събота, 5 февруари 2011 г.

КРАДАТ НИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ КАКТО СИ ИСКАТ!

Миналата седмица шефът на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че прокуратурата проучва "откъде лидерът на РЗС разполага с лични данни, с които е злоупотребил в подписката за Велико Народно събрание". Припомняме, че на 1 декември 2010 година Яне Янев внесе под прожекторите на фоторепортерите и телевизионните камери в парламента над 600 000 подписа на хора, които желаеха същото като него - разпадане на 41-вото Народно събрание. Или поне така твърдеше лидерът на РЗС. Да, ама при шефката на парламента Цецка Цачева се озовала флашка, където видеото показало, че в неизвестен офис на РЗС група активисти старателно попълвали списъците с подписката с чужди имена и лични данни. Затова тя подала сигнал до ДАНС - защото приемането и гласуването на подписката в НС би променило драстично политическия живот у нас и това е въпрос на национална сигурност - в резултат на което на случаен принцип, преглеждайки 1850 имена, родното ФБР разкрило редица измами. Общото е, че става дума за злоупотреба с лични данни. Чужди! Например 53 ЕГН-та са на хора, умрели между 1994-2009 г., 93-ма живеят в чужбина и не са се завръщали в България повече от 5 г., от 752-ма проверени по адреси над 416 са отказали категорично да са вписвали ЕГН-тата си в подписката на РЗС - сред тях беше и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.
И докато прокуратурата проверява как от РЗС са се добрали до чуждите лични данни, в. "Атака" ще помогне с няколко предложения - откъде могат да се откраднат лични данни:
1. Най-щедро може да "черпите" чужди данни от списъците, които се появяват преди всички избори - местни, парламентарни, президентски. Тогава на витрината в кварталната аптека или маркет цъфват списъци с имената и ЕГН-тата на съседите ви и няколко щраквания с фотоапарата ще ви осигурят данни за каквито искате промени в държавата чрез подписка. Важното е да има кой да ги преписва и да се подписва вместо тях. Ама за какво са офис сътрудниците на Янето... Еднаквият почерк на вписаните имена и подписи обаче направил неприятно впечатление на ония от ДАНС и те дали подписката на прокуратурата. Сега човекът се оплаква от полицейщина, ама не се сеща да обясни как десетки и стотици имена са попълнени с един почерк. Не че не пробва - хората вписвали цялата си рода за заветната Янева кауза, ама никой не му се върза на резесаря.
2. Ето още един "легален" начин за "набиране" на ЕГН-та. Ако имате достъп до "АПИС" и "ДИКСИ", значи разполагате със сериозен масив от лични данни, и то не на кого да е. Всеки, който има някакво участие във фирма, е тук, с подробни данни за себе си.
3. С личните ни данни разполагат сума ти "оторизирани" - банките, градския транспорт, мобилните оператори... Не можах да разбера, след като не ползвам никакви преференции за месечната си карта за градски транспорт, по каква причина попълвам декларация с всичката възможна информация за себе си - включително семейно положение, за да се сдобия с документ, с който се возя в трамваи и тролеи. Е, с моите данни разполагат и в библиотеката, от която вземам книги (вземат ми ЕГН-то още при записването) и при регистрирането във всеки хотел. Тогава винаги се сещам с яд за онези американски филми/книги, където героите се записват под каквото си искат име - най-често г-н или г-жа Смит. У нас тоя номер не върви. Двамата със съпруга ми най-чинно си подаваме исканите лични карти и обикновено ни молят да си ги вземем по-късно, за да ги "обработят", каквото и да значи това. По всяка вероятност освен записването на числата, най-много да ги ксерокопират "за всеки случай". Не че не вярвам на операторите, на служителите в градския транспорт, на банковите чиновници, на библиотекарите или на хотелиерите. Изключително доверчива съм и отдавна съм се отказала да питам защо толкова хора трябва да знаят данните ми. Така било по закон, обикновено се измъкват питаните. По тази причина ЕГН-то ми се подвизава на толкова много места, че не мисля, че е трудно който и да е да се добере до него. Нищо чудно да фигурирам в подписката на Янето или в подписка за защита на лекарите от Горна Оряховица (твърдо против съм, да се знае. Вярвам, че роднините им само са я подписали), или в подписка срещу дългите коси и пр., и пр.
4. Няма как да не ви се е случвало - отивате в училището на детето си или на гости в студентско общежитие или в някаква административна сграда (последно си спомням например общината в Плевен) и портиерът ви иска данните от личната карта. Давам им я, защото не минавам случайно оттам, а съм тръгнала по работа. Така че още маса "институции" също са се сдобили с моето безценно ЕГН и номера на личната ми карта... И пак ми повтарят, че те "имат право да работят с лични данни". Не станаха ли прекалено много оторизираните?!
5. Безпроблемно може да научите ЕГН-то на съседите ви от писмата, които им изпращат ВиК, тока, парното и телефонният оператор. В нашия блок, тъй като вратата се заключва, всички тези писма са набутани в една огромна кутия пред входа, която обикновено е препълнена. Та оттам "надничат" страшно много лични данни.
6. Предстои преброяването на народа ни. Как ви звучи заглавие от вестник: "Глоба до 6000 лева за преброители за злоупотреба с лични данни." Настрана, че глобите у нас са несъизмеримо малки спрямо нарушенията. Но тук високата сума може би значи нещо. Освен това още 55 000 души ще получат "достъп".
Покрай злоупотребите на Яневата партия с личните данни се сетих и за други машинации с ЕГН-та. Може да ви използват за регистрация на друго населено място с цел да се промени вотът тази година. На ваше име може да фигурират N брой SIM карти, с които да "участвате" в телефонна измама. И най-неприятното: чрез вашите данни може да бъде изтеглен кредит от друг, а вие да го погасявате.
Полицията трябва една по една да запуши всички "пробойни" с ЕГН-тата. Но веднъж завинаги ще се пресекат политическите манипулации с личните данни, ако някой - в случая Янето, понесе отговорност за измамата.

Няма коментари: