неделя, 6 февруари 2011 г.

ВРАЧКИ УБИЙЦИ

Все още няма закон, който да регламентира и контролира дейността на т. нар. гадателки и лечителки и да отчита парите, които те печелят. Така тези жени свободно практикуват професията си за сметка на наивността на хората.
Едва 21 са регистрираните психотерапевти, които имат право да оказват помощ у нас. Няма точна статистика за това колко са врачките и феномените. Жени с претенцията за лечителки и гадателки се разхождат из улиците и спират хората, за да им предскажат бъдещето. Естествено срещу заплащане. Схемите, по които заговарят жертвите си, са две - или предсказват щастие и успехи, или пък голяма беда. Някои от гадателките отиват и по-далеч като избират за свое работно място големите болници в столицата. Там причакват болни и им предлагат изцерение за всичко.
От СДВР казват, че те не могат да ги контролират, защото няма закон, по който да бъдат задържани. Освен това случаи на измама като тези са изключително трудно доказуеми.
Така все още никоя институция не се занимава с дейността на тези жени. Дори новият законопроект за т.нар. психотерапевти и лечители няма да реши проблема, защото всички гадателки, врачки, баячки и т.н. остават извън него.
От ГЕРБ обещават да инициират законови промени, засягащи самозванките по улиците. „Не скривам, че по този въпрос не е мислено така поставен, но пък от друга страна това е една тема, която си струва да бъде обсъдена в ГЕРБ и съответно да можем наистина да регламентираме такъв тип поведение”, казва Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ.
Още по-опасни стават деянията на тези жени, когато са придружени и с джебчийство.
В много от случаите докато предсказват бъдещето или лекуват, сръчните гадателки и преджобват клиента си.
Когато са изправени на кръстопът, хората често прибягват до услугите на гадатели и астролози. Правят го понякога дори крайно религиозни, които знаят, че църквата го забранява. В най-добрия случай причината е любопитството, а в най-лошия – отчаянието. Никой не е застрахован. Дори наскоро чухме че екс премиерът Иван Костов дори е оставен от съпругата си Елена защото гадателка и казал че той и изневерява.
 Има безброй методи, към които може да се прибегне – гледане на кафе, леене на куршум, топене на восък, разваляне на магии, хороскопи, биоенерголечение и т.н. В 90% от случаите става въпрос за измама, както свидетелстват опарени пациенти.
От нашето време познаваме великата пророчица Ванга, от Средновековието – Нострадамус, а от ранните християнски времена – евангелиста Йоан. От още по-отдавна фигурират старозаветните пророци Йеремия, Исая, Илия и др. На кои от тях може да се вярва и на кои не?! А къде е мястото на днешните ясновидци?!
„Срамно и грозно е тези врачки да се гаврят с мъката на хората. Да бъркат в раните им, за да си пълнят джобовете. Аз изгорях с 6000 лв. Не стига че семейството ми се разпадна, сега имам и голям борч. Ужасена съм, че стотици наивни хора са измамени като мен. Тези хора буквално правят милиони. Само аз съм чакала на опашка от тредесет човека за да се добера до пишман – феноменката. Това е страшно и много опасно. ” Тези думи са на една 49-годишна жена от Попово. Тя усетила, че мъжът й си има любовница, семейството й се разпада и потърсила спасение в чудодейната сила на ясновидките магьосници. Днес обаче тази жена съди врачката Иванка Н. (44 г.) за 6224лв. - толкова пари жената от Попово дала за сеансите.
„Човек лудва! Имаме 30-годишен брак, две дъщери и внуче. В един миг семейството ми започна да се разпада, бизнесът на мъжа ми също. За месец отслабнах 10 кг”, разказва още тя. Дни наред жената гледала как мъжът й се прибира вкъщи като на гости и със зареян поглед. Мълчал и от нищо не се интересувал. „Повече от 2 месеца се опитвах да си затварям очите, да си повтарям, че греша, че не е истина”, разказва жената. Така ден след ден, докато попаднала на обява във вестник на ясновидката Иванка – „брачен хармонизатор” от Софийско. Гадателката се рекламира с това, че само за седмица оправяла семейните проблеми. Жената веднага й се обадила и разказала историята си. Отсреща врачката й отвърнала, че нещата са зле и отиват на развод. Трябвало да прати 260 лв. и имената на близките си, за да получи пакет, с който ще „оправи нещата”. След няколко дни врачката Иванка пак се обадила и казала, че клиентката трябва да й даде 2000 лв. от семейните пари, които са „мръсни” и трябва да им се бае. После щяла да ги върне. „Отказах й, но тя продължи да ми звъни колко страшно ще стане, ако не намеря поне 1000 лв.”, казвапотърпевшата. Случайно тя открила в гардероба сред дрехите на мъжа си пачка от 1000 лв. Ясновидката й обяснила да ги сложи в плик, да напише имената на близките си и да го хвърли във вода. После да ги изсуши и на другия ден да й ги прати, за да ги „пречисти”. „Пратих парите. Тя продължаваше да звъни да пращам още. Вайкаше се, че заради мен всичко я боляло от лошата магия, която съм имала. Повтаряше ми: „Ти каква майка си, ще ти умре детето!” Точно в това време дъщеря ми беше болна и аз откачих. Пратих още близо 4000 лв.”, разказва жената. После тя самата започнала да звъни на Иванка да си иска да й върне „пречистените” пари. Отначало врачката лъжела, че не е получила сумите, но накрая отсякла: „Съжалявам, ти се държа колебливо и въобще не помисли за децата си. Ако ти върна парите, финал с детето ти до довечера”, предава разговора жената. Тя се уплашила и най-накрая разказала всичко на мъжа си. Той веднага я изпратил в полицията, за да подаде жалба като жертва на измама. Полицаите я посъветвали, ако получи дългоочаквания пакет от Иванка, да ги извика, преди да отиде в пощата. Да води и други свидетели. Така и станало, когато пристигнала пратката. Оказало се, че вътре има шише с мътна течност, в която плували песъчинки и листчета.
По време на разпитите в полицията врачката Иванка казала, че работила дълго по случая на жената и затова парите били повече. Но пък семейните й проблеми вече били оправени. „Нищо подобно. Даже е по-зле, чувствам се много виновна за парите. Важното е, че вече изтрезнях от глупостите й и децата ми са добре”, обяснява тя.
За да проверят как работи Иванка, от прокуратурата накарали своя служителка да се обади на Иванка със семеен проблем. Ясновидката обяснила по телефона същите неща като на Вяра. Служителката дълго слушала „прозренията” за семейството си, въпреки че не била омъжена и нямала деца. „Иванка е била осъждана за кражба, но отдавна. Тя се занимава с ясновидство и окултизъм. Установихме, че декларира семеен доход от 100 лв. на месец, докато изплаща на лизинг „Мерцедес”, коментира прокурор Пламен Трифонов. Срещу Иванка е повдигнато обвинение за измама по чл. 209 от НК и е заплашена от затвор до 6 години и това е станало след сигнал че жена е сложила край на животът си след нейно коварно “предсказание”- Иванка и казала че ще умре от рак в адски мъки но ако и дадяла 10 000 лева тя щяла да набере сили за да я спаси. “пациентката” обаче не сдържала емоцията си и се гътнала от инфаркт. .
Небезизвестната гадателка Тотка Тотевска от Плевен бе задържана в следствения арест с повдигнато обвинение за „измама в особено големи размери, представляващо особено тежък случай” още през лятото на 2009 г. Повод за разследването бе жалба от 38-годишна жена от Враца, която имала гинекологично заболяване. Тотевска е „лекувала” жената срещу сумата от 100 000 лева, като в тях влизали 60 сеанса. До онзи момент измамената жена бе дала на „лечителката” 60 000 лв. Докато посещавала курсовете на гадателката, жената ходила и при лекар специалист, който установил, че заболяването й не само, че не се лекува, но и се е задълбочава.
На 8 август 2009 г. е проведена полицейска операция, съвместно с прокуратурата, в дома на Тотевска. Събрани са доказателства, че тя се занимава с лечителска дейност, без да има това право. От дома й са иззети вещи, които доказват, че приема пациенти с обещание да ги лекува. Самата тя твърди, че се е занимавала само с гадателска дейност, а не с лечение. Това не пречи обаче на пуснати реклами от нея да пише че лекува повече от двадесет болести...

Няма коментари: