неделя, 5 декември 2010 г.

АЛЕКСЕЙ ИМА ФАБРИКА ЗА АМФЕТАМИНИ?

Алексей ПЕТРОВ
Имал ли е Алексей Петров – Трактора, своя лична фабрика за амфетамини? Това е въпросът който са върти в главите на разследващите журналисти днес следящи резултатите и последствията от акцията “Октопод” Дни след като на ръцете на бившият сътрудник от ДАНС щракнаха белезници, слухове и изявления замесиха името му в редица престъпления но не споменаха един отколешен слух че той е разследвал а според някои е имал и пръст в бизнесът на амфетамини. Това е един от най – печелившият нелегален бизнес в България. Освен с киселото мляко и хубавите жени тя е прочута в нарко средите като балконският колос на амфетамините. Да страната ни е основен производител на синтетична дрога за Близкия и Средния Изток, според разпространения годишен доклад на UNODC - Департамента за борба с наркотиците и престъпността към ООН. Експертите отчитат относителен спад в производството на дрога от естествен произход - хероин, кокаин и марихуана. За сметка на това има „бум” в производството на синтетични наркотици, най-популярни от които са таблетките екстази и амфетамините. Като основни източници на амфетамина „Каптагон”, включително и на фалшив такъв, експертите сочат България и Турция. Според доклада, в периода 2003-2007 г., в количествата „Каптагон”, произведен и експортиран от региона в посока Близкия и Средния Изток, е отчетено шесткратно увеличение. Данните в доклада са придружени и от подробна карта с пътя на синтетична дрога в посока от Европа към Близкия и Средния изток, от която се вижда, че България е основната отправна точка за пласмента на амфетамини. Експертите отбелязват изрично, че нелегалното производство и експортиране на „Каптагон” в и от нашата страна не секва, въпреки регулярните успешни акции на българските специални служби и полиция, се казва в доклада.

Името амфетамин е съкращение от Алфа-Метил-Фенил-ЕТилАМИН. Много от веществата, които съдържат тази структурна единица, имат действие, наподобяващо това на кокаина. Отдавна са били известни различни растителни продукти, които съдържат амфетаминоподобни вещества, но тяхното широко разпространение датира от времето на Втората световна война. Те не са така престижни като кокаина; често за тях се казва, че „амфетамините са кокаина на бедните.”

Всеки път, когато човек реши да се порови в някой сочен скандал, влязъл в актуалния дневен ред на държавата, напипва в тъмното нещо мръсно. Нещо гнило и порочно. И обикновено никой не набира смелост да повдигне завесата към подземния свят и неговите пазители. Най-после излезе наяве обаче какво пише в откраднатия от Станишев документ. „Във втората си част въпросният доклад е паническо нападение срещу Алексей Петров с идеята той да бъде отстранен и респективно да бъде отстранена заплахата върху производството и дистрибуцията в Близкия Изток на около 80 тона амфетамини годишно”, разкри анализатор. Той е убеден, че документът е писан и подписан лично от Иван Драшков. „Оказва се, че корупцията в енергетиката и амфетамините са двете основни хранилки на голямата политическа корупция в България”. Предполага се, че докладът е писан лично от Иван Драшков и е подписан лично от Иван Драшков. Тъй като всички в службата отказват на Драшков да се подпишат под въпросния доклад. Причината за това е, че в първата си част този доклад по същество е атака срещу това да се води ефективна война срещу политическата корупция по най-високите етажи на властта. Във втората си част въпросният доклад е паническо нападение срещу Алексей Петров с идеята той да бъде отстранен и респективно да бъде отстранена заплахата върху производството и дистрибуцията в Близкия Изток на около 80 тона амфетамини годишно. Разбрахме още, че от този доклад с 30 страници 8 за Алексей. Алексей Петров като агент под прикритие основно е заплашил производството на амфетамини в България. Естествено, сигурно е изпълнявал и някакви други неща, които ние не знаем. Оказва се, че корупцията в енергетиката и амфетамините са двете основни хранилки на голямата политическа корупция в България. Драшков дълбоко подцени факта колко е неспособен Петко Сертов на каквото и да било. Сертов е ужасно страхлив човек, който не е склонен на каквото и да било действие. След като Драшков изпраща този доклад до кой ли не в държавата, проверката показва, че в него няма никакви данни за извършени каквито и да е престъпления. Проблемът за Алексей се свежда до това, че работейки под прикритие, той е предоставял огромно количество информация на службите, която в последствие е било потулвана. Затова е цялата свирепост, с която той е преследван. Ясно е, че този човек е силно ненавиждан от хора като Братя Галеви, Златко Баретата, Таки. И цялата история оттук нататък е ясна защо е така. Ясно е кой е организирал организираната престъпност в България.

Специалният агент Алексей Петров е много важен елемент. Той досега не е казал нищо, говорят всички други, но не и той. Ако каже нещо - значи нещата ще започнат да се разплитат. Ако не каже нищо - значи между ключовите фигури в политическия живот е сключена сделка и всичко се покрива. С операциите си напоследък Цветанов и Борисов искат да „обърнат съотношението”. Не могат да изловят всички престъпници, но могат да ги накарат да се страхуват и да се крият.

Ще бъде лош сигнал, ако сега държавата спре започнатото, смята политологът Евгений Дайнов. Бойко Борисов не бива да забравя, че води отпред. Обществото ще му оказва подкрепа, но ако той се скрие и пусне други хора да поемат ударите, ситуацията се оголва. Няма как да бъде атакуван премиерът Борисов за това, че докато е бил главен секретар на МВР, е знаел кой е Петров, смята бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов. „Съмнявам се в това нещо, защото мисля, че това е първото правителство, което ясно даде знак, че всички институции в държавата трябва да отвоюват държавността и да се скъса най-после връзката между престъпност, държавни структури, политици, така че мисля, че това твърдение е крайно несериозно”, каза той.

Преди две години е имало факти, свързващи името на Алексей Петров с организирана престъпна група, която е била разработвана. „Става въпрос за негова фирма, която извършва рекет. Тогава обаче не се реагира, защото така беше удобно. Нямаше как да му се сложи намордник, защото осветляването му беше с цел неговата легализация като съветник в ДАНС”, обясни още Танов. Бизнесмени, сочени като заплашвани и рекетирани от спецагента, отричали тези твърдения.

„Това, което се случи вчера и това, което знам за Алексей Петров от по-рано, са коренно различни неща - все едно информацията е за двама различни човека”, казва ректорът на УНСС Борислав Борисов. Той описва доц. Петров като добър преподавател. Дисертацията му, защитена в Академията на МВР, е била на добро ниво, а заради големия интерес към дисциплината, която преподавал – „Фирмена сигурност", тази година обсъждали да я направят от свободно избираема - задължителна.

Алексей Петров е преподавал до края на 2007 г. Той е бил първоначално асистент на ген. Стоян Андреев в курса по фирмена сигурност и разузнаване. По-късно Алексей Петров защитил дисертация и избрал да стане доцент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, където спечелил обявен конкурс за доцент. Бил назначен на трудов договор. Борислав Борисов отрича също другият споменаван „октопод” във връзка с УНСС - Николай Велков, да е преподавал там. Нямаме такъв човек, категоричен бе ректорът.

Медиите припомнят и друга връзка с това име - аферата „Опицвет”. Арестуваният Николай Велков става известен като шеф на компанията „Фининвест”. Тя е представител на 10 чуждестранни фирми, повечето от които с офшорна регистрация, които купуват Корпоративна търговска банка през 2000 г. Сделката е осъществена при условията на пълна конфиденциалност. „Фининвест” обаче е приемник на едно друго популярно дружество, което се свързва със скандалната наркоафера „Опицвет” -“Юнона монета”. По време на разследването през 1998 г. на заловените 330 кила готов амфетамини плюс 666 субстанция става ясно, че лабораторията на Кристиян Младенов и химика Валери Величков е финансирана от „Юнона монета”. Това влиза и в обвинителния акт на прокурора по делото Маргарита Попова - сега правосъден министър. Тогава Попова защитава тезата, че „Юнона монета” е била звено във верига за пране на пари, част от която е била и фабриката в Опицвет. Николай Велков, който по онова време е управител на „Юнона монета”, също е призован като свидетел по делото, но връзката между пазарджишката финансова къща и фабриката за дрога остава съмнителна и до днес.




Няма коментари: