вторник, 20 април 2010 г.

БОМБА! СКАНДАЛ! ЯНЕ И КОВАЧКИ ЧАСТ ОТ ОКТОПОДА!?



операциит "Недосегаемите" и "Октопод" изникват фигури, свързани с РЗС и ЛИДЕР. Това доказва, че определени лица от криминалния свят искат да влязат във властта, обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.
Сред задържаните и разпитвани лица има такива, които представляват доста "сериозни и щедри дарители на една определена политическа формация", коментира Цветанов пред бТВ. Както преди ден "Монитор" писа, двама от арестуваните при операция "Недосегаемите" са били спонсори на партия ЛИДЕР, зад която стои енергийният бос Христо Ковачки. Според вътрешния министър само
въпрос на доказване е Ковачки да бъде обвинен
като част от групата за източване на ДДС.
За контактите на лидера на РЗС Яне Янев с Алексей Петров-Трактора, който е сочен за мозъка на Октопода, дори има и преки свидетели.
На въпрос дали ще има обвинения срещу бизнесмени Цветанов отвърна: "Започнали са отдолу нагоре. Схемата би могла да бъде разплетена при съвместна работа с НАП".
Вътрешният министър заяви още, че решението на Софийския градски съд да остави в ареста само един от 16-те задържани по акция "Недосегаемите"
действително говори за недосегаеми хора
Цветанов обясни обаче, че работата по тази операция не е приключила и ще има още арести.
Часове след изказването на министъра беше задържан още един от групата на Недосегаемите. 45-годишният мъж сам се предал на служителите от Криминална полиция, след като разбрал, че е издирван.Според вътрешния министър на всички акции на МВР трябва да се дава публичност, защото това има ефект. "Всеки трябва да знае кой какво е свършил и кой какво наказание е получил. Очаквам публично и широко
да бъдат разгласени и решенията на съда
допълни той.
Според него коментарите за евентуално приятелство между висш магистрат и представители на Октопода водят до липсата на справедливост. Заради това хората не се чувствали спокойни и не вярвали на съдебната система. Министърът индиректно потвърди, че именно шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е съдията, който е засечен във връзки с Октопода. „Много е опасно, много е страшно, ако действително продължи функционирането на Октопода във ВСС", заяви министърът. Съдия написал до МВР шефа: ВСС обслужва олигарсите
Недоволен от системата редови съдия е написал писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов, в което му съобщава, че ВСС обслужва само олигарсите.
Писмото вътрешният министър прочел на срещата си с членовете на Висшия съдебен съвет. "В този си формат, по начина, по който е избран, ВСС обслужва само олигарсите в България. Съветът може да възпроизвежда само себеподобни", цитира вчера част от написаното вътрешният министър. Викат Вангелов на разпит Бизнесменът Никифор Вангелов, който е сочен за дясна ръка на енергийния бос Христо Ковачки, е извикан на разпит в Националната следствена служба, научи „Монитор". Той ще трябва да даде показания по разследването „Недосегаемите". Вангелов е призован заедно с още 15 човека, чиито фирми са замесени в далаверата с източване на ДДС през енергийни проекти. Разследващите обясниха, че може след разпитите да се стигне до повдигане на още нови обвинения.
Междувременно вчера Софийският градски съд гледа делото срещу бизнесмена Христо Ковачки за данъчни престъпления в особено големи размери. На влизане в залата енергийният бос отказа да отговаря на журналистически въпроси за това дали е свързан със задържаните при акция "Недосегаемите". Бизнесменът дори не отговори дали е разпитван като свидетел. На вчерашното заседание по делото голяма част от свидетелите се оказаха нередовно призовани и така бе отложен и разпитът на всички вещи лица, явили се в съдебната зала.

В-К "МОНИТОР"

Няма коментари: