петък, 16 юли 2010 г.

МЕДИЙНА БОМБА! ПРЕЗИДЕНТЪТ ХВАЛИ ГЕРБ - ОБЯВИ ВОЙНА НА БСП?


Президентът Георги Първанов даде днес висока оценка за позицията на правителството да отпаднат посредниците при доставката на руски газ за България и каза, че това е позиция, която и той е отстоявал в продължение на 7-8 години.
"Вероятно ще се наложи проблемът за цената на газа да се решава заедно с договореностите, които ще постигаме по "Южен поток", смята президентът.
Той отбеляза, че и днес в рамките на парламентарния контрол е имало дебат по конкретни теми, свързани с "Южен поток"- дали ще се използва досегашната газопреносна мрежа и дали това ще става по досегашните условия.
Когато сме в условия на преговори, ние просто трябва да съдействаме на правителството, да стискаме палци, категоричен бе Първанов.
Така президентът индиректно подкрепи премиера Бойко Борисов, който по-рано днес каза, че е можело опозицията да изчака една седмица, а не да го пита за цените на газа в момент, в който се водят преговори между двете страни именно по този въпрос. Ето това е антибългарска позиция, коментира той.

"Мисля, че поне г-н Станишев има разбиране. Ако успеем да направим преговорите добре, ако успеем да постигнем добри резултати за крайния потребител, ще бъде в наша полза, на държавата. Ако не успеем, просто ще продължи тази лоша традиция", каза премиерът.
Първанов отново поиска
компромис по въпроса за режима на използване на натрупаните отпуски,
защото, по думите му, това е проблем за граждански права и за нормалното функциониране на институциите.
Държавният глава коментира, че ако промените в Кодекса на труда бъдат прегласувани във вида, в който бяха приети и който той оспори, е твърде вероятно да има питане до Конституционния съд, защото въпросът е конституционен, има и европейски нормативни измерения.
Според него не би могло със стара дата да се отнемат конституционни права, защото хората са си заработили право да ползват отпуски.
Първанов припомни, че е предложил по-гъвкаво решение - удължаване на срока за ползването на отпуските, така че и държавата да изчисти проблема, което трябва да стане, и да не се влиза в конфликт с изискванията на конституцията.
Ако обаче управляващите държат на досегашната си позиция, вероятно ще трябва да се произнесе Конституционният съд, а принципното произнасяне на съда би могло да създаде доста затруднения в перспектива - тогава може би срок не е възможно да се установи, вероятно решението ще трябва да бъде взето от следващата година нататък, не със стара дата, отбеляза президентът.
По повод на идеята за опрощаване по линия на президентските правомощия на част от
задълженията на майките, които са ползвали обезщетения за майчинство,
въпреки че децата им са посещавали детски ясли, президентът коментира, че опрощаване не може да има анблок.
Той обясни, че опрощаването може да бъде само конкретно решение и да засяга онези вземания, които са несъбираеми. Това може да бъде констатирано от специална комисия, която е създадена към президентската институция, след като бъдат направени съответните проверки към общините и когато има предложение на самите общини.
Решението за всеки един конкретен случаи трябва да е конкретно и трябва да отговаря на конкретната информация, посочи президентът.
Георги Първанов коментира още, че в случая става дума за неправомерно взети обезщетения. Той обаче посочи, че трябва да си дадем сметка, че не би трябвало да се стоварва върху майките тежестта на кризата и че строгостта на държавата трябва да се осъществява така, че да се запази техният социален ангажимент.
В отговор на въпрос за необходимостта от закон за лобизма и
зачестили случаи на нерегламентиран лобизъм
сред парламентарното мнозинство, президентът каза, че без съмнение такъв закон е необходим, макар че сам по себе си той също няма да е окончателното решение.
Трябва да има много строг управленски, политически, граждански - в т.ч. и медиен контрол, смята той.
Първанов изрази удовлетворение, че случаят с поправката в закона за наркотичните вещества, разкрита от президентската институция, е получил ясно публично решение. Какво ще бъде оттук-нататък, каква ще бъде оценката и позицията на прокуратурата и съда не мога да кажа, но в случая става дума за откровен лобизъм, каза той.
Добре е, че вече се бие отбой по някои от тези законодателни идеи, но самият факт, че толкова масово, може би по-масово, отколкото в който и друг парламент, за единица време се появиха такива идеи, идва да покаже, че законодателна уредба е необходима и че строг контрол трябва да се осъществява, и то не само в лицето на премиера, трябва да има контрол от всички компетентни органи, каза държавният глава.
Попитан за
обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев
за загубата на седем секретни документа, Георги Първанов каза, че смята, че не това е най-важният проблем на България в момента.
Предполагам, че ще се изясни за какъв характер документи става дума, но мисля, че случаят се преекспонира, посочи президентът.
Защото в момент, в който обществото очаква сериозен управленски дебат по мерките за изхода от кризата, ние да се занимаваме с няколко документа, с чисто деловодната дейност, не мисля, че това е най-отговорното сериозно държавно поведение, каза президентът.

Няма коментари: