четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Парамов: Очертава се тежка вторична икономическа криза

Кольо ПАРАМОВ
Борисов бил готов да отиде и сам на избори
В студиото на „Свободна зона” по ТВ+ в деня на гласуване на вот на доверие към правителството на Бойко Борисов, икономическият експерт Кольо Парамов коментира икономическата и политическата ситуация в страната. По негово мнение една от основните пречки за успешното управление на Борисов са ходовете на Иван Костов. „Иван Костов е много добър в организирането на интриги. В момента той се чувства удовлетворен, защото убеждава, че ДС, като организирана сила, представя формата, начина и модела на управлението на Бойко Борисов и тя е именно стожерът, който го лансира или го стопира. Това е абсурдно!”, заяви Парамов.

Експертът смята, че скандалите и дебатите по вота на доверие в парламента със сигурност стопират и отклоняват за известен период от време правителството да направи всичко онова, което е започнало в началото – да разбие олигархията, да установи нови икономически статуква в страната и да създаде нова политическа класа. „Ние сме свидетели на цяла театрална постановка, чието първо действие свърши с вота на доверие. Ще сме свидетели, най-вероятно, на още две представления, много по-сериозни, които е много възможно да доведат до смяна на конструкцията на правителството и смяна на министри”, каза Парамов. От друга страна, обаче, в ефира на ТВ+ Кольо Парамов подчерта, че в Европейския Парламент разбирали, че дясното пространство в България, в лицето на Иван Костов, вече не ще бъде онзи събирателен образ и щели да му подскажат леко, както направили в Румъния, че трябва да се оттегли. Тогава всичко това, което се говорело за ДС, щяло да стихне.

„Днес ДС не е никакъв проблем за българския министър-председател. Предстои ни прекрачване на финансовата криза, стабилизация на банките, подготовка за Шенген, реализиация на проблема за еврото и много други. Условията на Костов, които постави към ГЕРБ, са безкрупулно конфронтационни – той иска да изведе Борисов без икономическа подкрепа, той иска да му елиминира големите проекти, той иска Борисов да спазва някакви правила и рамки, за които не се е венчавал. Не може Костов да му бъде асистент – ревизор и за всяко нещо Борисов да се допитва до него”, възмутено коментира Парамов и допълни: „С този Костов и с този манталитет на Костов Бойко Борисов не може да бъде добрият министър-председател , както беше избран и Борисов много добре разбира това. По мое мнение Борисов ще направи всичко възможно да изясни, че ГЕРБ отказва тази благовонна подкрепа на Костов и Димитров, защото зад нея седи една огромна химера, една огромна лъжа”.

Към края на разговора в студиото на „Свободна зона” по ТВ+ Парамов алармира, че всяко отклоняване на вниманието от фундаменталните проблеми на държавата е „бой в излишен окоп”. „Очертава се една тежка вторична икономическа криза, 200 сериозни фалита, очертава се едно не обслужване на кредити между 20% и 24%, а ние се занимаваме с това как и по какъв начин лицата „x”, “y” и “z” са били преди 28-30 години в ДС”, заяви той. По думите му към България има много сериозни интереси от страна на лобита в различни държави, които не желаят България да излезе толкова силна и да бъде толкова ясна и категорична като последователсност. „Борисов и сам би отишъл на избори, той не би се оставил да бъде заложник на депутатите си. Той е готов за избори, останалите депутати от ГЕРБ не”, подчерта Парамов в ефира на ТВ+.

Емилия ХУБАВЕНСКА

Няма коментари: