събота, 17 юли 2010 г.

БЪЛГАРИО - ЗАРАДИ ТЕБЕ ТЕ УМИРАТ!


13-годишната Лили е на път да загуби живота си заради чиновническото безхаберие.
Младото момиче бавно гасне в една от най-елитните болници в Англия (King’s College Hospital), защото никой в държавата не иска да издаде един лист хартия – формуляр Е112. Неразбираемата абревиатура на практика е билет към спасението на Лили Бандова.
Документът се издава от Касата или здравното министерство. Той служи за доказателство в ЕС, че нашата страна ще плати лечението на притежателя му. В случаят на Лили обаче той трябва не за да се дадат пари.
Средствата – 155 хил. паунда, вече са осигурени от Фонда за лечение на деца в чужбина. Формулярът е нужен на английските лекари само за да включат момиченцето в листата с чакащи за трансплантация в Англия.
Детето е с много рядък вид заболяване – автоимунен хепатит. Ако спешно не се направи трансплантация на черен дроб, му остават броени дни живот. Въпреки десетките разговори и писма в продължение на месеци нито здравната каса, нито здравното министерство дават разрешение за издаването на формуляра. В петък бе поредното заседание на експертите от здравното министерство по проблема.
До окончателен отговор не се стигна вчера до 18 часа, когато майката на Лили – Мариана, със свито сърце още чакаше да разбере за пореден ден каква ще е съдбата на детето й. Цял ден журналистите от „Стандарт“ търсили здравната каса, министерството и фонда, отговорни за безхаберието.
За щастие в 18,10 ч след десетки разговори с всички институции решение на проблема намери Касата. Лично шефката на фонда д-р Нели Нешева се обадила в редакцията на „Стандарт“, за да съобщи, че формулярът ще бъде издаден. Здравната каса е подготвила документа, който ще връчи на шефа на фонда Христо Аначков. Той пък трябва да го прати в английската болница.
„Не мога да повярвам, че е възможно това да се случва, да виждаш как детето ти умира заради един формуляр“, плаче Мариана.
Тя вече е на ръба на силите си. Неравната битка с болестта на Лили води от 11 години. И борбата с родната бюрокрация й идва съвсем в повече.
„В края на миналата година разбрахме, че на Лили ще й трябва чернодробна трансплантация“, казва Мариана.
Оттогава досега те се опитват да осигурят всички документи, за да заминат в Англия. Н апрактика клиниката там е почти единствената в света, където се лекува това рядко заболяване.
През цялото време обаче Мариана среща трудности. Първата голяма битка е с осигуряването на средствата от Фонда за лечение на деца. Там чакат няколко месеца, документите разглеждат четирима външни специалисти вместо обичайните двама. Накрая Мариана ходи да обяснява на всеки поотделно за какво става дума. В крайна сметка обаче, ако „Стандарт“ не се бе намесил навреме, Лили наистина можеше да загуби живота си, твърдят от вестника.
„Не мога да разбера как този формуляр се дава на деца от Кипър, от Гърция, от Хърватска, от Румъния, а на деца от България – не може“, казва жената.
Абсурдът е толкова голям, че прави впечатление и на англичаните. В края на юни детският координатор по донорство на болницата пише специално писмо до всички заинтересовани страни в България. В него той за пореден път обяснява за какво е този формуляр.
„Лилия няма да оцелее дълго без нов черен дроб. Надявам се искрено, че това семейство ще получи формуляр Е112 и ще ни даде възможност да дадем най-доброто от себе си за спасяването на това дете“, се казва в писмото на д-р Гил Уилсън.
Междувременно Лили се влошава все повече.
„От 10 дни е на морфин, от 7 не може да става“, казва Мариана и добавя: „Не мога да гледам как Лили гасне, идва ми да се откажа от българското си гражданство„.
КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО ЧАСОВЕ
14,30 часаМинистерството да реши проблемаСтановище на Националнатаздравноосигурителна касаВ случая е незаконосъобразно да се издава формуляр Е112. Този документ не се полага при извършване на трансплантации. Той се дава само за болести, които се покриват от здравното осигуряване, а тези операции не са сред тях. За трансплантациите трябва да отговаря здравното министерство. За да може да се осъществи сложната операция в друга страна, България трябва да е подписала двустранни или многостранни спогодби с други държави. Засега обаче това не е станало. По тази причина и Лили не може да се включи в листата с реципиенти на Англия.
16 часаПравим всичко, за да убедим касатаХристо Аначков, директор на Фонда за лечение на децаПравим всичко възможно и ние, и колегите от министерството на здравеопазването да помогнем на Лили. Опитваме се да убедим здравната каса да издаде формуляр Е112 най-късно в понеделник. Този документ е нужен, за да се третира детето като пациент на националната здравна служба в Англия.18,10 часаЛично ще връча документаНели Нешева, шеф на НЗОКИскам лично да ви съобщя, че намерихме решение на проблема с Лили. Досега се консултирахме с различни юристи. Оказа се, че Фондът за лечение на деца трябва да издаде формуляр Е112, тъй като той е финансиращият орган. Ние в здравната каса обаче подготвихме документа. В момента чакам Христо Аначков, за да му го връча. Моето желание е формулярът да пристигне в Англия още тази вечер (бел. ред. петък), но това ще зависи от фонда.

Няма коментари: