петък, 12 ноември 2010 г.

ПУТИН ИДВА ЗА КЕФ И НАЗИДАНИЕ НАД КАПИТУЛИРАЩАТА БЪЛГАРИЯ!

Владимир ПУТИН
Руският премиер помолил Берлускони за съдействие като приятел и Борисов се съгласил да строим газопровода, пише в. "Время новостей"
Вдругиден премиерът Владимир Путин ще пристигне в България, за да присъства лично на капитулацията на страната пред "Южен поток". Това пише руският в. ""Время новостей" в коментар озаглавен "Брак по италиански".
Планира се ръководителите на "Газпром" и Българският енергиен холдинг да подпишат най-накрая създаването на съвместно предприятие, което ще проектира, строи и управлява българския участък от газопровода, пише вестникът и припомня историята на проекта..
Преди три години Русия и България поставиха подписите си под междуправителствения договор. И в двете страни оттогава се смениха правителствата, но в София на власт дойде лидерът на дясноцентристка партия Бойко Борисов, който веднага замрази всички проекти за енергийно сътрудничество с Москва, стартирали при социалистите. Руската страна уговаряше, заплашваше България със съд и с промяна на маршрута на газопровода (през Румъния - б.р.), през лятото направи малка отстъпка за газа (около 10-15 долара за хиляда куб.м.), но до неотдавна не можеше да постигне осезаем напредък, пише вестникът.
Путин по време на неофициалната среща по случай своя рожден ден даже се оплака от България на своя приятел, италианския премиер Силвио Берлускони и той обеща "да поработи дипломатически" с Бойко Борисов, за да престане последният да прави спънки на "Южен поток". Официално италианската ЕНИ все още остава партньор на "Газпром" в проекта, а г-н Борисов и синьор Берлускони се смятат за приятели.
Дали италианският премиер е удържал на думата си, не е известно със сигурност, но след това президентът на "Газпром" Алексей Милер наистина имаше много плодотворна визита в София. Той заяви, че България е съгласна да създаде смесено предприятие още през ноември, а не да се чака до февруари 2011 г..

Българският роман разкриващ
пъклените руски схеми
на Владимир ПУТИН  у нас

Въпреки това не трябва да се очаква този принудителен съюз да има лесен живот. Рискът той да завърши с гръмък развод или да се протака с дребни саботажи, както вече се случва в отношенията между "Газпром" и ЕНИ, е много голям, смята авторът на "Время новостей". Прекалено голямо е желанието на Брюксел (а днешното българско правителство и силно ориентирано към Европейската комисия и Вашингтон) да построи тръба от Каспийския регион, заобикаляйки Русия. (Набуко - б.р.)
Перспективите на двата други проекта изглеждат още по-зле, пише вестникът. Очевидно те нямат международен застъпник в лицето на Берлускони. Нещо повече, Бургас-Александруполис е проблем за италианците, тъй като се конкурира за суровинните ресурси с техния проект Самсун-Джейхан /през Турция/, заобикалящ проливите.
А за АЕЦ "Белене" България просто няма пари и готов инвеститор, освен "Росатом". София не желае да взима кредити от Русия по политически съображения. Впрочем, българската страна не предвижда пари и за финансирането на своите 50% от "Южен поток" и това е допълнителна заплаха за нормалната работа на смесената компания.

Няма коментари: