сряда, 22 септември 2010 г.

ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА? ТА НИЕ НЕЗАВИСИМИ ЛИ СМЕ?


Преди 102 години на тази дата от васал на Османската империя България се превръща в независима държава. Благодарение на смелостта и далновидността на група български държавници малката ни от подопечен на вековния си душманин става самостоятелна единица на европейската карта.
От 22 септември 1908 г. България е независима, а държавният й глава се титулува цар.
Като всяка година така и тази народът ни ще почете една от най-значимите дати в историята, ще си спомни за самопожертвеността на хилядите герои, дали живота си за това да се наричаме ние българи и да живеем като независима нация.

От църквата "Св. Четиредесет мъченици" тръгва славното дело
По традиция старопрестолната столица Велико Търново ще бъде средище на честванията по случай деня на Независимостта. Така е и редно – именно във великотърновската църква „Св. Четиридесет мъченици” е прочетен манифестът, с който България се отърсва от османската опека.
В чест на това славно дело в 12:30 започна военен ритуал по издигане на националния трибагреник над великата крепост „Царевец”. Официален гост на тържеството е председателят на парламента Цецка Цачева, която наред с всички родолюбиви българи ще има щастието да усети атмосферата – атмосферата, която преди повече от век е дала тласък на българите да потърсят себе си, да намерят и утвърдят българската държава. На литургия в самата църква „Св. Четиридесет мъченици” пък присъства вицепремиерът Цветан Цветанов, за когото е запланувано да вземе участие и в тържественото шествие до „Царевец” и да поднесе цветя на Паметника „Майка България”.
В София Денят на Независимостта беше почетен с празнично честване пред Паметника на Независимостта при площад Александър Невски.
Снимка от прочитането на манифеста
Чествания бяха проведени и ще има и в останалите български градове. В Бургас беше изпълнен „Химн на независимостта“ на Георги Шагунов пред сградата на общината, в Перник бяха поднесени цветя на Паметника на Кракра, а в Стара Загора бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите във войните старозагорци.
Така е и почти всички български градове. Всички българи имат възможността да отдадат своята почит пред славното дело на смелите родолюбци.
Освен обаче да сведем глава в знак на признателност и уважение, защо не се замислим как на практика почитаме техния подвиг. И не само веднъж в годината, не само на 22 септември, а всеки ден. Достатъчно смели и независими ли сме, за да заслужим Независима България

Няма коментари: