събота, 29 януари 2011 г.

КОРУПЦИЯТА В СЪВРЕМЕННАТА ЖУРНАЛИСТИКА! КОРУМПИРАНА ЛИ Е ЖУРНАЛИСТКАТА ЛЮБА КУЛЕЗИЧ?ОБВИНЯВАТ В КОРУПЦИЯ И ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РЕКЕТ РАЗСЛЕДВАЩ РЕПОРТЕР НА “ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА!*ГРАДИЛА ЛИ Е ПО ГРЪБ КАРИЕРАТА СИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА?

Последно време да работиш като журналист в България наистина започна да става доста престижно и доходно. Почти няма наш колега който да не работи в големя официозна медия и да не демонстрира не само холен начин на живот, надуто държание, да става част то политическият елит и дори да се тупа с властта си. Стигна се до там че хора които твърдят че са деца на свободното слово, взеха да носят очила за по 5000 лева, да карат коли за по 100 000 хиляди лева да се фукат че премиерът им честити рожденият ден и се движат с охрана сякаш са знатни олигарси. И всичко това само с една стабилна журналистическа заплата? Глупости. Факт е че “каймакът на каймакът” на българската журналистика е разработил в детайли корупционните практики в занаята. Да, големите ни журналисти са корумпирани и вече е редно някой да го каже. Ето например от месеци в гилдията се говори че една такава устата дама като Люба Кулезич от чиито очи лъхат жаждата за справедливост и честност всъщност си е изградила тарифа, оценила е в лева свободното си слово и от някои среди започнали ревностно да си го купуват. Средите са ясни за всички. Основната днес която е ревностен клиент на българските медии е червената династия и по специално нейният лидер. Другарят Станишев извънредно много прилича на онази маймунка от един популярен анекдот, която започнала сама да реже клона на който стои казват политическите анализатори с ирония. Сергей не само отряза клона на който удобно беше кацнал, но и със страшна сила е започнал да пада от него.
За да направи падението малко по-достойно той упорито обикаля медиите и проси участия съвсем като фолк певица, която за последен път е пяла пред публика някъде в последните години на миналия век.
Затова не бива да ни учудва упоритостта на другаря Сергей. Предстоят битки в Партията, а той трябва да спечели, защото явно му е скучно, а не поради причина на някаква особена компетенция. Вниманието на медиите може да бъде привлечено, но може да бъде и купено. Богата дотолкова, че да може да си закупи свободно ефирно време, през което Серго свободно да каже какво му е на сърце. Столетницата винаги внимателно е подбирала предаванията, в които ще се изяви любимият й лидер. На светлата дата девети май, ден неделя в студиото на скучната водеща Цветанка Ризова ще обсъжда със Серго за кръстосания огън, на който е подложен и от своите съпартийци и от политическите си опоненти, за предстоящите президентски избори – ще се кандидатира ли за президент Станишев или напротив. Ризова явно ще влезе в ролята на психотерапевт, тъй като ще попита бившия премиер за какво съжалява, чувства ли се жертва и чия, има ли основания за повдигане на обвинение срещу него, каква е истината за работата на ДАНС и за ролята на Алексей Петров, наистина ли смята България за полицейска държава, управлявана от хунта? Е, чак пък хунта… Очевиден беше фактът че Ризова буквално я болеше за Серго. Ами нормално е, всеки един магазин би го болял за редовните клиенти. Всъщност публична тайна е че госпожа Ризова също обича да продава словото си. Така поне шушукат нейните колеги. Не отдавна дори се чу слух че кариерата и е изградена изцяло по гръб. Потта се е проляла но не и напразно шегуват се медийните експерти. Днес Ризова показва завидна власт и видимо добро финансово състояние, за сметка разбира се на наивното чисто човешко дореве на народа.
Щемпел с надпис “корупция”, със сигурност трябва да бъде жигосано и името на популярното шоу “ Господари на ефира”. Слухове из медийната гилдия например носят че един от най – силните и м и способни репортери също продава услугите си срещу определена тарифа. От хора ползвали се от тях научихме и този пикантен факт. И какво излиза -Че свободната журналистика в България е на тотално изчезване? Тези които вярваме в утопията “свободно слово” сме обикновени наивници? Да. Така е. Журналистиката ни умира... Бог да я прости!

София
Деси Монева

Няма коментари: