събота, 25 септември 2010 г.

ПОДЗЕМНА МЕДИЯ : КАК НЕ ВИ Е СРАМ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ?!

Георги ПЪРВАНОВ
Президентският кортеж е предизвикал катастрофа близо до град Ловеч. Трите коли са преминали в насрещното, блъскайки микробус – това казват очевидци на пътния инцидент. Официалната версия обаче е съвсем друга – охраната на Георги Първанов твърди, че един от участниците в движението се опитал да изпревари друга кола, но като видял президентския кортеж, се върнал бързо назад, след което блъснал буса, а той – друг автомобил.

Кой лъже – президентът или хората?

Макар гардовете на президента да са категорични, че по колите им няма и една драскотина, много местни твърдят, че именно кортежът на агент Гоце е премазал микробуса.

Гардовете на президента дори не са видяли ПТП-то

Държавният глава днес бил поканен в Севлиево, където присъствал на тържествата по случай 430 години от обявяването на Севлието за град. Според неофициалната информация, на излизане от сградата на общината, двама мъже с викове обяснили на Първанов, че кортежът му е предизвикал пътно-транспортно произшествие, при което дори е пострадал един човек.

Но от пресслужбата на президента казват, че кортежът на държавния глава въобще не е участвал в този инцидент.

Георги Първанов с кмета на Севлиево Йордан Стойков

Ген. Димитър Димитров, който е шеф на НСО, твърди, че се е обадил на колегите си в Ловеч, за да разбере какво се е случило. От там обяснили, че няколко автомобила, които са се разминали с кортежа, наистина са катастрофирали, тъй като единият се движел доста бързо, не спазил нужната дистанция и се ударил в предната кола. Кортежът на Първанов дори не е разбрал за ПТП-то.

Освен това, от президентството са категорични, че няма пострадали.

Участниците в катастрофата вече дават обяснение в полицията.

Остава въпросът кой лъже.

Не е за пренебрегване твърдението на гардовете на Първанов, които преди време се оплакаха от многото събития в различни градове, събрани в един ден. За да може държавният ни глава да е на определено място в точно определен час, често кортежът му кара с бясна скорост. А високите скорости не прощават на никого – нито на президента, нито на нас – обикновените хора.Изскочиха черните коли, профучаха, избягах встрани. Не съм карал бързо, не съм изпреварвал, но няма да обжалвам акта - провинциалист съм, на 55 г.

Слави Вълков e собственик на фирма за поправка на мебели в Габрово. Той катастрофира днес заради бясното каране на президентския кортеж. Бусът му е потрошен, но не му е той грижата.

Съставиха му акт за шофиране с несъобразена скорост и го обявиха за виновник за инцидента, защото се бил опитал да изпреварва. Той казва, че е карал с не повече от 50 км. и не си е подавал носа в насрещното платно. Но няма да обжалва, защото е убеден, че като обикновен човечец е безсилен пред държавната машина.

Ето ексклузивното интервю, което той даде за "БЛИЦ".

Какво се случи днес на пътя, г-н Вълков, как стана катастрофата?

- Чух по новините сега от къщи да опровергават, че въобще е имало такъв инцидент. Но аз мога да вярвам само на очите си и на това, което съм видял и чул.


Разкажете какво точно се случи?

- Първо една корекция - казаха че е на разклона за Малиново, но това място е далече от всякакво е населено място. Спускахме се от Севлиево, има едно възвишение там. Прав, хубав път, два градуса завой, повече не е. Срещу нас се движи ТИР, който задържа колите, пред нас също един камион голям, 5-6 коли имаше пред мен. Не се движехме с голяма скорост, някъде около 80 км в час, нормално - извън населено място сме. И изведнъж излязоха черни коли, откъде изскочиха не видях, минаха по средата на двете колони, всеки бяга вляво, вдясно ...

Те се движеха срещу вас, така ли?

- Те идват от София за Севлиево, пък ние пътувахме от Севлиево за София

Това в колко часа стана?

- В 9.40. Толкова много коли имаше, че няма как да изпревариш, и камионите задържаха колоните. Явно е решил да мине по-бързо, та се наложи колите да отбият кой вляво, кой вдясно. И аз излязох извън пътя, на банкета, ударих се в мантинелата. Тъй стана. Там спирам, задницата се вдига и пада на 45 градуса на пътя, като засяга на човека предния калник. В момента на удара видях сините лампи, че светят и настана един калабалък... В момента, в който аз се вдигам, отзад шофьорът докато спре, аз падам върху него.

Какво стана след това?

- Аз съм провинциалист човек, не съм много младо момче, 55-годишен съм. Нали знаете ние габровци какви сме, всеки си носи характера. Не съм такъв човек да се заяждам. Но тези хора, на които ударих колата, бяха доста възмутени. Повикаха КАТ, бързо дойде милицията, провериха ни за алкохол. Питаме - кажи кои преминаха, милиционерите не искат да отговарят, викат - нямаме никаква информация. Другите хора им казват - трябва да ни предупреждавате, като има такива мероприятия. И стана една ситуация, която вие, журналистите ще я раздуете още повече. Но за мен инцидентът си го предизвика ескортът. Закъде толкова бързаха, не знам.

Как приключи произшествието?

- На мен, като на по-прост човек, веднага ми направиха акт, че карам с несъобразена скорост. Имаше коли и в двете ленти – и да искаш да караш по-бързо, не можеш. Те го виждат това полицаите. Пътят си е с две ленти. Могат да се разминат колите, но внезапно стана това с ескорта. Иначе аз нямам никакви претенции, защото предполагам, че сега ще ме вкарат в такива ситуации, че нямам представа какво ще стане. Пък и колата ми е разрушена цялата.

На колко си изчислявате ремонта?

- Аз я закарах на един приятел, едното колело не е в движение, понеже е с предно предаване, двигателят е счупен, картера, маслото изтече. Може би трябва да търся двигател. По ламарините нямам нищо, благодарение на мантинелата. Иначе бяхме в дерето, 3-4 метра надолу, макар че имаше дървета, може би щяха да ме спрат.

Вие този акт ще го оспорите ли?

- Аз съм го подписал и нямам възражения, защото не мога да се преборя с тези хора. Мога като гражданин да кажа – бил съм в неподходящото време на неподходящото място.

Колко е глобата?

- Предполагам, че ще има някаква глоба, след един месец ще се появи. Но можеш ли да кажеш нещо, след като те казват, че ескортът на президента не е участвал? Аз какво мога да докажа? Ако можех да запомня номерата на всичките автомобили около мен.. . Само този човек, който спря заради катастрофата, зная. И той е много възмутен - защото като толкова бързат, можеха да пуснат една кола половин час преди тях и да стане по такъв начин. Времето хубаво, пътят сух, а ни поставиха в конфликтна ситуация, в която всеки се чуди как да отреагира. Аз се радвам, че не ударих другите коли. Ами ако мантинелата ме беше изхвърлила на средата на пътя, може би пък щяха да напишат, че съм искал да убия президента. Политиците и журналистите, знаете какво правят...

Как се чувствате сега?

- Малко съм натъртен, ходих на лекар, няма счупено, няма нищо. Радвам се, че няма никой пострадал и от двете коли. Но не е редно да карат така. Може да си президент, ама с толкова дълга колона, около 40 метра, да се включиш по средата, макар и да си пуснал сигнализация, е опасно. Но ще кажа - Бог да пази президента, ние ще се оправим. Довечера ще пием по едно, че сме се отървали.
Няма коментари: