахме и със автора на книгата който заяви следното по телефона:
“ Уважавам личната трагедия на всеки един случай описан в книгата. С риск да стана банален ще потретя че наистина фактите в нея са потресаващи. По въпросният случай ще кажа само едно, няма да се отрека от думите си. Историята за която става въпрос е описана едно към едно при това от разказите на самите родители. Така че пред истината всички са равни. Проблемът обаче тук е друг. А това е едната от версиите лансирана по въпросният случай а тя е че според разследващите има замесен родител в изчезването на въпросното дете. Колкото и да е болно и трагично в България има подобни случаи. Родители продават децата си а после ги обявяват за изчезнали. Това е горчивата истина. Тя също трябва да се знае и казва. Бога ми, целта ми е да изрежем гнилото или тумора от организма на обществото. Само така ние можем за имаме здраво общество. Нека сами да си помогнем...”
Редакцията ни ще продължава да следи случая и при първа възможност веднага ще ви информираме.

КАК СЕ РОДИХА МУТРИТЕ!...


„Престъпността безспорно е сред най-големите проблеми за България днес. Тя засяга всеки от нас. Под заплаха са собствеността, честта и достойнството на българина. Разви се най-опасната форма на престъпността – организираната престъпност. Макар и млада, тя вече се е намесила в най-печелившите дейности „отвъд закона” – наркобизнеса, контрабандата на оръжие, трансфера на исторически ценности и произведения на изкуството и аферите в стопанската област.
До 10 ноември престъпността в България бе под контрол: няколко добре известни на МВР проститутки и сутеньори, неколцина комарджии и чейнчаджии и 20-30 рецидивисти, постоянно държани под око. Положението коренно се промени след тази дата. В настъпилия хаос престъпниците рецидивисти се почувстваха в свои води, тъй като никой не им търсеше отговорност. Цели социални групи от населението бяха косвено подтикнати към престъпността вследствие на икономическата разруха и масовата безработица. С времето престъпниците еволюираха и преминаха към по-висш сценарий в развитието си. Те натрупаха значителни суми пари. Това им позволи да корумпират почти всичко по пътя си. Пуснаха пипалата си сред силните на деня, включително и на правителствено равнище. По моя информация сега те опитват пробив и на новия кабинет.
Има реална опасност съмнителни икономически формирования, натрупали капитали във времето на беззаконие и безвластие, да се опитат да поставят под свой контрол икономиката, политиката, властта, целия живот на обществото. Те стават заплаха за демократичния преход в България. В резултат на това българинът вече не иска такава демокрация. Той я вижда като бандит с бухалка, дошъл да заграби неговата собственост, да пребие него и да изнасили жена му. Демокрацията се превърна в синоним на хаос, беззаконие и беззащитност. Битува обществена нагласа, че полиция, следствие, съд и прокуратура работят заедно с престъпниците. Така обикновеният гражданин все повече и повече става вътрешен емигрант. Живее отчужден в собствената си държава. И стои в България само защото няма къде да отиде.
За съжаление през всички тия години в общественото съзнание системно се налагаше тезата, че „Мултигруп” има отношение към организираната престъпност, че е нейният „гръб”. В „подкрепа” на това се изтъкваха фактите, че аз съм бивш национален състезател по борба, а вицепрезидентът на холдинга Димитър Иванов е бивш висш служител на Държавна сигурност. Мога най-отговорно да заявя, че „Мултигруп” никога не е стояла зад организираната престъпност. Обвиненията бяха тиражирани в пресата, тъй като бяха удобни на наши конкуренти в бизнеса. Всяко престъпление се приписваше на „борците”, а оттам автоматично на „Мултигруп”.
Това бе възможно отчасти и поради факта, че от големите частни групировки „Мултигруп” е единствената, която не разполага със свои вестници, електронни масмедии и дори свестен пресцентър, което отчитаме за наша грешка.
Ние сме сериозна групировка с голям финансов и кадрови потенциал в основните области на икономиката, а не се занимаваме с улични побойници и с рекет. Оборотът на „Мултигруп” за миналата година е 65 милиарда лева. Платили сме 52 милиона данъци. В състава на групировката работят почти осем хиляди работници и служители. Изразходвали сме около 500 000 щатски долара стипендианти, които след обучението си ще работят при нас.
Аз наистина съм бивш борец, добре познавам борците и няма да крия, че изпитвам симпатия към тях. Мнозина от тях са изключително почтени момчета, изоставени от държавата на улицата, след като години наред разнасяха славата на родината по целия свят. Те успяха да се справят с трудностите и да намерят място за себе си в икономическия живот на обществото, за което съм им помагал и аз. За жалост някои от тях освен с почтен бизнес се захванаха и с открита престъпна дейност – рекет, сутеньорство, грабежи. Това стана възможно и благодарение бездействието на държавата и корумпираността на нейните служители. Това не може да продължава така. Обществото е докрай напрегнато от криминогенната обстановка в страната. Новото правителство на социалистите декларира решимост да се справи с престъпността, защото това бе основната поръчка на неговите избиратели.
Струва ми се, че големите частни групировки също искат ограничаване на престъпността. Тя пречи на бизнеса. Беззаконието и хаосът водят след себе си липса на ясни правила на поведение, без които истински бизнес не може да се прави.
Моята преценка е, че правителството има сили и настройка да се справи с тези структури. То има два пътя за това. Първият е да тръгне на война. С полиция, ако се наложи, и с армия. Смятам това за по-лошия вариант. Крайният резултат при него е предсказуем, но не и развоят на събитията. Ще се лее кръв, и то вероятно и на невинни граждани.
Вторият и по-лек вариант е като структурите сами се откажат от незаконната част на своите деяния. И отрежат от себе си тази ненужна част от бизнеса си, както гущерът къса опашката си, за да спаси живота си. Защото е по-добре да имаш по-малко пари, но да си жив и на свобода, отколкото по-богат, но заровен в земята или зад решетките. България днес се нуждае от нов морал, ясно чувство за добро и зло, за закон и беззаконие. Иначе ще се превърнем в бананова държава, където бароните на организираната престъпност ръководят всички и всичко.
Престъпността у нас за съжаление е силна и борбата с нея ще бъде тежка. И за да има успех, в нея трябва да се включат не само държавните структури, но и корпоративният капитал и цялата общественост. Затова като президент на „Мултигруп” изразявам отговорността на холдинга, според силите си, да подпомогне държавата в преодолявани.ето на престъпността в България.”

Илия Павлов,
Президент на „Мултигруп”,
13 март 1995 г.

И до днес се смята, че статията на най-богатия българин Илия Павлов във вестник „Дума” е историческа и че Зъбчето прави най-добрия, пък макар и бегъл анализ на формирането на гангстерските групировки в България след 1989 г.
Само месец и половина по-късно , обявяваният за враг на Илия Павлов, борец Васил Илиев ще бъде застрелян. Една от хаотичните и първи версии за това кой може да е поръчал смъртта на основателя на „ВИС-2” сочи, че кюстендилският борец си е заминал по поръчка от държавата именно защото не е пожелал да „отреже опашката си”.
Всъщност, статията на Илия Павлов във вестник „Дума” е поръчана от… тогавашния премиер на България Жан Виденов. В края на февруари 1995 г. най-успешният министър-председател на България вече е съставил екипа си, с който планира да даде нов икономически тласък на държавата. Зад борда е останал Андрей Луканов.
Жан Виденов назначава Любомир Начев за министър на вътрешните работи, прави изказване пред медиите, че държавата няма да толерира бандитските групировки и „разни групи на борците, каратистите и нинджите”. В друго свое интервю Виденов обяснява, че ще скъса с порочната практика МВР да преговаря със силовите групировки, както било по време на управлението на Любен Беров и бившия вътрешен министър Виктор Михайлов.
Амбициозният пловдивчанин Жан Виденов добре осъзнава, че „правителството на спасението”, както сам бе кръстил кабинета си, ще си вдигне репутацията само ако уличната гангстерска война между борците бъде овладяна.
Чрез Николай Добрев (по-късно Добрев заменя Любомир Начев като министър на вътрешните работи, подава оставка след щурма на парламента през януари 1997 г.) Жан Виденов моли най-авторитетния бизнесмен в България Илия Павлов да помогне за овладяването на гангстерската война.
„Статията „Време е гущерът да отреже опашката си” я написах аз. Илия Павлов беше в Америка, а мен Кольо Добрев ме помоли да ги обуздая. Обадих се на Илия, казах му за какво иде реч, той даде съгласието си и написах текста. Пуснах материала във вестник „Дума” от негово име”, признава Димитър Иванов. Бивш шеф на Шести отдел в митичната Държавна сигурност, постъпил на работа като вицепрезидент на „Мултигруп” в първите години на демокрацията, Димитър Иванов е една от най-страховитите фигури за борците, превърнали се в бизнесмени след настъпването на демокрацията.
Разправят, че ДС служителят Иванов е в основата на бързото развитие на „Мултигруп” и Илия Павлов. Бивш борец с прякор Зъбчето, Павлов „дърпа” най-бързо от бившите спортисти. Успехът на Илия Павлов някои свързват с покровителската роля на Андрей Луканов, други са категорични, че Зъбчето става факт в държавата именно, защото се е обградил с добри специалисти от системата на МВР и държавния апарат.
За създаването на борческите групировки „вина” носи и „Олимпийски надежди”. Едно спонсорирано от държавата и обгрижвано с милиони левове планови инвестиции училище захрани с кадри все още неорганизираната престъпност в смутната 1989 г. Тогава десетки борци, каратисти, джудисти, щангисти и гребци от „Олимпийски надежди” използваха физическата си сила и дисциплина не в полза на държавата, а за лично облагодетелстване.
Думата „мутра” става нарицателна за българските лоши момчета. Приживе писателят Христо Калчев обичаше да разказва, че той е измислил въпросното обръщение, което за отрицателно време влиза в речника на осем милиона българи. „Така се обръщах към всички – Къде си бе, мутро!?”, след това вкарах фразата в романите си и така…”, твърдеше писателят, автор на много „вулгарни романа”, превърнали се до един в абсолютни бестселъри.
В началото момчетата от силовите групировки не са организирани. В първите години след 10 ноември десетки служители на МВР и Министерството на отбраната остават на улицата. Повечето момчета са професионалисти, платени спортисти с офицерски звания в МВР и в МО, водили се на ведомост към държавата.
„Получаваха заплати, имаха ведомствени жилища, семейства, деца, всичко си им беше наред. Трябваше да си гледат спорта, да печелят медали и да трупат слава за България! Един тъжен ден останаха на улицата. Бяха парников тип хора, живели по общежития, лагери, училища. И като останаха на улицата, по линията на най-малкото съпротивление влязоха в престъпния свят, който тогава изобщо не беше развит в България. Известно е, че всяка тоталитарна държава държи престъпността на минимално равнище, а нашите служби имаха много добри професионалисти и силни структури. И… попадайки в свободната престъпна среда на лесните печалби, спортистите за няколко месеца я овладяха. За месеци избутаха циганите, безделниците и сутеньорите, използвайки дисциплината си от спорта, физическата сила и своята задружност”, твърди бившият началник на Шести отдел в ДС Димитър Иванов.
Илия Павлов, Васил Илиев, Иво Карамански, Васил Божков, Младен Михалев-Маджо, Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Руснака, Димитър Джамов, Димитър Тодоров-Бретона, Стефан Мирославов-Крушата, Димитър Димитров-Маймуняка, Поли Пантев и още неколцина са „пионерите” в бързото натрупване на капитал след 10 ноември 1989 г. Днес мнозина от тези герои вече не са между живите, други са се превърнали в солидни бизнесмени с мащабен и проспериращ бизнес.
Според много изследователи на престъпния свят окрупняването на борческите бригади в единна структура не е идея на босовете им. Тя им е подсказана от влиятелни хора в сянка. Според най-разпространяваната версия структури от бившата Държавна сигурност замислят идеята да организират останалите без работа и средства за препитание спортисти, които с рекет, измами и силово влияние да малтретират и смачкат прохождащия дребен и среден частен бизнес. „За едрия бе запазено мястото на техните шефове и на някои велики режисьори в живота, пред които и Фелини бледнее” – към тази версия се придържаше Христо Калчев.
„Спецслужбите са изграждали дълги години версията, че създаването на силовите групировки е замислено и контролирано от „Мултигруп”, заявява в парламента през 1998 г. тогавашният МВР шеф Богомил Бонев.
Историята на заформянето на гангстерските групировки и постепенното им срастване с държавата и узаконяването на капиталите е история за предателства, интриги, корумпирани политици, „режисьори” от структурите на Държавна сигурност, реки от безсмислено пролята кръв, поръчкови убийства…
Истината за всички детайли и аспекти от и на криминалния процес едва ли някога ще излезе наяве. В този случай историята не се пише от победителите, тъй като победител няма. „Оцеляват само най-приспособимите, но рано или късно и тяхното време свършва и мястото им се заема от следващия”, обича да казва на репортерите Бойко Борисов.
Поръчковите убийства и конфликтите на високо ниво няма да секнат никога в България. Макар и член на Европейския съюз и привличаща солидни капитали от Европа, страната ни безспорно ще стане по-спокойно за живеене място и уличната престъпност ще бъде овладяна. Мафиотските структури обаче няма как да бъдат посочени. Те са част от пейзажа навсякъде по света, а единственото пожелание, което хората си отправят при вестта за всеки следващ „опаткан”, е в техните войни да не загиват невинни.

ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА? ТА НИЕ НЕЗАВИСИМИ ЛИ СМЕ?


Преди 102 години на тази дата от васал на Османската империя България се превръща в независима държава. Благодарение на смелостта и далновидността на група български държавници малката ни от подопечен на вековния си душманин става самостоятелна единица на европейската карта.
От 22 септември 1908 г. България е независима, а държавният й глава се титулува цар.
Като всяка година така и тази народът ни ще почете една от най-значимите дати в историята, ще си спомни за самопожертвеността на хилядите герои, дали живота си за това да се наричаме ние българи и да живеем като независима нация.

От църквата "Св. Четиредесет мъченици" тръгва славното дело
По традиция старопрестолната столица Велико Търново ще бъде средище на честванията по случай деня на Независимостта. Така е и редно – именно във великотърновската църква „Св. Четиридесет мъченици” е прочетен манифестът, с който България се отърсва от османската опека.
В чест на това славно дело в 12:30 започна военен ритуал по издигане на националния трибагреник над великата крепост „Царевец”. Официален гост на тържеството е председателят на парламента Цецка Цачева, която наред с всички родолюбиви българи ще има щастието да усети атмосферата – атмосферата, която преди повече от век е дала тласък на българите да потърсят себе си, да намерят и утвърдят българската държава. На литургия в самата църква „Св. Четиридесет мъченици” пък присъства вицепремиерът Цветан Цветанов, за когото е запланувано да вземе участие и в тържественото шествие до „Царевец” и да поднесе цветя на Паметника „Майка България”.
В София Денят на Независимостта беше почетен с празнично честване пред Паметника на Независимостта при площад Александър Невски.
Снимка от прочитането на манифеста
Чествания бяха проведени и ще има и в останалите български градове. В Бургас беше изпълнен „Химн на независимостта“ на Георги Шагунов пред сградата на общината, в Перник бяха поднесени цветя на Паметника на Кракра, а в Стара Загора бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите във войните старозагорци.
Така е и почти всички български градове. Всички българи имат възможността да отдадат своята почит пред славното дело на смелите родолюбци.
Освен обаче да сведем глава в знак на признателност и уважение, защо не се замислим как на практика почитаме техния подвиг. И не само веднъж в годината, не само на 22 септември, а всеки ден. Достатъчно смели и независими ли сме, за да заслужим Независима България

вторник, 21 септември 2010 г.

УБИХА СЛУЖИТЕЛ НА ГРИША ГАНЧЕВ!


Двадесет и пет годишният Петър Павлов от Ловеч е намерен мъртъв във "Форд Ескорт" до местно водохранилище в западното предградие на града в средата на миналата седмица, съобщиха от МВР. Зоната е предпочитано място за местните любители на джогинга. Според първоначалния оглед смъртта на младия мъж е резултат от огнестрелна рана в дясното слепоочие. До дясната ръка на трупа е бил намерен и иззет пистолет "Макаров" с поставен пълнител с три бойни патрона и патрон в цевта с издърпано петле-ударник. На пода на колата са били намерени три бойни патрона - девет милиметра. От джоба на джинсите на ловчанлията пък бил изваден пълнител с осем стоппатрона - същия калибър.
Към днешна дата наши близки в следствието ни снесоха, че версията за самоубийство била категорично отхвърлена. На яве имало достатъчно доказателства, че смъртта е настъпила насилствено. Странното в случая е, че убитият е работел в една от фирмите на местния феодал Гриша Ганчев, работата му била организационна и отговорна. Петър боравел с изключително големи обеми от пари кеш на ден, той събирал оборотите на няколко заведения и магазини и ги отчитал в един от офисите на “Литекс”, уточняват местните. Нищо чудно алчността му да се е проявила до висока степен и той да е решил да си “топне чушката в чуждото”, шушука се насам-натам из малкия град.

Цената на ПОЛИЦЕЙСКАТА КРЪВ! Една кърволошка история, покрита с прах от миналото и мълчание от настоящето!


РАЗТЪРСТВАЩ АНАЛИЗ НА ПИСАТЕЛЯ - ЖУРНАЛИСТ ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ НА СТРАНИЦАТА НА ДНЕС И УТРЕ :


СЪЗДАТЕЛЯТ НА ВЕСТНИК " ЧУК - ЧУК" : ДНЕС ПОРНОТО Е МНОГО ПОВЕЧЕ В МЕДИИТЕ ОТ ПРЕДИ!


Най-популярният вестникар от зората на демокрацията - Трайко Иванов Георгиев - Герака е изключително колоритна личност. Той е ученик на Владимир Димитров Майстора, но е и майстор на перото. Освет това може да се нарече първият издател на свободната преса в България. Дне с живее в Парник и потъва в забрава. за това реших да изровия спомените му смятайки че те са една жива история от съвременна България. Дали е така?

- Държиш да ти викам “Герак”, защо?

- Защото това е духовното ми име. Всеки човек си има две имена, светско и духовно, аз открих своето пред игодини. “Герака” е името на моят дух, този който крепи тялото ми вече седемдесет и четери години и ми даде възможност да изжимея един пъстър и утикален живот. Запознах се с хора които гладяха съвременната българска история на гърбовете си и такив акоито искаха да срутят до основи родината. На едните помаган за другите бях враг...

- Дай ми пример и за едните и за другите.....

- Веднага. Първото име което идва в съзнанието ми е Адолф Хитлер. Знам че сега ще ми се измееш но у нас нормалните смятат за луди ,казал го е Каравелов. По времето на втората световна война, Гестапо по заповед на Фюрера е имало за задача да направи подпор на всички младежи в Евпора за подбор на своите наследници. От тях след строг подбор той искал да посочи своят наследник. Наследникът трябва да отговарял на визията на арийската раса, да не бъде евреин и да бъде докоснат от Висшата сила то ест да има неоценими таланти. вно са усетили заложбите ми и нацистите искаха да ме отвлекат. Дори дойде официално писмо да замина за Берлин. Тогава казах на царската полиция уч по скоро съм готов да умра но да не стана наследник на Сатаната. Бях млад и зелен, но срещнах човещината в един полицейски капитен той ме спаси, казвайки че не мога да бъда издирен....

- Шокиращо.... На кой си помагал тогава?

- Може да прозвуча скандално но на Иво Карамански. Този човек беше светец, въпреки че доста хора го наричаха Кръстник на мафията. Обещавам да ви изпратя спезиален разказ за подвизите ми с него но сега ще ви кажа дсамо че го познавам още от когато беше беден като църковна мишка. На никого не съм казвал че съм давал пари назаем. Карамански искаше да работи за държавата, да помага за величието и. Никой обаче не го разбра. Подиграха се с него и го убиха нарочно. Вярвам че той е убит умишлено а не случайно. Защото всички във властта се страхуваха от него, беше коректен и уважаваше много хората които го уважаваха. Мене ме унажаваше. Не забравяйте че аз бях един от пъвите медийни магнати в България от началото на демокрацията. Правел съм по един милион лева на седмица днешни пари. Всички такан наречени мутри ме уважаваха, сега обаче живите ме забравиха.

- Не търсиш ли евтина слава, Герак?

- Госпожо Монева , аз те уважавам уважавай ме и ти. Само годините ми подсказват че не съм лъжец или украсявам историите си. На седемдесет и четири години съм но се чувствам кат она двадесет и пет, няма да ти разкрия тайната щом се държиш така. / смее се/. Направил съм толкова много за този свят защото това е мисията ми, да е вродена вътре в нас и ния сме длъжни да я уважаваме и следваме.

- Но ти си се занимавал с печатна порнография?

- / заплашва ме леко с пръст/ Пак ме обиди. Тогава правех пари. Трябваше да натрупам капитал за да реализирам всичките си планова и да изуча децата си. Имам пет дъщери от различни жени. Последната ми спътница в живота е главната редакторка на моето издателство “ Трайко Герака” – госпожа Иванка Конярска. Уважавам я много и не смея да се обръщам скъм нея с малко име. Тя е спътницата ми в последната мисия а тя е да разкажа историите си в книги, които ще издадем заедно. В момента преговарям с доста хора за издаването им.

- В предварителния ни разговор каза, че познаваш журналиста Георги Коритаров - агент Алберт? При какви обстоятелства се запознахте?

- Много искам да го погледна в очичките този. След толкова години това ми е мечтата. Преди живеех в Своге. Пак пишех ръкописи. Веднъж при мен дойдоха главният редактор на вестник “Софийска правда” Пчеларов заедно с Георги Джагаров. За 20 000 лева от тях двамата купих един кашон с официални документи за журналисти, писатели, артисти и редактори. Кой на кого е сътрудничил. Извадки от досиетата им. Показах им ръкописите си, а Джагаров обеща да ми съдейства да издам първата си книга. И си тръгнаха. Три дни по-късно милиционери разбиха вратата и нахълтаха у дома. И един мъж се представи: “Аз съм агент Алберт от ДС.” Аз едва сега, като му видях снимката, разбрах, че това е Коритаров. Взеха ми паспорта, вързаха ме на двора гол и изгориха всичките ми ръкописи. Всичко изгориха - дрехи, храна, ръкописи. Ето затова много искам да го видя този хубавец. Изгорил ми е 48 ръкописа. Ако се срещна с него, ще му поискам само да ми заплати по 5000 лева за книга. Дължи ми 240 000 лева Коритаров. В противен случай имам свидетели и ще го съдя.

Да се върнем обаче на секс изданията ти. Казват, че си “бащата” на българската порнопреса?


- Прекаляваш! Това не е вярно и ме обижда. Вестниците, които издавахме, бяха по една академия за отваряне на очите. Всеки човек да знае кое трябва да ползва, кое да не ползва. Общо съм издавал двадесет идва вестника от 1990 до 1995 г. - “Право, куме, та в очи”, “Криминална хроника”, “Секс дайджест”, “Крими дайджест”, “Поети-художници”, “БЗНС Никола Петков”, “Автогол” и еротичните “Секс на екс”, “Секс космос”, “Секс море” и други. Ако говорим за порно, днес има повече порно в пресата от колкото по мое време.

- Кога започнахте да издавате вестник "Право, куме, та в очи”?



- Този вестник специално е издаван много преди демокрацията, а през 1990 г. го възродихме. Издавахме го заедно с партизанина Горуня. Тогава нямаше ксерокс и ги правехме на циклостил. Аз и Горуня се преобличахме като пощальони и пускахме броевете безплатно в пощенските кутии. Вестникът бичуваше грешките сред партийците. Описвахме кой как е забогатял, зверствата на комунистите. Тогава имаше хиляди стопански злоупотреби, кой как краде материали, какви къщи си строят.


- И какво стана с империята на Трайко Герака?


- Спряхме вестниците през 1995 г. и се преориентирахме към издаването на книги. Решихме, че през 2006 г. ще подновом издателската дейност, надявайки се, че нещата с разпространителския бизнес ще се променят. Имам си издателска къща “Трайко Герака”. Всъщност марките са запазени, не сме продали нито една марка. През септември сме решили да възродим “Право, куме, та в очи”. Идеята ни е вестникът да бъде двадесет и четири страници, като всяка страница да се казва на името на някой от другите вестници. Намерил съм и таен спонсор но името му няма да кажа...

- Какви тиражи въртяхте по онова време?

- До 200 хиляди. Най-тиражен беше “Криминална хроника” - 180 - 200 хиляди, “Право, куме” - 150 - 190 хиляди. Но се получаваше нещо друго. ИПК “Родина” пускаше черни тиражи. Някои разпространителски фирми ги разпространяваха на черно. Спомням си, веднъж бяхме отпечатали вестника в петък вечерта и го складирахме у нас. В събота се наложи да пътуваме до Плевен и видях как вестникът се продава на сергията. А аз всъщност още не го бях пуснал. Така ги хванах. Така се стопиха парите от вестникарската империя. От вестниците един лев не ми е останал. Даже ги нямам като набор всички. Освен това точно тогава измислиха и акциза за порновестниците и така, като направихме сметка, се оказа, че работим на загуба.


- С какво се занимаваш от 1995 г. насам?



- Имам написани около триста криминални ръкописа. Освен това продавах картини. Давах ги по галериите. Една нормална хубава картина - масло и хубава рамка, се продава в галериите за сто, сто и петдесет лева. Аз им ги давам за по 30 - 40. На месеца, като дам десетина картини, и от това преживявах. При нас освен това идват да им рисуваме сватбени картини често. Публикувам си мои и чужди книги, от това също пада някой лев. Един от малкото в България съм, който публикува проза и поезия.


- А какво правеше, преди да основеш вестникарската империя?


- До 1985 г. пишех книги и понеже нямах пари, продавах ръкописите си. “Нонкината любов”, която е на Ивайло Петров, съм я писал аз. Продадох му ръкописа, “Нощем с белите коне” на Павел Вежинов също е моя, “Златният зъб”, “Господин Никой” - все аз съм ги написал. Ръкописите все още ги пазя. Но понеже нямам пари да ги издам, ги продавам. Носил съм ръкописи къде ли не - “Народна младеж”, издателство “Култура”, “Отечествен фронт”. Но тогава как се издаваше книга - първо трябва да си препоръчан от някой, после трябва да си комунист, после да си отрядник. Аз не бях никой и затова бях принуден да продавам ръкописите си. Нямах пари за хартия и пишех на хартиени чували от цимента. Отивам във фабриката с ножица, изрязвам чувала, изхвърлям ръбовете и пиша с химически молив през индиго.
- Бил си в Белене, как попадна там?
- Имам написана даже книжка за този случай. Караха веднъж една група затворници за Белене. Заговорихме се със съпровождащия ги милиционер, който беше от Своге. И му казах, че искам да вляза в затвора. Показах му картата си за сътрудник на вестник “Народен страж” и той ме вписа в списъка най-отдолу с писалката. Така станах 77-мият човек. Така отидох доброволец под прикритие. Това стана през 1978 г. В затвора срещнах бащата на Христо Калчев. Имах пари в себе си, чрез милиционерите му купихме дрехи, обувки. Беше купонна система, но с пари всичко се купуваше. Изкарах месец и половина. После избягах в ковчега на умрял. Там видях с очите си как хората ги убиват с цепеници. Режат им ръцете, краката и главата, а труповете в чували ги пускаха по Дунава. Карантията даваха на свинете. От човешките остатъци правеха кайма и хранеха затворниците.

- Дай си мнението за таканаречената жълта преса...!

- Че аз съм нейният основател. Учел съмповечето сегашни управители на жъртите вестници. Това са свободните вестници, тези които се издържат от тираж а ен от партийни централи. Уважавам ги много. Но някои от тях започнаха да се продават за пари. Алчността ще ги погуби. Много хора ги подценяват. За каво мислиш Слави Трифонов заведе дела срещу тях?Уплаши се защото видя силата им. Те са способни да го унищожат, защото при тях няма скирто – покрито. До колкото знам тиражите им надминавам моите., което наистина ме радва.


Перник - Едно интервю на

Десислава МОНЕВА