неделя, 20 февруари 2011 г.

ЩЕ ПЛАТИМ 1 МИЛИОН ЕВРО НА МИТЬО ОЧИТЕ?

Димитър Желязков - ОЧИТЕ
Несебърският наркобос Митьо Очите ще съди българската държава за сумата от 1 милион евро в Международния съд за правата на човека в Страсбург. Неговият адвокат Илиян Василев вече подготвял юридическата документация. Според Димитър Желязков в момента той е неправомерно в затвора, защото трябвало да е излязъл преди повече от два месеца. Това било така заради излежани над 100 дни в полицейския арест в Бургас, които не му били приспаднати от присъдата. Очите сключи споразумение с прокуратурата и получи присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода . От тях бяха приспаднати дните, които той излежа в ареста, но само докато течеше предварителното производство и делото. През периода 2002-2006 година Очите бе прибиран на няколко пъти в ареста, като според него тези дни не са били взети под внимание. По този начин той бил ощетен, защото би трябвало вече да е на свобода. Съдебните органи обаче отказват да признаят неговата позиция. Преди две седмици Бургаският окръжен съд се смили над Димитър Желязков и не удължи присъдата му, както искаше прокуратурата. Срокът за изтърпяване на наказанието по сключеното през април 2010 година споразумение с прокуратурата остава 4 години и 10 месеца. Димитър Желязков продължава да е в затвора на остров Белене и все още няма яснота кога точно ще бъде пуснат на свобода.
С всеки изминал ден зад решетките обаче той ставал все по-нервен и нетърпелив.Пред свои съкилийници споделял, че срещу него има заговор на институциите и съзнателно е репресиран. Затова ъндърграунд героят ще си търси правата в международните институции.
Адвокат Василев вече обяви, че клиентът му е третиран неправомерно и преднамерено от страна на държавата. Искът ще бъде внесен в съда в Страсбург до един месец и ще бъде в размер на 1 милион евро за причинени имуществени и неимуществени вреди и пропуснати ползи заради престоя на Очите в затвора.
Делото може да започне до средата на тази година. Адвокат Василев убедил Очите, че има много голям шанс да спечели. Отделно двамата обмисляли и дело за системен тормоз от страна на държавния апарат. Очите се чувствал жертва заради огромната публичност на неговите дела. Според него това настройвало общественото мнение отрицателно и действало затормозяващо върху близките и роднините му. Създаден му образ на страховит гангстер, който щял да му тегне дълги години. В тезата си неговата защита ще се опита да докаже, че това е преднамерена атака от страна на държавния апарат в опит да се създаде негативно публично отношение към клиента му.
Междувременно „ШОУ” стигна до много интересна информация, касаеща футболния бос и бизнесмен Митко Събев и контактите му с несебърският бос. Според полицейски източници съществуват СРС-та, които показват как Събев давал указания на Очите да участва в търгове за покупка на апетитни парцели край морето.
Сделките трябвало да бъдат сключени от името на Митьови подставени лица, а реалният собственик бил Събев.Става въпрос за периода преди Очите да бъде закопчан и да влезе в затвора. Информацията за бизнес съюза между съименниците е била приложена в кориците на делото, но не е видяла бял свят, защото неочаквано Митьо Желязков сключи сделка с обвинението.
Полицейски служители припомниха как преди две години несебърският гангстер изненадващо се появи на партито за откриването на луксозния комплекс „Атриум“ в Поморие. През октомври 2008 година затворникът дефилира пред 300 ВИП гости, които домакинът Митко Събев любезно посрещаше на входа. Тогава от управата на комплекса се опитаха да неглижират конфуза с обяснението, че „ВИП“ затворникът пристигнал като клиент, даже си бил купил билет от 15 лева за вход и нямало как с него да се отнасят по различен начин.
Много е любопитен фактът, че
шеф на охраната на комплекса на Събев е дясната ръка на Димитър Желязков – Христо Широков-Широката.Той продължава да изпълнява задълженията си до днес, въпреки че в досието си има присъда за незаконно притежание на оръжие. Очевидци твърдят, че Желязков и сега често гостува в хотела на Събев в Поморие, наслаждава се на СПА терапия, а вечер разпуска в “Атриум” в компанията на силиконови красавици и чалга звезди.
През лятото пък папараци засякоха Очите да отмаря в прегръдките на руса жена, излегнат на луксозна яхта. Тогава бе обяснено, че той ползва редовен годишен отпуск. Любопитна подробност е, че еднодневен круиз с подобна яхта струва над 1500 евро, като в тези пари не е включено горивото, което се калкулира отделно. Малко известен е фактът, че луксозната яхта, която е наемал всеки път, когато излизал в „заслужена отпуска“ от затвора, е собственост на фирма, сочена за близка до Маргините. Според полицейски разработки братята Красимир и Николай Маринови са били конкуренти на Очите в бизнеса с дрога по морето. Оказва се, че това не е точно така и двете страни поддържат добри „колегиални” отношения.

Бургас, Петър АНГЕЛОВ

Няма коментари: