петък, 6 август 2010 г.

КУЛТ КЪМ ДАЛАВЕРАТА! КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ?


И най-мръсната далавера носи чиста печалба. А в момента на България й трябват пари, много и свежи. И тя ги има! Реалният социализъм на Тодор Живков ги откри и ги даде на хората. За да бъдат доволни "демократите" като вицепремиера Цветанов, ще призная, че има още какво да се краде дори от бившата общонародна собственост. Да, слаби са българската прокуратура и съд - пропуснаха Иван Костов и Стефан Софиянски, но с въвеждането на извънредни трибунали само ще се върнем към полицейска диктатура. Кога ще бъдат арестувани и разследвани Симеон Втори и Тройната коалиция?
"Кремиковци" се източва! - гръмна поредният фойерверк. Да, източва се, но това не е новина, а груба действителност вече двадесет години. Никой не търси отговорност от Вальо Захариев и Александър Томов, а те трябва да плащат и връщат. Избърсаха се с Прамод Митал, но той е бизнесмен, гледаше си интереса. Такива са и Дамбовците, какъв ти "Октопод"!? Правят пари от "боклука" на "Кремиковци", там наистина са заровени повече от десет милиарда долара! Могат, правят. А защо държавата се е отказала от него? Да има някой осъден за безстопанственост? Докато сме евтини на брашнота и скъпи на триците, България ще губи!
Оставям за размисъл два примера:
- Когато в началото на 50-те години на миналия век пуснаха в експлоатация ДМЗ "Ленин" край село Църква, Пернишко, в. "Народна култура" излезе с гръмкото заглвие "Факлите на социализма" и обеща тези факли да се множат. А истината беше потресаваща: Проектанти и строители бяха забавили построяването на газголдери и скъпият, висококалоричен и отровен въглероден окис, който захранва с топливо мартеновите пещи, се изгаряше в атмосферата със загуби от стотици хиляди лева на час. Красиво и импозантно вечер, но само за несведущите! И тогава писателят Никола Инджов има смелостта да помести във в. "Литературен фронт" моето опровержение "Факлите на безобразието".
- В средата на 60-те години България изнасяше за Турция оловно-цинковите шлаки от ОЦЗ -Кърджали, а те съдържат много злато и сребро. Усетиха се, макар и късно. Беше осъден цар Киро, а главният инженер на ОЦЗ се самоуби.
И в най-мръсната далавера има чиста печалба, но трабва да се пипа с разум и отговорност!

Няма коментари: