вторник, 21 декември 2010 г.

ДЕВЕТ ГОДИНИ ОТ ТРАГЕДИЯТА "ИНДИГО"!

Паметната плоча на трагедията
Точно преди девет години, минути след 18,30ч. вратите на дискотека "Индиго" внезапно се отварят. Под напора на тълпата 24 деца на възраст между 10 и 14 години са премазани, седем от тях умират, разказва bTV. На 21 декември 2001 година, затиснати при влизане в дискотека "Индиго", загинаха Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска. Причината за смъртта е задушаване.
След трагичния инцидент е образувано следствие по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по немарливост. Обвиняеми са четирима души от управата и охраната на дискотеката, както и бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски и бившият главен архитект на София Стоян Янев. Според обвинителния акт дискотека "Индиго" е изградена без разрешения и против разпоредбите на службата за пожарна безопасност. Делото многократно е отлагано.
Пет години след трагедията е даден ход на делото. Заключението на вещите лица е, че смъртта на децата е настъпила заради незаконно и некачествено построени стълби. Лошата организация на мероприятието допринася за трагичното развитие на събитията.
Осъдени за трагедията пред дискотека "Индиго" на глоба от по 800 лв. са охранителите Георги Василев и Анри Силаги, бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски – на три месеца условно с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1 500 лева, както и управителят на дискотеката Ангел Николов - с глоба от 1 000 лева. /БЛИЦ

Няма коментари: