петък, 24 септември 2010 г.

ИСТИНАТА ЗА БИЗНЕСА С ТЕЧНА ДРОГА!

ГДБОП
Русенският наркобос бил натопен от конкуренти, издали на ченгетата явки и адреси на дилърите. Русенският наркобос Андиамото е бил натопен от румънски конкуренти, които се е опитал да прецака при търговията с нов вид течна дрога. Те са предали на българските ченгета списък с имена и адреси на хора, които отговаряли за разпространението на дрогата. В данните се съдържала и информация и за явките, където се пласирал наркотикът.
алери Дончев Берберов, който преди време бе обявен за човек на Клюна, бе арестуван при спецакция заедно с още шест души. Групата му е била наблюдавана в продължение на няколко месеца, използвани са и специални разузнавателни средства. По време на обиските на посочените от румънците адреси са намерени около 150 грама марихуана на дози и 200 грама амфетамини на дози, 10 000 лева в брой, 600 долара и около 85-90 евро, чийто произход безработните наркодилъри не можели да докажат. Иззети са и един “Мерцедес” ML, BMW, както и още една кола, по-нисък клас, които са ползвани за пласирането на дрогата.
Валери Андиамото получи 11 години ефективно затвор през 2004 г. Оказва се, че е бил предсрочно освободен миналата година, като според русенски източници през цялото време, докато е бил в затвора, ефективно е ръководил пласьорската си мрежа. От известно време обаче в града имало тежка румънска конкуренция, която е развалила организацията. Хората на Андиамото решили да издънят румънската конкуренция и изпортили производителите на новия синтетичен наркотик.
Така станало ясно, че дрогата се пакетирала и разпращала с куриерски пратки. Трафикантите декларирали, че изнасят соли за баня, но във всичките пакети имало две разновидности на амфетамина - метаамфетамин, или т.нар айс. Той е известен с това, че от него се получават халюцинации и психически разстройства, а при дълга употреба се стига до пълно пристрастяване. В пратките е имало и наркотик от вида етиламфетамин. За Китай стоката се доставяла в пластмасови механизирани и други играчки от магазините за левче. Веднага след като разбрали откъде е дошла атаката, маскирана като проверка на метода на случайния риск, румънците, които действали с протекциите на важен човек в града, организирали контраатака срещу Андиамото, който преди години тръгна като човек на Клюна, но след убийството му си обособи собствена група. След освобождаването му за маскировка Андиамото се е пренесъл със семейството си да живеят в София, но бизнесът му е бил съсредоточен изцяло в дунавския град. Според запознати целта му с разконспирирането на румънците е била да им вземе схемите и рецептурника за течната дрога, като им било предложено да започнат да работят за него, след като им бъдат поети гаранциите и им бъде осигурена най-добра адвокатска защита. Последвалият ход не бил разчетен.
Валери Андиамото е известен на полицията не от вчера. Някои го сочеха като човек на покойния вече наркобос Антон Милтенов-Клюна. През 2003 г. Андиамото бе арестуван в Русе в квартирата му, в момент когато разфасовал дози с хероин. При акцията полицията иззе близо 400 дози твърд наркотик на стойност 3000 лева. Според някои източници тогава месечните обороти на Андиамото от продажбата на дрога са достигали 100 000 лева. През 2004 г. русенските магистрати го осъдиха на 11 години затвор, но вероятно заради добро поведение наркодилърът е пуснат предсрочно през 2009 г.

Камен ДИМОВ

Няма коментари: