събота, 5 февруари 2011 г.

ДИАГНОЗА - ЖЕРТВА НА ДОКТОР!

Сигурни ли сте, че диагнозата, която са ви поставили, въобще съществува?Ето шестте любими на безскрупулните доктори псевдозаболявания:
Вестник “Доктор” ви предлага рейтинг на мнимите болести и средствата за тяхното “лечение”. Обърнете внимание дали и вие не сте попаднали в групата на тези “пациенти”.
“Задръстване” на организма с токсини
В действителност хранителните добавки, хидроколонотерапията, прочистването на кръвта - всички тези алтернативни методи се предлагат за пари.

През последните години започна много усилено да се говори за “замърсяване” и “задръстване” на организма с токсини. Кой ли не се изказа по този въпрос - и билкари, и знахари, и, за съжаление, много лекари... И съответно последваха най-различни съвети, препоръки, рецепти, методи за “генерално почистване на организма”. Всичко това не само продължава, но и процъфтява. В действителност хранителните добавки, хидроколонотерапията, прочистването на кръвта - всичко това е само печеливш бизнес. Много хранителни добавки стимулират производството на жлъчен сок и при наличието на камъни (за което може и да не подозирате) могат да предизвикат запушване на жлъчните пътища и некроза на задстомашната жлеза. Рискувате да не доживеете до прочистване на черния дроб. Многото функционални изменения се откриват само с помощта на ултразвуково изследване и изискват прием на силни лекарства.

Какво да направите? Ако смятате, че сте “задръстени”, просто си направете ултразвуково изследване на коремната кухина. И тогава вече лекарят е този, който ще реши дали са ви нужни хепатопротектори, препарати за стимулиране на жлъчния сок, слабителни или прочее лекарства.

Синдром на хроничната умора
По-добре се прегледайте дали не сте пипнали някой вирус или инфекция.

Тази диагноза вече е толкова популярна, че е направо банална. Нищо, че наименованието є е красиво и напълно устройва стотици хиляди хора, уморени от “препускането” из живота. Още повече, че в Международната класификация на болестите такава диагноза не съществува. Но от какво тогава трябва да се лекувате? В действителност за първи път този термин бил предложен през 1988 година, а през 1990 в САЩ вече е създаден “Национален център по хроничната умора”. Но не са провеждани никакви изследвания за причините и клиничната картина на тази “болест”. Тя трудно се диагностицира и не се поддава на ефикасно лечение. Засега можем само да се ориентираме в симптомите. А те са до болка познати - продължителна умора по неизвестни причини, която не преминава след почивка; понижаване с повече от 50 на сто на двигателния режим; мускулен дискомфорт; треска; болезненост на лимфните възли; болки в ставите; понижаване на паметта и депресия.

Какво да направите? Медиците съветват повече да си почивате и да се движите, не е необходимо да приемате каквито и да е лекарства. Освен това всяко неразположение е повод да проверите състоянието на здравето си. Така ще се убедите дали в организма ви не се е настанил някой вирус или хронична инфекция. Симптомите, които посочихме, могат да бъдат предизвикани именно от това - вирус или инфекция.

Дисбактериозата не е включена в международния класификатор на болестите
Дори и лекарите си противоречат, но все пак е прието да се смята, че това не е самостоятелно заболяване, а проява на други болести, преди всичко гастроентерологични.

Според статистиката почти 90 на сто от хората страдат от това състояние. Това се цитира в научните статии, и то на популярни издания. Но вижте какво “отговаря” Международният класификатор на болестите”, когато “го попитаме” за тази болест: “Не е открит нито един документ, който да съответства на вашето запитване”.

Това значи ли, че лекарите си противоречат? Може би, донякъде. Те твърдят, че дисбактериозата не е самостоятелно заболяване, а проява на други болести, преди всичко гастроентерологични.

В действителност чревната микрофлора е нещо строго индивидуално - не съществуват точни данни колко милиона полезни и вредни бактерии трябва да я населяват. Изследването на изпражненията за дисбактериоза е само приблизително. То буквално зависи от това какво сте яли снощи. По-обективна картина може да даде единствено биопсия на червата.

Какво да направите? Ако ви безпокоят оригвания, киселини, прилошаване, подуване на корема, диария или запек, лош дъх от устата, алергични реакции към безобидни продукти и други ненормални прояви на храносмилането - то тогава се обърнете към гастроентеролог. Тези симптоми са присъщи на почти всички заболявания на храносмилателния тракт, които на свой ред съпътстват и дисбактериозата. Напълно безсмислено е да приемате пробиотични препарати като профилактика. В случай на необходимост ще ви ги предпишат, но заедно, а не вместо лечението на основното заболяване.

Не се поддавайте на антихолестероловата хистерия
Толкова много са ни наплашили, че дори и да се чувстваме отлично, щом холестеролът е повишен, ние едва ли не уверено крачим по пътя, водещ до инфаркта. С такива препоръки и информации ни заливат отвсякъде - от телевизионния екран, от вестниците, от интернет.

В действителност холестеролът сам по себе си не е причина за възникване на сърдечносъдови заболявания. Това вещество е един от предразполагащите фактори към развитието на такива болести. И не е толкова важно неговото количество в организма. По-важно е неговото по-нататъшно поведение в обмяната на веществата. А липидната, т.е. мастната обмяна, при всички хора е различна. Това е генетично обусловено и никакви биодобавки, дори и накуп да ги пиете, дори и да са с модернизиран йогурт, пак няма да ви помогнат.

Какво да направите? Не се поддавайте на антихолестероловата хистерия, а спокойно си изгответе и окачете на хладилника един списък с индивидуалните рискови фактори. След това се изследвайте, а когато навършите 40 години, всяка година проверявайте нивото на холестерола в кръвта и изпълнявайте препоръките на лекарите. Що се отнася до йогуртите и нискомаслените диети - те още не са навредили на никого и са само един елемент от здравословното хранене.

Единствено изследване може да докаже диагнозата авитаминоза

И то след като обстойно се претеглят всички “за” и “против”.

Допреди известно време за витамините се говореше само добро: това са нашите защитници против рака, против инфаркта и простудите. Едва ли не панацея против всички болести и еликсир на младостта.

В действителност няма спор, че всички ние в една или друга степен изпитваме недостиг на витамини. Но това може да се определи с точност само след изследване: анализ на кръвта, оценка на обективното здравословно състояние; съобразяване със съпътстващите заболявания.

Съществува мнение, че организмът страда от авитаминоза само в случай на излишък на един или няколко витамина, когато в същото време има недостиг на други.

Какво да направите? Въпросът за необходимостта от постоянен прием на витамини, особено в повишени дози, трябва да се решава индивидуално. След като много обстойно и предпазливо се претеглят всички “за” и “против”. На първо място това се отнася за мастноразтворимите витамини А, Е и D, които се натрупват в организма. Техният излишък може да предизвика сериозни последствия. А иначе науката не възразява против сезонните курсове за прием на поливитаминни препарати. В крайна сметка това поне няма да навреди.

Само специалист може да “види” хелминтозата
Вижте какво намираме в интернет. “Световната здравна организация публикува доклади, от които следва, че до 80 процента от всички съществуващи заболявания на човека или са пряко предизвикани от паразити, или са следствие от жизнената дейност на същите тези паразити в нашия организъм...”. И още: “човек може да е “стопанин, носител” на повече от 2000 вида паразити...”, или “те могат да се определят само чрез методите на честотно-резонансната диагностика...”.

В действителност не съществува определена група паразитни заболявания. Има “инфекциозни и паразитни заболявания”. Именно за тях се води статистика в Световната здравна организация. И в доклад на Европейското бюро на същата тази организация за 2005 година черно на бяло е написано: “Паразитните заболявания вкупом с инфекциозните съставляват 9 процента от общата заболяемост”.

И непотвърдените от никого методи за диагностика и лечение на паразитите с хранителни добавки, с клизми, с гладуване и митични “вълни” - всичко това са звена от една верига.

Какво да направите? В крайна сметка човек може лесно да пипне хелминти. Достатъчно е да поглади кучето си, да хапне неизмит зеленчук или недоизпържена речна риба. Затова няма какво да му мислите и разсъждавате, още по-малко да търсите “алтернативни” начини да се избавите от тази гадост. Просто се прегледайте при лекар инфекционист-паразитолог. Той ще ви назначи изследвания и пак той ще подбере лекарствата.

Д-р Спас ТОДОРОВ

Няма коментари: