неделя, 5 декември 2010 г.

Митничарка, назначена от Спас Русев и Милен Велчев, закриля канал за дрога?

ЧЕНГЕТА
За 8 месеца по границите е заловена под 1 кг дрога – такова чудо не е било от времето на Жан Виденов.
Разработван ли е и подслушван ли е Ваньо Танов като директор на митниците през март 2010 г.? Този въпрос скара бившия МВР-шеф Румен Петков, ген. Ваньо Танов и Цветан Цветанов. Той бе отправен от Петков към Цветанов, а повод стана обвинението на Цветанов и Танов срещу Петков, че е договарял с т.нар. братя Галеви от Дупница “преразпределнието на наркопазара”. Малко преди това Цветанов недолюбваше Танов и го играеха на два лагера – Дянков харесваше работата на митниците, МВР-шефът – не особено. Сега палачинката се обърна. И като захвърчаха едни наркотици, амфетамини и хероини...
“Ако Цветанов е разработвал Танов, значи му няма доверие, а ако му няма, какво прави Танов начело на митниците? Облечен ли е с доверие или не?”, запита Румен Петков, наречен в една медия Демона. А пък на Таралежа /Цветан Цветанов/ почти не му мигна окото и застана зад Танов.
Министърът посочи, че тази версия е достоверна, а именно, че Румен Петков е осигурявал “чадър” над братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров.

“СРС-тата от разговора на Петков с Галеви са унищожени и заради това бившият вътрешен министър не се разследва.
Неслучайно Румен Петков е описван като Демон
в книгата на германския журналист Юрген Рот”, посочи Цветанов.
“Вътрешният министър споделя с един откровен лъжец, представящ се за разследващ журналист, че бившият главен прокурор е поръчал две убийства и след това е възпрепятствал тяхното разследване /става дума за Юрген Рот/, но ако това е така, Филчев би трябвало вече да е арестуван с повдигнато обвинение”, ядоса се Румен Петков. Според него Танов е започнал кариерата си чрез доносническия апарат на бившата ДС, нещо, в което бе спряган и Петков. Знайно е, че подобни кадри не се подслушват!
Официалната статистика показа, че в подслушването няма нищо лошо, когато за 8 месеца по границите ни е уловена по-малко от 1 килограм дрога! Това не се е случвало от времето на Жан Виденов досега. Не са ли минавали наркотици или просто няма кой да ги лови? Или пък има указание това да не става?!
По оперативна информация дрога минава между цигари, както пръв разкри “ШОУ”. В контейнер с 500 бокса нелегални папироси може да се укрие 200-300 кг хероин. Цигарите се проверяват отгоре-отгоре, дрогата минава и заминава. Това става най-лесно по морските митници и на прилежащите трасета край Свиленград. Дрогата влиза от Турция. Вносът се ръководи от кюрд на име Барзат. Част от нея заминава за складове на арабския търговец Рами в Пловдив, а оттам поема към Румъния. Друга част остава у нас. Рамито заделял 20% за себе си и чрез свои пласьори зареждал пазарите в София, Дупница, Кюстендил. Засега няма безспорни данни той да е замесен с Галевите или те с него в ъндърграунд смисъла. Нещо повече - след изчезването на Таки, когато Рами решил да въведе свои наркопорядки,
той е отвлечен, бит, краката му са счупени.
Не се е оплакал никому, защото следващото наказание щяло да бъде по-жестоко, разкриха ченгета. Ако беше близък с Галевите, щяха да му помогнат, смятат източниците.
Работело се и по подозрения, че каналът през Аерогара София за цигари и дрога, закрилян от бивша митническа служителка, назначена с ходатайството на Спас Русев и Милен Велчев, не е напълно закрит. Нейни приятели са придобилите скандална слава бивши митничари Джими и Пурата. За единия от тях се твърди, че се знае добре с Галевите.
По-голямата част от амфетамините в България се внасят по два начина – през фирма за кетъринг или в ръчен багаж през терминала на летището. Някои свързват взрива на колата на държавния служител на висок митнически пост Павел Манченко с последните събития в татковината ни. Той обаче отрича и винаги е отричал подобна връзка, а за такава не са намерени и доказателства.
Относно разработването със СРС на ген. Ваньо Танов източниците си спомнят, че е имало “нещо такова”, но действията са прекратени. Най-интересното е, че е имало и сигнал в митниците и срещу Алексей Петров. Преписката е прекратена. Двама от най-верните му хора в системата – Фашиста и Цайса, придобиват още повече сигурност на работните си места, разказват техни колеги. Те не са разследвани със СРС, защото са кадри на ІІ ГУ на бившата ДС, твърдят офицери от службите.
Разбира се, отстранени са от новото ръководство. Но и в него е имало верен на Трактора - митнически шеф по прякор Шпертплата. Той благоразумно е
прекратил отношения с него и престанал да му отчислява пари.
Негова е сакралната фраза: "Важни са не контрабандните канали, а важните хора, не е необходима те да са супербогати, достатъчно е да имат власт." Сега Цайса и Шпертплата препичат изнежени тела по топлите морета. И не само те. Мизата за продажен митничар вече е ударила 15 бона в евро. Има случаи една смяна да събира общо 50 бона джобни. Така че и “десетниците” могат да си позволят този лукс – кеф ти Карибите, кеф ти Монте Карло.
За разлика от предишните времена сега пазарът на дрога и контрабанда се ръководи от три властови центъра, което изобщо не означава, че мирът в групировките ще продължи дълго. В София върлуват т.нар. Големи Мечки – две жени в родствени отношения барабар с останки от СИК и ВИС. Нищо не закрепва дружбата така, както кризата в бизнеса. Професията се феминизира, след като много лоши момчета бяха отстреляни.
Във Велико Търново е Групата на Търтеите, водена от русенски бизнесмен, който докарва от врътки по 3 млн. евро на месец, а парите препира в Турция и Испания, влагайки ги в казина и нощни клубове. Той, естествено, прави отчисления за покровителите си. Дейността в Свиленград се ръководи от баща и син бизнесмени, а във Варна отдавна е изградена стройно система, която неизбежно стига до София.

Схемата е изпробвана и хитра. Цигарите пристигат на пристанище Варна. Там е вилаетът на Дидо Дънката, който заедно с общинския съветник Боби Гуцанов бе арестуван преди време. Говорят упорито, че Дидо храни много чувства към Румен Петков. Неговият висш пилотаж са цигарите и китайските стоки, но не се отказва и от друг “сериозен” бизнес.
Казват, че е един от добрите приятели на Пурата и Златко Баретата. И двамата с Гуци правят кариера твърде млади – на има-няма 30 г. Гуцанов дори става акционер на “Елитбанк”, където потъват парите на ужилените от “Анжел” кандидат-новодомци. Той е и съдружник в морската фирма “ Бляк Сий Шипинг”,
тегли 9 млн. долара, купува два супербързи пасажерски кораба,
които после изчезват, чартирани по река Тажу в Португалия.
От Варна опасната стока се товари на самолет, по документи трябва да бъде изнесена в Гърция, Кипър или Македония. Самолетът каца за презареждане на Аерогара София. През това време цигарите и там, каквото има, се изваждат от самолета, товарят се на камиони и напускат летището. След това самолетът излиза празен.
Не е за подценяване фактът, че умният Дидо е симпатизант на БСП, а осведомени твърдят, че редовно е “пускал лепта” в партийните каси. Хора от ръководството на МВР по времето на Румен Петков често са се събирали в неговия хотел “Капитол”, в който той бе арестуван. Там са забелязвани и участници от “карето” в т.нар. яхтен скандал по време на царското управление. Както се казва, всинца вкупом съгрешиха!
На “Ню Йорк Таймс” му е лесно да публикува заглавия като “Застой във войната с организираната престъпност” по повод нашумелите у нас дела срещу “добре облечени бизнесмени”. Американците нямат в езика си дума като “алексейпетровщина” – упражняване на въздействие върху политическите, общинските и съдебните институции от страна на бивши барети.


Ваня ПАНКОВА БЛИЦ

Няма коментари: