вторник, 25 януари 2011 г.

ТАЙНИТЕ АГЕНТИ НА ДАНС

ДАНС
Няма начин да си успешен разследващ журналист и да нямаш канали както от престъпния свят, така и от тайните служби – отбелязват хора от журналистическата гилдия.
Тайните служби винаги са искали да имат „пощенски кутии” в четвъртата власт, за каквито са ползвани известни журналисти.
Размяната на информация между разследващи журналисти и тайните служби е на бартер – „Аз ще ти кажа какво зная по интересен случай, ако ми подшушнеш по каква тема да се ровя следващия път” – казвали журналистите при обмена на информация с ДАНС.
 Привличането на знаковите фигури било елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори.
„Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали карти за нещатни сътрудници”, коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Казва, че през 1997 г. е събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов.
Юлий Георгиев, шеф на НСС тогава, отрече да е раздавал карти. Твърди се, че при кабинета на НДСВ също изземвали карти. Не е ясно обаче дали е станало.
Стотици агенти от ДАНС са били уволнение през изминалата година, а в службата се назначават хора с роднински връзки, твърдят депутати от партията „Ред, законност и справедливос”. Депутатите отказаха да назоват източниците си, но твърдят, че били проверили данните.
РЗС получили информацията в централата им в София преди няколко месеца. Тогава там дошли хора, които обявили, че са бивши служители на ДАНС, но отказали да съобщят имената си. Те обаче казали много неща, които, твърдят депутати от РЗС, били проверени и се оказали истина. Не е ясно как информацията е била проверена, но според депутата Емил Василев той и негови колеги заставали „с имената си” зад казаното.
Василев твърди, че служителите били така уволнени, че съдът да не може да ги възстанови на работа: „На нарочените първо се съобщава, че предстои да бъдат съкратени, единствената възможност да запазят службата си е да попълнят и подпишат молба за преназначаване. След като попълнят това заявление, г-н Цветлин Йовчев (шефът на ДАНС) създава една специална структура за уволняване, например - отдел, ние я наричаме „кадрова кошара”, и всички, които предстои да бъдат уволнение формално се назначават там, в специално създаден отдел, който предстои да бъде закрит като структура.”
По думите на Василев, съкратените служители не могат да осъдят ДАНС, защото законово нещата са уредени.
Според РЗС от учебния център на агенцията в Банкя били откраднати телевизори, генератори и друга техника, а в ДАНС имало служители в роднински или любовни отношения. Същите източници, които не искали да си кажат имената, съобщили и за алкохолни и сексуални злоупотреби в агенцията.
Ръководството на Държавна агенция „Национална сигурност” ще сезира прокуратурата срещу независимите народни представители от РЗС Емил Василев, Тодор Великов, Георги Терзийски и Кристияна Петрова за извършено престъпление.
ДАНС ще сезира и председателя на Народното събрание Цецка Цачева за поведението на народните представители. От ръководството ще насърчат всички лично засегнати от изявленията служители да потърсят правата си по съдебен ред, пише в писмо до медиите.
В ДАНС реализирането на кадровата политика се извършва при спазване Закона за ДАНС и Правилника за неговото прилагане, Концепция за организацията и управлението на Държавна агенция „Национална сигурност” и Стратегия за управление на „Човешките ресурси” в ДАНС. За подбора на кадри в ДАНС, както и за кариерното развитие на служителите в агенцията е създадена стройно изградена система. Въведен е механизъм, при който никой да не може да взима и изпълнява еднолично решения, включително и председателят на агенцията.
Директорите на основните структурни звена в агенцията, на базата на оперативната обстановка, предлагат да бъдат назначени служители със съответен профил. При проучване на кандидатите за работа в ДАНС се проверяват техните интелектуални, личностни и физически качества. Подлежи на проверка и тяхната медицинска и психологическа годност.
Кариерното развитие на служителите се основава на тяхната компетентност, квалификация, натрупан опит, доказани личностни качества и личен принос за постигане на целите на ДАНС. От особено значение е спазването на Конституцията и законите на Република България и на Етичния кодекс за поведението на държавните служители на ДАНС.
Въведена е система за оценяване на резултатите на всяко структурно звено на агенцията. Оценен е и приносът на всеки служител за крайния продукт на агенцията и това е обвързано с кариерното му развитие. Критериите са базирани на оценки не само на прекия ръководител, но и е съгласувано с всички последващи нива, като служителите имат възможност да възразяват срещу атестационните си оценки. Оценяването на служителите е обективен и справедлив процес.
От създаването на ДАНС досега в дирекция „Човешки ресурси” не са постъпвали декларации, че съществуват йерархични връзки между държавните служители в агенцията. Подобни декларации служителите са длъжни да подадат при постъпване на работа в ДАНС или в 7-дневен срок от настъпване на подобна зависимост. Проверки са извършвани и от дирекциите „Сигурност на ДАНС” и „Инспекторат”. Не са установени несъответствия, нито данни за наличие на йерархична зависимост между служителите на ДАНС.
Проверки за финансовото състояние и подбора на човешките ресурси в ДАНС са извършвани и от оторизираните за целта държавни институции - парламентарната Комисия за контрол на ДАНС и Сметната палата.
От Народното събрание са установили, че правилата за постъпване на работа и кариерното развитие на кадрите са спазени. Изцяло е премахната възможността за субективизъм при подбора. Одитните доклади на Сметната палата за 2009 г. (за 1.04.2008 - 31.12.2008 г.) и 2010 г. (за 1.01.2009 - 31.12.2009 г.) са констатирали, че действията на агенцията са законосъобразни.
Шефовете на ДАНС са убедени, че в агенцията работят почтени, честни и отдадени на работата си служители.
Агентите на ДАНС в чужбина, голяма част от които работят в дипломатическите ни мисии, да получават наполовина по-ниски възнаграждения. Такова предложение за промяна в Закона за ДАНС внесе за разглеждане в Министерския съвет вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
Промяната в закона е по наша инициатива, подчертаха от агенцията.
Създава се нов член 72а, който реже допълнителните възнаграждения, получавани от контраразузнавачите като командировъчни в чужбина. Текстът препраща към Закона за дипломатическата служба. Според наредбата към този закон всеки служител в мисиите ни получава определени пари във валута според държавата, ранга и поста си. Например базисната сума за САЩ е 154 долара на ден, военният аташе получава 95% от нея, задграничният представител на МВР (т. нар. офицер за свръзка) - 80%, а охранителят и готвачът - 54%. Във Великобритания базата на дневните е 85 лири, в Белгия - 109 евро, в Русия - 119 евро и т. н.
Изпълняването на задачи, обвързани с кръгове с позиции във властта, е сред основните причини за институционалната слабост на ДАНС, твърдят експертите. Реален е рискът от злоупотреби при назначаването на „служители на прикритие” - хора на ДАНС, пращани на работа в държавни органи, организации, та и във фирми. Назначението става при „оперативна необходимост”, преценявана само от шефа на ДАНС, без чужд контрол и без ограничение за щата „на прикритие”. Така няма никакви гаранции, че определени държавни институции няма да попаднат под „твърде силното влияние на ДАНС”, категорични са експертите. А безконтролното разрастване на щатовете в държавата е особено притеснително на фона на икономическата криза. Въпреки че от ДАНС са отчели разсекретяване на 21 808 документа, създадени от 2005 г. до 2009 г., те остават „тайни” за обществото, сочат още експертите. Защото справката се включва в годишния доклад за дейността на ДАНС, който е секретен.
Няма ограничение за броя на агентите от Държавната агенция за национална сигурност, които се назначават на прикритие в министерства и други ведомства, и така тези институции могат да попаднат под силното влияние на ДАНС. Това е една от констатациите на фондация „Риск монитор”, която представи преди месец мониторинг на българското ФБР. Според неофициални данни попаднали там сред хората които сътрудничат на службата има наистина шокиращи имена. Едно то тях е това на бан керката Цветелина Бориславова например която от години била таен агент на службите.
Палитрата се пълни с името на Миролюба Бенатова за която информацията вече е публична тайна. Новото попълнение обаче е това на бизнес дамата Петя Славова която по новата информация един от сериозните фактори във финансовото разузнаване на службите. Топ скандалното име е това на Мария Мургина която дори имала чин в отдел по икономическото разузнаване на ДАНС, бившата шефка на фонд “ Земеделие” също е била сред тайните агенти. Дори една от шефките на БЧК и дори зДравната каса са давали приноса си в националната сигурност твърдят с убеждение информаторите ни от фондация „Риск монитор”, които ни уверяват че изследването им ще продължи скоро. Изпълнителният директор на неправителствената организация Стефан Попов припомни и че ДАНС бе създадена заради конфликта между бившия премиер Сергей Станишев и вътрешния му министър Румен Петков и е направена с „главата наопаки”.
ДАНС е мощно овластена институция, която може да бъде и обществено опасна, смята Попов и най – големият и проблем според експерти е непрозрачното назначаване на агенти в службата, което давало да доста хора неограничена власт и чевството на безнаказаност.

Няма коментари: