неделя, 19 декември 2010 г.

ДЕМБИ ТРУП ДО СЕДМИЦИ?


Декември 2010 г. Златомир Иванов-Баретата (вдясно), изтупан като за модния подиум, бъбри с адвокатите си в съда преди поредното заседание. На малката снимка: Димитър Вучев-Демби

Главорези, преоблечени като полицаи, трябвало да отвлекат от сградата на съда свидетеля срещу Златко Баретата.
Димитър Вучев-Демби бил предупреден да не ходи на предишното заседание на съда по делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и 20 негови авери. Тогава ключовият свидетел срещу екскомандоса е щял да бъде похитен от бандити, преоблечени като полицаи, разкриват източници на „ШОУ”.
Под предлог че изтеглят важен свидетел при повишени мерки за сигурност, главорезите е трябвало да натъпчат Демби в краден автомобил с отличителни полицейски знаци и да го откарат в тайна бърлога, където в присъствието на Златко Баретата са щели да му светят маслото. Отвличането било планирано като похищението на сина на шефа на „Славия” Венцислав Йосифов, но с тази разлика, че Баретата е настоявал да присъства на екзекуцията.
Обсъждани са били различни начини за убийството му, сред които бой до смърт и хвърляне на тялото във врачанска пещера, или инжектиране на голяма доза наркотик, с което да се имитира смърт вследствие на предозиране. В публичните си коментари Златко Баретата непрекъснато нарича Демби „наркоман” и се стреми да омаловажи по този начин показанията му срещу себе си.
Причината Вучев да е още сред живите била, че тайният замисъл за похищението и ликвидирането му е бил издаден от криминално проявен субект, който случайно е научил подробности, преди планът да бъде реализиран. Той веднага доложил на Демби какво е научил и той сюрпризирал похитителите си, като не се появил на мястото, където го очаквали. Главорезите, завардили три от входовете на Съдебната палата, напразно чакали повече от два часа свидетеля да се появи. В крайна сметка загрели, че има издънка в плана и се оттеглили, за да не попаднат на свой ред в полицейска клопка. Това била и причината  ликвидирането на Демби да бъде отложено за известно време.
На 9 декември той все пак се яви под засилена охрана в съдебната зала, където нарече Златко Баретата „Дон Корлеоне на българската мафия”.  В показанията си Демби натопи висши магистрати и министри, че са се срещали с Баретата. Вучев призна още истинската причина да е на нож с него – а именно, че е бил в комбина с Антон Милтенов-Клюна, но бизнесът им е бил прецакан от Баретата, който е завзел териториите им. В същото време обаче Демби твърди, че е спрял да се занимава с наркотици още през 2002 г., след като станал женен и сериозен мъж.  В показанията си свидетелят се отрече още и от приятелството си с Мартин Станков-Рашо. Запознати припомнят как двамата са кибичели по кафенета, докато Самоковеца и Клюна са били живи. Сега обаче Демби вече бил осъзнал, че
Рашо само го е използвал  и си развалили приятелството.
Демби свидетелства за втори път по това дело, след като предишният процес бе прекратен поради установяването на замесен в педофилска мрежа съдебен заседател. Очаква се пак показания да дадат и останалите свидетели, сред които Димитър Йоневски, който твърди, че Вучев е споделял на всеослушание, че иска Баретата мъртъв. Йоневски твърди, че на няколко пъти Демби е искал от него да убие Златомир Иванов, Антон Савов-Тони Мамата, както и бившия му другар Мартин Станков-Рашо. Освен това се заканвал, че ще наложи глоба от 20 000 евро на Йоневски, за да го накаже, че не е на негова страна. В резултат на това по него дори било стреляно. Йоневски твърди, че не Баретата, а Вучев се е занимавал с наркоразпространение и че той е „натопил” Златко, за да си разчисти сметките с него. Същото твърди и друг ключов свидетел в полза на Златомир Иванов – Марио Божков, който се познава с Баретата още от 93 година. Божков още преди половин година разправяше, че Демби е спазарил бъдещето си със службите, както и че има информация, че Вучев е поставил миза от 100 000 лева на Маргините, за да не ги „кове” пред ченгетата, на които сътрудничи. Вучев спекулирал много с познанствата си с хора от службите и дори предложил на Божков да му уреди съкратена присъда, ако застане на негова страна.
За разлика от повечето ключови свидетели, които напоследък масово се отказват от показанията си, Демби ще отстоява твърденията си докрай, защото няма друг избор. Знае се обаче, че Златко Баретата, който беше окончателно освободен от ареста от Апелативния съд в София, няма да му прости за атаката срещу него, а и няма шанс двамата вече да се споразумеят.

Камен ДИМОВ

Няма коментари: