вторник, 30 ноември 2010 г.

Киро Киров: "Наглите" ми поискаха 5 млн. евро

Киро КИРОВ
"Не сме си говорили с похитителите в съдебната зала. Няма и какво да си кажем". Това заяви Картин Маркова, майка на отвлечения през 2008 г. Джорджио, по повод делото срещу групата на "Наглите".
На въпрос трябва ли и МВР да носи отговоност за случилото се тя отговори: "По принцип работеха хората, но една птичка пролет не прави. Разследващият полицай по цял ден беше на телефона и разговаряхме. Един човек обаче не може да ги хване, трябваше да бъдат отделени много повече средства, да бъдат проследени телефоните им". "По света такива процеси се приключват за няколко дни, у нас се говори, че ще продължи примерно пет години.Ако изтече срокът, в който могат да бъдат държани в ареста от прокуратурата, те ще бъдат освободени и може да започнат да отвличат отново", заяви Киро Киров, който беше отвлечен пред дома си в началото на 2009 г. Той разказа за преживяното в дните на похищението. "В къщата бях вързан като куче. Тоалетната беше вътре в стаята. Получих и много удари", спомня си Киров.
"За мен отвличането е по-тежко от убийство", каза още той и сподели, че първоначалната сума, поискана за освобождаването му
е била 5 млн. евро.
Красимир Цанев, баща на похитения през 2007 г. Илиян Цанев, заяви, че минути след отвличането той е разбрал, че в района на престъплението се е намирал Любомир Димитров, известен като Любо Гребеца. Той бил видян на мястото на престъплението от съседи, които го познават. Намерихме телефоните му, започнахме да го търсим, но те бяха изключени.
"Първоначално поискаха 3 млн. евро откуп. Впоследствие платихме 100 000 евро", спомня си Цанев.
"На петата минута след отвличането съобщихме в полицията името на Любо Гребеца. Сега служителят от МВР, който се занимаваше със случая, доколкото знам е уволнен, не знам по какви причини", каза още бащата на отвлечения Илиян. На въпрос дали смята, че в случая има замесени и полицаи, той отговори: "Не мога да твърдя, че полицията е замесена, но смятам, че не си свършиха работата. А защо не са я свършили, трябва да питате тях".
"Това беше първият подобен случай. След това се натрупаха и други вече имаха някаква практика. По-късно отново се върнаха към нашия казус и същото лице - Любо Гребеца, но вече по него работеше друг екип", припомни Цанев. "Той се яви сам в полицията, там му направиха един разпит и той заяви, че обикалял в района "да си хареса автомобил", защото беше известен автокрадец", разказва той.

Няма коментари: