неделя, 20 февруари 2011 г.

Съдия Парпулова, докажете, че ноктите са на Белнейски!

Карикатура : в-к АТАКА
Делото "Белнейски", а оттук и честта на българската съдебна система, в момента се намират в ръцете на 5 души:
1. Ивета Парпулова - председател на Окръжния съд в Пазарджик и председател на съдебния състав;
2. Коста Стоянов - съдия докладчик по делото;
3. Никола Минев - съдебен заседател;
4. Надка Велкова - съдебен заседател;
5. Васил Маринов - съдебен заседател;
На съвестта на тези 5 души, от които съдебните заседатели имат мнозинство над съдиите в съотношение 3:2, лежи огромната отговорност да водят делото за убийството на Росица и Христина така, че истината да излезе наяве. По всичко личи обаче, че и този път Темида няма да съди със завързани очи и везна в ръка, а пак ще се кълчи като проститутка на пилон.
Индикация за подобно развитие е отказът на съдия Парпулова да допусне експертиза на прословутите нокти, които били намерени случайно в едно пликче години след убийството на сестрите Белнейски и под които, не щеш ли, един следовател случайно (!?) открил епителни клетки на нарочения за убиец Лазар Колев. Ние не знаем чии са ноктите. Те може и да не са на Белнейски. Основанието за отказа да бъдат внесени в делото и подложени на ДНК експертиза, е обяснението на вещо лице, че "разпечатването им извън лабораторни условия може да ги превърне в негодни за по-нататъшни изследвания" (В. "Марица", 15 февруари т.г.) Че какви други изследвания могат да бъдат по-важни от самото дело за убийство?! За какви други изследвания ги пази съдът!?
На съвестта на Парпулова лежи също капризът да не допусне видеоконферентна връзка с експертите от САЩ, на които тогавашният министър Румен Петков изпрати проби за ДНК анализ.
Първо, защото делото "Белнейски" не е обикновено дело за двойно убийство. От осъждането на Лазар Колев или кой да е друг дребен човечец, са заинтересовани високи политически кръгове в БСП. Със заплащането на ДНК експертизите в САЩ и Британия Румен Петков оправда липсата на 150 хиляди лв от бюджета на своето министерство. Експертизите в САЩ, Британия и Австрия стигнаха до извода, че биологичен материал на мъж в пробите няма. Затова и не можаха да изолират профил на такъв. Откъде да знаем дали МВР наистина е изпратило проби в САЩ, а просто не е оправдало с тях присвоени пари на данъкоплатците? Отказът на съдия Парпулова да допусне участие на американските експерти в делото "Белнейски" показва, че около изпращането на тези проби в САЩ има нещо гнило, което трябва да остане скрито.
Второ, къде бяха тези прословути нокти от 1 февруари 2006 г. (аутопсията) до края на 2009 г.? Кой и къде ги съхранява цели 3 години? Откъде съдиите Парпулова и Стоянов са сигурни, че такива нокти съществуват?! Откъде знаят дали те са на Белнейски? Как съдът ще убеди българското общество, че са на някоя от сестрите, след като пробата (кожата?) изпод тях не е взета, докато ноктите са били на труповете? Те са били изрязани и сложени в някакво пликче (според следователя Иван Иванов), а чак след години той попаднал на тях и решил че може да са на сестрите, понеже под тях имало кожни клетки.
Но Лазар Колев е бил вече затворник, когато е бил нарочен за убиец, след като опитите на прокуратурата да набеди някой друг, удобен несретник - първо един кантонер, после затворника Васил Телбизов - пропаднаха. На Телбизов НАСИЛСТВЕНО бе взет биологичен материал, за да бъде приложен като "доказателство" в пробите на сестрите. И ако не беше потърсил съдействието на АТАКА за това беззаконие на пазарджишките прокурори, сега той щеше да стои на мястото на Колев.
Тези два случая показват, че пазарджишката прокуратура е търсила удобен за набеждаване човек. И странно, нито един от нейните служители не бе наказан за този прокурорски опит за възпрепятстване на правосъдието.
Докато е бил в затвора, Лазар Колев е могъл да бъде одран от всеки съкилийник, чиито нокти после да бъдат приложени като "доказателство" към делото "Белнейски". Прокуратурата доказа, че е работила по такъв вариант за спасяване на истинския убиец от правосъдието с насилственото вземане на кръв от Телбизов. Как съдия Парпулова ще докаже, че следователите Иван Иванов и Веселин Мартински не са приложили същия трик и при Лазар Колев? Има само един начин - съдът да нареди ДНК експертиза на ноктите, за да се види дали тя съвпада с някоя от ДНК експертизите на сестрите Белнейски. Но точно тази жизненоважна за истината експертиза съдията не допуска. Отново съмнения, че тя защитава тезата на обвинението. Кого и какво прикривате, Парпулова?
Има и друго, което подсказва, че в Пазарджик се разиграва предрешено дело - броят на съдебните заседатели. Те са трима, т.е. имат мнозинство пред двамата съдии. А присъдите се вземат с мнозинството на гласовете в съдебния състав. Осигурена е възможност съдиите Парпулова и Стоянов да се измъкнат чисти от една несправедлива присъда, като се оправдаят с това, че съдебните заседатели са гласували за нея.
"Не искам да бъда лош пророк, но ролята на съдебните заседатели в това дело ще бъде много важна", заяви на 8 февруари по БНТ Георги Милков, директор на "НПО център" в Разград.
Проблемът е, че вече има няколко случая, в които предубедени съдебни заседатели бламираха съдията и наложиха скандални присъди. На 18 октомври 2009 г. пияният шофьор Хасан Хаджихасан удря автомобил и убива 4 българи - трима младежи на по 26, 24 и 20 години и едно дете на 12 години. На съдията в Разградския окръжен съд Лазар Минчев са наложени двама съдебни заседатели - Николай Пенчев и Ахмед Хасан. През ноември 2010 г. съдебните заседатели отхвърлиха решението на съдията и наложиха на убиеца смешната присъда от 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. (Дарик, 3 декември 2010 г.).
Кой и как подбира и назначава съдебните заседатели? Това става по Наредба 2 от 8 януари 2008 г., подписана от министър Меглена Тачева. Според нея общинските съвети, т.е. партиите в ОбС си посочват избрани лица за съдебни заседатели и ги гласуват ан блок. После горният съд ги одобрява по документи. Наредбата неслучайно не предвижда никакви изисквания към образованието и квалификацията на съдебните заседатели - предвижда се само 10% от всички, гласувани от даден ОбС, да имат... педагогическо образование и да не са били съдени. Много от тях са юридически неграмотни хора, някои на по 70 години, без образование и безработни. Според чл. 13 на Наредбата те получават за всеки заседателен ден 1/22 част от 50 % на основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд. Понеже заплащането им е символично, съдебните заседатели биват масово подкупвани да гласуват за една или друга присъда.
Коя партия в ОбС-Пазарджик назначи тримата съдебни заседатели по "Белнейски" - Никола Минев, Надка Велкова и Васил Маринов? Мнозинство в този ОбС има БСП (с 11 съветника), следвана от ГЕРБ (4), коалицията ДСБ-ССД-ВМРО (4, начело с известния адвокат Хари Николов Хараламбиев), Коалиция на предприемачите (4), Атака (2), СДС (2), БЗНС (2), Либерали (2), Рома (2), ДПС (2) и още няколко.
Пловдивският апелативен съд е одобрил тримата съдебни заседатели по делото "Белнейски" по документи, без да им види очите.
Очевидно е, че БСП е имала тежката дума при избора на съдебни заседатели. Което е още едно петно върху зацапаната чест на пазарджишката магистратура. Защото алтернативната версия за убийството е, че е извършено от големец на БСП. Делото е предрешено. И така ще бъде с всички други дела, докато срамната Наредба No 2 на Миглена Тачева не бъде отменена.

Няма коментари: